7 ultimátnych pleťových tajomstiev, ktoré viac nie sú tajomstvami

Nie, hviezdy tam v ďalekom bájnom Hollywoode alebo kde už, najväčší boháči ani tajnostkári sveta, nikto nemá čarovnú paličku a nikto nedokáže zastaviť proces starnutia. No všetci, ktorým záleží na vzhľade a kvalite svojej pokožky už dávno poznajú a riadia sa týmito siedmimi zásadami. A aj preto vyzerajú dobre dlhšie. Samozrejme mnohí hojne využívajú aj pokrok v oblasti estetickej medicíny, ale o tom niekedy inokedy. Dnes to bude o tajomstvách, ktoré ako jediné dokážu ultimátne divy so štruktúrou a vzhľadom vašej pokožky, čistotou pórov, jednoliatym tónom vašej kože a áno, aj s jemnými linkami a vráskami. Oddelene som už o nich písala viackrát, v nasledujúcom článku vám ich ponúkam pekne pokope. Odhaľte teda to, čo je "skintelektuálom" dávno známe. Sedem kozmetických "tajomstiev". 

 

1. DENNÉ ČISTENIE UTERÁČIKMI

Tiež sa niekedy zmaľujem ako vajco, o to viac si musím dať záležať na odličovaní a čistení.

Tiež sa niekedy zmaľujem ako vajco, o to viac si musím dať záležať na odličovaní a čistení.

Snažím sa šíriť osvetu kade chodím, no nie každý je ochotný prijať do svojho života zmenu. A pritom čistenie uterákmi a zodpovedajúcimi produktami skutočne!mení!veci! Potvrdia vám to aj všetky kozmetičky. Prečo myslíte, že vás pri návšteve len tak napochytre nepretrú vlhčenou utierkou, prípadne nepošúchajú dvoma polosuchými tampónmi s micelárkou? Lebo im je jasné, že čistenie je základ!

Sledujem zopár youtuberov, a pozorujem do očí bijúci rozdiel medzi zahraničnými a tými domácimi. Tí zahraniční kladú nesmierny dôraz najmä na zdravie a perfektný stav svojej pokožky. Aj tí, ktorí sa vo svojich videách zameriavajú primárne na líčenie sa o svoje fejsy ohromne starajú. Necapnú si na poloodlíčenú tvár telové mlieko aké majú práve po ruke. Áno, možno je to zanedbateľná maličkosť ak máte bezproblémovú pleť, no ak to sleduje tínedžerka, ktorá rieši napríklad akné, nič užitočné sa nenaučí.

Pre naše mladé dievčatá je prioritou najmä dokonale odvedená omietka. Rozumiem. Keď to prvé, čo ste si na mojom tínedžerskom fejse mohli všimnúť boli fialové bozule a nerovnomerná textúra pleti, jasné, že som od nich najmä chcela odpútať pozornosť. Preto som sa naučila používať Aknecolor, práškový púder Septonex, biely tieň, čiernu a hnedú ceruzku a Maybelline maskaru. To bolo mimochodom počas gymnázia celé moje líčenie.

Nerozumiem síce, prečo by dnešné tínedžerky museli stoj čo stoj nosiť plne krycí makeup vhodný akurát tak do HD prostredia televízneho alebo foto štúdia, ale dobre. Instagram zrejme nepustí. Napokon, ženy experimentovali s makeupom veľmi mladé naprieč dekádami, a všetky sa zhodujú v tom, že mali bez makeupu chodiť práve vtedy, keď bola ich pleť v životnej forme, teda mladulinká :) No nič, každá na to raz príde...akurát, že väčšinou neskoro :) 

V škole aj v bežnom živote je silný makeup podľa môjho názoru vrcholne nepraktická záležitosť. Spomínam si ako som závidela spolužiačkam čisté šály, to, že sa kedykoľvek mohli dotknúť svojej tváre, pritlačiť sa ňou bez stopy o niečie plece, vybehnúť si na plaváreň, či k jazeru, spotiť sa na telesnej alebo len tak obyčajne, mať na tvári ten neuveriteľný pocit ľahkosti z toho, že mi je najlepšie vo vlastnej koži.  

Záver: Ak milujete líčenie, super. O to dôkladnejšie by ste však mali svoju pleť čistiť. Kúpte si na začiatok 10 bielych froté uterákov určených na tvár a čistite si pleť poriadne. Rozdiel uvidíte rýchlo. Uterák mení veľa aj u tých, ktorí sa nelíčia. 

 

2. KYSELINY 

Správne pH je, pokiaľ ide o zdravie našej kože, zásadné. Mnohí výrobcovia ho neuvádzajú, a mnohé "akožekyslé" toniká, ktoré sú voľne dostupné v drogériách majú pH naschvál umelo zvýšené. To aby si nimi vraj ľudia neublížili. Darmo však obsahuje pleťová voda kyselinu salicylovú, ktorá by mala bojovať proti tvorbe komedónov ak je naformulovaná s pH 5,5 a ešte aj v nedostatočnej koncentrácii, neurobí pre vašu pleť nič. Ani nič dobré, ani nič zlé. Nič. Vlastne, paseku narobiť dokáže, a to vtedy ak obsahuje napríklad alkohol a rôzne iné neužitočné ingrediencie. Vy ale potrebujete účinné AHA kyseliny, BHA kyseliny a aj kadejaké iné fajnové kyseliny a ich mixy, aby sa s vašou kožou niečo fajnové dialo. 

Záver: Vyberte si a používajte efektívne kyselinové prípravky. O niektorých som písala tu. Jemne rozpúšťajú vrchnú, už dávno odumretú kožu a odhaľujú vašu mladšiu, krajšiu, žiarivejšiu, pružnejšiu. Pretože to, čo nosíme na povrchu, sú vrstvy odumretých keratinocytov. Vrstviská. 


3. EXFOLIÁCIA

O exfoliácii hovorím stále. Je to po “moiščurajzri” asi najfrekventovanejšie slovo môjho kozmetického slovníka. Vekom sa obnova buniek spomaľuje. Stop. Exfoliácia ju urýchľuje. Stop. Preto ju v živote potrebujete. Bodka. Podrobnosti tu.

Záver: Chemická-vyššie spomínanými kyselinami, mechanická-silikónovými kefkami, handričkami, uteráčikmi, konjak hubkami alebo dobre naformulovanými mechanickými exfoliantmi, na pleti tváre aj tela, exfoliujte pravidelne a vaša pokožka bude na tom skvelo.


4. ANTIOXIDANTY 

Najmä vitamín C, vitamín E, resveratrol, zelený čaj, ale aj astaxanthin a samozrejme veľká rodina rôznych derivátov vitamínu A. Tie si zaslúžia samostatné poradie, pretože sú v tejto kategórii naozaj výnimočné, pokiaľ ide o prevenciu a reparáciu fotostarnutia kože. Podrobne o jednom z naúčinnejších antioxidantov, vitamíne C som písala tu.

Záver: Ak si vyberiete účinný prípravok s antioxidantmi, používajte ho ráno pod vaše SPF- ko, či už v kréme, tónovanom kréme, makeupe alebo minerálnom púdri. Vaša pokožka tak bude maximálne chránená a udržíte ju dlhšie v dobrom stave.


5. RETINOIDY

foto: pinterest Takto nejako by som vraj mohla v starobe vyzerať, to mi aspoň prorokuje kamarátka a blogerská kolegyňa. S retinoidmi to určite bude hračka, Leni;) 

foto: pinterest 
Takto nejako by som vraj mohla v starobe vyzerať, to mi aspoň prorokuje kamarátka a blogerská kolegyňa. S retinoidmi to určite bude hračka, Leni;) 

Keď vám ktokoľvek povie, že za jeho mladistvo pôsobiacim výzorom je IBA dobrý spánok, pohodový život a fantastické gény, áno, áno, jasné. Paráda, tlieskame, jasáme, blahoželáme, obdivujeme, uznávame.

Ale čo so zvyškom populácie, ktorá sa tak nechutne trápi, po nociach celkom nepoeticky nespí, je frustrovaná a ešte aj bez mystického a závideniahodného DNA bonusu?! Úbožiaci jedni neprirodzení, pfuj! Máme sa s tým azda zmieriť, závidieť, zmárniť sa? Nie.

Záver: Jediným doteraz klinicky overeným prostriedkom, ktorý dokáže udržať kožu vo výbornej kondícii celý život, pretože komunikuje na medzibunkovej úrovni je tretinoín, alebo jeho rôzne iné vylepšené formy, dostupné v súčasnosti v dermatologických ambulanciách, ale tiež už aj voľne na trhu. Ak tomu neveríte, niečo si o tom naštudujte, ak sa ich bojíte, vsaďte na menej intenzívne, no tiež efektívne retinoly, a ak to pre vás nie je dôležité, to je samozrejme tiež v poriadku. Akurát, že toto je kozmetický blog. Takže tak.

 

6. HYDRATÁCIA

Mastná, zmiešaná, stará, mladá, suchá aj dehydrovaná. Každá pleť potrebuje hydratovať. Vyberajte si z toho, čo je vám sympatické, ale najmä vsaďte na kyselinu hyalurónovú, niacínamid a celú skupinu B vitamínov, E vitamín, glycerín, prírodné oleje alebo maslá, vosky, vazelínové produkty, výrobky na báze slimačieho sekrétu, aloe vera, niečím sa skrátka natrite. Séra, krémy, mlieka, toniká, gely, vyberte si, čo máte najradšej, vaša koža sa vám poďakuje.

Záver: krémujte sa, gelujte sa, natierajte sa. Tvár, krk, dekolt, ruky, nohy, telo. Pomôžete svojej koži udržať si hydratáciu, keď chcem vyzerať múdro hovorievam, udržať si tzv. "transepidermálnu vodu", a tak jej doprajete, aby vyzerala pružnejšie, plnšie aj hladšie, dlhšie, nie len kým vám na to dáva “nárok” príroda, teda do 25-ky. Huhú.  


7. SPF

Majme radi slnko, ale dávajme si naň pozor. Aj vy sa tak tešíte na jar a leto? 

Majme radi slnko, ale dávajme si naň pozor. Aj vy sa tak tešíte na jar a leto? 

Všetko vyššie spomínané by bez ochrany pred slnkom nefungovalo. Preto ak si chcete udržať mladistvý vzhľad kože čo najdlhšie, na “opaľovanie sa” v pravom slova zmysle zabudnite!

Pre získanie dennej dávky vitamínu D pre zdravie vašich kostí vám denne stačí vystaviť sa UV žiareniu na 10 minút. Nechránení. Ak potrebujete slnko pre psychickú pohodu, ako koniec koncov väčšina z nás, chráňte sa a pohybujte sa na ňom s účinnou SPF ochranou, ktorú každé dve hodiny obnovujte.

Vyhýbajte sa mu v rizikovom období medzi 10-16 hodinou. To netvrdím ja, to tvrdí nadácia na ochranu pred rakovinou kože. 

Okrem toho, na uhoľ vyškvarená pokožka už dávno nie je v móde. Pôsobí staršie, zošúverenejšie, vyschnutejšie a nezdravo. Sexi zlatistý odtieň dokážete na svojej pleti ľahko vyčariť aj bronzermi, rozjasňovačmi a samoopaľovacími penami, nástrekmi, vodičkami, gelmi či sprejmi. A bez rizika poškodenia kože.  

Záver: SPF používajte celoročne, nie len v lete, používajte ho dostatočné množstvo a jeho vrstvu pravidelne obnovujte. Ak nosíte makeup, jasné, že si ho po dvoch hodinách nerozmágate novou vrstvou krémového SPF-ka. Existujú už rôzne aerosoly, ale staré dobré minerálne púdre sú ideálne, ak sa líčite. A potom klobúky, šiltovky a slnečníky pravdaže.

 

Na dnes toľko. Žiadne čáry máry, len jednoduchý ťahák, podľa ktorého si môžete budovať svoj kozmetický šatník, cizelovať svoje kozmetické návyky, a ku ktorému sa môžete vždy vrátiť. To keby ste náhodou na niečo zabudli. Žiaden jeden jediný zázračný produkt, ktorý vás zachráni, a do rána magicky omladí, len jednoduché, no zato fungujúce rady. Zavediete ich do života? Alebo ste už zaviedli?