PRED ZRKADLOM: Zuzana Števulová, riaditeľka Ligy za ľudské práva

KARIÉRA

Do Bratislavy som začala chodiť aj s kamarátkami na Kliniku azylového práva. Študovala som vtedy na Právnickej fakulte v Trnave, a práve tam som si zapísala tento voliteľný predmet. Keďže ponúkal priamu prácu s utečencami v praxi, zapáčilo sa nám to a s pár, teraz už kolegyňami sme tam začali pracovať. O rok na to vznikla Liga za ľudské práva, kde som pracovala už ako študentka. Od začiatku ma to veľmi baví a myslím, že rovnako tak aj všetkých ostatných, ktorí u nás pracujú. Poskytujeme klientom právnu pomoc a snažíme sa pomáhať im v ich každodennom živote. Vlastne sme sa od základu a podstaty práva, tak ako sme ju študovali, vôbec nevzdialili.

DEŇ PRÁVNIČKY

Ako riaditeľka už tak intenzívne právne poradenstvo neposkytujem, lebo nemám čas.(smiech) Venujem sa vedeniu organizácie, stretávaniu s rôznymi ľuďmi, píšem projekty, aby sme mali z čoho Ligu financovať, a rôzne iné veci, ktoré sa týkajú najmä manažovania. Moje kolegyne chodia naďalej pravidelne do táborov, kde sú žiadatelia o azyl ubytovaní. Vysvetľujú im, aké sú ich práva, pýtajú sa ich či vôbec chcú, aby im nejaká právnička pomáhala a ak súhlasia, sprevádzame ich celým konaním. Teda hľadáme aj dôkazy v ich prospech. Často sa totiž veľmi ťažko dokazuje aktuálna politická situácia v cudzích krajinách, ak o nej nie sú verejne dostupné známe fakty, ako napríklad teraz o Sýrii. Veľakrát ide napríklad o ľudí z malých náboženských skupín a nikto väčšinou nedokáže predložiť „potvrdenie“ o tom, že je prenasledovaný, alebo by bol pri návrate do svojej krajiny zabitý. Také veci sa veľmi ťažko dokladajú „papierovo“, preto sa snažíme doložiť k tomu akékoľvek podporné dokumenty. V našej práci si človek musí neustále mnoho vecí naštudovať. Jednak informácie o danej krajine, aktuálnu judikatúru, píšeme tiež rôzne články. 

KRÁSA V KAŽDODENNOSTI

Krásny je pri našej práci kontakt s ľudskými osudmi. Keď človek pracuje s ľuďmi, tak sa veľmi veľa naučí. Pochopí, ako rozmýšľajú. Niekedy máme tendenciu hneď odsúdiť nejaké ľudské konanie a povedať: „ja by som to nikdy nespravila, mne by sa to nikdy stať nemohlo!" Čím viac sa ale rozprávame napríklad s našimi klientmi, tým viac začíname chápať, že ľudia sú rôzni a čo všetko sa môže skrývať napríklad za jedným ľudským rozhodnutím alebo konaním. Veľká rozmanitosť života. To mňa osobne neprestáva facinovať. A potom samozrejme, keď niekomu pomôžeme. Utečenci majú za sebou často hrôzostrašné veci, ak sa nám podarí zabezpečiť im ochranu a pomôcť im zaradiť sa u nás do bežného života, to je krásne.

KRÁSA OSOBNÁ

Aj keď to možno vyzerá, že ju v našom povolaní neriešime, opak je pravdou, jasné, že áno. (smiech) Myslím, že na tom záleží všetkým ženám. Zaujímavé je, že aj našim klientkam! Zistili sme, že často veľmi trpia tým, že si nemôžu dopriať veci, ktoré sú pre nás samozrejmé. Jasné, že keď vypukne vojna zaujímaš sa o vodu, jedlo a svoju bezpečnosť, ale tie ženy sa musia vysporiadať aj s takými vecami ako nemožnosť pravidelne sa okúpať alebo starať o svoju krásu. Keď sme im napríklad doniesli nejakú bižutériu, tie ženy celkom ožili! Človek by si možno pomyslel, že je to úplná blbosť, ale to, čo tých ľudí trápi najviac je strata bežného spôsobu života. A k tomu predsa krása a staranie sa o ňu patrí.

NECHTY

Veľmi rada si lakujem nechty, len mám na to aktuálne málo času. (smiech) Už dva dni nosím v kabelke jeden lak, a nie a nie. Tak dúfam, že si na to nájdem čas v kancelárii. (smiech)

PLEŤ

To je zrejme oblasť starostlivosti o krásu, na ktorú sa najviac sústredím. Konkrétne asi odličovanie. Mám dosť mastnú pokožku a od puberty bolo pre mňa ťažké nájsť produkty, ktoré by mi vyhovali. Veľmi mi pomohol AestheBlog, lebo dlhý čas som išla práve cestou odmasťovania. Keď mi potom raz po použití už ani neviem čoho pokožka brutálne očervenela, zistila som, že mi práve naopak vyhovujú viac mastnejšie krémy a napríklad aj oleje. A keď si zverejnila to, čo si robíš s ružovou vodou a jablčným octom, odvtedy to používam, a hrozne sa mi to osvedčilo. (smiech) Ružová voda mi okrem toho ohromne vonia, takže keď som zistila, že sa dá používať aj na tvár, veľmi som sa potešila. Ráno si teda najskôr umyjem tvár ...penivým gelom od La Roche Posay Effaclar..., potom nanesiem ten tvoj toner, a na záver krém. Ešte používam – na tvoje odporúčanie – micelárnu vodu Balea, fakt je výborná a cena je super, oči odličujem Olay Gentle Cleansers Eye Make Up Remover. Ako krém mám teraz Sebamed upokojujúci krém na tvár s 5% ureou z DM-ky. V zime som musela používať Cold cream od Avene, tak ma tie mrazy nejako vysušovali. Večer rada používam mandľový olej – aktuálne mám tento od Nobilis Tillia, ten mi veľmi dobre robí. A keď cítim, že by sa mi mohla urobiť vyrážka, dám si Effaclar K, veľmi mi pomáha.

TELO

Nerada sa kúpem, zvykne sa mi z toho točiť hlava, radšej sa sprchujem. Sprchové gely mi vysušujú pokožku, používam preto radšej tuhé mydlá. Väčšinou kadejaké prírodné. Napríklad Kawar s morskými minerálmi a pieskom. K tomu mám aj vtipnú príhodu. Keď už bolo také dosť vymydlené, narazila som v ňom asi na väčší kus piesku a keď som sa s ním v sprche umývala, vyzerala som potom ako keby ma doškriabala mačka. Ale inak ho mám rada. (smiech) Potom sa najradšej natriem kokosovým olejom Purity Vision Bio. Od toho som úplne závislá. (smiech) Namotala som naňho dokonca už aj svojho priateľa, a vždy keď niekam ide, tak si z neho aj odleje. Na to som teda zvlášť hrdá. (smiech) Kupujem ho väčšinou v DM-ke, vo veľkom balení. Ak nemajú tam, kúpim si aj inde. Nemám rada veľa produktov v obehu, lebo ma mrzí, keď musím vyhodiť niečo, čo medzitým expirovalo a zdá sa mi to aj neekologické.

MAKEUP

Používam dva druhy makeupu. Na bežný deň, keď viem, že budem len v kancelárii a neprídu žiadni novinári si dám Toleriane Teint Fluide od La Roche Posay, v odtieňi 11. Používam ho roky, je veľmi ľahký, som s ním spokojná. Púder Armani Luminous Silk Compact. Maskary testujem priebežne rôzne, teraz mám v obehu nejakú od Astor, ale má už celkom zošúchaný názov, takže poriadne neviem, ktorú, a potom túto od Bourjois. Mala som MAC, ale tá bola na mňa príliš silná. MAC mám ale inak rada, používam ich ceruzku na obočie. Musím si ísť kúpiť novú, lebo s touto už asi nič nenakreslím.(smiech) Mám od nich aj očné tiene, zlatý a zelený a som s nimi veľmi spokojná. Veľa tieňov nemám, lebo nie som zasa taká šikovná pri ich nanášaní. (smiech) V TA3 máte ale skvelú maskérku, tá ma vždy výborne nalíči keď som náhodou hosťom nejakej relácie. Ceruzky na oči používam väčšinou iba čiernu alebo hnedú, Loreal Color Riche Le Khol odtieň 104 Icy Cappuccino alebo tekutú linku vo fixke Revlon Colorstay odtieň 01 Blakest Black. Tú si dávam keď idem večer niekam von. Keď idem na nejaký večierok, alebo do televízie, použijem makeup od YSL, môj odtieň je B40. Je to asi najlepší makeup aký som kedy mala a super je, že veľmi dlho vydrží. Dám si tiež ten ich známy rozjasňovač pod oči, Touch Eclat Radiant Touch, v odtieňi 2, lebo mám samozrejme od dlhého pozerania do počítača pod očami kruhy. (smiech) Cez deň používam aj rúž. Môj obľúbený je teraz Lancôme v odtieni Rose Thé a cez deň používam aj balzam od Sisley Phyto lip twist 2, ten sa ale dosť rýchlo zotiera.

VLASY

Moje vlasy sú veľmi jemné, umývam si ich každý deň. Momentálne používam šampón Styx, Kräuter Garten s jogurtom, je prírodný, funguje a veľmi pekne vonia. Keď sa mi nechce, použijem suchý šampón Klorane s ovseným mliekom alebo Batiste. Ale veľmi rada by som objavila šampón, po ktorom by mi stačilo umyť si vlasy aspoň raz za dva dni, to by bolo úžasné. (smiech)

KOZMETICKÉ ZVLÁŠTNOSTI CUDZINIEK

Poznám jednu Somálčanku, volá sa Naima, inak veľká kočka. (smiech) Tak tá sa vie fantasticky namaľovať. Rovnako tak Sýrčanky alebo Afgánky. Používajú dosť veľa vecí, na ktoré my nie sme zvyknuté. Hennu, marocké bahno. Naimina mama mi teraz darovala nejakú ich masku na vlasy v takom gigantickom kelímku, ale neviem, či bude fungovať aj na moje vlasy, keďže ony majú vlasy úplne iné ako my a fakt nádherné. 

VÔNE

Mám rada sladké vône. Používam parfém Sensations od Jil Sander a v lete Sun od tej istej značky.. Na dovolenke v Egypte Tunisku som si kúpila tzv. „Egyptian Musk“. Je to taká malá ružová kocôčka, ktorou si pošúchaš kožu a ona tam zanechá vôňu. A vonia veľmi podobne ako ten parfém! Okrem toho práve Naima mi poradila, že to môžem aj nastrúhať do ružovej vody a použiť. Je to veľmi praktické, keďže si to môžem zobrať so sebou aj do lietadla (smiech)

VNÍMANIE KRÁSY

Jedna vec je fyzická krása. Páči sa mi napríklad spomínaná Naima, aj ty sa mi páčiš. (smiech) A aj módne magazíny sú plné pekných ľudí. Druhá vec je keď s človekom si, vidíš ako reaguje a môžeš vidieť jeho vnútornú charizmu. Na fotke sa ti môže niekto zdať obyčajný, no v realite ťa nesmierne upútať, to ma fascinuje, keď sa niekto dokáže akoby zapáliť, vtedy sa mi zdá krásny.

ČO VIDÍM KEĎ SA POZRIEM DO ZRKADLA

Myslím, že som celkom spokojná. (smiech) A ešte lepšie je to, keď použijem makeup. (smiech) Myslím, že už som sa naučila samu seba akceptovať takú aká som. Iné to bolo, keď som mala dvadsať, ale teraz už lepšie viem, čo mi pristane a čo nie. Takže presne tomu, čo mi nepristane sa snažím vyhýbať( smiech) Akurát niekedy sa stane, že si myslím, že mi niečo pristane a môj priateľ povie, tak to teda nie. (smiech).

POROVNÁVANIE SA

Aj ja som zažila ten tlak, že žena musí byť štíhla a dobre vyzerať. Vyrastala som v deväťdesiatych rokoch kedy všetky magazíny zažívali svoj boom a aj na mňa to samozrejme vplývalo. Teraz to už tak neberiem. Pochopila som ako to celé funguje, a že je to extrémne škodlivé. Niektoré dievčatá to ale takto nezvládnu a bojujú potom napríklad s anorexiou. Myslím, že je dosť zlé, že sa najmä na stredných školách neučíme o tom, ako vnímať vlastné telo a zároveň sa neučíme používať a chápať rôzne médiá. Ja som to možno pochopila prirodzeným vývojom, ale verím tomu, že mnoho ľudí, aj žien aj mužov, k rovnakému zisteniu včas nedospeje. A môže sa to pre nich skončiť zle.

SPOLOČENSKÝ TLAK NA VÝZOR

Sledujem aj vývoj ženského hnutia a feminizmus. Poznám rôzne teórie o tlaku spoločnosti na to, aby žena vyzerala dobre, a vidím to aj naprieč rôznymi kultúrami. V niektorých iných kultúrach musia byť ženy na rôzne príležitosti výrazne nalíčené aj oblečené. Kvôli statusu, ale aj kvôli umocneniu vážnosti tej chvíle, akoby už nebola dosť významná sama o sebe. Napríklad v Afganistane. Podľa mňa sú afgánske ženy veľmi pekné. Mnohé keď sa idú vydať, si zámerne dávajú veľmi svetlý makeup a hrozne výrazne sa namaľujú. K tomu pridajú nejakú štylizáciu z Bolywoodu a z môjho pohľadu vyzerajú po celej tej procedúre horšie. (smiech) Fascinovalo ma, prečo to robia, ale zasa, vyplýva to z tlaku spoločenských noriem. U nás ale vlastne žijeme to isté, len v jemnejších odtieňoch. Ak sa pohybuješ na verejnosti, cítiš, že ťa ľudia posudzujú aj podľa vzhľadu. Nemôžeš prísť niekam len tak. Alebo môžeš, ale potom za to schytáš nepríjemné poznámky.

ZDEDENÉ RITUÁLY KRÁSY

Moja mama sa vždy veľmi pekne obliekala a vždy bola upravená. Ja som kedysi vôbec nejavila záujem ani o módu ani o maľovanie, bola som skôr taký rebel a sedela som doma v knihách. Takže moja mama sa na mňa dosť hnevala, že sa obliekam konzervatívne a nemám o tieto veci záujem. (smiech) Myslím, že až ako starnem, tak sa k sebe v tomto smere približujeme. Teda ja k nej. (smiech) Niečo som potom pochytila od kamarátok, ale v pravom slova zmysle líčiť som sa možno začala tak päť rokov dozadu.

JOGA

Joga mi pomáha, úplne sa mi po nej natiahlo telo a je úžasná aj po psychickej stránke. Perfektné je, keď sa napríklad dokážem sama prekonať. Vždy som si myslela, že niektoré veci jednoducho nedokážem. Napríklad stojku. (smiech) Až raz večer som sa doma odhodlala a spravila som ju! Odvtedy je to môj najobľúbenejší cvik. Naučilo ma to, že si musím veriť, lebo keď to spravím dobre, nemám ako spadnúť, teda sa ani nemám čoho báť. A preto sa teraz učím škorpióna. (smiech)