Milujeme slnko, no nie bezhranične...

“Čo to svitá nado mnou? To východ je a Júlia je slnko. Ó, vyjdi, slnko, zabi bledú lunu, i tak je dávno chorá závisťou, že ty, jej kňažka, prevýšiš ju krásou. Nuž neslúž ďalej lune závistlivej! To sivé, chorobné jej mníšske rúcho už iba blázni nosia. Vyzleč ho!” 

Takto nejako úpel miláčik Rómeo pod balkónom zlatíčka Júlie. Zaúpte tiež, ale z opačného dôvodu. Lebo slnko okrem neprajnej luny môže na večné veky skántriť aj mladosť a jas vašej pokožky

“Keby som to bola vedela, prestala by som sa opaľovať už oveľa skôr!”, hovorieva moja mama. A mrzí ju, že na to prišla až po 50tke...Pritom nikdy nepatrila medzi opekacie sa maniačky, ktoré nechávali svoje telá, a čo je horšie, tváre!!! úplne zuhoľnatievať v domnení, že TO je ono! Že byť opálená ako po nútených prácach na kávových plantážach nám zaručí, že budeme vyzerať zdravo, krásne, pestovane, a najmä – mlado! No jasné...


Prevencia skôr než v 50tke..

Ak niečo nenávratne pomáha posielať kvalitu, pružnosť a pevnosť pokožky do večných dermatologických lovíšť, tak je to slnko. A keď píšem nenávratne, myslím nenávratne.

UV žiarenie zo slnka totiž preniká do kože a poškodzuje jej DNA. To sa potom prejaví tak, že vrámci jedného vlákna DNA vznikajú medzi jednotlivými zložkami nevhodné väzby. Z toho potom zas môžu byť rôzne mutácie, a čo ja viem čo všetko...až po nekontrolovateľné množenie buniek a...rakoviny, melanómy, nádory, iste ste už o tom počuli a čítali veľakrát. Tak počúvajte a čitajte naďalej, ale nežite to.

Ak máte kvalitnú a odolnú pokožku s dobrou hojivosťou, vynikajúci genetický dar, vážte si to a chráňte. Aj keď sa vám prílišné slnenie nemusí vypomstiť, garantujem vám, že človek, ktorý sa pravidelne, dlhodobo a nechránený, každoročne škvaril na slnku od svojich 18tich, bude v 50tke vyzerať oveľa staršie, vyschnutejšie, použitejšie a zošúverenejšie ako človek, ktorý sa slnku oddával s mierou. A aj keby náhodou nie, za tento druh experimentu rozhodne nie som ;)  

„Apage sun!“

Ale nie som ani za opačný extrém. Trávenie slnečných dní v tmavých kuticiach, neprestajne ukrytí pod nánosom krému s minimálnym OF 50, a absolútne vyhýbanie sa slnku... Nie. Vitamín D predsa potrebujeme, a naše telo si ho tvorí práve absorbovaním slnečného žiarenia. Ale pozor! Na to, aby si váš organizmus vytvoril 10 000 medzinárodných jednotiek vitamínu D stačí, ak na slnku nechránení strávite 20 minút. To platí pre nás, svetlejšie fototypy s modrými a zelenými očami, hnedookí, snedí jedinci môžu potiahnuť 20-30 minút. Ja to robím tak, že sa 10 minút opaľujem na chrbte a 10 minút na bruchu, a to buď pred 10tou alebo po 16tej. Všetok ostatný čas, ktorý musím alebo chcem stráviť na slnku sa už chránim krémami s SPF. 

SPF / PA ++ 
Sun Protection Factor, teda ochranný faktor označuje, do akej miery nás prípravok, ktorý ho obsahuje chráni pred UV-B lúčmi, ktoré môžu spôsobiť spálenie a viesť k rakovine kože. SPF ale nemeria, ako veľmi nás prípravok ochráni pred UV-A lúčmi, ktoré sú tiež nebezpečné a poškodzujúce. 

Tu sa môžete stretnúť s označením PA, čo doslova znamená Protection Grade of UV-A, teda stupeň ochrany pred UV-A. PA+ znamená, že produkt má ochranný účinok, PA++ a PA+++ znamená, že produkt má silný stupeň účinnosti ochrany pred UV-A. 

Všeobecne platí, že čím vyššia je hodnota SPF, tým vyššia je hodnota PA.

Dermatológovia odporúčajú používať minimálne prípravky s SPF 15 alebo 30, vyššie faktory poskytnú koži ochranu iba o máčny máčik vyššiu, je teda zbytočné sa nimi cápať. Taký dramatický rozdiel to totiž nie je. 

Pre porovnanie uvádzam údaje zo stránky badgerbalm.com, mmch. značka Badger sama vyrába kvalitnú slnečnú ochranu a na ich stránke nájdete kvantum erudovaných info:  

SPF 15 blokuje 93% of UVB lúčov
SPF 30 blokuje 97% of UVB lúčov
SPF 50 blokuje 98% of UVB lúčov  
    

Pred slnečným žiarením sa môžeme chrániť dvoma typmi prípravkov. Fyzikálnymi alebo chemickými

Fyzikálna/minerálna blokáda

Fyzikálne opaľovacie krémy odrážajú alebo blokujú slnečné žiarenie. Väčšinou obsahujú dve látky – oxid zinočnatý (zinc oxide) alebo oxid titaničitý (titanium dioxide). 

Fyzikálne filtre neupchávajú póry, chránia celý deň, účinkujú a plnia ochrannú funkciu hneď po natretí na kožu, nevýhodou je, že vysušujú, čo ale pre mastnú pleť môže byť žiaduce, obzvlášť v lete, a majú tiež taký biely dojazd, že má človek tendenciu vyzerať po natretí trochu mŕtvolne bielo. 

Radšej väčšie ako menšie

V snahe vyhnúť sa spomínanému bielemu povlaku, začali niektoré firmy častice oxidu zinočnatého a oxidu titaničitého zmenšovať, zmenšovať, zmenšovať, až ich zmenšili tak, že sa zrazu všetci bio a eko priaznivci začali kmásať za vlasy, že toto predsa vôbec nie je  dobré, lebo také nanočastice nám už prenikajú do krvného obehu...no ulahoďte im, stromákom..

V tejto oblasti sa však zatiaľ robili iba veľmi obmedzené výskumy, a o takomto prechode nanočastíc cez kožu do krvného obehu zatiaľ neexistujú nijaké relevantné dôkazy. Chcete na ne čakať? Môžete si napríklad aj dávať pozor. Preventívne ;) Vyberajte preto radšej časti mi-kro-ni-zo-va-né, a nie nano. 

Nano je menej než 0,1 mikrometra, mikronizované opaľovacie krémy sú také, ktorých častice zinku či titánu presahujú 0,1 mikrometra. Zostávajú teda na pokožke, kde tvoria fyzickú bariéru. 

Chemická blokáda

Chemické opaľovacie krémy slnečné lúče neodrážajú, ale pohlcujú. Zvyčajne obsahujú látky ako oxybenzón, oxtinoxát, a oktilsalicylát. Nebývajú vhodné na aknóznu pokožku, má pri nich sklony ešte viac sa zapáliť. Len také chemické opaľováky, na ktorých je špeciálne uvedené, že sú bezpečné pre nás vyrážkavých, nimi aj naozaj sú. Treba čítať, a skúšať. Nevýhodou je, že chemický náter musíte, v porovnaní s fyzikálnym, po dvoch hodinách obnovovať, a treba sa tiež natierať v predstihu. Kým totiž nadobudne ochrannú funkciu, chvíľu mu to trvá. Výhodou zas je, že viac hydratuje a nezanecháva biele stopy. 

  -ešte jedna poznámočka k oxybenzónu, od Gillian Deacon, presnejšie časopisu British Medical Journal. Oxybenzón ako chemický filter teda zachytáva UV žiarenie na povrchu kože a premieňa ho na teplo. Toto vzniknuté teplo ale podľa všetkého poškodzuje nové kožné bunky, čím zvyšuje riziko zhubných nádorov. Tak si vyberte...

Väčšina opaľovacích krémov kombinuje fyzikálne a chemické filtre, pri hľadaní toho vhodného sa zamerajte na nápis UVA/UVB ochrana, multispektrálne a podobne. A keďže UVA preniká aj cez sklo,.. auta, domu, alebo to kancelárske, ak chcete zabrániť predčasnému starnutiu, jednoznačne ochranné prípravky používajte.  SPF nie je iba témou leta a odchodu k vode. Ak viete, že sa k vytúženému cieľu vašej cesty kdekoľvek budete musieť prepraviť po svojich, nenosíte slnečník a nechodíte katakombami, potom vždy, ak viete, že na slnku strávite v čase od 10tej do 16tej viac času, na SPF myslite. Zahrňte ho do vašej dennej starostlivosti.  

PABA

Čo by rozhodne nemal obsahovať žiadny opaľovací krém je PABA= kyselina paraaminobenzoová. Je totiž vysoko alergénna. Podľa Gillian Deacon, o ktorej knihe V tvojom rúži je olovo tu už bola reč, poškodzuje ľudskú DNA, a tým zvyšuje náchylnosť na rakovinu. Existujú ale dve verzie. Nebezpečná je PABA vyrobená synteticky, prírodná forma sa získava z vitamínov B, a tá dráždivá nie je. Komplikované, ja viem.... 

Ako je to s vrstvením všetkých tých zázrakov, o tom viac nabudúce.. .

 

 

A čo vy a slnko? Ste vyznavačmi estetiky zuhoľnaťovania ešte počas života, alebo sa pred slnkom chránite?