O tom, prečo by ste Céčkom mali natrieť aj svoju babku

“ Už žiadne drahé krémy, vodičky, séra. Nijééé, kdežé. Na stromy priateľky!" Konkrétne na citrónovníky asi, pretože to zázračné tajomstvo znie, že si budeme tvár potierať obyčajným ci-tró-nom.

Takto nejako by mohli znieť zaručené rady domácich kozmeto-kutiliek. A ony aj znejú, lebo kopec podivných tipov som si už vypočula cestujúc MHD…

Ja síce tiež nie som viac než kozmetický samouk, a často si obhadzujem tvár ovocím aj zeleninou, no teraz už prv, než si na ňu niečo natriem, zisťujem, čo na to odborníci. A vy by ste mali tiež.

O tom, prečo je pre našu pleť vitamín C skvelý, ale tiež o tom, prečo ho nehľadajte v citrónoch bude tento článok...

 

Na svojej tvári som už mala fakt kadečo, a len skutočnosť, že úbohého fekálneho maniaka chytili zabráni, aspoň dúfam, aby som zažila…naozaj… VŠETKO!

Skúšala som aj povestnú a zázračnú jedlú sódu, áno, aj na zuby, a aj citrón. Nehanbím sa priznať, že to bola blbosť, a už to nerobím. Prečo, to dozviete keď vydržíte čítať ďalej.  

 

VITAMÍN C, RÚČI ANTIOXIDANT

nie, to nie je photoshop, fakt mám citrón na oku..

nie, to nie je photoshop, fakt mám citrón na oku..

Vitamín C síce kyslý je, ale v kozmetickej hantírke ho nepovažujeme za KYSELINU v pravom, teda exfoliačnom slova zmysle, tak ako napríklad kyselinu glykolovú, ale za ANTIOXIDANT.

A prečo by sme sa mali Céčkom natierať?

Predstavte si jablká, keď ich krájate na koláč, alebo zemiaky do placiek, či rozkrojené avokádo. Ak ich plánujete spracúvať neskôr, určite vám vaše mamy odporúčali pridať do vody, do ktorej ste jablká načistili trocha octu, avokádo pokvapkať citrónom, a zemiaky nechať ponorené vo vode, kým ich nespracujete. Prečo? Aby nesčerneli, tak veru!

 

 

Uvažujte teraz o sebe ako o plode. Hej viem, trocha úchylné, ale hneď ako sme opustili matkino lono a prestala nás živiť pupočnou šnúrou, "oxidujeme", starneme, meníme sa, “černieme”! Ako tie ZEMIAKE. Nah!

Božechráň, aby ste teraz začali bábätká oblievať octom, alebo si ich pokvapkávali citrónom! Ale pointu máme nie?

Vitamín C nás chráni pred:

  • oxidáciou
  • znečistením
  • slnečným žiarením
  • (neprispôsobivé občianky aj pred spúšťou napáchanou cigaretovým dymom, bleh :)

Vytvára čosi ako ochranný štít pre našu kožu. Keď jej ho predtým samozrejme doručíme v správnej forme a koncentrácii a ona ho vstrebe. Ak ho ešte cez deň doplníme SPF-kom, ktorého používanie nás neštve, máme vyhrané!

FORMA

Teraz trošku chémie, trošičku. Je to nevyhnutné. Lebo iba znalý zákazník je informovaný zákazník. A iba keď viete, ČO máte kupovať, nakúpite dobre.

Kyselina askorbová, tiež známa ako kyselina L-askorbová patrí k vitamínom, ktoré sa rozpúšťajú vo vode. Je veľmi náchylná na teplo a oxidáciu, čo v preklade znamená, že na svetle a s prístupom kyslíka, prípadne pri zmene ph sa štiepi na tzv. kyselinu dehydro-askorbovú…to by hádam aj stačilo.


Účinných foriem vitamínu C je viacero. Na vašom sére alebo kréme ho teda môžete nájsť pod pojmami ako sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate a magnesium ascorbyl phosphate.

*uvádzam v angličtine, pretože tak sú na kozmetike zvyčajne..potom už len latinčina.


Ako tvrdí na svojej stránke Paula Begoun (ktorá má, na rozdiel odo mňa, k dispozícii vedcov a chemikov, s ktorými spolupracuje), každá z týchto foriem vitamínu C má svoje benefity, aj keď najefektívnejšia a zároveň najmnej stabilná je práve kyselina askorbová.

KONCENTRÁCIA

Účinné prípravky s vitamínom C ho najčastejšie obsahujú v koncentrácii od 5% po 15% či až 20%. 20% je vôbec najvyššia možná koncentrácia, akú by ste si na pleť mali aplikovať, pretože viac antioxidantov už nie je ľudská pokožka schopná absorbovať.

PH

Účinnosť Céčkovej kozmetiky závisí aj od pH, teda v akej “a-ci-di-te” ju namiešali. pH vitamínu C by sa malo pohybovať okolo 3, aby bolo schopné preniknúť našou pokožkou a robiť tam dobré veci. Mnoho výrobcov pH hodnoty svojich výrobkov na obaloch nezverejňuje, ale vždy sa môžete spýtať.

FORMULÁCIA

Ako som už spomínala, jednou z blbých vecí na vitamíne C je, že oxiduje. Spoznáte to podľa toho, že vaše sérum náhle zožltne alebo zoranžovie, čo je znamenie, že už stratilo svoje účinky a môžete ho vyhodiť.

Predchádzať sa tomu dá tak, že si budete:

  • kupovať iba malé množstvá, neskladovať Céčko do zásoby
  • kupovať iba dobré balenie, teda tmavú nepriehľadnú flašku zo skla alebo vzduchotesný obal
  • skladovať Céčkovú kozmetiku na tmavom a chladnom mieste a po každom použití dobre zatvárať

APLIKÁCIA

Séra s vitamínom C sú obyčajne veľmi ľahké, až vodové emulzie, ktoré sa výborne a rýchlo vstrebávajú. Nanášame ich na vyčistenú pleť tváre, krku, aj dekoltu, a nezabúdame ani na chrbty rúk! Toto keby tak bola už v 30tke vedela Zdenička Studenkovie..ťháj! Život by sa úplne inak vyvíjal….ten jej, samozrejme.

Po Céčkovom sére môžete nanášať, čo potrebujete. Ak ste suchší typ, spokojne si džabnite ešte jedno sérum extra, napríklad hyalurónové, s radosťou aj s nejakým silikónom, ak nemáte problém s nedokonalosťami. Na to krém s SPF, a/ alebo olej.

Výrobcovia uvádzajú, aby sme sa Céčkom natierali dvakrát denne, večer však už možno potrebujete riešiť iné pleťové starosti, preto ak je to tak, smelo ho na večer vypustite.

 

CITRÓN vs. CÉČKO

Pokiaľ ide o vaše kolená, lakte, drezy, umývadlá alebo dosky na krájanie, GO FOR IT! Na to je reálny citrón skvelá vec! Aj preto, že to, čo z neho na vás, alebo vaše kuchynské pomôcky funguje, sú práve jemné ovocné kyselinky, ktoré pôsobia exfoliačne a ak si citrónom vyšúchate dlane, vydrhnete nechty aj chodidlá, rozhodne neurobíte chybu.

Na TVÁR ale s citrónom opatrne! Obsahuje pomerne veľa iritantov, ktoré môžu vašu pleť podráždiť. Už vôbec ho zubári neodporúčajú na zuby, pretože môže poškodiť zubnú sklovinu. Okrem toho vitamín C z citróna nevie naša pokožka tak dobre absorbovať, takže ak aj máte pocit, ako skvelo vám tie pigmentové škvrny, alebo fliačiky po akné bieli, je to len dočasné a ak to s ním budete preháňať a zároveň sa dostatočne nechrániť pred slnkom, narobíte svojej koži viac škody než úžitku. Ale zasa, budete voňať po citrónoch…hm.

pre porovnanie:

  • ph ľudskej pokožky je 4,5-5
  • ph čerstvej citrónovej šťavy 2,4
  • efektívne AHA/BHA kyseliny majú ph 3,5-4 
  • jedlá sóda má ph 9 
Chrabré duo: citrón + sóda, akurát si ich nechajte pre vaše chodidlá, drezy alebo wc misy..* Neznamená, že si pár kvapiek citróna, pre uchovanie aktivity a čerstvosti ostatných ingrediencií, nemôžete vytlačiť do vašej domácej masky, jasné, že hej! B…

Chrabré duo: citrón + sóda, akurát si ich nechajte pre vaše chodidlá, drezy alebo wc misy..

* Neznamená, že si pár kvapiek citróna, pre uchovanie aktivity a čerstvosti ostatných ingrediencií, nemôžete vytlačiť do vašej domácej masky, jasné, že hej! Bavíme sa tu o koncentrovanej ovocnej šťave priamo z citróna, priamo na tvár! Na to má citrón príliš nízke pH a môžete si spáliť fejs. Rovnaké "no-no" je pre pleť v tomto smere jedlá sóda. Tá je zasa príliš zásaditá a môže poškodiť ochranný kyslý plášť vašej kože. Osobne som to zažila keď som si ňou skúšala umyť vlasy. Čisté "ZLO"! Ak už silou mocou potrebujete abrazívny píling aj na tvár, vydajte sa radšej sladkou cestou a použite cukor. Kombináciu cukru a kávy používam napr. ako telový peeling aj ja.  

 

DOMÁCA VÝROBA CÉČKOVÝCH SÉR

Na internete nájdete kopec tzv. DIY tipov. Ako si doma vyrobiť protivráskový krém, luxusné mydlo, céčkové sérum. Ako na domáci koláč, pôrod, alebo ako piecť a rodiť zároveň. Pri poslednom samozrejme vtipkujem, ale nájdete tam skutočne bársčo. Vďaka aktuálnemu záchvatu bio-eko-maniactva mnohí dospeli k názoru, že ich vlastné kuchyne sú na tvorbu kvalitného séra vhodnejšie, než špičkové sterilné laboratóriá. A veď prečo nie. Možno aj môj sused hľadá v kuchyni Higgsov bozón…(samozrejme nenavážam sa do ľudí, ktorí si podomácky robia mydlá, alebo neškodné telové maslá..niečo iné je však vyrobiť si vlastné mydlo, a stvoriť koncentrované sérum v požadovanej acidite, sterilite, forme, formulácii a kvalite)

Jeden z tipov, ktoré na internete nájdete a aj ja som našla radí, že si môžete vyrobiť aj vlastné Céčkové sérum. Ako? Jednoduchým zmiešaním práškového vitamínu C s vodou a prípadne glycerínom. Nuž, skúsila som, priznávam. Sledovať ako sa Céčko vo vode rozpúšťa je veľmi upokojujúce, aj vás môže naplniť radosťou nad ušetrenými peniazmi. Už už sa v duchu tešíte ako ste preľstili všetkých tých podvodníkov zarábajúcich na predaji kozmetiky. Sviniari! Ťažšie je už vyrovnať sa s faktom, že tak ako sa Céčko rozpustilo, znova spätne skryštalizuje a do vašej kože sa nevstrebe. Bé! O čo viac by som bola žrala chémiu, keby sme sa ju učili na tomto. Azanďalát!

CÉ SÉRA, KTORÉ TESTOVALA GERTRÚDA

Ak teda ako ja nemáte lepšie znalosti chémie a prístup ku koncentrovaným a efektívnym kozmetologickým ingredienciám, nedá sa nič robiť, budete musieť PLATIŤ. A tiež ak chcete trvácnejší efekt, a zároveň dosiahnuť, aby sa dobré veci nediali len na povrchu, ale aj v dermis, ako napríklad tvorba kolagénu. V takom prípade sa skutočne oplatí investovať do prípravku, ktorý múdri ľudia vyhotovili presne tak, aby spĺňal všetky vyššie spomenuté parametre.

Medik8 C-Tetra

Medik 8 je kvalitná britská kozmetická značka, objavená a vyvinutá vedcami. Jej zakladateľom je farmakológ Eliont Isaacs. Ich Céčkové sérum obsahuje 3% Tetrahexyldecyl ascorbate. Nevyznačuje sa síce takou silou ako kyselina askorbová, ale zasa je veľmi stabilný. Rozpúšťa  sa v lipidoch, čo znamená, že veľmi dobre preniká pokožkou, čo môže byť väčšia výzva pre prípravky, ktoré používajú formy Céčka rozpustné vo vode. 

Čo robí:

  • stimuluje produkciu kolagénu v pleti
  • zmenšuje UV poškodenie
  • potláča melanogenézu- tvorbu melanínu
  • stimuluje glykozaminoglykány ( lineárne polysacharidy, netreba si nad tým lámať hlávku ani jazyk, ale najznámejší GAG je napr. kyselina hyalurónová )

 

Toto sérum bolo moje prvé s vitamínom C, používala som ho asi pred siedmimi rokmi a bola som s ním veľmi spokojná. Videla som ho už aj v ponuke slovenských e-shopov, prirážku ale majú neskutočnú. Ja som objednávala tu.

 

Cosmetic Skin Solution Vitamin C+E Serum 15%

Hovorí sa o ňom, že je zložením úplne identické s ikonickým sérom od Skinceuticals, akurát je viac, než o polovicu lacnejšie. Obsahuje 15%-nú kyselinu askorbovú, 1% kyseliny ferulovej a 0,5% vitamínu E. Namiešali ho s ph 3 a veľmi dobre funguje pre normálnu až mastnejšiu pleť, ale keďže obsahuje aj vitamín E, dokáže tiež hydratovať a vyživiť aj tú suchšiu.

Čo robí:

  • chráni pred voľnými radikálmi
  • opravuje a zdokonaľuje pleť poškodenú slnkom
  • zosvetľuje pigmentové škvrny a nerovnomerný tón pleti
  • poskytuje celodennú foto ochranu prostredníctvom antioxidantov

 

Tiež si naň spomínam ako na dobrú kúpu, poslali mi ho aj s chladivým vankúšikom, akurát poštovné bolo tuším drahé, takže pri jeho prípadnom objednávaní je lepšie sa spojiť viacerí a poštovné si rozrátať. Kupovala som tu

 

Timeless 20 % vitamin C+E Ferulic acid serum

ja som svoje objednávala tu

ja som svoje objednávala tu

Timeless je malá americká firmička, ktorá netestuje svoje výrobky na zvieratách a vyrába síce zopár, ale zato kvalitných vecí. Bez parabénov, v dobrých koncentráciách, a dokonca aj za priaznivú cenu. Ich Cé sérum, ktoré som spotrebovala len nedávno, obsahuje 20 % kyseliny askorbovej, je tuším zo všetkých najlacnešie a aj extrémne efektívne. Odporúčam ho aj suchopleťovým osobám, pretože obsahuje vitamín E aj pantenol, a tiež kyselinu hyalurónovú.

 

 

Čo robí:

  • zjednocuje tón pleti
  • pomáha produkovať koži kolagén
  • vitamín E + kyselina ferulová predlžujú životnosť vitamínu C

 

Timeless garantuje životnosť svojho séra po tri mesiace, skladovaním v chladničke ju ale môžete predĺžiť. Mne vydržalo presne tri mesiace, a možno posledný týždeň zmenilo farbu z čírej na žltú a nadobudlo intenzívnejší odór. Je možné, že preto, lebo sa dosť oteplilo, a ja som svoje nedržala v chladničke, ale iba v skrinke v kúpeľni.

 

CÉČKO a RETINOL

V prvej fáze privykania si pleti na retinoidy Céčko zo svojho dermaplánu určite vypustite. Mohlo by dôjsť k iritácii. Ja som svoje začala používať až v šiestom mesiaci, teraz som v deviatom. S krémom Retin-A, aby náhodou nedošlo k nedorozumeniu…

Inak ale vôbec neplatí, že sa tieto dve látky nesmú naraz používať, k žiadnemu takému záveru nedospela žiadna vedecká štúdia. Samozrejme, nesmiete sa bezuzdne opaľovať o dušu spasenú, a potom čakať, že vás spomínané ingrediencie zachránia.

Ja som si zvykla na Céčko ráno, pod SPFko, pretože mi to na ochranu pleti stačí, večer potom môžem riešiť doplnenie hydratácie a stimuláciu buniek na hlbšej úrovni pomocou retinoidov.

 

DOBRÝ VÝBER

Spomínané tri Céčkové produkty sú len drobnou ukážkou po čom siahnuť, ak vás trápi strata jasu, nerovnomerné zafarbenie pokožky, pigmentové škvrny, pleť zdevastovaná slnkom alebo fliačiky po akné. Vyberať môžete z gigantického košiara produktov, Ole Henriksen, Drunk Elephant, Serumtologie, Dr. Dennis Gros, Clarins, Andalou Naturals...Hľadajte a vyberte si, čo je vám sympatické, a na čo stačí vaša peňaženka. 

Ako na všetky kozmetické ingrediencie, aj na vitamín C môže niekto reagovať senzitívne. Všeobecne sa preto odporúča vyberať: 

  • pre suchú a citlivú pleť Céčko vo formách: sodium/magnesium askorbyl phosphate
  • pre mastnú pleť s tendenciou k upchávaniu pórov: L-askorbová kyselina, pozor na formulácie so silikónmi, môžu upchávať póry

 

Pre všetkých, ktorí sa radi opaľujú a/alebo fajčia, by malo byť Céčko na koži aj v žalúdku samozrejmosťou. Ak totiž aplikujete antioxidanty pod krém s ochranným faktorom, zvyšuje sa tým ešte ich účinok. Okrem toho pozitívny vplyv vitamínu Cé na poko…

Pre všetkých, ktorí sa radi opaľujú a/alebo fajčia, by malo byť Céčko na koži aj v žalúdku samozrejmosťou. Ak totiž aplikujete antioxidanty pod krém s ochranným faktorom, zvyšuje sa tým ešte ich účinok. Okrem toho pozitívny vplyv vitamínu Cé na pokožku a jej fotostarnutie je vedecky dokázaný. Napríklad aj týmto Inštitútom

NIE, KVALITNÁ KOZMETIKA SA NEMUSÍ DAŤ JESŤ

 

Citróny si teda nechajte do šalátov, marinád, masiek, alebo limonád a tvári doprajte čosi onakvejšie. Ja si napríklad po značke Timeless brúsim zuby na toto sérum s antioxidantmi od Kypris a ako už viete, aj na Estée Lauder.

A ozaj, nie že by som zabudla na BUGATTI VEYRON medzi Céčkovými sérami SkinCeuticals C E Ferulic, to nie. Ale 150 eur?!! To si radšej našetrím na súkromné kozmetické laboratórium!   

 

 

Používate vo vašej pleťovej starostlivosti vitamín C? S ktorými prípravkami ste spokojní?