Cestovanie so psom | Budapešť

Ach, ako dlho som už nepísala blog. :( Musím povedať, že písanie mi naozaj chýba, rovnako ako komorná atmosféra a pocit intimity, ktorý som pri ňom mávala kedysi. Rozhodne som nerátala s čítanosťou, ustavičnými komentármi, reagovaním okoloidúcich, pristavením sa bez pozdravu alebo čarovných slovíčok a dožadujúcich sa rád, alebo len reakcií… Možno sa to niektorým čitateľom bude zdať nevďačné, ale mojím zámerom nikdy nebolo písať preto, aby sa to niekomu páčilo. Skrátka mi robí dobre ukladať svoje myšlienky do slov a viet, a okolité reakcie ma niekedy ako introverta ohlušujú a zahlcujú.

Už dlhšie som si ale chcela zaznamenať dojmy z návštevy Maďarska, a tak to blogové ticho opäť pretnem.


BUDAPEŠŤ V OKTÓBRI

Okolie hotela na Margaret Island je nádherné a pre psíčkarov ako stvorené, veľmi sa nám tam páčilo.

Vybrať sa do Budapešti v období teplej a suchej jesene minulého roka sa ukázalo ako výborný nápad. Z Bratislavy som aj s Avou v mojom cestovnom ruksaku vyštartovala vlakom na stanicu Nyugati pályaudvar, keďže som si najskôr na google maps poriadne popozerala všetky možné budapeštianske adresy.

Ava zvláda cestovanie vlakom veľmi dobre, väčšinou ho prespí. V pravidelných intervaloch jej ponúkam vodu, a vezmem jej vždy aj nejakú žuvaciu tyčinku a maškrty. Prežili sme aj vyše hodinu pokazenú klímu na ceste do Prahy, keď už bolo naozaj teplo aj jej, a tiež vykoľajenie vlaku pred Žilinou v zime, z ktorého sme museli vystúpiť a čakať vonku v snehu vyše hodiny, takže pokiaľ práve nezlyhávajú železničné spoločnosti, cestu vlakom si užívame.

V Budapešti som hľadala ubytovanie jednak vhodné pre psíka, ale zároveň nie ďaleko od kancelárie Geek & Gorgeous kam som vedela, že sa budem presúvať, a taktiež nie nejako ďaleko od centra, keďže nemám auto.

Výber vďaka vyhľadávaniu cez Booking.com padol na hotel Ensana Thermal Margaret Island. Má výbornú polohu no zároveň je tichý a výborne sa vám spí. Ja som totiž Monk a pri zaspávaní potrebujem nielen úplnú tmu ale aj úplné ticho.

Od poslednej návštevy v Prahe si taktiež dávam pozor na ubytovania bez možnosti otvoriť okná, pretože mi je to veľmi nepríjemné a mám pocit, že sa v krabici bez okien a len s klímou nedokážem poriadne nadýchnuť a dusím.

Izbičky v Ensana hoteli sú síce malé, ale je v nich všetko, čo potrebujete. Úplne ideálna by bola vaňa, ani nie tak kvôli mne ako kvôli Ave.



HOTELOVÁ HYGIENA SO PSÍKOM

Keďže Ave aj doma umývam po príchode do bytu všetky labky, či je sucho, či je dážď, ideálna je vaňa, vďaka tomu, že sa tam zmestí úplne celá, oplýva sprchou a je aspoň trošku vyššie. Moje kúpeľňové umývadlo aj drez v kuchyni sú pomerne malé, a nezmestí sa do nich. Ak by som sa ešte niekedy v živote sťahovala a mala možnosť si svoj ďalší byt navrhnúť od podlahy, určite by som si dala do kúpeľne vyvýšené umývadlo len špeciálne pre Avu a napríklad na umývanie topánok. Niečo na spôsob bidetu, ale bez útrpného namáhania krížov. V dome by samozrejme bola ideálna samostatná práčovňa s nerezovým drezom vo výške pracovnej dosky.

V sprchovom kúte sa labky psíkovi umývajú pomerne ťažko, riešila som to tak, že som tam buď vošla bosá (čo bolo problematické ak som práve mala pančuchy nie iba ponožky:D ), a po čase som Avu skúsila zvyknúť si na umytie predných a zadných labiek v bidete, keďže celá tam nevedela stáť, šmýkalo sa jej a stresovalo ju to. Takto podelené to bolo v pohode a pekne spolupracovala. :) Je to veľmi poslušný psíček.

Pri objednávke ubytovania som uviedla, že by som ocenila uteráky aj pre psíka, aby som nemusela ťahať vlastné, v hoteli mi teda všetko vopred, vrátane misky pripravili. Využívajú na to osušky, ktoré si už čo to vo svojom hotelovom živote odžili a kde tu boli buď natrhnuté alebo sa párali. Boli však čisté a na osušenie umytých psích labiek viac než vhodné. Jednu som si pristavila k sprchovaciemu kútu, aby Ava nestúpala morkými labkami na dlážku, druhou som ju ešte poutierala.

Keďže ráno zvykla byť tráva ešte mokrá, a Ave som hádzala loptičky, len utieranie by nebolo dostatočne kvalitné, drobný piesok alebo mokrú hlinu spoza pazúrikov treba skrátka poriadne opláchnuť. Ava v pohode zostáva na hotelovej izbe sama, pelech si spraví buď zo županu na príslušnom kresielku, alebo vlezie pod paplón.

Dog friendly hotely majú k dispozícii aj upozornenia, ktoré zavesíte na kľučku, aby sa prípadného domáceho miláčika nezľakla chyžná keď príde upratovať. Ja som väčšinou upratovanie umožnila vždy počas venčenia, aby som Avu zbytočne nestresovala cudzou osobou v jej prechodnom bezpečnom priestore.

Pokiaľ ide o dĺžku samotky, snažím sa nenechávať ju samu dlhšie než na 6 hodín, takže približne v tomto rozpätí som podnikala aj svoje výlety po okolí keď som si ich chcela užiť sama. Ak som išla niekde na dlhšie, brala som ju so sebou. Po meste som sa presúvala Boltom, pretože to pre mňa bolo najpohodlnejšie, keďže nevynikám práve najvycibrenejším orientačným zmyslom. Miesta, ktoré som chcela navštíviť, či už nejakú galériu alebo park, prípadne reštauráciu som si vopred vyhľadala na mape ešte na izbe, a popozerala, čo zaujímavé sa ešte nachádza v okolí, ale mohla som minimálne vypustiť zaoberanie sa tým ako tam trafím, keďže o všetko sa postarali vodiči Boltu.

KŔMENIE NA CESTÁCH

Avu kŕmim väčšinou ráno o ôsmej a podvečer o piatej. Venčím ju potom o deviatej, približne o pätnástej a potom zasa okolo deviatej. Podľa aktuálneho počasia, môjho programu a na cestách aj podľa toho ako servírujú raňajky v hoteloch si režim prispôsobím. V Budapešti som väčšinou vstala, umyla si zuby, napila sa vody, zaliala si čaj, prezliekla sa z pyžama a išla ju hneď vyvenčiť. Po návrate dostala raňajky, ja som si urobila svoju rutinu a utekala na svoje raňajky. Ak som išla niekde na výlet bez nej ešte raz som ju predtým vyvenčila.

Keďže na Ave hneď vidieť pokiaľ sa nedržím dávkovania krmiva a primeraného pohybu, a pre jej zdravie je takisto ako v prípade ľudí dôležité udržiavať ju v dobrej kondícii, granule som jej nadávkovala ešte doma a jednotlivé porcie si zabalila do balíčkov. Áno, je s tým oštara a treba na to myslieť v batožine, ale na mieste mi to šetrí čas. Na mieste potom kúpim nejakú paštétku z miestnej DM-ky, z ktorej jej trochu primiešavam k večernej dávke granúl. K rannej porcii rovno pridám jeden kus Pangaminu, k večernej zasa pol odmerky DentON-u. Z hotelovej jedálne jej z raňajok alebo večere vždy vezmem aj jedno vajíčko na tvrdo, ktoré odložím v hotelovej chladničke na izbe, a nejaký kúsok ovocia alebo zeleniny na spestrenie. Nákupom potravím sa pri cestovaní nerada obťažujem, stačí mi to počas roka doma.

V lekárničke mávam vidličku na vyberanie kliešťov, gel Entero Zoo, a prášok Aptus Aptobalance. Ak nejdeme na dlhšie ako na dva týždne, o pazúriky sa postaráme doma, v prípade nejakej nehody alebo zatrhnutia pri hre mi stačí moja alebo hotelová manikúra. So sebou si vždy beriem aj sáčky na exkrementy, Avin preukaz a pre istotu si ešte doma pred cestou vyhľadám kontakt na najbližšieho veterinára alebo pohotovosť. Človek nikdy nevie ako bude reagovať v strese. :)


GEEK & GORGEOUS

Výlet do Budapešti nebol pre mňa len objavovaním mesta, ktorým som doteraz vždy iba bez zastávky prechádzala, alebo ho navštívila len ako veľmi malá, ale najmä návštevou kancelárie G&G a prvým stretnutím s Judit aj ostatnými dievčatami, s ktorými som komunikovala iba online a naživo sme sa nikdy predtým nevideli. :)

Mimochodom, kto by sa nazdával, že mi celý výlet financovala ako svojej ambasádorke značka, bohužiaľ sa mýli, dokonca mi nepomohlo ani dať si ho do nákladov, pretože mi moja pani účtovníčka vyrátala, že sa mi to neoplatí, bé. Takže smola, všetko som platila z vlastného vrecka. Spomínam to aj preto, že je dôležité všímať si aj aké PR podujatia, komu a prečo značky financujú, to všetko je totiž aj v prípade blogovania skrytá reklama.

Judit ma pozvala na obed, ja som jej priniesla malý balíček kávy praženej na Slovensku, lebo som absolútne netušila akú reprezentatívnu slovenskú drobnosť pre ňu vziať. Našťastie sa veľmi potešila a kávu miluje, takže to bolo dobré rozhodnutie. Kancelária Geek & Gorgoeus tiež nie je nijaké honosné sídlo, ale pomerne malé priestory s dvoma miestnosťami, všade naokolo sa samozrejme nachádzajú krabice s nejakou kozmetikou a blízko bola veľmi pekná kaviareň vo veľmi peknej budove, kam sme sa išli s Avou pozrieť.

Judit sa sama ohodnotila ako mizerná šoférka, čo som ja ako nešoférka najskôr pri krátkom preparkovaní auta pred obedom nejako extra nestihla posúdiť. O pár dní sme však spolu s ďalšími dvoma kolegyňami išli do továrne, kde sa vyrába a balí časť kozmetiky G& G do Vesprému a veruže som jej dala za pravdu a tešila sa, že sme s Avou pred cestou neraňajkovali. :))


Pokiaľ ide o továreň, kde som si aj s Avou bola pozrieť výrobu najnovších dvoch krémov Hydration Station a Happier Barrier, vyrába sa v nej primárne kozmetika Helia D, ktorá je najväčšou maďarskou značkou obchodných reťazcov. Práve Helia D pomáha všetky vízie uviesť do praxe.

Judit si teda vždy najskôr v malom súkromnom laboratóriu otestuje svoju predstavu receptúry v malom, a až táto ako tak uspeje, je možné presunúť sa a “variť” takpovediac vo veľkom. Vývoj receptúr konkrétne pre oba krémy trval rok a pol až dva, a po vypredaní prvej várky aj spätnej väzbe niektorých zákazníkov sa mierne upravovala receptúra Happier Barrier na ešte o niečo zvláčňujúcejšiu. Zvyšoval sa objem glycerínu, pridaný bol tiež typ hydratantu s dlhšou trvácnosťou Sacharid Izomerát alias Pentavitín a extra sa pridávalo aj malé množstvo jojobového oleja. Stále to nie je krém pre ľudí s veľmi suchou pleťou, zrejme ste si ale všimli že G&G je značka najmä pre ľudí s problematickou a mastnejšou pokožkou, takže takýmto jedincom, medzi ktorých patrím tiež, to naopak vyhovuje. :)


BUDAPEŠTIANSKE CHUŤOVKY

Z varenia kozmetiky sa človek nenaje, ale v Budapešti rozhodne hladní nezostanete. Ja som navštívila len tri extra reštaurácie, pretože v hoteli naozaj veľmi dobre varili, ale na Gundel reštauráciu a Mazel Tov som bola naozaj zvedavá. Do Déryné ma na obed vzala Judit, a je to naozaj veľmi príjemné miesto v centre mesta, peši je odtiaľ blízko aj k Budínskemu hradu.


Každé z tých miest je špecifické a aj preto je super, že existuje na svete toľko reštaurácií a všade môžete zažiť trochu inú atmosféru. V Gundel som sa napráskala poctivým maďarským paprikášom s nokerlami dala si ich fotogenické kapučíno so zlatým práškom, v Mazel Tov, kde som síce nemala rezerváciu ale po troche čakania sa mi podarilo dostať stôl zasa izraelskú pouličnú stravu aj stredomorskú kuchyňu, a v Déryné sa mi zasa veľmi páčila atmoféra klasického mestského kozmopolitného bistra s aurou miesta kde sa od roku 1914 stretávali umelci, baletky, dizajnéri, spisovatelia, bohatí a slávni, a s obyčajnými ľuďmi zdieľali priestor pri káve, drinkoch a jedle. Barmani sa vám tam veľmi vľúdne prihovoria a interiér je ústretový aj voči psíčkarom. Ava si tam dokonca trochu zdriemla, návšteva hradu na kopci aj celodenné túlačky Budapešťou ju zmohli. :)

Jeden deň som si vyčlenila aj pre umenie a navštívila Múzeum moderného umenia. Pohodlne tam strávite aj celý deň, pretože je čo pozerať. Ja osobne sa vždy dlho motám aj v obchodíkoch s pohľadnicami, knižkami a suvenírmi, a nevynechám nikdy ani múzejné kaviarne. :)

V tomto múzeu som si nafotila aj celú výstavu Matissa, aj pár ďalších veci, ktoré ma zaujali, za nič na svete tie fotky ale vo svojom notebooku neviem nájsť, pomóc. :(

Medzi moje záľuby patrí aj pekne sa obliecť a upraviť, a keďže odkedy som na home office a mám psa veľa príležitostí na to nie je, aspoň trochu si to chcem užiť počas cestovania.

Medzi môj najobľúbenejší druh odevu patria šaty, a najmilším ročným obdobím práve suchá a teplá jeseň. Ideálne na pančuchy, šaty alebo sukne, koženú bundu a pohodlné topánky na moje ubolené nohy.

Aj do Budapešti som si teda vzala svoju obľúbenú koženú minisukňu, niekoľko šiat, ktoré sa pohodlne dajú vrstviť s tielkami vo výstrihoch, elasťáčikmi ako spodkami na pančuchy ak je večer chladnejšie, a svetríkmi, a mala som aj jedny, volajme ich riflové legíny.

Topánky iba dvoje, jedny, v ktorých som cestovala, Martensy a semišové Chelsea boots z Decathlonu. Vlnenú vestu, tričko, tielko a samozrejme spodnú bielizeň a plavky, pretože v hoteli je aj bazén.

Do Budapešti sa kedykoľvek rada vrátim, je to krásne mesto a určite sa tam nebudete nudiť aj pri dlhšej ako len víkendovej návšteve. Pri rezervovanej strave v hoteli hrozí možno pár kíl navyše, ale ak so sebou budete mať nejakého štvornohého kamoša, minimálne pohyb po vlastných máte vďaka tomu vždy zaručený. V parku na ostrove Margit nájdete pekný maličký kostolík, ruiny dominikánskeho kláštora z 13. storočia, mini zoo, veľa ihrísk pre deti, dráhy pre bežcov aj bicykle, termálne aj obyčajné kupko, ružovú záhradu, všade ledabolo roztrúsené busty maďarských osobností, o ktorých detaily si môžete vyhľadať a dozvedieť sa tak viac aj o maďarskej histórii, pre psíčkarov je to raj a tento hotel môžem len odporúčať.

Máte nejaké obľúbené dovolenkové miesta s vašimi psíkmi? Mojím snom je vziať raz Avu k moru 😍, a samozrejme do Talianska, krajiny, kde predkov tohto plemena pravdepodobne priviezli z Grécka a Egypta. Takže ktovie, najbližšie možno Trieste, alebo, že by nejaké Portugalsko? 😉

©Zuzana Závodská