5 dôvodov prečo vyskúšať tzv. predĺženú hydratáciu

Sleeping packs, alebo tzv. spacie masky, či balíčky na spanie. Určite ste o nich počuli, nejaké možno už i skúšali, ale viete:

  • načo presne slúžia

  • ako fungujú

  • či ich vôbec potrebujete

  • a vo vo svojej starostlivosti používate správne? Lebo o tom bude dnešný článok.



1. Intenzívna Hydratácia

Ak hľadáte najistejšiu cestu ku krajšej pleti, potom sa určite zamerajte práve na jej hydratáciu. Koniec koncov o tom, že je kľúčikom k našim šťastným bunkám som už písala tu. Samozrejme, dopracujete sa k nej jedine v kombinácii s dôkladným odlíčením a čistením pleti a s predchádzajúcou exfoliáciou, ale to už iste viete. :) Práve hydratácia vám najrýchlejšie pomôže získať zdravý a pestovaný vzhľad lebo každá pokožka nasiaknutá vlhkosťou jednoducho vyzerá lepšie. Pružnejšie, šťavnatejšie, mäkšie i plnšie, skrátka lepšie.

Či už si vyberiete esencie, séra alebo dobrý hydratačný krém s vysokým podielom humektantov, to všetko môžete podporiť a zintenzívniť ešte použitím spacej masky, ktorou to všetko na pleti udržíte celú noc.

2. Výživa a Regenerácia

Mnoho masiek na spanie obsahuje rôzne dobré veci, ktoré účinky vašej predchádzajúcej kozmetiky ešte podporia, ako napríklad ceramidy, slimačí sekrét, kyselinu hyalurónovú, glycerín, laktobacily alebo antioxidanty. Práve počas noci pomáhajú vašej koži regenerovať sa a vyživia ju.

3. Okluzívna bariéra

Vrstvička spacej masky zabráni predchádzajúcim vrstvám kozmetiky, aby sa odparili, pretože majú inú textúru ako krém. Práve to, že na pokožke ostane celú noc, pomáha zabraňovať TEWL - teda trans-epidermal-water-loos, transepidermálnej strate vody z pokožky. Predchádzajúcu kozmetiku na pleti uzamkne na dlhšie obdobie.

4. Lepšie prenikanie kozmetiky

Ak na pokožke vytvoríme na dlhší čas bariéru, dostane jednoducho viac času na to, aby sa mohla hydratovať. Simulujeme tak vlhkejšie prostredie, v ktorom prirodzene nežijeme. Je veľmi pravdepodobné, že v trópoch by vám bol takýto typ kozmetického produktu úplne nanič, dokonca by vám zrejme akákoľvek extra vrstva na koži bola nepríjemná. Hydratácia by totiž bola všade okolo vás. V našich zemepisných šírkach s nižšou vlhkosťou vzduchu ale takéto produkty môžete oceniť.

5. Upokojenie, zmiernenie začervenania

Už som spomenula element ochladzovania, ktoré robí veľmi dobre reaktívnej, citlivej pleti. Chladivé, upokojujúce zložky ako centella, panthenol, alantoín, ale tiež glycerín, kyselina hyalurónová, sladké drievko alebo ceramidy, či iné botanické zložky kožu nielen hydratujú ale najmä upokojujú, takže pre podráždenú pleť v reaktívnej fáze rosacei alebo ekzému sú práve gelové produkty bez alkoholu, parfumu a s minimom zložiek ako chladivý ľadový zábal, pri ktorom onen upokojujúci chladivý pocit pretrvá a prináša úľavu.

Ako ich používam ja?

Mojou najobľúbenejšou “spacou maskou” v zime je ako už viete vazelína. Používam ju najmä po rôznych zákrokoch, ale nie v kombinácii s TCA peelingom a tretinoínom napríklad, pretože jej vysoká miera okluzivity by v skutočnosti proces olupovania kože, o ktorý mi vlastne pri tejto procedúre ide, iba spomalila. Keď mám ale v bežnej prevádzke na koži tretinoín so Skinorenom, a predtým som povedzme exfoliovala a natrela sa ľahším krémom, vazelína na záver v strategických miestach v tenkej vrstvičke mi v zime pomôže, aby moja koža nebola príliš dehydrovaná.

Spacia maska vám na tvári vytvorí takýto glazovaný efekt.

V lete ale vazelína nemusí byť každému príjemná, a v horúcom a suchom období preferujem aj ja skôr gelové a ľahšie prípravky. Majú tú výhodu, že moju na rosaceu náchylnú pleť aj výborne ochladia, zvlášť ak ich držím v chladničke. Takáto gelová spacia maska potom finguje de facto masku látkovú, a navyše bez odpadu.

Gelové prípravky takisto môžu viac vyhovovať ľuďom, ktorým sa veľmi upchávajú póry, a hoci len osemhodinové prekrytie pleti vazelínou by im mohlo narobiť viac patálií ako úžitku. 

Možno sa pýtate, či majú nejaké špeciálne ingrediencie v takýchto produktoch zmysel, a či sa im vôbec podarí do pokožky preniknúť?

Dobrá otázka. :) Určite je dôležité, aby všetka vaša predchádzajúca kozmetika bola predovšetkým hydratačná, ale aj keby ste v rutine použili hydratačnú esenciu, sérum a na záver krém s olejčekmi a až na to si naniesli gelovú spaciu masku, aj tak by ste krásny efekt predĺženej hydratácie ráno zbadali. Silikónom vo vašom kréme sa pravdaže vyhnúť môžete, miminálne predídete nepríjemnému žmolkovaniu.

Účinné látky ale nemusia vždy preniknúť do vašej kože čo najhlbšie, aby fungovali, úplne stačí ak sa na jej povrchu čiastočne zmiešajú s poslednou vrstvou kozmetiky, ktorú ste na ňu naniesli. Koža má samozrejme limity pokiaľ ide o hydratáciu, ak sa ale všetky predchádzajúce vrstvy kozmetiky vstrebali, potom z nanášania spacích masiek po vašich krémoch nemusíte mať nijaké obavy. Žiadny krém totiž nevytvorí na pokožke taký nepreniknuteľný film, že by to zabránilo spacej maske v predĺžení hydratácie. 

Aj preto ale rozhodne nemá zmysel hľadať v okluzívnych maskách neviemaký podiel čohokoľvek zásadného. To všetko podstatné jednoducho doručte koži v koncentrovanej podobe sér alebo esencií na vodnom základe predtým, a od vašej spacej masky chcite iba pár hydratačných a upokojujúcich zložiek a príjemnú chladivú textúru, ktorá sa vám nebude na tom všetkom žmolkovať, a nezostanú vám po nej na tvári prilepené všetky chlpy po vašich domácich miláčikoch, alebo vám nepolepí nočnú bielizeň. :)

Medzi moje obľúbené spacie masky patrí CosRX Ultimate Nourishing Rice Spa Overnight Mask, Abib Rice probiotics overnight mask a najnovšie skúšam Isntree - Hyaluronic Acid Water Sleeping Mask. Každá z týchto troch je v niečom iná, ale použitie všetkých sa spája s pôžitkom.

CosRX je jemnunká, nežná a ľahunká ako hádam všetky kozmetické produkty s ryžou. Obsahuje ryžový extrakt, betaín, niacinamid, slnečnicový olej aj palmový olej a olej z palmových škrupín, a tiež sorbitan olivate - zaujímavú zložku, ktorá spolu s cetearyl olivátom tvorí pekný prírodný emulgátor s obchodným názvom Olivem 1000. Okrem toho, že pomáha oleju a vode zmiešavať sa, jeho hlavnou výhodou je, že vytvára štruktúry tekutých kryštálov, ktoré sú podobné lipidovým štruktúram stratum corneum (najvrchnejšia vrstva pokožky). Vďaka tomu má ozaj super hydratačné, bariéru obnovujúce a upokojujúce vlastnosti. Možno najintenzívnejšie pri tejto maske zavnímate ako vám aj cez poslednú vrstvu vášho nočného krému preniká do pokožky a vsakuje do nej. Sama o sebe predstavuje aj fanstastický ľahký gelový krém.

☝️Áno, správne tušíte, že ako hydratačnú spaciu masku môžete v zásade použiť akýkoľvek dobrý gelový krém. Ja som tak používala napríklad Neutrogena Hydro Boost cream gel, alebo Dermacol Love My Face hruška a melón, ktorý už žiaľ Dermacol nevyrába.

Všetky hydratačné prvky sa zmiešajú s vašou predchádzajúcou hydratačnou starostlivosťou, a ľahké okluzanty zostanú na pleti a splnia funkciu príjemného zábalu.

Zvyšné dve, Abib a Isntree mi pripomínajú viac želé, ale vstrebávajú sa rovnako príjemne, a ak to nepreženiete s množstvom a nanesiete si ich dosť skoro pred uložením sa do postele, nezalepíte si obliečky ani pyžamo.

Abib je na pocit luxusná a bohatá, obsahuje ryžové otruby, probiotiká, laktobacily, dve formy glycerínu - glycerín a diglycerín a pripomína mi aspik alebo huspeninu. Kedysi dávno som skúšala výbornú masku od Skin Inc. Pure Deep Sea Hydrating Mask, ktorá obsahuje extrakt z fermentovaných sójových bôbov, kyselinu hyalurónovú, extrakt z morských rias a tiež glycerín, a táto Abib je jej veľmi podobná, a za zlomkovú cenu.

Isntree je hustá gelová maska na spanie s veľmi pekným zložením. Obsahuje úžasné množstvo humektantov v podobe extraktu zo centelly, Sodium PCA, extra betaglukán, panthenol, alantoín, sukrózu, kyselinu hyalurónovú, glycerín, ceramid NP aj vitamín E. Tak ako zvyšné dve je neparfumovaná a bez alkoholu, vhodná aj pre tú najcitlivejšiu pleť. Skúšala som si ju dať aj samostatne iba na navlhčenú pleť ako gelový krém, ale nefungovalo to.


PREDĹŽENÁ HYDRATÁCIA

Ak vás teda trápi vzhľad unavenej a jemne zošúverenej pokožky s jemnými linkami z dehydratácie, môžete ju skúsiť nakopnúť ultra predĺženým hydratačným režimom. Takúto rutinu nie je potrebné nijako prekombinovať, úplne postačí, ak sa dôkladne odlíčite a pleť si vyčistíte vami preferovaným spôsobom. Potom použijete váš obľúbený exfoliant, sérum alebo esenciu, najlepšie na báze kyseliny hyalurónovej alebo vašich obľúbených humektantov, aby ste efekt hydratácie znásobili, bazálny krém, ktorý sa vám osvedčil, a na to celé si nanesiete spaciu masku.

Takýto typ rutiny sa hodí pred akýmkoľvek podujatím, na ktorom chcete vyzerať oddýchnuto, hydratovane, a záleží vám na tom, aby na vašej pleti dobre držal makeup. Vyhnite sa preto retinoidom, aj vitamínu C, alebo čomukoľvek, čo by vašu pleť mohlo podráždiť alebo ju príliš stimulovať, aby sa obnovovala rýchlejšie než poviete HYDRATÁCIA. :) V prípade, že máte hlboko do vrecka a v obehu už hydratačný gelový krém na mastnú/problematickú pleť a aj nejaký výživný, tento efekt dosiahnete, ak si pleť po čistení necháte jemne vlhkú, nanesiete váš výživný krém, a na to celé po vsiaknutí krému ešte hydratačný gel. Možností je toľko, koľko je na svete kozmetiky, teda nekonečno :)

Rutinu s predĺženou hydratáciou oceníte napríklad aj počas akejkoľvek namáhavej dermatologickej liečby, postup bude vždy taký aký určí váš dermatológ. Mne osobne sa osvedčilo pridať extra hydratačný krok vždy pred a aj po nanesení vysušujúcej liečby pre tzv. sendvičový efekt. 


©Zuzana Závodská