Ako v kúpeľni ušetriť | Energetická kríza a beauty priemysel

Asi ste si všimli, že kozmetických značiek neubúda, práve naopak. Na čiastočne slepom priestore medzi dermatologickým výskumom a kozmetickým biznisom sa chce priživiť čoraz viac ľudí.

Ak by ste sa ako bloger snažili len neustále vyhľadávať nové, neokukané značky, ktoré prinášajú niečo navyše, uštvali by ste sa. Ale je to vôbec pointa?

Prináša nám neustála honba za novinkami aj pokoj, skutočnú múdrosť a skutočný rast? Je to naozaj to, čo potrebujeme? Tieto riadky sa mi ako blogerke nepíšu ľahko, ale som skrátka zahltená a veľmi často sa cítim aj nasilu a zbytočne ohlupovaná. Lezie mi to na nervy vo verejnoprávnych médiách, tie digitálne nevynímajúc. Objem kozmetiky aj kozmetického obsahu je pre môj slabý žalúdok už takmer nestráviteľný. Reklamy, videá aj články vznikajú bez ohľadu na to, či skutočne prinášajú hodnotný obsah alebo niečiu autentickú výpoveď, niekedy skrátka len preto, aby reč nestála, a aby naďalej roztáčali koliesko algoritmu a kŕmili ho ďalšou dávkou digitálnych smetí. A tak mamičky na materskej, dermatologičky s inak serióznym vzdelaním, kozmetičky a mladé ženy či muži chrlia krátke videjká, v ktorých sa divne ksichtia, kadečo mi ukazujú na prstoch a robia pri tom rôzne grimasy, a ja sa nestačím čudovať, čo všetko je človek pred kamerou ochotný so svojou tvárou spraviť pre chvíľku pozornosti.

Máme síce neustály prísun nových značiek, sér, krémov, masiek, ale aj vysychajúce studne, potoky a rieky. Načo nám bude super odolné SPF, ak si ho nebudeme mať po celom dni čím odlíčiť?

Načo nám budú super ekologické menštruačné nohavičky alebo kalíšky, ak si ich nebudeme mať čím vyprať alebo vypláchnuť?

Keď som pred rokmi písala o tom, bez čoho by som na opustenom ostrove kozmeticky neprežila, vynechala som práve túto kľúčovú a našu najcennejšiu ingredienciu. VODA je život, a akýkoľvek kozmetický rituál bez nej nie je skrátka to pravé. Spomeňte si ako sa tešíte na všetky tie životodárne kvapôčky, ktoré pristanú na vašej tvári v sprche po celom dni, alebo dlhšom výlete v prírode, ako ani tie najjemnejšie kozmetické utierky či dezinfekčné gely nenahradia pocit, ktorý máte na tvári alebo na tele keď sa ponoríte alebo ošpliechate vodou.

Osobne si myslím, že vzľadom na situáciu s globálnym otepľovaním bude kozmetickou výzvou číslo jeden práve úspora vody. Keď si predstavím v akom luxuse zatiaľ stále žijem, že len Ave umývam labky tri krát denne pitnou vodou, pre ktorú som nemusela nikam ísť, ale mám ju na dosah kedykoľvek si zmyslím, že ňou oplachujem jej zablatené hračky i svoje topánky a niekto niekde, (podotýkam, že už aj na Slovensku) musí týždeň čakať, aby si vôbec mohol oprať, alebo bude mať dosť vody na to, aby sa osprchoval, pripadám si surreálne a rozmaznane.


AKO ŠETRIŤ VODOU

Možno sa vám, zhýčkancom 21.storočia budú niektorým zdať nasledujúce tipy nechutné, ale nech. Toto robím a vôbec sa za to nehanbím. A ak máte akékoľvek nápady tiež, sem s nimi. Podotýkam, pri živote v byte a obyčajnej domácnosti, nie v dome, ktorý bol od začiatku projektovaný udržateľne. :)

  • nesprchujem sa každý deň

Jo, čítate dobre. Každý deň použijem aj niekoľkokrát sprchovú hlavicu na vani ako bidet, a v lete si sem tam sprchnem chodidlá keď je to potrebné, ale nikoľkokrát do týdžňa nevleziem skrátka do vane celá. Využijem pekne krásne uteráčik, ktorým sa aj odličujem. Čistiace prostriedky, či už olej alebo čistiaci gel potiahnem aj na krk, za uši, dekolt, až popod prsia a pazuchy. Na záver si uteráčikom pri umývadle pretriem celé torzo, a ak treba tak aj chrbát a nohy. Objem vody, ktorý pri tom miniem sa rovná maximálne jednému umývadlu, a iste si viete predstaviť, koľko litrov jej v porovnaní s tým odtečie pri jednom klasickom sprchovaní. Keď sa potom sprchujem, urobím si (pri vypnutej vode) aj peeling a vyriešim naraz aj holenie a niekedy aj vlasy. V letných mesiacoch som eliminovala kúpeľ, ten si doprajem skôr výnimočne a v zime, alebo ako súčasť terapie proti úzkosti.

Ak trpíte samozrejme napríklad na akné na chrbte, určite sa sprchy nevzdávajte ak nemusíte, ale skúste aspoň zakaždým pri mydlení zastaviť kohútik. Ja mávam akné aj na chrbte, ale v dňoch keď necvičím a je zima, úplne mi stačí pretrieť sa vlhkou žinkou a potom trebárs na vatičke s Cheer Up. Ak ale naopak trpíte na suchú pokožku alebo ekzémy, menej časté umývanie tela zvlášť horúcou vodou vám len prospeje. Utretie kože vlhkou žinkou alebo uteráčikom vám úplne postačí. Ak sprchu vyslovene potrebujem zo psychických dôvodov, neodopieram si ju, ale ak je to čo len trochu možné, umývam sa ako za starých čias. :)

  • toaletu nesplachujem hneď

Toto sa samozrejme týka iba malej potreby, a je potrebné zohľadniť, že žijem v domácnosti sama, a tiež veľa pijem, takže môj moč je takmer číry. Takisto používam raz týždenne na noc pri čistení toalety kombináciu octu, prášku na pranie a sódy bikarbony. Keďže nemám typ toalety s umývadielkom, kde by sa voda, použitá na umytie rúk odchytávala na splachovanie, je to vcelku múdry tip, ktorý ušetrí dosť veľa vody. Aspoň teda ja mávam zatiaľ vždy preplatok.

Praktizujú to aj moji rodičia, a v každej domácnosti, kde sa medzi sebou nehanbíte, je to pomerne ľahko zrealizovateľné. Vždy sa skrátka môžete po potrebe spýtať, či niekto náhodou v tej chvíli nepotrebuje ísť tiež, a spláchnete naraz minimálne po dvoch. Zároveň si tak môžete kontrolovať úroveň svojej hydratácie. :)

Ak ste väčšinu dňa v práci, zrejme to riešiť nemusíte, myslím, že to ale môže oceniť mnoho ľudí na homeoffice, dôchodcov, či mamičiek na materskej, takisto to sem tam môžete zaviesť počas sviatkov alebo víkendov. Minimálne ak sa napríklad naraz chystáte odísť z bytu ako rodina, aj štyri cikania môžete vyriešiť jedným spláchnutím. Tak si spočítajte, koľko je to vody. :) Kto by namietal, že to nie je hygienické, nech si spomenie na latríny.

  • vodovodnú batériu mám zaparkovanú v polohe studená voda

Toto je zrejme chronicky známy tip ako usporiť, ale ak ste ho náhodou ešte nezaviedli, odporúčajú to aj odborníci na energetiku, pretože studená voda je skrátka lacnejšia ako teplá. Či už potrebujete v dreze narýchlo opláchnuť riad pred vložením do umývačky, alebo si prepláchnuť prsty pri alebo počas prípravy jedla, to všetko vyriešite jednoducho studenou vodou, nepotrebujete na tieto úkony míňať teplú. Platí aj v kúpeľni pri oplachovaní vane alebo topánok, či prepláchnutí kozmetických uteráčikov.

  • šetriaca sprchová hlavica

Ak už náhodou také niečo nemáte, odporúčam vám poobzerať sa po nejakej, určite vám poradia v akomkoľvek obchode so sanitou. Ja som si vo svojom byte zvykla na síce nie šetriacu, ale celkom obyčajnú uzučkú sprchovú hlavicu, ktorá sa mi veľmi dobre drží v ruke, je ľahká a prúd vody smeruje kompaktne na jedno miesto. Veľmi dobre si tak dokážem korigovať tlak vody tak, aby som neofŕkala celú kúpeľňu, a zároveň tak, aby som si napríklad dobre vypláchla vlasy od šampónu, masky, alebo kondicionéra. Kdekoľvek som bola na dovolenke alebo na návšteve a mali tam ozrutné sprchové kruhové lopáriská, necítila som sa komfortne. Zle sa mi držali a zabralo mi to s nimi zvlášť pri vlasoch dvakrát toľko času. Túto hlavicu si asi kúpim do zásoby, pretože inú už nechcem.



AKO UŠETRIŤ NA KOZMETIKE

Ak by niekto náhodou v tomto smere stále tápal, najviac ušetriť môžete pravdaže na čistení a odličovaní. Poznáte moje rokmi overené, efektívne a cenovo dostupné obľúbené produkty od Garnier, Balei, Dermacolu či Geek & Gorgoeus. Všetky robia svoju prácu dobre a nestoja veľa. Ak mám hlbšie do vrecka, sústredím sa na ne.

Rovnako tak hľadám v rutine priestor pre jeden typ retinoidu, v mojom prípade tretinoín a jeden typ účinného séra s nejakým druhom aktívnej látky, ktorá mi pomôže cieliť na to, na čo sa v rutine potrebujem sústrediť. Či už je to ochabovanie alebo škvrny, či póry. Viem, že sa mi nevypláca poľaviť v exfoliácii, keďže moja koža je aj po rokoch dermatologickej liečby stále náchylná na tvorbu nedokonalostí, preto vždy musím mať Cheer Up alebo Porefectly Clear alebo nejaký typ BHA-produktu. Ak máte hlboko do vrecka, službu vám urobí aj Balea BHA tonikum.

Nevzdávam sa ani kyseliny azelaovej na predpis a niacinamidu, v mojej rutine sú nevyhnutné. Ubrať môžem z produktov, ktoré mi prinášajú pocity hýčkania, a to sú fermentované, alebo medové, propolisové, či slimačie produkty. Akokoľvek sú mi v rutine príjemné, predstavujú niečo navyše, bez čoho sa zaobídem ak naozaj musím. Ak mám dobrý základný krém s kvalitnými hydratantmi aj emolientnmi, potom to chvíľu zvládnem aj bez nich.

Ak mám teda v rutine veľkú tubu krému Illiyoon, alebo Cerave, alebo Ziaja Med s ceramidmi, prípadne s ureou alebo PHA kyselinami od Neostrata, všetko ostatné môže načas počkať.



UNIVERZÁLNE TYPY SÉR, KTORÉ SA OPLATIA

Neznamená, že ich musíte mať všetky naraz, práve naopak. Je dobré ich v rutine striedať, niečo si nechať na ráno, niečo pridať večer.

1. Advanced Night Repair Synchronized Multi-Recovery Coplex od Estee Lauder

Univerzálne sérum, ktoré nie je síce z tých lacnejších, ale spĺňa aj potrebu pôžitku aj efektu. Roky bolo na mojom zozname želaní, a keď som ho nedávno v mini verzii vyskúšala na dovolenke, veľmi sa mi jeho používanie páčilo. (Krém bola už iná pesnička, lepkavý a nepríjemný.)

Pleť zanechá zjemnenú, rozjasnenú, ošetrenú vydareným komplexom peptidov aj fermentovaných zložiek, naozaj to najlepšie z ázijského konceptu kozmetiky spojené s príjemnosťou tej západnej.

Ak by ste teda neváhali mať na kúpeľňovej poličke JEDNO sérum, potom nech je to pokojne toto. Pozor si dajte iba ak ste zvlášť citliví na farbivá v kozmetike, toto sérum totiž obsahuje aj žlté aj červené farbivo.

2. Acide Tranexamique 5% + Tetrapeptide od Typology

Najnovšie ma ako multifunkčný viaczložkový produkt veľmi oslovilo sérum francúzskej značky Typology, s 5% kyselinou tranexamovou a zaujímavým peptidom zvaným Acetyl Tetrapeptide-2. Hovorí sa mu aj Thymulen 4, a to preto, že pozostáva zo štyroch aminokyselín, ktoré by mali napodobňovať tzv. hormón mladosti tymopoetín. Bojuje vlastne s nedostatkami imunitného systému pokožky a poskytuje inovatívny prístup v starostlivosti o pleť proti starnutiu.

Predtým som mala iba sérum od Inkey listu, ale neuspokojoval ma v ňom objem kyseliny tranexamovej, ktorý predstavoval iba 2%. Existujú štúdie, ktoré porovnávali efekt používanie krému s 3% hydrochinónom a 5% kyselinou tranexamovou, účinky boli totožné, akurát bez negatívnych dôsledkov, ktoré môžu nastať pri dlhodobom užívaní krémov s hydrochinónom. Pre mňa ako človeka, ktorý stále musí riešiť aj fľaky vynikajúci objav.

3. Copper Peptides Niod, Buffet + Copper Peptides The Ordinary

Určite nešliapnete vedľa ak sa rozhodnete pre peptidy medi od Niodu, alebo cenovo dostupnejšiu verziu peptidového séra s nižším objemom peptidov medi od The Ordinary. Obsahujú peknú kombináciu aj koncentráciu peptidov, ktoré pomáhajú v koži stimulovať tvorbu kolagénu ako Matrixyl 3000, Matrixyl Synthe'6, SYN®-AKE, Argirelox, Relistase, a meďnaté peptidy. Porovnávacie video som o nich robila už dávnejšie tu.

4. Ample:n Peptide Shot Ampoule / Ample:n Ceramide Shot Ampoule

Spomedzi kórejských a tiež cenovo dostupných peptidových sér sa mi aktuálne páči Ample:n Peptide Shot Ampoule, na zimu, alebo pre ľudí so suchšou pleťou, či ako komplementárna starostlivosť by mohlo byť pekné prestriedať ho s jeho ceramidovou verziou s cholesterolom, ktorý sa v produktoch pre kožu nehľadá vždy ľahko ale zároveň je úplne esenciálny. Toto sérum je aj s niacinamidom, takže ho už nebudete potrebovať zvlášť.

5. Timeless Coenzyme Q10 Serum

Preukázateľne účinné a rokmi overené zložky, prijateľná cena, dostatočné množstvo, toto sérum je stálicou mojej snahy o inteligentný prístup k starnutiu, rozhodne zakaždým veľmi dobrá kúpa. Matryxil 3000, koenzým Q10 aj kyselina hyalurónová, nežmolkuje a nelepí, príjemne sa používa a pokožku zanecháva ošetrenú a povzbudenú.

6. C-Glow od Geek & Gorgeous

Podpora tvorby kolagénu, rozjasňovanie, ochrana pred oxidáciou aj UV žiarením, to všetko vo formulácii, ktorá nelepí, neupcháva mi póry, nežmolkuje sa, nezostáva na povrchu kože a nestojí majland? Pre mňa bezkonkurenčný produkt, a som vďačná, že mám o jeho dodávky postarané, ale aj ak by som nemala, je finančne dostupné. Ak máte suchú pleť a neprekážajú vám v oleji rozpustné formy vitamínu C, ktoré sa v koži ešte musia konvertovať na kyselinu L-askorbovú, cenovo dostupné možnosti má pre vás The Ordinary.

7. Simply O Real Effect EGF Ampoule

Séra s rastovými faktormi bývajú väčšinou drahé, pretože ich syntetizovanie v laboratóriu je práca piplavá. Navyše im stále chýba aj seriózny vedecký základ, a je o nich známe, že majú veľkú molekulu, ktorá nedokáže preniknúť hlbšie. Práve preto za ne neodporúčam dávať veľa peňazí alebo ich vnímať ako alternatívu k retinoidom. Čo ale o nich vieme je, že aj keď kožou do hĺbky nepreniknú, na jej povrchu dávajú kožným bunkám signál, ktorý sa dostáva hlbšie a pomáha stimulovať tvorbu našich rastových faktorov a tiež produkciu kolagénu hlbšie v pokožke. V tomto sére nájdete zložky, ktoré v koži komunikujú na bunkovej úrovni, konkrétne niacinamid, SH-Oligopeptide-1 - čo je rastový faktor pozostávajúci s 53-och aminokyselín, Palmitoyl Pentapeptide-4 - starý známy Matrixyl, zložený z aminokyselinovej sekvencie piatich peptidov, rh- Polypeptide-1 - rastový faktor, ktorý stimuluje rast a delenie fibroblastových buniek a adenozín, ktorý pomáha hojiť rany, je protizápalový a pomáha podporovať pevnosť a elasticitu pokožky. Ja si ho plánujem dávať v zime spolu s dermarollerom, po TCA peelingu. :) Okrem toho je tam zelený čaj, kyselina hyalurónová, glycerín, pantenol a betaglukán. :)


SLUŽBY, MASKY, PRÍSTROJČEKY, KOZMETICKÉ DOPLNKY

Toto je oblasť takpovediac najmenej potrebná. Ak nemáte peniaze na investíciu do prístroja, ktorý reálne funguje, dávajte si pozor na hlúposti, ktoré sú iba chvíľkovými trendami. Sheet masky bývajú na kus pomerne drahou záležitosťou s množstvom jednorazového odpadu, ak ich nevyhnutne nepotrebujete napríklad pri cestovaní, potom sa ich kúpy vzdajte. Neprinesú vám nič, čo by ste nedosiahli aj vašou bežnou starostlivosťou, pre každú jednu kozmetickú značku, ktorá s nimi príde, áno, myslím najmä L’Oreal sú to rýchle prachy. Patrí aj o hlúpostiach typu hodvábne gumičky, hodvábna posteľná bielizeň, kadejaké ozrutné čelenky a iné nezmysly. Aj gua-shu nahradia poľahky vaše prsty, takže ak si už silou mocou chcete rozprúdiť lymfu alebo krvný obeh, urobte stojku, alebo sa pomasírujte vlastnými rukami. Rovnako som si nikdy nekúpila žiadny prostriedok špeciálne venovaný napr. čisteniu štetcov. Vezmem si klasické gumené rukavice (používam super odolné a hrubšie z DMky, v ktorých už sprchujem aj Avu kvôli môjmu ekzému na dlaniach) a čistiaci gel, ktorý používam aj na Avine labky. Na rukavici sú jemné výčnelky, po ktorých s namydleným štetcom prechádzam, a krásne sa vždy vyperú. Rovnako tak na tento účel využijem napr. lacnejšie tekuté mydlo na ruky, ktoré mám práve v obehu, alebo jemný šampón.

Táto stať nepoteší kozmetičky, bohužiaľ. V časoch šetrenia predstavuje návšteva kozmetičky nadštandard, a s dobrými produktami na vlastnej kúpeľňovej poličke a konzistentnou rutinou nie je žiadny dôvod, aby ste ju k životu potrebovali. Rast cien energií sa rovnako tak zrejme podpíše aj na fungovaní salónov, drahšia voda, svetlo, teplo, aj kozmetické salóny budú musieť po dvoch rokoch pandémie zasa uvažovať ako ušetriť a prežiť. Kozmetičky, ktoré idú s dobou a dokážu svojim zákazníkom poradiť aj produkty iných značiek, než s ktorými možno pracujú v salóne, majú kozmetický prehľad a okrem salónnych ošetrení dokážu svojich klientov viesť aj na diaľku, ponúkajú pridanú hodnotu, a aj to im môže pomôcť prežiť.

Je možné, že sa rast cien energií odrazí aj na cenách kozmetiky, pretože sa efekt prejaví od výroby, cez dovoz surovín v každom segmente. Aj vojna na Ukrajine obmedzila napríklad dodávky slnečnicového oleja alebo glycerínu, ktoré sú masívnym zdrojom pri výrobe kozmetiky. Zvýšili sa aj ceny skla alebo papiera, do ktorých sa kozmetika balí. O dôvod viac zamerať sa na európskych dodávateľov kozmetiky ak žijete v Európe, a aj pri eko bio značkách zisťovať aká je trajektória zložiek, ktoré vo svojich produktoch používajú. Pretože darmo olejček miešajú v Rakúsku, keď sem za ťažké tisíce cestoval kdesi z Madagaskaru.

V tomto kontexte sa podľa môjho názoru vrátime k nakupovaniu na eshopoch, ktoré ponúkajú jednotlivé kozmetické ingrediencie a budeme si vrámci možností nenáročné veci miešať doma sami. Tak ako je pre každú rodinu najudržateľnejšie domáce varenie a stravovanie, akokoľvek sú reštaurácie príjemné, vždy budú istým typom luxusu. Aj preto som si nedávno na podporu rastu vlasov a proti ich vypadávaniu kúpila zvlášť jojobový, ricínový aj rozmarínový olej a nie 100 ml fľaštičku hotového za cca 24€. Takto som si kúpila aj extrakt zo zeleného čaju v glyceríne, ktorý používam okolo očí, rovnako ako napr. kvapky do očí Ocuflash s očiankou lekárskou.

Ak by som mala odporúčať jeden jediný kozmetický sersám, ktorý určite nikdy nevýjde z módy a je aj cenovo dostupný, potom nech je to dermaroller. Len si dajte pozor, aby ste jeden nepoužívali zbytočne dlho ale pravidelne si kupovali nový. Aj preto by nemal stáť majland.



PRIPRAVTE SI BEAUTY FINANČNÝ PLÁN

Aj na svoje starnutie by ste mohli začať myslieť vrámci svojich financií napríklad už od takej 25-ky. Do štyridsiatky je to 15 rokov, predstavte si, že by ste si do takéhoto Fondu na údržbu fejsu každý mesiac odložili len 20€. To je za pätnásť rokov 3600€. V prípade sumy 50€ mesačne sa tu už bavíme o 9000 eurách za 15 rokov! To je už naozaj Ulthera minimálne v kritických oblastiach tváre, aj výplňové materiály alebo mnohé iné funkčné procedúry pre tvár, či telo. Veľa ľudí bedáka aké sú estetické procedúry drahé, áno, sú, ale koľko peňazí za 15 rokov človek minie na kozmetické hlúposti, predražené produkty, ktorých úlohou je iba vás hýčkať, a pritom ich pokojne možno nahradiť cenovo dostupnejšími?

Zvlášť pokiaľ nemáte vyslovene problematickú pleť nevidím dôvod na séra s kyselinou hyalurónovou za 60 eur, retinal alebo bakuchiol a olejčeky za 90€ a podobne. K takmer všetkému kozmetickému už existujú aj hospodárnejšie verzie, a s pribúdajúcim vekom si naozaj uvedomíte, že kozmetika nad 50€ vám už veľmi málokedy prinesie skutočný efekt, nech sa vám hoci aj Brad Pitt s Kate Moss snažia nahovoriť čokoľvek iné. Skutočne sa nevyplatí naskakovať na trendy ale držať rokmi overených, hoci aj nudných ingrediencií. Dermatologický výskum nepostupuje míľovými krokmi, veda naozaj nechrlí každý týždeň novú účinnú látku, ktorá by zázračne dokázala zastaviť starnutie bez skalpela, takže sa treba zhlboka nadýchnuť, (zatiaľ je to stále zadarmo a relatívne zdravé), a upokojiť.


STAROSTLIVOSŤ PODĽA VEKU

Toto je téma, s ktorou ma moji diváci zakaždým otravovali hádam najviac. Veľmi nemám rada takéto návody alebo rady tohto typu, pretože každý sme iný, starneme všetci, ale každý inak. Snaha o univerzálny recept na to, ako v tom, ktorom úseku života presne postupovať je preto vyslovene hlúpa.

Skromne verím, že aj zo sledovania môjho blogu je možné získať nejakú predstavu ako asi starnem a postupujem ja, a niečím sa možno aj inšpirovať. Kozmetické premenné, s ktorými môžete hýbať sú koncentrácia a frekvencia. Čiže ak som v 25-ke používala retinol a snažila sa kožu naň postupne privyknúť, dnes používam retinoidy 4x do týždňa a už ich aj kombinujem s exfoliáciou a ďalšími vecami.

Lenže to som ja, s mojimi jazvami, rozšírenými pórmi a zvýšenými nárokmi na cielenú starostlivosť. Žena, ktorá nikdy v živote nemala na tvári poriadnu vyrážku nieto ešte vážne cystické akné alebo jazvu sa nemusí kvôli čítaniu kozmetických blogov trápiť s tretinoínom, s tým, ako a kde ho zoženie, a ako ho má preboha používať. Spokojne môže zostať pri retinole, ak jej vyhovuje a robí pre ňu, čo má.

Rovnako tak ani zvyšovať neustále koncentráciu sa nemusí vždy vyplatiť. Ak vám niečo funguje, zbytočne sa v tom nevŕtajte a zostaňte pri tom. S vekom a nástupom menopauzy môžete zaznamenať takú citlivosť na retinoidy, exfolianty, že si nimi komplet narušíte kožnú bariéru a vaša pokožka bude vo výsledku vyzerať tenšie, podráždene a horšie. Preto je dermatológia aj kozmetológia VEDA, že sa treba naučiť v tom chodiť a každý deň svoju kožu pred zrkadlom posudzovať vždy nanovo. Práve vedomosti vám majú pomôcť vyznať sa aj na trhu s kozmetikou, aj vo vašich pleťových potrebách, snažte sa ich teda využívať vo svoj prospech. :)

Počas môjho doterajšieho aesthe-plánu som siahla po dermarolleri a pomohol mi v začiatkoch s mojimi vráskami hnevu, aj s pórmi a jazvičkami. Takisto používam mikroprúdový prístroj a za sebou mám TCA peeling, ktorý si túto jeseň/zimu plánujem zopakovať aj vo vyššej koncentrácii. Takisto som 2x absolvovala botox, raz Ultheru a už aj rádiotermolifting, výplne, aj klasické HA aj stimulačné, a na tomto poli plánujem aj ďalšie kroky. Len čas, prostriedky a okolnosti ukážu, v ktorom bode sa moje estetické možnosti nadobro oklieštia a budem skrátka vo fyzickej oblasti musieť akceptovať gravitáciu aj plynutie času, tak ako ostatní smrteľníci. Tlak na mňa ako na človeka, ktorý sa tomu venuje je možno iný ako na ľudí, ktorí sa nefotia alebo nenakrúcajú videá, či neprezentujú v beauty oblasti, viete ale predsa kde ja mám nejaké tlaky. :) Verím však, že aj bez naháňania sa za nejakou kozmetickou chimérou mi starostlivosť o seba bude naďalej prinášať najmä radosť a pokoj.

Všetko sa mení, to je v živote naša jediná konštanta, ale vnútorne rásť a “krásnieť” je možné aj vtedy keď nás už fasáda zrádza. Dúfam, že sa mi v tomto smere podarilo vystavať si rokmi naozaj pevné základy, a že aj v časoch mojej staroby budú stále existovať na svete ľudia, ktorí sa naň nebudú dívať iba očami.

Niektoré z linkov v článku sú partnerské, fungovanie Aestheholic môžete podporiť na Patreone.
©Zuzana Závodská