Pedikúra moja nevyhnutná

..z papúč do črievic, každý niekedy potrebuje extra efekt.. ale prečo nemať nohy na poriadku vždy?!

..z papúč do črievic, každý niekedy potrebuje extra efekt.. ale prečo nemať nohy na poriadku vždy?!

Dnes to bude o nohách. Lebo nohy nás nosia, a z času na čas vykuknú i z topánok a ponožiek. Ak máte nohy ako ja, teda varixy, priečne padnutú klenbu, boľavé haluxy a extrémne suchú pokožku chodidiel, tak ste to síce nevyhrali, ale i pre vás jesto na svete miesto, a aj také nohy môžu vyzerať obstojne. Ak sa o ne staráte. 

Leto je za nami, ale aj na jeseň či v zime vystavujeme chodidlá na obdiv. Plesy, plavárne, posilky, sauna, ale najmä naše vlastné blaho. Šúchať suchými pätami o paplón, prípadne ničiť každé novozakúpené pančuchy nie je nič moc, o nepríjemnom pohľade na “parmezánové päty”, ako ich volá jeden môj známy, nehovoriac.

Schytala som po svojich predkoch extrémne zlé nohy. Extrémne. Kým pokožka mojej tváre produkuje pomerne veľa kožného mazu, čím nižšie etáže, tým suchšie podmienky. Tvár ako divoký amazonský prales, krk a dekolt pokojná, pomerne úrodná nížina, no chodidlá ako nehostinná saharská pustatina! Phuj! Ako riešim haluxy a varixy bude raz na samostatný príbeh, dnes len stručne. O tom, čo môžete pre svoje nohy spraviť sami a doma. 

MANUÁLNA EXFOLIÁCIA

Raz za dva týždne päty najskôr zbavím odumretej kože. Skúšala som kadejaké pilníky, pemzy a hobľovače, zatiaľ mi vyhovuje kombinácia Ped Eggu, ktorý pripomína strúhadlo na syr, a jemnejšieho pilníka, ktorý je potiahnutý jemným brúsnym papierom, ten mám z DMky. Ak sa mi opotrebujú, vyskúšam asi tú novú rotujúcu srandu od Scholl, ale možno dám predsa len šancu elektrickému pilníku od Balea, keďže táto značka má podľa mňa neskutočne veľa praktických a skvelých vecí pre nohy, ktoré milujem. Tento konkrétny je tuším aj o polovicu lacnejší, než Scholl, ale uvidíme... 

Najprv teda nad vaňou obrúsim nahrubo všetky stvrdnuté miesta, pätu, plochu pod palcom, aj brušká uprostred nášľapnej časti chodidla, jednoducho všade tam, kde to moje nohy potrebujú.

KÚPEĽ - CHEMICKÁ EXFOLIÁCIA

pred kúpeľom sa vycikajte, napite, obložte telefónom a poruke majte aj hygienickú vreckovku a uterák..aby ste odtiaľ nemuseli furt vyskakovať 

pred kúpeľom sa vycikajte, napite, obložte telefónom a poruke majte aj hygienickú vreckovku a uterák..aby ste odtiaľ nemuseli furt vyskakovať 

Hneď potom si prsty aj celé chodidlo vyšúcham zvyškom vyžmýkaného citróna a nohy vnorím do tohto kúpeľa (ten citrón tam prihodím tiež). Keďže je v kúpeli aj olej, ak si ho budete pripravovať do vane, nezabudnite ju potom hneď aj vyčistiť, keďže na nej zanechá mastný film. U rodičov v Košiciach na rohovej vani, kde sa lepšie sedí, na to používam malý plastový lavórik.

do kúpeľa budete potrebovať:

  • morská soľ, sypem od oka, ale poriadne
  • sóda bikarbóna, lyžičku, dve
  • 1-2 kvapky tea tree olej
  • 1 šplech olivového oleja
  • 2ks acylpirínu
  • ½ vyžmýkaného citróna, ktorý už mienite        vyhodiť

 

Vďaka acylpirínu = kyselina acetylsalicylová, získate vynikajúci exfoliátor! Päty po 15tich-20tich minútach (ak sa ponáhľate aj 10 minút má efekt) už iba zľahka zahladím jemným pilníkom.  Uvidíte ako vám odumretá pokožka ľahko pôjde dole. Opláchnem čistou vodou, na záver studenou na podporu ciev a imunity, a dosucha vyutieram. Morská soľ pokožku chodidiel výborne zmäkčí, rovnako sóda bikarbóna, čajovníkový olej má antiseptické a antimikrobiálne účinky, citrón bieli nechty aj kožu a zanechá príjemnú sviežu vôňu, olivový olej zvláčňuje. V tomto kúpeli je jednoducho to najlepšie pre vaše nohy! Ak si tam namiesto klasického acylpirínu hodíte napríklad šumivý Aspirín, dáte tomu čarodejnícke grády, lebo vám to bude ešte aj magicky bublať! Júúj!

Všetko, čo potrebujete na účinný exfoliačný kúpeľ nôh a pedikúru. Kým vychladne voda, niečo si aj prečítate :)

Všetko, čo potrebujete na účinný exfoliačný kúpeľ nôh a pedikúru. Kým vychladne voda, niečo si aj prečítate :)

PEDIKÚRA

po lakovaní je fajn neobúvať si hneď uzavreté topánky ani ponožky, lak by sa vám mohol nepekne otlačiť

po lakovaní je fajn neobúvať si hneď uzavreté topánky ani ponožky, lak by sa vám mohol nepekne otlačiť

Tak ako pri manikúre si kožu okolo nechtov po kúpeli pozatláčam drevenou špachtľou alebo opačnou, plastovou stranou kovového pilníka na nechty. Tie strihám dorovna mainkúrovými nožničkami, a v závere ešte dohladka pilníkujem, aby som sa vyhla akýmkoľvek záderom. Pred lakovaním potom drsnou stranou leštičky nechty mierne zdrsním. Odstráni to prípadné zažltnutie po lakovaní pigmentovanými lakmi, a lak potom lepšie drží. O ten na nohách by som sa nemusela starať aj celý mesiac, keby mi to nekazili rastúce nechty. Ale kým rastú, aspoň vieme, že žijeme, no nie?!

Pri lakovaní postupujem ako pri nechtoch na rukách, teda najskôr podkladový lak, potom dve vrstvy farebného, ďalšia vrstva priesvitného, a na to ešte gelový priesvitný pre extra výdrž a lesk. Podrobnejšie o mojom lakovaní nechtov sa dočítate napr. aj tu.

ZÁBAL

WP_004838.jpg

Ak ale nemusím, bezprostredne po exfoliácii, kúpeli a pedikúre si nechty nelakujem. Nechám ich aspoň pár dní vydýchnuť, pomôže aj jedna noc.

Nohy si nahrubo nakrémujem, nechám vstrebať, znova nakrémujem, a naložím do vlnených ponožiek. Môžete skúsiť aj extra vrstvu igelitu predtým, ale garantujem vám, že po acylpirínovom kúpeli ho už vaše mäkučké chodidlá absolútne nebudú potrebovať! 

Z krémov sa mi osvedčili hádam všetky baleácke s ureou. Koľko peňazí zas chcete investovať do krému na chodidlá?..ako vážne…prípadne táto vazelína od Bione Cosmetics, majú aj iné druhy.

Chodidlá si krémujem a masírujem každý večer predtým, než zaľahnem. 

Po tejto procedúre ich mám úžasne jemné celé dva týždne (závisí aj od topánok aké počas toho obdobia nosím), a hoci mi padnutá klenba spôsobuje takmer nepretržité otlaky, starostlivosťou sa mi ich vcelku darí držať na uzde.   

 

 

 

A čo vy? Ako sa o pokožku chodidiel a nechty na nohách staráte? Máte nejaký špeciálny tip? Napíšte mi, budem sa tešiť :)