Óda na Luhačovice

                                                                      &nbs…

                                                                                                                       slnečný kúpeľ v Luhačoviciach

Máte radi saunu? Lebo sauna má rada vás. Aspoň mňa teda určite. Donedávna som žila v presvedčení, že sauna nie je pre mňa (žily, nízky tlak, fóbia z náhodných cudzích spór), no po víkende v Kúpeľoch Luhačovice je všetko inak. 

Asi ste si všimli, že napriek veku sa správam a žijem ako babka. Rada chodím skoro spávať, milujem rána, pokojné dni bez stresu, zhonu a náhlenia, plánovanie, pravidelnú stravu, a všetky tie nudné veci. Tancovanie na stoloch mám skrátka už pravdepodobne za sebou..ak by ste ale vedeli o nejakej detskej diskotéke od pol štvrtej do siedmej večer, ohláste ma! Zoberiem si so sebou jogurt, lyžičku, jablko a knižku, ako na základnej, veď pri bare aj tak nemajú nič normálne, ts. 

Preto keď sa mi naskytne príležitosť stráviť pár dní v zariadení s čistými perinami, kvalitným jedlom a prípadným iným zdravotným benefitom, si píšte, že neodmietnem.

Tak tomu bolo aj pri mojej nedávnej pracovnej ceste do Kúpeľov Luhačovice.

Milujem kúpele, a posledné dva roky milujem aj Luhačovice.

Pre príjemných ľudí, ktorých tam každoročne stretávam, pre okolitú prírodu, chutné secesné Jurkovičove vilky, tamojší funkcionalistický Společenský dům, ktorý si sedí na kúpeľných kamienkoch majestátne ako taký parník na mori, jedlo, minerálne pramene, a všetko čo súvisí s kúpeľným spôsobom života. Pretože kúpele sú esenciou hýčkania, a to viete, ja som sa pre hýčkanie narodila :)

VINCENTKA a LAVÁŽ NOSA

Ak čítate Salón Gertrúda pravidelne, viete tiež, že zavádzam do svojho života čokoľvek, čo sa mi zdá užitočné a zdraviu prospešné. Ak by sa napríklad preukázali pozitívne účinky myšieho trusu na krásu a zravie, budem prvá..veď vy viete... Preto som neváhala ani s preplachovaním nosa.

Ešte minulý rok mi diagnostikovali chronický zápal mandlí a chronickú alergickú nádchu. Takže spreje a liečiky. Kombinácia sprejov a liečikov. Predstava každodenného a najmä doživotného hltania tabletiek a vystrekúvania nosa kortikoidmi sa mi naozaj nepozdávala, a tak som skúšala všeličo. Pri mori sa môj stav síce trocha zlepšil..ale akonáhle som sa ocitla v klimatizovaných priestoroch, všetko sa opakovalo. Zatekanie hlienov a nepríjemné šteklenie v hrtane, ktorému neuľavilo nič iba kašľanie. A viete si predstaviť aké je nepríjemné kašľať keď vám v štúdiu svieti červená, prípadne máte v scenári X čítaných správ za sebou a žiadnu vyhliadku na reklamu alebo jingel..

V septembri 2014 som po prvý raz navštívila Kúpele Luhačovice a kúpila som si tam súpravu Nasalis s Vincentkou. Odvtedy si nos poctivo preplachujem, a po roku môžem smelo vyhlásiť, že je to úžasný rituál*.

Néti Pot – Jala néti – kanvička na vyplachovanie nosa

S touto technikou čistenia nosa neprišli samozrejme v Luhačoviciach. Vďačíme za ňu jogínom a ayurvéde. Apoň odvtedy sa datuje prvá zmienka o preplachovaní nosa pomocou soľného roztoku a špeciálnej kanvičky.

Praktické duo od Vincentky NASALIS obsahuje plastovú kanvičku a koncentrát Vincentky, glycerolu a kyseliny citrónovej. Ten sa riedi v pomere 20 ml roztoku a 230ml vody.

Keď sa vám Vincentkový roztok minie, žiadny problém, ja používam obyčajnú morskú soľ, cca kávovú lyžičku na jednu kanvičku.

skutočná laváž nie je vôbec fotogenická ;) 

skutočná laváž nie je vôbec fotogenická ;) 

Plastová kanvička je skutočne dômyselné zariadenie, v balení Vincentka NASALIS nájdete kanvičku Rhino Horn, ktorú vyrábajú v Nórsku, dá sa kúpiť aj zvlášť. Oproti tradičným keramickým jogínskym, je táto plastová verzia neporovnateľne praktickejšia. Je ľahká a dobre sa udržiava. Ja svoju skladujem v kúpeľni, pretože preplachovanie nosa je prvá vec, ktorú tam ráno robím. Po použití ju opláchnem čistou vodou a položím hore dnom. Raz mesačne ju čistím octom. Keď cestujem, beriem si ju všade so sebou.

 

 

 

PREPLACHOVANIE

Technika preplachovania je veľmi jednoduchá, mňa však náramne fascinuje:

  • naplňte kanvičku
  • priložte si ju k nosu tak, aby jej koniec upchal jednu nosnú dierku
  • v tejto fáze už nosom nedýchajte
  • nakloňte hlavu na tú stranu, kde máte voľnú dierku, ucho smeruje k plecu
  • prelievajte, dýchajte ústami
  • potom hlavu narovnajte, prebytočnú vodu nechajte odtiecť
  • dierky vymeňte a postup zopakujte
  • na záver sa dôkladne vysiakajte a párkrát nadýchnite nosom

Na začiatku vám môže byť preplachovanie trocha nepríjemné, ale hneď ako sa s kanvičkou zosynchronizujete a z tohto úkonu spravíte rutinu, bude sa vám to páčiť, a najmä, budete vidieť výsledky. 

Odkedy si preplachujem nos, nebola som celý rok chorá! Pritom minulý rok som bola jednostaj u lekárky, pretože od zatekajúcich hlienov je iba krok k zápalom a infekcii.

Preplachovanie je vhodné pri alergiách, pooperačných alebo predoperačných stavoch nosa, na zvlhčenie sliznice, ale aj ako prevencia pred prechladnutím. Ak máte náhodou upchatý nos, nechajte tlak padajúcej vody jemne pôsobiť na dutinu, po čase začne voda z druhej dierky predsa len vytekať a uvoľní vám ho.

NOS je fyziologickou vstupnou bránou do dýchacích ciest, určite si zaslúži tú najlepšiu opateru.

Toľko teda o nose zvnútra. Úžasný NOS zvonku budete mať keď vyskúšate saunu! A nielen nos.

PARNÁ SAUNA

parná sauna v hoteli Alexandria v                     Luhačoviciach

parná sauna v hoteli Alexandria v                     Luhačoviciach

Pri pozvaniach do sauny a wellnessu som vždy iba s nechuťou zvraštila obočie. Nahota pred cudzími zrakmi, vidina plesňových ochorení, ale najmä predstava, že sa mám po areáli pohybovať BEZ MAKEUPU, ma psychicky veľmi vyčerpávala, kto mal niekedy akné, vie, o čom hovorím…Odpoveď bola teda vždy rovnaká, NIE, NEJDEM.  Našťastie je v roku 2015 všetko oveľa znesiteľnejšie, a ja to už bez makeupu zvládam. Sem-tam. V Luhačoviciach som vyskúšala saunovanie “jaksepatří”, a poviem vám, paráda!

Parná sauna je skvelá vec! Skvelá skvelá, skvelá. Výborné na nej je to, že vo vnútri je 100%-ná vlhkosť, a viete, čo som písala o vlhkosti a jej účinkoch na pleť v minulom článku?! Parná sauna rovná sa dažďový prales vážení!

Vynikajúce na parnej saune tiež je, že je vhodná aj pre všetkých nás, ktorí trpíme na žilovú nedostatočnosť, nízky tlak a rosaceu. Maximálna teplota v parnej saune dosahuje 55°C, záťaž na organizmus teda nie je taká vysoká ako napríklad pri Fínskej. Tú som v Luhačoviciach vyskúšala tiež, ale vydržala som len po prvé kvapky potu, cca 4 minúty...totálne suchý vzduch a teplota od 95-105°C  mi naozaj neurobili dobre, po chvíli ma pálila sliznica v nose aj tenká pokožka na ušiach, takže rýchlo preč a šup do parnej. 

Postup pri saunovaní som si prečítala na stene pri vstupe, a keďže ja návody, a pravidlá zásadne dodržiavam, urobila som to presne tak, ako radili:

  • do sauny vstupujeme s umytým a osušeným telom, bez plaviek
  • vezmeme si čistú plachtu, na ktorú si sadneme, alebo sa do nej len jemne zavinieme tak, aby telo nebolo v žiadnom mieste stlačené, je to dôležité kvôli poteniu
  • osprchujeme si miesto, na ktoré sa posadíme a pohodlne sa uložíme
  • v saune sa môže rozprávať, ale najlepšie je obmedziť to na minimum a úplne sa uvoľniť
  • jednotlivé saunovanie by malo trvať 6-8 -10 minút, komu ako vyhovuje, maximálne 12, saunu treba opustiť, ak cítite tlak v prsiach, alebo nevoľnosť
  • po uplynutí času-pre mňa bolo signálom to, že sa už naozaj dostatočne potím asi odvšadiaľ- vyjsť von a osprchovať sa vlažnou až studenou vodou, alebo telo ochladiť ľadovou triešťou, osušiť sa
  • napiť sa vody, môže byť aj minerálna
  • znova do sauny na cca 8-10 minút, osprchovať sa, osušiť, napiť
  • postup zopakovať najmenej 3 krát
fejs po saunovaní, zamilovala som sa!

fejs po saunovaní, zamilovala som sa!

Moja pokožka na celom tele bola po tejto procedúre úúúžasnáá. Vláčna, mäkká, plná, s jemným leskom, nebojím sa povedať, že takmer dokonalá. TakmeR. 

Na izbe som neverila pohľadu do 3-násobne zväčšujúceho zrkadielka! Pretože môj nos, môj NOS ľudia, bol DO-KO-NA-LÝ. Ani jedna čierna bodka, masaker, taký nos som mala asi iba pri narodení, paráda. 

 

 

 

A ešte pár detailov a odporúčaní:

  • do sauny nechoďte priveľmi sýty, ja som sa vrátila z raňajok o 9tej, do sauny šla o 10tej
  • ráno pred raňajkami som si tvár riadne vyčistila, použila som aj kyselinový toner, mala som vzorku dvojfázového Alfa Beta peelingu od Deniss Gross a natrela som sa hyalurónovým sérom Nobilis a hydratačným krémom od Biodermy, kyselinový toner vás zbaví odumretej vrstvy pokožky a pri parnom saunovaní pripraví kvalitnú cestičku na výdatné vyplavovanie toxínov

Takto vysaunovaná a celá vláčna som si išla zaplávať do bazéna, a na záver som sa prešla po Kneippovom chodníku. To nie je nič iné ako simulovanie ideálneho prostredia pre vaše chodidlá a imunitu. Chodníček je vydláždený okruhliakmi, ktoré vám masírujú nôžky, a v dvoch druhoch bazénikov sa strieda studená a horúca voda. 60sekúnd by ste sa mali producírovať v horúcej a 15 sekúnd v studenej. Otočiť niekoľkokrát, pochôdzku zakončiť studenou. Som si úplne istá, že túto jeseň a zimu nebudem chorá! Nastopro!

Po príchode na izbu som si tvár a telo ošetrila ako zvyčajne, a v ten deň som sa už nesprchovala. 

Ak ste dlhoročnými milovníkmi sauny, pravdepodobne ste sa tu dnes nič nové nedozvedeli, mne však odteraz pri akejkoľvek zmienke o SPA, kúpeľoch, wellnesse a PARNEJ SAUNE zablikajú všetky aesthe-tykadlá. Blik*blik. 

 

 

* LaVážne Post Scriptum: že preplachovanie nosa pomáha mne neznamená, že vám radím, aby ste z hry o vaše zdravie vyšachovali lekárov. To ani náhodou. Xyzal a Momethasone mám stále po ruke, keby niečo, akurát, že nič. Takže tak.  

Chodievate do wellness? Aká sauna vyhovuje vám, a čo zaujímavé ste ešte v kúpeľoch alebo SPA objavili? Napíšte mi, budem sa tešiť :)