Bazalkový toner

Milujem bazalku! V polievkach, v omáčkach, s chlebom, bez chleba, s paradajkami i bez nich. Zbožňujem bazalkovú vôňu a chuť. Nedarí sa mi pestovať ju, kupujem teda z času na čas tie supermarketové črepníkové verzie.

Kto žije sám, vie aké je ťažké spotrebovať naraz väčšie množstvá potravy. Bazalka v kvetináči z obchodu je presne tá vec, ktorá po pár dňoch začína vädnúť, a aj keď ju milujem, všetky lístky prosto nie som schopná skonzumovať. A tak som zisťovala, či by sa nedala využiť kozmeticky. No a to viete, že DALA! 

Z môjho obľúbeného internetového obchodu www.gardenofwisdom.com som párkrát mala tento bazalkový toner s kokosovým octom. Je vynikajúci! Aktuálne sa mi minul a som v šetriacom móde, prečo si teda doma nevyrobiť aspoň malú náhradu.. 

Bazalka je vynikajúca rastlinka, pretože popri tom ako:

  • vynikajúco hydratuje
  • zároveň skvele reparuje
  • pomáha bojovať proti akné
  • zmierňuje zápaly
  • odstraňuje čierne bodky, teda upchaté póry
  • bojuje proti jemným linkám
  • rozjasňuje
  • pôsobí antibakteriálne

Tak čo ste nadšení? Lebo ja používam bazalkový toner už niekoľko dní, a som ;) 

na bazalkový toner potrebujete:

  • cca 20-30 lístkov bazalky, čím viac, tým bude roztok koncentrovanejší + asi BIO, ale ja mám obyčajnú z Tesca a tu som ;)
  • mažiar alebo drevenú varechu
  • najmenši sklenený pohár aký nájdete, ideálne by boli napr. sklenené fľašky na korenie s plastovým dierkovaným vrchnáčikom

Lístky roztlčte mažiarom alebo varechou, ak máte mixér na smoothies, môžete ich rozmixovať na pastu (tú si inak okamžite aplikujte na nos, ak máte problémy so zanesenými pórmi)..dobre bazalkové lístky rozdrviť je dôležité, aby sa z nich uvoľnil bazalkový olej. Pretože práve ten obsahuje všetky tie super veci ako vitamíny A, C a K a tiež mangán, meď, vápnik, železo, horčík, a omega 3 mastné kyseliny. Zalejeme prevarenou vodou a lúhujeme zhruba 15 minút- precedíme cez sitko a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke. Ideálne je urobiť si vždy čo najmenšie množstvo, cca na týždeň.

Toner môžete vylepšiť pridaním jablčného octu, kokosovej vody, (tá je michodom SKVELÁ na pleť, kupujem v DMke túto) a získate fantastický toner a hydrosol zároveň. Ak potrebujete pleť zvlášť upojiť a hydratovať, môžete do tohto tonera namočiť zopár kozmetických tampónov a obložiť si nimi tvár. Ja som moju celulózovú masku z nedávneho neúspešného testovania, ktorá sa fantasticky uchycuje k ušiam vypláchla čistou vodou, nechala usušiť na slnku, a teraz ju namáčam do kadečoho a opätovne používam. Ak máte zvyšný rozprašovač, to je tiež fajn. 

V postupnosti krokov vo vašej rutine by ste toner mali zaradiť hneď potom, ako si pleť dôkladne vyčistíte. Vvbalansuje ph a funguje pre pleť ako prvý hydratant v poradí. Viac o vrstvení som písala napríklad tu alebo si prečítajte Pravidlá

Bazalkovú vodu môžete napríklad aj kloktať, pretože zmierňuje bolesti hrdla a zubov, zápar môžete piť, pomáha znížiť horúčku a účinkuje aj proti nachladnutiu, stresu a bolestiam hlavy a žalúdka. A to sa vzhľadom na jeseň a blížiacu zimu môže vcelku hodiť, čo poviete? 

Bazalkové Post Scriptum: pozor na bazalku by si mali dávať tehotné a dojčiace mamičky, poraďte sa o akomkoľvek užívaní bazalky s lekárom. Tiež je pri kadejakých domácich receptoch a maskách fajn spraviť si vždy test na predlaktí, alergickí môžete byť naozaj na hocičo. 

 

Vyskúšali ste s bazalkou aj niečo iné ako ju zjesť? Napíšte mi, budem sa tešiť. :)