Hormonálne akné - kliatba mnohých žien

Ona z toho vyrastie, vravievajú...Keď sa vydáš, zmizne ti to!... Neboj sa, keď začneš intímne žiť, určite to už nebudeš mať...Počkaj kým porodíš, a prejde to!

Lenže vy ste dávno po tridsiatke, možno už aj v prechode dofrasa, a v určitej fáze mesiaca si furt pripadáte ako Zakliata Panna vo Váhu aj s divným Jankom dokopy!!! Ak má vaša kliatba podobu hormonálnych cýst alebo viac či menej boľavého akné, uhm.. vitajte v klube, nadávky a vysoký stupeň tragickej vnútornej rozorvanosti povolené! 

ČO TO JE

Hormonálne akné postihuje väčšinou dospelé ženy. Na rozdiel od tzv. tínedžerského akné však zvykne pretrvávať niekoľko rokov. Hormonálne akné vzplanie väčšinou cyklicky, v závislosti od menštruačného cyklu, a objavuje sa v podobe cýst, väčších či menších papuliek a pustuliek prevažne v oblasti sánky, brady, krku, ale napríklad aj na rozhraní ucha a tváre, či za ušami. Môže byť veľmi bolestivé, červené a zapálené.

Ak sa toto takzvané dospelácke, alebo adult acne, ako sa tiež nazýva, nelieči, má veľký potenciál zanechávať atrofické jazvy v podobe viditeľných priehlbiniek na koži, či dokonca dier, ktorých je potom veľmi ťažké zbaviť sa. Akoby to už nebolo dosť ťažké aj tak. :(

To isté platí pre PIH, teda pozápalové hyperpigmentácie, alebo tmavo-hnedo-červené škvrny, nehovoriac o nezanedbateľnom vplyve na duševné zdravie. Kto mal niekedy niečo na tvár, vie... 

PREČO VZNIKÁ

Hormonálne akné roznecuje VNÚTORNÝ FAKTOR a teda naše HORMÓNY. Nie vždy to ale musí znamenať, že každý, kto má hormonálne akné, má aj v neporiadku hormóny. Môže, ale nemusí. Toto sú niektoré zdravotné diagnózy, ktoré sekundárne môžu spôsobovať aj hormonálne akné:

PCOS, Syndróm polycystických vaječníkov. Ak ho máte, určite o tom už od svojej gynekologičky alebo gynekológa viete, a pravdepodobne to riešite. PCOS sa môže prejavovať cystami na vaječníkoch, hirzutizmom, teda zvýšeným ochlpením na tvári a tele a naopak vypadávaním vlasov na hlave, neprevidelnou menštruáciou, alebo problémami s otehotnením.

PORUCHY FUNKCIE NADOBLIČIEK alebo PORUCHY PODMOZGOVEJ ŽĽAZY. Rovnako špecifické zdravotné problémy. Ak na niečo také trpíte, určite o tom viete a riešite to so svojim endokrinológom a lekármi.  

Čo ale v prípade ak máte v normále vaječníky, nadobličky aj funkciu hypofýzy a váš hormonálny profil je úplne rovnaký ako má človek bez akné??!! Čo potom ha?!

TO

JE

EXTRÉMNE

HANEBNE

A

HNUSNE

NEFÉR!

 

Áno je, a súcitím s vami, ale bohužiaľ aj to sa deje. A ja patrím tiež do tejto skupiny. Grrrrwgggh!

5-alfa reduktáza

V našich mazových žľazách a vlasových folikuloch existuje ENZÝM, ktorý sa volá 5-alfa reduktáza. Tento enzým konvertuje mužský hormón testosterón, ktorý máme v tele všetci, muži aj ženy, na silnejšiu formu, DHT, tzv. dihydrotestosterón. Môže sa teda stať, že aj keď niektorí nešťastníci nemusia trpieť nijakou závažnou vyššie uvedenou zdravotnou komplikáciou (chvalabohu), jednoducho ich mazové žľazy obsahujú viac tohto enzýmu (žiaľbohu), a to im, nám, spôsobuje vyrážky. Fňuk.

Čo ešte môže podnecovať zvýšenú tvorbu mazu v pokožke?

IGF-1, teda Inzulínu podobný rastový faktor 1. Zvýšenú hladinu tohto hormónu, ktorý je štruktúrou podobný inzulínu môžu mať obézni ľudia, či ľudia so zvýšeným príjmom spracovaných potravín. Ak je jeho hladina príliš vysoko, môže vplývať na zvýšenú produkciu mazu. Takže hoci priama súvislosť medzi tvorbou akné a vyrážok, a tým čo jeme nebola dodnes vedecky preukázaná, pokiaľ ide o hormonálne akné, rozhodne by ste mali sledovať, čo konzumujete a vyhnúť sa veľkým množstvám cukru a upravovaného jedla.

Stres

Áno, aj stres môže mať vplyv na to, v akom stave je naša koža. Ako?

Keď prežívame stres, či už si to uvedomujeme alebo nie, náš mozog o tom vie. Začne uvoľňovať kortikotropín, stimulačný hormón, ktorý dá povel našej adrenalínovej žľaze,  aby produkovala stresový hormón kortizol.

Praveký človek sa vďaka tomuto mechanizmu udržal nažive. Rozbúchalo sa mu srdce, pocítil strach alebo úzkosť, spotil sa, možno sa aj triasol, ale práve vďaka tomu sa mu podarilo uloviť zver, alebo pred ňou utiecť. Alebo aj nie...

Moderný človek dneška reaguje stresom na rôzne situácie, ktoré pre záchranu jeho života nie sú vlastne vôbec nevyhnutné.

Viete ako je to. Aj si poviete, že keď nejde o život, nejde o nič, a predsa vás denne vyvedie z miery stotisíc vecí, ľudí, alebo aj vlastné myšlienky. Strach, panika, úzkosť, depresia, tieto stavy dôverne poznajú mnohí a nevyhýbajú sa ani mne.

Ako na nás vplýva chronický stres

Ak máte konzistentne vysokú hladinu stresu a teda aj stresového hormónu v krvi, odrazí sa to aj na koži. Vysoká hladina kortizolu môže oslabiť proteíny, medzi ktoré patrí elastín. Pokožka je tiež náchylnejšia na zápaly a ťažšie sa hojí.

Črevný ekosystém

Vedeli ste, že črevá sú náš druhý mozog? To, v akej sú kondícii sa odráža rovnako na našej nálade ako aj na tvári. Určite si vybavujete čudný pocit v bruchu pred skúškou alebo písomkou, náročnou prezentáciou v práci alebo pred prvým rande.

Naša tráviaca sústava má vlastný nervový systém, a hoci vedci dnes ešte stále presne nevedia ako jeho prostredie ovpyvňuje náš mozog, vie sa, že ak máme v neporiadku črevá, odráža sa to na našom mentálnom zdraví a celkovej pohode a opačne.   

 

ČO S TÝM

Tak ako pri inom type vyrážok či akné, ani pri tomto neexistuje jeden jediný zázračný prípravok, zázračná čistiaca maska, alebo zázračná náplasť. O kožu sa treba starať komplexne. Ponúkam vám rady, ako svoje hormonálne akné môžete držať pod kontrolou zvnútra i zvonku. Môžete robiť niečo z toho alebo aj všetko, no pokiaľ ide o lieky a rôzne výživové doplnky, dohodnime sa, že ich užívanie budete konzultovať vždy najprv so svojim dermatológom v spolupráci s gynekológom*, prípadne endokrinológom. Len to vám pomôže vybrať si efektívnu a bezpečnú kombináciu vhodných zbraní pre váš konkrétny stav.  

Hormonálna antikoncepcia

Asi najčastejšie a aj pomerne efektívne riešenie. Ak ste zdravá, nefajčíte, žijete pravidelným pohlavným životom ale neplánujete počatie, máte zdravé cievy a žily a užívanie HAK vám nie je proti srsti, potom je to pre vás ideálne riešenie.

Špeciálne na hormonálne akné zaberajú typy antikoncepcie s drospirenónom, napr. Yadine, Yaz, Yasminelle atď. ...Ide o tzv. modernú nízkodávkovú antikoncepciu, po ktorej organizmus ženy nezadržiava vodu, nepriberá a nemala by trpieť ani na migrény. Naopak, mnohé z nich majú dobrý vplyv práve na akné, upravia mastenie vlasov aj pokožky celkovo, riešia aj problémy s nadmerným ochlpením alebo nepríjemným PMS.

Nie, na užívanie HAK nenavádzam, a určite sa zariaďte podľa svojho postoja a informácií, ale treba vedieť, že táto možnosť tu je a pre milióny žien na celom svete úplne bez problémov funguje.

Ak vám akékoľvek dôvody od finančných, cez morálne, prípadne zdravotné, nedovoľujú HAK užívať, pozrime sa, čo ešte môžete urobiť.

Spironolaktón

V prípade, že vám váš kožný lekár alebo gynekológ spraví podrobný hormonálny profil a zistíte, že máte zvýšenú hladinu androgénov, môže vám zafungovať práve spironolaktón, ktorý má antiandrogénne účinky. Spironolaktón pomáha potláčať produkciu mazu, medzi jeho vedľajšie účinky ale patrí napríklad častejšie močenie, alebo ukladanie draslíka v tele, preto je nevyhnuté chodiť pravidelne každých 6 mesiacov na testy, a rozhodujúce je tiež užívať nízke dávky.

Tento liek je primárne určený na hypertenziu a niektoré iné srdcové ochorenia ale off lable sa predpisuje aj na hormonálne akné. Neviem aká je situácia u nás, ale v USA sa to deje, a výsledky sú, pokiaľ ide o vhodne zvolené „pacientky“ veľmi optimistické.

Podľa certifikovanej zdravotnej sestry z Mid-South Dermatology and Skin Cancer Center Loree A. Easley je spironolaktón úžasný liek pre post-tínedžerky a dospelé pacientky s akné. „Kým iné formy akné môžu byť bakteriálne, spironolaktón zaberá na to hormonálne. Spiro blokuje citlivosť kože na testosterón, mužský hormón, ktorý spôsobuje akné v oblasti sánky, tam, kde by muži mali zvyčajne bradu.“

Newyorská dermatologička Cybele Fishman M.D. hovorí, že „aj keď sme každý iný, zlepšenie by malo nastať po šiestich týždňoch od začiatku užívania. Ak ani po troch mesiacoch nezaevidujete zlepšenie, buď užívate nízku dávku, alebo tento liek skrátka nie je pre vás.“

Skúste sa o tom porozprávať s vašim dermatológom a uvidíte aká bude reakcia. Možno už aj na Slovensku sú takí, ktorí majú so Spiro u svojich pacientov skúsenosti. 

Probiotiká + Prebiotiká

Spomínala som, že v brušku je náš druhý mozog. Takže ho treba udržiavať šťastné. Jedzte veľa fermentovaných potravín ako je naša kyslá kapusta, japonské kimchi alebo natto, miso, a ak nemáte ťažkosti s mliečnymi výrobkami tak aj kefír, či acidko. Samozrejme nie prisladzované gebuziny, ale obyčajné biele. Kúpiť si môžete aj kvalitné pro a prebiotiká z lekárne, naozaj ale vyberajte také, ktoré obsahujú niekoľko miliónov kvalitných baktérií.  

Lokálne retinoidy + preskribované lokálne alebo orálne antibiotiká od dermatológa

Mnohými rokmi výskumov overená a úspešná liečba. Poraďte sa so svojim dermatológom a zistite, či ste vhodný kandidát a na aký typ liečby. O retinoidoch toho nájdete dosť aj u mňa na blogu, užívala som ich orálne a stále používam lokálne. Naozaj k tomu dermatológovi choďte, je to lekár, na rozdiel odo mňa. :) 

Vhodná kozmetická starostlivosť 

Na túto tému je vlastne celý môj blog, takže všetko tu už odznelo. Vyberajte si nedráždivé no efektívne produkty, šetrne a dôkladne sa odličujte a pleť čistite. Zabráňte zbytočnému odmasťovaniu. Hydratujte, exfoliujte a chráňte sa pred slnkom.  

ALTERNATÍVNY PRÍSTUP 

Aby ste mali o téme celostný prehľad, ponúkam vám pohľad aj na túto stránku veci. Ako iste viete, mňa osobne však oslovuje najmä veda a seriózny výskum.

Prírodné výživové doplnky

Musím znova zdôrazniť, že ide o výživové doplnky a nie lieky. Ide teda o alternatívnu, nie konvenčú medicínu. Pri mnohých preparátoch, rozumej skoro všetkých, neboli vykonané dvojito zaslepené vedecké štúdie, a teda sa nedá s určitosťou tvrdiť, že fungujú. Aj preto by som si na firmy, ktoré výrobky s takýmito siláckymi výrokmi predávajú dala pozor. Just sayin´.

Niektorým ľuďom zafungovali, no ako vieme, osobná skúsenosť nemôže byť a ani nie je považovaná za vedecký fakt. Ak máte chuť experimentovať fajn, urobte si ale predtým svoj vlastný rešerš a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom prv, než začnete bezhlavo objednávať všetko možné z internetu alebo sa niečím ládovať.

DIM**

Diindolymethane je fytoestrogén, ktorý vzniká v tele po užití tzv. krížokvetej zeleniny. Teda kapusty, kelu, ružičkového kelu, brokolice, karfiolu. Vedci si myslia, že práve táto zelenina dokáže ochrániť telo pred rakovinou, pretože obsahuje DIM. Akurát štúdií je zatiaľ stále málo na to, aby sa to dalo považovať za vedecký fakt. A ako iste viete, ľudia stále rakovinu schytávajú. Bohužiaľ. :/

Krížokvetá zelenina taktiež obsahuje Indol-3-karbinol, ktorý je ale extrémne nestabilný.  Niektoré štúdie ukázali, že práve DIM by mohol fungovať anti-androgénne. Súvislosť medzi akné a androgénmi preukázaná bola. Ľudia, ktorí nemajú v koži funkčné androgénne receptory nemajú ani akné.   

Estroblock

Toto je práve jeden z tých doplnkovv výživy, ktorý je v holisticko-prírodnom internetovom svete vychválený do nebeských výšin. Treba ale zopakovať, že nič z toho, čím sa hrdí nie je doteraz vedecky podložené. Ak si ho teda náhodou kúpite, urobte to minimálne s týmto vedomím.

Tento konkrétny výživový doplnok obsahuje spomínaný DIM a Indol-3-karbinol, vitamín E, lecitínový prášok a fosfátydylcholín.  

Vitex-Agnus Castus

Niektoré ženy, na ktoré doľahla menopauza si pochvaľujú túto bylinu, rovnako ženy, ktoré majú problém s otehotnením. Tehotné a dojčiace ženy by ju užívať nemali. Znova. Urobte si svoj prieskum a do prípadného užívania choďte minimálne informované.

Kotvičník

Babky bylinkárky odporúčajú piť túto vňaťku ako čaj, mohla by údajne znižovať hladinu testosterónu a pozitívne vplývať na tzv. luteinizačnú fázu ženského cyklu. Neskúšala som, neviem.

Pupalkový olej v kapsuliach**

Pupalkový olej sa získava lisovaním semien kvetu pupalky dvojročnej a obsahuje vysoký podiel omega-6 mastných kyselín. To je fakt. Podľa naturopatov pomáha ženám podporovať  hormonálnu rovnováhu tým, že stimuluje hladinu GLA ( kyseliny gama linolénovej) To zatiaľ dokázané nie je. Ak sa rozhodnete kapsuly užívať, hľadajte aspoň 1000 mg s aspoň 8%-ným podielom GLA. Niektorí užívatelia udávajú, že pupalka v kapsuliach im pomohla na vlasy a zbadali aj zlepšenie pri kĺboch. Ktovie.   

Saw Palmetto – Serenoa plazivá 

Ide o palmovitú rastlinu, ktorú na liečebné procedúry využívali najmä staré indiánske kmene. Cenili si ju pre jej údajné účinky pri problémoch s libidom, prostatou, ale tiež vypadávaním vlasov a kožou. Je to populárny bylinný prípravok, ktorý ľudia zvyknú dobre tolerovať, no pokiaľ ide o jeho vplyv na močové príznaky, výsledky neboli pri doterajších testoch o nič lepšie ako pri podaní placebo. To isté platí aj pre vplyv na kožu.

Na internete určite nájdete more jasajúcich ľudí a ich čarovné príbehy, v ktorých vám  budú tvrdiť, že im hormonálno-aknózny život zmenila práve nejaká bylina, znova opakujem, že to treba brať s rezervou. Mnohí z nich prevádzkujú vlastné internetové stránky, kde spomínané preparáty sami predávajú. Žmurk. 

Alchemilka

Alchemilka dobre pôsobí na všetko, čo súvisí so ženským cyklom, po internetoch je už toho popísaného habadej, ale faktom je, že mne alchemilka zaberá na PMS, aj menštruačné bolesti. Asi to bude jej sťahujúcimi schopnosťami, ktoré má vďaka tanínu, takže ju pijem cca týždeň pred menštruáciou a počas nej. Nejako extra mi nechutí, a chcem piť najmä iné čaje, takže po zvyšok cyklu si ju už nedávam.

Royal Jelly -RJ- Včelia materská kašička

Materská kašička je na kozmetickom trhu pomerne uznávaná komodita, hoci o seriózne štúdie sa oprieť nemôže. Tak isto sú na tom aj štúdie, ktoré hovoria o vplyve jej vnútorného užívania na celkové zdravie a hormonálnu rovnováhu.

O hojivých účinkoch medu na rany sa však vie, aj o tom, že včelia materská kašička pozitívne vplýva na rozmnožovaciu sústavu, mentálne zdravie a starnutie. Ešte tak objasniť presný mechanizmus...

Podľa výsledkov jednej vedeckej štúdie sa po šiestich mesiacoch užívania materskej kašičky testovaným zlepšila krvotvorba, glukózová tolerancia a mentálne zdravie. Dobre na jej užívanie reagovali aj ženy po menopauze.

Podľa nezávislého a dôveryhodného portálu o výživových doplnkoch Examine.com ďalšie štúdie hovoria o tom, že doplnenie materskej kašičky do výživy môže zvýšiť produkciu testosterónu v semenníkoch. Výskumy na zvieratách, konkrétne na potkanoch a myšiach naznačujú, že RJ je schopné zvýšiť myšiam po menopauze estrogén. RJ podľa výsledkov tohto výskumu tiež môže znížiť nežiadúce účinky estrogénu v mladosti. Tieto hormonálne účinky sú ale nespoľahlivé a ťažko predvídateľné. A také krásne by to bolo...

Ja sama som s materskou kašičkou trochu experimentovala a užívala ráno nalačno s medom 0,5 ml. Je to mohutne nechutná záležitosť /včielky prepáčia/ a keď som ju najskôr chcela užiť tak ako odporúčajú včelári, neriedenú pod jazyk, kde ju máte nechať 3 minúty vstrebávať, okamžite ma napínalo a musela som to všetko vypluť a ústa si poriadne vypláchnuť. Je to proste animálny sekrét no...

Včelári odporúčajú užívať kašičku 20 dní, potom si spraviť 30 dňovú prestávku, po nej možno kúru zopakovať aj 3-5x do roka.

Počas môjho experimentu som si nevšimla nič zásadné, chorá som síce nebola tento rok vôbec, (akurát pri publikovaní tohto článku som dostala nádchu!!!), ale či to možno pripísať len konzumácii kašičky je otázne a aj dosť nepravdepodobné.

Skúšala som ju aj lokálne na tvár, čistú, aj v kombinácii s medom. Samostatná trochu štípala a po zaschnutí tvár premenila na úplné klzisko. Pocit, asi ako keď vám na tvári zaschne vaječný bielok. Med mám na fejse veľmi rada, ale že by som po kašičke zaznamenala zvláštne zázraky povedať nemôžem. Pardón.

ČAJE, KTORÉ UZNÁVA AJ VEDA

Mäta

Na rozdiel od vyššie spomínaných výživových doplnkov, pri mäte skutočne existujú štúdie, podľa ktorých má táto rastlinka s voňavými lístkami vplyv na znižovanie androgénov. Má schopnosť redukovať úroveň testosterónu, a tým znižovať produkciu mazu, ktorý ako som písala vyššie, priamo súvisí s hormonálnym akné.

V dvoch klinických štúdiách pili ženy s hirzutizmom dva krát denne mätový čaj 5 alebo 30 dní. Potom im zmerali úroveň testosterónu v krvi. V oboch prípadoch klesla hladina testosterónu o tretinu. Na rast vlasov mäta vplyv nemala. Štúdie o tom AKO mäta toto robí žiaľ ešte neexistujú.

Ak máte hormonálne akné a ste muž, mäta vám na hormonálne akné pravdepodobne fungovať nebude, vy predsta testosterón potrebujete ;)

Rovnako môže mäta ovplyvniť vstrebávanie železa, veľké množstvá môžu zasa negatívne vplývať na obličky a pečeň a tiež môže zhoršiť pálenie záhy, ak naň trpíte. V týchto prípadoch, aj keď ste napríklad tehotná alebo alergická, sa o užívaní poraďte s lekárom alebo lekárnikom.


Zelený čaj

IMG_5975.JPG

Obsahuje veľa antioxidantov a veľmi silný katechín EGCG, teda epigalokatechín galát. Pre vaše zdravie, aj zdravie vašej kože je super piť zelený čaj, zvlášť matcha čaj, výborný a bohatý na katechíny je aj biely. O tom, že matcha čaj ospevujem a milujem viete už tiež svoje, začnite ho proste piť tiež, bez debaty.

Len pozor na prípravu. Ak ho budete zalievať úplne vriacou vodou z kanvice, zabijete v ňom množstvo dobrých látok. A bacha aj na zbytočné prisladzovanie. Ja si ho na jeseň a v zime robím s pohánkovým Zajícom a troškou pastovaného medu, v lete s medom a citrónom.   

 

ČO EŠTE MÔŽETE UROBIŤ

Aplikácie v mobile

Pravdepodobne máte aký taký prehľad o svojej perióde. Ak nie, odporúčam aplikáciu do mobilu, napr. P Planer alebo Clue. Presne vám ukáže kedy vás čaká ďalšia menštruácia, zanalyzuje váš cyklus, a čím viac vstupných info jej zadáte, tým bude presnejšia.

Denník

Čiastočne si môžete poznámky vpisovať aj do spomínaných aplikácií, ak preferujete papier, skúste si viesť denník. Ak si všimnete, že sa vám na obvyklých miestach začína vytvárať hormonálne akné, poznačte si to. Rovnako si zapisujte kedy máte zvýšenú chuť na sladké, štipľavé alebo korenené, prípadne slané jedlá, a aj čo jete. Ak spozorujete, že sa vyhadzujete v rovnakej fáze mesiaca a takmer na rovnakom mieste napr. týždeň pred začiatkom vašej periódy, alebo uprostred, môžete sa na to pripraviť. Ako?

Strava a cvičenie

Keď už viem, že sa blíži môj PMT, teda predmenštruačný týždeň, plánujem. Kupujem si viac zeleniny a ovocia, ale doprajem si vždy aj jeden balík čipsov. Sorry, ale malé balenie paradajkovo-paprikových Slovakia, Pom Bär, staré dobré old school chrumky alebo vlnkované paprikové Lays proste POTREBUJEM K SVOJMU MENŠTRUAČNÉMU ŽIVOTU a bodka! Vrrrr!

To isté platí aj pre domáce pečené zemiaky s majonézou, alebo zemiaky z Orbisu či Bageterie Boulevard. Niekedy dôjde aj na Ben&Jerry´s arašidovú zmrzlinu, ale to skôr výnimočne. Je drahá ako šľak a je z mlieka a cukru. Mú. Našťastie som skôr na slané.

Viem, že tieto veci síce extra neprospievajú môjmu telesnému zdraviu, ale uľavujú môjmu mentálnemu, a jem ich skutočne len RAZ za mesiac. Dobre, možno dva krát!

Losos, brokolica, alchemilka a kvasená kapusta prebíjaú pečené zemiaky a tatársku, aspoň v mojej hre ;)

Losos, brokolica, alchemilka a kvasená kapusta prebíjaú pečené zemiaky a tatársku, aspoň v mojej hre ;)

Snažím sa pravidelne hýbať. Pohyb u mňa znamená ranný strečing v posteli, rýchlu chôdzu pri prechádzke alebo nákupoch, keďže nemám auto, a domáce cvičenie podľa youtube videí. Barre, pilates, yoga a rôzne posilňovaco-kalanetické pohyby. Úplne ale postačí keď budete v tempe chodiť aspoň hodinku denne. Dá sa to. Keď sa chce.

Hormonálne testy u lekára

Informujte sa, kde vám môžu spraviť komplexný hormonálny profil. Najlepšie je to údajne v niekoľkých fázach cyklu, pretože úroveň hladiny hormónov počas neho kolíše. Ak vystopujete, kedy sa vám akné asi tvorí, dohodnite si termín v tomto období a zistíte, čo je za tým.

Mentálne zdravie

Sledujem svoje akcie a reakcie. Nájdite si spôsob ako sa vyventilovať. Meditujte, pozorujte svoje myšlienky, sústreďte sa pár krát za deň na dýchanie a všímajte si samých seba pri intreakcii so svetom, aby ste lepšie vnímali ako reagujete. Ak sa v priebehu dňa často spotíte, zadýchate, divne sa krčíte a máte potrebu chúliť sa do klbka a vťahovať hlavu medzi plecia, alebo sa často rozčúlite, sledujte si to. Skúste si to tiež zapisovať. Postupným pozorovaním sa budete vedieť prepnúť do módu, že vás stres začne akoby obtekať a nebude vás už pohlcovať. 

Extra tipy

Týždeň pred približným začiatkom menštruácie minimalizujem príjem mliečnych výrobkov. Stále si dám jogurt, alebo kefír, ale vyhýbam sa kapučínu a latte, mliečnym dezertom v kaviarňach, zmrzline a veľkým množstvám syra. Radšej si dám strukoviny, kyslú kapustu, mastné ryby, dobré rastlinné oleje, orechy, avokádo, a pijem veľa neprisladzovaných čajov zo zoznamu vyššie.

 

MANAŽMENT HORMONÁLNEJ CYSTY

Čo však keď už niet cYsty späť??? Tu sú tipy, ktoré fungujú mne.

JEDNA s efektom DEVIATICH!!! 

1. Nevšímať si ju

Znie to možno divne, ale nerobiť nič sa mi osvedčilo asi najviac. Musíte si uvedomiť, že hormonálna cysta bez viditeľnej bielej hlavičky na povrchu kože je zápal hlboko v nej. Nie je to niečo, na čo si môžete frcnúť zubnú pastu a dúfať v zázrak, rozumieme si?!

2. Ľadový / teplý zábal

Keď cítim, že mi niečo vychádza, a vy viete, aký je to pocit!!! čím skôr si na to miesto priložím kocku ľadu zabalenú vo vreckovke a približne dve minúty chladím. Chlad sťahuje zápal a v mnohých prípadoch sa takýto začínajúci ani nerozvinie.

Ak sa už, odroň, rozvinul, dobre funguje naopak teplo. Využívam na to horúce uteráčiky, ak netečie dosť horúca voda z vodovodu, pridám ohriatu vodu z kanvice, ale zas pozor, aby ste sa nepopálili. Priložiť na boľavý hrbolec a podržať aspoň dve minútky, opakovať aj viackrát denne. Super je tiež parná sauna, ak máte možnosť.  

3. Vhodná kozmetika /  cielená liečba od dermatológa

Ak sa vám podarí identifikovať, že máte hormonálne akné a očíhate, ktorý týždeň v mesiaci je pre vás v tejto oblasti kľúčový, budete vedieť, že sa v tom čase máte sústrediť na retinoidy, benzyl peroxid, prípadne kyselinu azelaovú, niacinamid a zinok, či AHA a BHA. Vašim cieľom je udržať póry čisté ale zároveň kožu nevysušiť a nenas..ť jej ochrannú bariéru. Ak sa už cysta objaví NIKDY, opakujem NIKDY sa ju nesnažte VYTLÁČAŤ.

Cysta je ZÁPAL v koži, lokálne ju teda potierať vysušujúcimi prípravkami nemá veľký význam. Vysušíte si akurát povrch kože nad cystou, ale zápal neodíde. Ak už veľmi chcete niečo skúsiť vsaďte na BHA v kombinácii s upokojujúcimi a hojivými látkami ako je extrakt zo sladkého drievka, ovos, cica krémy, propolis, panthenol, niacinamid a zinok. Môžete použiť aj tea tree olej, ak vám robí dobre, rozrieďte ho ale s vazelínou alebo iným olejom, ktorý vám vyhovuje, pretože povrch kože môže neriedený vysušiť až spáliť.  

4. Čisté vlasy

Ak sa vám cysty zvyknú tvoriť popri línii vlasov, prehodnoťte vašu vlasovú starostlivosť, obmedzte používanie stajlingových prípravkov alebo si vlasy častejšie umývajte. 

5. Čisté obliečky a uteráky

Aj pri cystickom akné hormonálneho pôvodu platí režim ako pri iných vyrážkach. Nedotýkať sa ich a udržiavať všetko, s čím prichádza do kontaktu vaša tvár čisté. Platí pre ruky vás a možno vašich detí, či labky domácich zvierat, rovnako aj telefóny. Niektorým fungujú aj lokálne hydrokoloidné náplasti, napr. od Cosrx. Ak už nič iné, aspoň pomôžu udržať háklivú oblasť intaktnú.

Z mojej skúsenosti, ale aj z vedomostí, ktoré o tom už doteraz mám sa hormonálne akné len málokedy zmení na viditeľnú vyrážku. Tak akosi ustúpi, a telo ho čiastočne vstrebe, no nanešťastie po sebe často zanechá neželaný pozdrav - pozápalové hyperpigmentácie- tzv. PIH – z anglického postinflammatory hyperpigmentation.

 

ČO NA ŠKVRNY PO AKNÉ - PIH

Platí tu to isté, čo pri manažmente vyrážok a veľmi podobné je to aj s melazmou.

  • hojiť

  • chrániť pred slnkom

  • exfoliovať

  • zosvetľovať

Z aktívnych látok BHA a AHA, niacinamid a zinok, retinoidy, vitamín C, kyselina azelaová, z upokojujúcich ovos, sladké drievko, zelený čaj, ryžový výťažok, ak nie ste alergickí med, aloe, propolis. Pomôcť môžu aj oleje ako saflorový, tamanu, konopný, či už vyššie spomínaný pupalkový.

Mojou obľúbenou kombináciou na PIH je Niacinamid a Zinok od TO, Skinoren zmiešaný s Hada Labo Milk alebo samotný, a na to Mixa krém so skvalánom a niacinamidom, alebo Toleriane Ultra Nuit, ktorý rovnako obsahuje niacninamid a skvalán, akurát je dva krát taký drahý ako ten od Mixa.

Alternujem s kyselinami a retinoidmi, cez deň vitamín C a SPF.

 

ZÁVER

...a ak budete mať dobré dni, možno sa vám podarí byť aj bez cýst ;)

...a ak budete mať dobré dni, možno sa vám podarí byť aj bez cýst ;)

Keď to nie sú baktérie (P. acnes) alebo zápal, potom sú pôvodcom vášho akné určite hormóny.

Práve roky pretrvávajúce hormonálne akné dokáže nás ženy veľmi vytrápiť, ale nevzdávajte sa.

Určite si nechajte spraviť všetky potrebné vyšetrenia a podrobný hormonálny profil, aby ste vedeli na čom ste, a podľa toho situáciu primerane riešte. Najlepšie s kompetentným lekárom. 

Na každú sviňu sa voda varí, na vaše hormonálne akné tiež. Držím palce a prajem, aby hormonálna kliatba nadobro pominula a tešila vás už len krásna a zdravá pleť ;)

 

 

 

* mne osobne robili hormonálny test na gynekológii, všetky hodnoty, ktoré majú v kompetencii týmto testom zistiť mi vyšli v poriadku, v čase testovania som nemala ani zvýšený testosterón

** aktuálne sa chystám experimentovať s pupalkovým olejom v kapsuliach a kapsulami s DIM, o tom aký to bude mať na moje hormonálne akné vplyv vám dám určite vedieť v niektorom z ďalších  článkov