Trh kože | Druhý ročník edukačného podujatia pre verejnosť

Prichádzame s kožou na trh, tak znel podtitul druhého ročníka vzdelávacieho podujatia o koži pre verejnosť, Trh kože, ktoré bolo 11. novembra v bratislavskej Starej Tržnici. Dozvedela som sa o ňom z facebooku, napísala spoluorganizátorke Lele Zemanovej, či sa môžem akreditovať, a povedala si, že len čo mi zvýši trocha času, pôjdem sa pozrieť.

Posledné týždňe som mala znova pomerne rozhádzaný biorytmus, v sobotu som s napätím sledovala priebeh komunálnych volieb, a tak sa mi v nedeľu nepodarilo vstať tak skoro ako som si predstavovala. Potom som ešte upravovala svoje aktuálne video, neskôr odpovedala na rôzne komentáre a otázky, do toho si lakovala nechty, dávala na tvár masku, raňajkovala, aj obedovala…

Na Trh s kožou som sa teda dostala až neskoro popoludní, napriek tomu, že začínal už o 10-tej. Predstava ďalšieho dňa bez obeda strávená prácou zadarmo ma však úplne nenadchýňala, poviem vám to tak ako to je, takže som rada, že som tam vôbec šla :)

Keď som dorazila a Lele mi vybavila bezplatný vstup, za čo ďakujem, ( vstupné bolo inak tuším dve eurá), akurát sa končila prednáška o akné pani doktorky Evy Škutilovej z Dermatovenerologickej ambulancie v Bratislave – Podunajských Biskupiciach, a tak som nezistila, či na nej odznelo niečo, čo sme o akné doteraz nepočuli. Pani doktorka následne niekam zmizla, a nemala som tak príležitosť položiť jej zopár zvedavých otázok. Možno by ale do budúcna stálo za to, vyhľadať ju.

Vytláčanie je no-no. Všetci to veľmi dobre vieme, ale opakovanie matka múdrosti. Zvlášť pri akné…

Vytláčanie je no-no. Všetci to veľmi dobre vieme, ale opakovanie matka múdrosti. Zvlášť pri akné…

Namiesto toho som sa teda pristavila pri stánku súkromnej rodinnej kliniky Dermarevolta, ktorá sídli v bratislavských Jarovciach a dala som sa do reči s Barborou Karácsony, ktorá na klinike pracuje ako kozmetička.

Zaujímalo ma, prečo sa na klinike rozhodli práve pre kozmetiku HydroPeptide, s ktorou pracujú, preberali sme jej zloženie a koncept.

Barbora mi povedala, že s touto kozmetikou sa jej ako kozmetičke pracuje veľmi dobre, pretože napriek tomu, že je aktívna, klienti na ňu nereagujú reaktívne, no zároveň vidia výsledky. V ponuke značky je napríklad čistiaci gel s AHA kyselinami, enzymaticko-kyselinový peeling evokujúci procedúru dermabrázie na domáce použitie, peptidové séra, a krémy. Pokiaľ ide o ochranu pred slnkom, značka ponúka SPF v samostatnej zložke solárnej kozmetiky, tzn. že napríklad taký denný krém s SPF u nich nenájdete.

Aj keď mi je sympatické, že niektoré z aktívnych látok sa v tejto kozmetike nachádzajú a určite môže byť fajn, mať zopár aj doma, pomer cena výkon je podľa môjho názoru premrštený. Veľmi dobré výsledky je možné dosiahnuť aj s omnoho lacnejšími produktami. Zvlášť denné SPF-ko vás predsa nemôže výjsť na celomesačný rozpočet, ktorý máte na kozmetiku pre celú rodinu, ak si ho máte dávať pravidelne a v dostatočnom množstve. Sama Barbora mi povedala, že používa SPF od Bioré, takže na tom asi niečo bude ;)

Ďalšia moja zastávka bol stánok centra laserovej a estetickej dermatológie Life Style, ktorý návštevníkov vítal, ehm.. takto:

stôl potiahnutý čiernym súknom, na ňom jeden veľký plagát pochybnej grafickej a vizuálnej kvality a pár letákov z rovnakej kategórie…ľudia, ktorí si nedajú námahu s estetickým vizuálom svojej firmy, ale máte im do rúk zveriť svoje fejsy…tak isteže..

stôl potiahnutý čiernym súknom, na ňom jeden veľký plagát pochybnej grafickej a vizuálnej kvality a pár letákov z rovnakej kategórie…ľudia, ktorí si nedajú námahu s estetickým vizuálom svojej firmy, ale máte im do rúk zveriť svoje fejsy…tak isteže..

Rozmýšľam, či je nutné k tomu niečo písať, najmä ak táto platforma nesie názov AESTHEHOLIC, alebo fotografia hovorí dostatočne sama za seba…hm… Nuž presne tento typ prezentácie je v 21. storočí podľa môjho názoru hanbou. Mohol by za tým stolom sedieť aj docent, doktor, kandidát vied, tituly za menom, tituly pred menom… nepresvedčil by ma, aby som jeho služby využila. Pardón. Rovnako tak, pri všetkej úcte k šedinám a zrelosti, tieto dve dámy neboli práve tou najjagavejšou pozvánkou využiť služby ich “estetickej” kliniky. Pardón po druhé. Keď som pristúpila k ich stolčeku a pozdravila, čakali na mňa a moje otázky, namiesto vlastného proaktívneho prístupu. Nuž, kto tam bol pre koho milé dámy? Pardón po tretie.

Veľmi príjemný a plodný rozhovor som naopak mala s manažérkou zdravotníckych vzťahov pre Slovensko a slovenskou zástupkyňou pre spoločnosť Vichy. Vymenili sme si aj kontakty. Pani manažérky som sa pýtala na zmeny v ingredienciách výrobkov CeraVe pre slovenský trh, pretože ich zloženie je v Európe iné ako v USA. Ubezpečila ma, že všetky kľúčové látky, pre ktoré máme CeraVe tak radi, ako kyselina hyalurónová, niacinamid, skvalán a ceramidy, rovnako tiež patentovaná technológia MVE, ktorá umožňuje postupné uvoľnovanie aktívnych látok do pokožky a zaisťuje tak hydratáciu počas celého dňa, ostáva aj v európskych produktoch nezmenená. To isté platí aj pokiaľ ide o ich koncentráciu. Jediné, čo sa zmenilo je obsah parabénov. Produkty určené pre EU spotrebiteľov ich neobsahujú, a líši sa tiež mierne formulácia niektorých produktov. Je to údajne spôsobené rozdielnosťou amerického a európskeho trhu. Európania preferujú skôr našľahanejšie výrobky, ktoré sa rýchlejšie vstrebú, americkí spotrebitelia majú zasa podľa prieskumov trhu radšej produkty, ktoré na koži dlhšie cítia a radi sa natrú jedným prípravkom od hlavy po päty.


Trochu sme tiež rozoberali strach slovenských spotrebiteľov z retinolu, pani z Vichy mi dokonca spomínala, že výrobky s retinolom od Vichy, ktoré ponúkali v lekárni ľudia odmietali kupovať, pretože sa retinolu báli ako čert kríža a lekárnici im museli dookola vysvetľovať, že na to nie je žiadny dôvod. Facepalm!

Ostáva nám teda len veriť, že aj akcie tohto typu, akou bol druhý ročník Trhu kože pomôžu zvýšiť vzdelanosť v tomto smere. Obe dámy po mojich ódach na tretinoín svorne vyhlásili, že si čím skôr musia šupnúť nejaký intenzívny VitA peeling ;)

Okrem množstva prednášok s naozajstnými kapacitami vo svojich odboroch, ako napr. Doc. MUDr. Dušan Buchvald PhD., Prednosta Detskej dermatovenerologickej kliniky LFUK a DFNsP Bratislava, Prezident SDVS, ktorý predstavil liečbu atopickej dermatitídy, alebo MUDr. Slavomír Urbanček PhD. Prednosta Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica – Onkodermatologická ambulancia, ktorý hovoril o pokroku v liečbe psoriázy, a ktorých počúvalo skutočne žalostné množstvo ľudí v hľadisku, boli na podujatí aj poradne kože. Verejné aj diskrétne.

BEZPLATNÉ KOŽNÉ PORADENSTVO

Ak ste mali záujem, objednali ste sa u milých hostesiek, a potom ste svoj kožný problém, alebo otázky mohli odkonzultovať s dermatológmi, ktorí poskytovali poradenstvo v jednotlivých boxoch. Veľmi dobrý nápad a ústretový krok smerom k návštevníckej verejnosti, ktorá sa možno k svojmu dermatológovi nevie dostať, alebo to stále odkladá.

Ja som sa pýtala na môj akútny ekzém na očných viečkach a akútne šúpanie, pálenie a opuch spodnej pery pani doktorky Gabriely Kolátorovej z Dermatovenerologicej ambulancie, Bratislava, vedeckej sekretárky SDVS. Viečka mi pozrela zväčšujúcou lupou a skôr ako ekzém sa jej to zdal byť prejav seboroickej dermatitídy spôsobený zrejme možnou kombináciou diétnej chyby a aktuálneho počasia. Vymenovala mi tiež rôzne typy potravín, ktoré to mohli vyvolať a vylúčila alergickú reakciu na kombináciu rúžu na pery a korektora, ktorú som sama laicky zmienila. Ako prvú pomoc mi odporučila obklad z čierneho čaju kvôli obsahu teínu, harmančekový zavrhla, pretože je údajne silný alergén a prípravok Seba-Clear, hoci si nevedela spomenúť, či sa ešte vyrába. Na internete sa mi podarilo zistiť, že ide vlastne o mix kyseliny salicylovej, pirocton olamínu, tea tree oleja, harmančekového extraktu (toho silného alergénu) a extraktu zo zeleného čaju, ktorý sa používa na liečbu akné, psoriázy aj seboroickej dermatitídy.

Odhad pani doktorky sa v tomto prípade ukázal byť podľa všetkého správny, keďže v súčasnosti už ekzém nemám. Zmizol po asi dvoch týždňoch z jedného dňa na druhý sám od seba. Je teda veľmi pravdepodobné, že to skutočne bola reakcia na nejakú potravinu. Blbé je, že neviem akú :(

Pri mojej otázke na šúpajúce sa a páliace pery len odovzdane a lakonicky pokrčila plecami, vytiahla si z kabelky vlastný balzam a poznamenala, že aj ona trpí na chronickú suchosť pier, a že vekom sa mi to bude iba zhoršovať. Mám sa teda vyhnúť používaniu rúžov, do práce sa do budúcna poobzerať po nedráždivých verziách od dermatokozmeceutických firiem ako napr. La Roche Posay a donemoty pery balzamovať a chrániť pred slnkom. Bodka.

To všetko samozrejme robím a robiť budem, no okrem toho sa tejto téme ešte plánujem venovať aj v osobitnom článku. :)

Napriek radám, ktoré som v poradni kože od pani doktorky zadarmo utŕžila a som za túto možnosť vďačná, ma konzultácia uspokojila len čiastočne.

Pacient by mal podľa môjho názoru vždy odísť s povzbudením, či už ide o zdanlivo triviálne, alebo tie najťažšie formy kožných ochorení. Pretože pre pacienta nič nie je triviálne, ak mu to znepríjemňuje život natoľko, že sa rozhodol obrátiť s tým na dermatológa. Obávam sa však, že veľa pacientov môže byť práve po konzultácii a prístupe formou zľahčovania, či zovšeobecňovania ich problému sklamaných, čo bol čiastočne aj môj prípad.

Verím v odbornosť a nespochybňujem ani skúsenosti pani doktorky, ale aj toto býva jeden z dôvodov, pre ktoré:

- ľudia u nás nemajú k dermatológom dôveru,
- kožné problémy sa bagatelizujú na úroveň “kozmetického” problému a nie skutočnej diagnózy
- pacienti majú tendenciu riešiť kožné problémy radšej na vlastnú päsť, “prírodne”, kozmetikou, než aby vyhľadali odborníka a užívali liečivá.

Toto v konečnom dôsledku nie je na prospech ničomu, a tak ako je potrebné vzdelávať pacientov, je stále rovnako nevyhnutné vzdelávať zároveň aj lekárov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

ZÁVER

Akokoľvek môžem tomuto podujatiu vytknúť mnoho vecí, ako sú napríklad:

- na 21. storočie plné technických a vizuálnych vymožeností dosť nesexi forma prezentácie jednotlivých, hoci vo svojej podstate veľmi zaujímavých tém
- nízky počet účastníkov z radov laickej aj odbornej verejnosti (beauty žurnalisti kde ste?? keď treba národ vzdelávať)
- nedostatočné promo podujatia v médiách
- veľa biednych stánkov s unudenými prezentujúcimi, z ktorých mnohí vyzerali, že sú tam za trest a nie z nadšenia pre oblasť, v ktorej pracujú, česť výnimkám
- zastaralý prístup k diagnostike pacienta,

na druhej strane som toho názoru, že máme v dermatológii na Slovensku obrovský potenciál. Nevyužitý.

Ľudský a odborný, a napríklad aj vo forme prírodných skvostov, akými sú trebárs kúpele Smrdáky. Alebo úžasné bylinky, ktoré u nás rastú a mohli by sme ich využiť na formuláciu zaujímavých kozmetických výrobkov a nemuseli by sme tak všetko dovážať a upadať do mdlôb napríklad z jordánskeho bahna z Mŕtveho mora, minerálnych prameňov z Francúzska, alebo morských rias kdesi z tramtárie. My sme predsa veľmocou na liečivé pramene a mohli by sme tiež rozvíjať svoj potenciál pokiaľ ide o pestovanie zaujímavých liečivých bylín. Takých, ako nedávno vyšľachtili napríklad v Prešove. Škoda len, že sme zatiaľ svoje bohatstvo v tejto oblasti úplne neobjavili a nenaučili sa ho využiť. Lebo aj na ňom možno postaviť dobré meno a tradície našej krajiny.

Napriek všetkým uvedeným negatívam je dobre, že takéto podujatia konečne niekto organizuje aj pre širokú verejnosť. Veľmi dobre!
Verím, že sú to prvé krôčiky k vzdelanejším spotrebiteľom, a tým aj k zdravšej koži a povedomiu o tom, že za kožné choroby sa netreba hanbiť, ale treba ich s odborníkmi vytrvalo a komplexne riešiť.

© Zuzana Závodská




.

Zuzana Závodská24 Comments