Testovanie kože s Eucerinom a pátranie po ideálnom SPF

Chránite sa pred slnkom alebo sa bezbreho opaľujete? Aj keď slnko milujete, pretože vám dodáva psychickú pohodu i vitamín D, opaľovanie pokožku definitívne poškodzuje, a predstavuje prvú príčinu jej predčasného starnutia. To sú fakty. Preto ak si chcete zachovať zdravie kože a mladistvo pôsobiaci vzhľad čo najdlhšie, pred slnkom sa chráňte.

V mesiacoch jún a júl bude mať spoločnosť Eucerin vo vybraných lekárňach UV kamery, ktorými si môžete dať bezplatne otestovať mieru UV poškodenia vašej kože a tiež zistiť, aký efektívny je váš prípravok na jej ochranu. Viac o akcii a partnerských lekárňach tu.

Ja som sa v jednu sobotu vybrala do lekárne Dr. Max v OC Central v Bratislave.

Na tvári Bioré UV Aqua Rich Watery Essence SPF50+/PA++++ a tenká vrstva makeupu Bourjois Healthy mix. SPF50+ antioxidant face cream with vitamin C UVA+UVB od Ziaja na krku, dekolte a chrbtoch rúk.  

Na akom princípe UV kamera funguje som sa nedozvedela, nevidela som v lekárni ani žiadne informačné letáky, ktoré by vysvetľovali škodlivosť UV žiarenia pre zdravie kože. Škoda. Škoda aj, že kamera bola dosť nízko a musela som sa kadejako posúvať a krčiť najmä ja, namiesto toho, aby mohla magistra nastaviť kameru. Aj preto vznikli takéto "kompozície".

Údajne je potrebné prísť na testovanie bez líčidiel. Po prvom snímku bez nich vám urobia druhý, kedy sa natriete prípravkom Eucerin, to aby ste videli, ako bude koža po jeho nanesení čierna, a vy teda dostatočne chranení pred UV žiarením.

Z fotografií, ktoré mi pred UV kamerou urobili, a pošlú vám ich mailom, čo je super, mi vychádza, že tak ako som sa v ten deň pohybovala po uliciach mesta, som bola pred UV žiarením dosť dobre chránená, vidíte, tvár mám úplne čiernu, bez fľakov. Určite by ale stálo za to zistiť skutočnú mieru poškodenia a ísť sa otestovať ešte raz a bez makeupu. Ak budem mať práve dobrý pleťový deň a nebriem odvahu, dám vám vedieť ;) Len neviem ako to zmanažovať práve teraz, keď sa UV index bežne pohybuje v rozpätí 6-7 a nemám chuť presúvať sa po meste nechránená len kvôli testovaniu...

Pomerne tmavý mám aj krk a dekolt, hoci som sa natierala takmer dve hodiny pred UV pózovaním. Ten intenzívnejší čierny fľak predstavuje šmuha aktuálne nanášaného prípravku od Eucerinu.

Bohužiaľ magistra, ktorá kameru obsluhovala nebola veľmi zhovorčivá a ani informovaná. Na otázku, či má Eucerin v ponuke aj minerálne SPF odpovedať nevedela, netušila nič o tom, ktoré aktívne látky sú vôbec súčasťou SPF, ani o tom na akom princípe fungujú. Moje sklamanie zavŕšila slovami, že ohľadom ingrediencií je potrebné kontaktovať priamo Eucerin a ony do takej hĺbky poznatky o produktoch nemajú. Cvak! Viete, taký ten zvuk, ako keď vám zuby cvaknú naprázdno...

Rozumiem tomu, že v lekárňach je obrovské množstvo liečiv a ďalších výrobkov, a je zrejme nemožné mať podrobnú sumu poznatkov o každom jednom, napriek tomu som bola veľmi sklamaná. Akcia Zistite stav poškodenia pleti pred UV žiarením, ktorú Eucerin organizuje by mala šíriť osvetu a vzdelávať. Ako však môže vzdelávať niekto, kto vie o téme menej ako náhodný okoloidúci??

V tomto smere by si mal dať Eucerin pozor, a na takéto akcie radšej posielať vyškolený personál. Ak je samozrejme ich motiváciou šíriť povedomie o ochranie pokožky pred UV žiarením a nie zisk z predaja akýchkoľvek prípravkov len preto, že pred kamerou zafarbia tvár pekne na čierno.

Aby som len nekritizovala, chválim, že s niečím takým Eucerin do slovenských lekární vôbec zavítal, je tu ale priestor zlepšovať sa.

SPF PRÍPRAVKY DOSTUPNÉ U NÁS

V lekárni som sa po teste ešte zdržala a debatovala s druhou magistrou, ktorá ochotne a pomerne zanietene počúvala informácie o fyzikálnych a minerálnych filtroch, nechala si odo mňa na krabičkách v ingredienciách ukázať, ktoré sú aktívne látky tých minerálnych a naopak chemických, a na akom princípe fungujú. 

Po našom rozhovore som ešte na mieste otestovala pár SPF od La Roche Posay, z ktorých tam, vďaka bohu mali testery. Tie by mali byť samozrejmosťou v každej jednej lekárni, rovnako, ako dostupnosť vzoriek. Viem, že je to požiadavka na výrobcov, verím však že im dopyt po vzorkách pomôžu odkomunikovať práve lekárne.

Zvlášť zvedavá som bola na odtieň nového zafarbeného gelového krému SPF 50, ktorý si veľmi pochvaľujú zahraničné blogerky. Bohužiaľ, odtieň je vhodný skôr pre Španielky, Talianky, či Grékyne. Bledé Slovenky si môžu aj oči vyplakať a načisto sa na slnku vyškvariť na uhoľ... Čo už....

Mimochodom, prípravok, ktorého vzorku som od Eucerinu dostala ako darček po testovaní, Eucerin Oil Control Dry touch SPF50 pre tvár, sa konzistenciou blíži krémovému gelu, a nanáša sa veľmi príjemne. Ide o čisto chemické SPF. Bohužiaľ, obsahuje denaturovaný alkohol na siedmom mieste v zozname ingrediencií, a aj keby sme mu to prepáčili, čo robíme pri mnohých kórejských a japonských výrobkoch napríklad, to, že sa po nanesení na tvár ošetrenú obyčajným hydratačným krémom žmolkuje ako besný, mu už odpustiť nehodlám. Žmolky = kozmetické peklo! Keď som ho skúsila po toneri Hada Labo, tak ako používam aj esenciu od Bioré bolo to už lepšie. Akurát smola, že pred UVA chráni toto SPF minimálne, vzhľadom na obsah zložiek, a práve UVA preniká hlboko do pokožky, kde ničí kolagénové vlákna a spôsobuje starnutie kože. UVA žiarenie preniká aj cez sklo, takže dostatočne chránení nie ste ani v aute, alebo v kancelárii. 

Ponúkam vám krvopotne zostavený zoznam obstojných SPF produktov dostupných na Slovensku, ktoré som doteraz otestovala, buď priamo na tvári alebo aspoň na ruke. Nie sú ideálne, sú to kompromisy, ale u nás sú nateraz pre mnohých jedinou možnosťou. 

Mastná, zmiešaná, aknózna pleť

La Roche Posay 
Anthelios AC SPF30 nezafarbený fluid proti lesku pleti
Anthelios XL SPF50 zafarbený fluid ultraľahký
Anthelios XL SPF50 nezafarbený fluid ultraľahký
Anthelios XL SPF50 zmatňujúci gel-krém proti lesku pleti nezafarbený – textúru tohto jediného som nemala možnosť zatiaľ otestovať a rada by som, jeho zafarbená verzia je žiaľ vhodná iba pre naozaj snedých ľudí, v zahraničí si ho pochvaľujú a používajú namiesto makeupu, pretože veľmi dobre kryje

Avene
Cleanance SPF30 zmatňujúci
Cleanance SPF50 zmatňujúci
Emulzia SPF50
Emulzia SPF30
Minerálne mlieko SPF50 – nemala som možnosť vyskúšať jeho textúru
Minerálny fluid SPF50 zafarbený – testovala som jeho zafarbenú verziu a je dosť mastná, silikónová, hoci po prepudrovaní a bez denného krému je to lepšie, odtieň je pre mňa neprimerane tmavý, viď foto vyššie
Minerálny fluid SPF50 nezafarbený – ak máte možnosť, otestujte ho

Paula´s Choice
Clear – denný krém s SPF30 – je to denný krém a nie SPF, používala by som teda max. počas bežných dní v roku na presúvanie sa po meste pod makeup, nie na ochranu pred slnkom na pláž
Sun care extra care SPF50 – nemastné, čisto chemické SPF
Calm redness SPF30- ľahké minerálne SPF s antioxidantmi, pomerne drahé

Suchá pleť

Bioderma
Photoderm MAX SPF50-síce čisto chemické ale pomerne jemné SPF kozistencie mlieka, bez povlaku, neparfémované, vhodné aj na citlivú pleť, obsahuje aj zložky prospešné pre pleť ako ektoín, xylitol, ramnóza, manitol a fruktooligosacharidy

Avene
SPF50 krém
SPF30 krém

La Roche Posay
Anthelios XL SPF50 Comfort cream – toto je pravdepodobne krém, ktorý sa mi zo všetkých SPF možností na Slovensku páči asi najviac (druhý v poradí pre suchú pleť by bola vyššie spomínaná Bioderma) a kúpila by som ho svojej mame, je neparfémovaný, kombinuje chemické a v malom množstve aj fyzikálne filtre a vcelku príjemne hydratuje na SPF produkt s alkoholom, obsahuje aj nový antioxidant baicalin 

Paula´s Choice
Calm redness SPF30 pre normálnu až suchú pleť - pomerne drahé

AKO SI VYBRAŤ

Ak máte bezproblémovú pleť, ktorá nie je citlivá na chemické filtre, máte vyhrané. Chemické SPF sa totiž príjemne nanášajú a nezanechávajú biely film. Ak však obsahujú alkohol, určite si pod ne aplikujte kvalitné antioxidačné sérum a hydratáciu. Osobne by som však na pláži radšej oželela biely povlak a bola chránená, než vyzerala dokonale upravená a odkráčala domov s pigmentovými fľakmi.

Keď nemáte možnosť navšítiviť USA alebo nakupovať online (nie všetky SPF vám ale vyshippujú, keďže v EÚ platí pre produkty označované ako SPF iná legislatíva), voľte kompromis. Buď sa budete lesknúť a mať nepríjemný pocit, ale budete chránení, alebo budete vyzerať matnejšie, no vystavíte sa riziku vzniku pigmentových škvŕn, či prípadnej dehydratácii. Všetko je otázka priorít. Ja volím mastnotu + ochranu radšej, než matnosť → dehydratáciu → vrásky →  opálenie → poškodenie kože. 

V prípade chemického SPF môžete jeho účinnosť zvýšiť aj minerálnymi púdrami alebo makeupmi. Tie sa dajú ako dodatočná SPF ochrana využiť aj neskôr počas dňa, keď si nechcete obnovovaním SPF pokaziť makeup. Ochranu pred slnkom treba totiž nanášať v dostatočnom množstve a každé dve hodiny. To platí pre pobyt na pláži, pri vode, potení sa, utieraní do uteráka, ale aj po celom dni v práci. Skúsiť môžete púdre Bare Minerals, Colorscience alebo Peter Thomas Roth, minerálny púder s SPF15 a až 15% podielom Zink Oxide predáva aj E.l.f. 

Odporúčam vlastniť hneď niekoľko SPF produktov. Potrebujete jeden mestský, ktorý budete používať každý boží deň, či je leto, a či zima. Ak nosíte makeup, SPF by malo byť kozmeticky elegantné, ak pracujete v televízii alebo sa veľa fotíte, malo by byť skôr chemické, aby nehádzalo odlesky. Následné použitie makeupu vám vytvorí aj fyzikálnu bariéru. Ale pozor, aj toto je pomerne veľká veda. Niektoré minerálne filtre po spojení s chemickými negujú jeden druhý, prípadne tie chemické začnú pod vplyvom slnečného žiarenia a minerálnych pigmentov na vrchu degradovať, preto vás už bude chrániť iba posledná vrstva čohokoľvek, čo máte na tvári. Viem, viem, svet okolo nás nie je vôbec jednoduchý, pardón.

Silné zbrane by ste mali vyťahovať aj ak holdujete rôznym aktivitám v exteriéri, ste teda UVA aj UVB žiareniu vystavení dlhšie, než je cesta do práce, z práce do obchodu a domov. To znamená lyžujete, plávate alebo robíte iné vodné športy, chodíte na túry, bicyklujete, jednoducho ste vonku. Vtedy by vaše SPF malo byť aj vode a potu odolné a určite aj minerálne, aj keby to znamenalo, že možno menej kozmeticky príjemné. No a na záver odporúčam aj nejakú zafarbenú verziu produktu, ktorý ochráni, jemne zjednotí a nezanechá neelegantný biely povrch. 

ĎALŠIE MOŽNOSTI

Vyskúšať ešte môžete ponuku parfumérií, Otestujte napr. Shiseido-Wetforce Ultimate Sunprotection lotion SPF50, obsahuje ale parfémy aj alkohol, Clinique-napr. City block SPF 40 alebo pozrite, čo má v ponuke Clarins. Riešením sú takisto kompaktné krycie makeupy, ak vám vyhovujú odtiene a pocit, že máte pri vode na tvári makeup. Kompaktný predáva u nás napr. Avene, ale aj Bioderma, svoj prvý cushion makeup SPF50 má už aj Dior. Krásne ľahučký, na spôsob kórejských a japonských, za francúzsku cenu pravdaže. 

Ani jeden z vyššie menovaných prípravkov v zozname však nie je dokonalý, aj preto prívlastok „obstojný“. Prečo? Mnohé z nich sú čisto chemické, bez minerálnych filtrov, ktoré sú nevyhnutné ak máte melazmu, ste na chemické filtre senzitívni, štípu vás, alebo sa po nich vyhádžete. Veľa z nich je parfémovaných a obsahuje alkohol, ktorý neprospieva ani mastnej a už vôbec nie suchej pleti. Veľa z nich má tiež neprimerane tmavý odtieň, alebo sú kozmeticky nepríjemné na používanie. Mastné, lepkavé, zanechávajúce biely povlak.

IDEÁLNE SPF

Aké by malo byť?  Konkrétne pre moju mastnú, občas dehydrovanú senzitívnu pleť so sklonom k začervenaniu a tendenciou k akné a upchávaniu pórov hľadám SPF:

♡ širokospektrálne s UVA aj UVB ochranou (tabuľku bezpečných aktívnych zložiek SPF produktov potvrdenú FDA uvádzam nižšie
♡ nekomedogénne
♡ neparfémované
♡ bez alkoholu
♡ s obsahom kvalitných antioxidantov a hydratantov
♡ minerálne alebo kombinované, s dostatočným percentuálnym podielom aktívnych minerálnych filtrov (mikronizované, prežijem aj nano, ak by všetko ostatné bolo dokonalé, podľa posledných štúdií sú nano častice v SPF bezpečné a chránia lepšie ako mikronizované, tvrdí to aj pán, ktorý vyvíjal Keys Care Solar RX Bob Root, jeho žena má melanóm, vývoj kvalitnej a bezpečnej SPF ochrany a kozmetiky celkovo je aj preto ich vášňou)
♡ v obale s pumpičkou
♡ nezanechávajúce biely povlak
♡ so seboregulačnými zložkami
♡ v zafarbenej aj nezafarbenej verzii podľa potreby

Bezpečné aktívne SPF ingrediencie podľa FDA

1. stĺpec jednotlivé zložky
2. stĺpec objem ochrany pred slnečnými lúčmi
3. stĺpec typ SPF, chemické C, fyzikálne P
vysvetlivky: zafarbený krúžok znamená predĺžený level ochrany, na polovicu zafarbený krúžok-značný level, na štvrtinu zafarbený-limitovaný, a nevyfarbený krúžok značí minimálny level ochrany pred slnečnými lúčmi

Najlepšiu ochranu vám podľa tejto tabuľky poskytne práve čisto minerálne SPF.

 

Vyrobiť kvalitný dermokozmeceutický prípravok na ochranu pred slnkom je ako vidíte nesmierne náročné, miestami sa zdá, že dokonca nemožné! Aktuálne sa podľa mňa ideálu najviac priblížujú zahraničné SPF od firiem Elta MD, CoolaSkinceuticals, Obagi, alebo Australian Gold, Kiehl´s, Exuviance, či Neostrata. Ak máte možnosť, vyskúšajte ich.

Ak ste s nejakým vašim SPF produktom veľmi spokojní, alebo ak poznáte SPF, ktoré by sa mi mohlo páčiť, dajte mi vedieť. A nielen mne, všetkým čitateľom Aestheholic. Spolu môžeme hore uvedený zoznam priebežne dopĺňať. Poraďte si aj navzájom dolu v komentároch, viac hláv viac vie. Ďakujem ♡