Koľko rokov má vaša pleť?

Kto by to bol povedal, že sa z toho cystického akné raz vyhrabem. Ja teda nie. Čo by som bola dala za to, keby som vedela o kozmetike to, čo viem dnes, pred pätnástimi rokmi! 

Kto by to bol povedal, že sa z toho cystického akné raz vyhrabem. Ja teda nie. Čo by som bola dala za to, keby som vedela o kozmetike to, čo viem dnes, pred pätnástimi rokmi! 

Možno evidujete, že som nedávno oslávila 35ku. Nuž, i to ma priviedlo k úvahám o VEKU našej pleti.

Keď som bola malé dievčatko, 35-ročné ženy boli pre mňa dávno veľké tety. Je pravda, že mi čas akosi rýchlejšie plynie po 25ke, no nepatrím medzi ženy, ktoré svoj vek zatajujú, alebo sa ho zdráhajú povedať. Som na svoj skutočný vek hrdá a myslím, že každá žena, každý človek by mal byť. Odzrkadľuje predsa naše skúsenosti, sumu našich zážitkov a existencia na tomto svete je predsa dôvod na hrdosť nie? Okej, možno nie vždy..

Všetky tie prekáračky o veku, keď vám naschvál hádajú menej sú síce milé, a stále ma bavia, no nikdy som sa necítila ani na menej, ani na viac rokov, než ako práve mám, a vlastne mi to aj celkom vyhovuje.

Iné je to pokiaľ ide o môj vzhľad a to, ako na ľudí pôsobím. Zdám sa im unavená, zničená, strhaná, staršia, než ako by som mohla byť? Iste, svoje životné osudy, ktoré sa nám na tvárach podpisujú mnohokrát vôbec nevieme ovplyvniť, a nie je mojim cieľom nikoho pre vzhľad súdiť. Minimálne z toho som už, dúfam, vyrástla. Pretože tak ako máme právo sa o seba starať, a vyzerať o pár rokov mladšie, než v skutočnosti sme, tak je úplne v poriadku vyznávať "in natura stajl" a tešiť sa zo svojej vetrom ošľahanej kože indiánskej ženy alebo pokožky horského nosiča ťažkých bremien. Fpoho.

Osobne pozorujem najrozsiahlejšie zmeny na svojej tvári od veku 33 rokov. Akoby to bola nejaká magická hranica kedy niekto nahlas do megafónu zvolal niečo ako ÓD-TÉ-RÁÁÁZ! A začala som starnúť! 

Dovtedy som vlastne žiadne vizuálne zmeny nevnímala, všetko bolo plus mínus také, na aké som bola každé ráno v zrkadle zvyknutá. Ale nečakala som ja na povestné hranice, ktoré vám na krémoch v obchodoch tvrdia od kedy do kedy je vhodné ich používať, ani som ja nič nedbala na dobre mienené rady predavačiek, že je pre mňa na niektoré veci ešte priskoro. Nie nie nie. Pretože ak je starostlivosť o pleť vaša “agenda“, veľmi rýchlo zistíte, že PREVENCIA je tá najlepšia zbraň. Je to omnoho efektívnejšie ako potom naprávať škody po bezuzdnom opaľovaní sa, a dávať dokopy dehydrovaný a zabudnutím zdevastovaný fejs.
 

AKÁ "STARÁ" JE VAŠA PLEŤ? 

Fajn, možno to niekto nechce vedieť, a možno je to aj trochu nepríjemná otázka, ale ja osobne chcem radšej vždy vopred poznať "diagnózu", aby som sa mohla podľa toho zariadiť.

Preto ak ste tiež z podobného cesta, toto sa vám bude páčiť ;)

Firma OLAY, jedna z mojich obľúbených drogérkových, najmä vďaka niacínamidu /až na parfumácie a pár nevhodných balení/, prišla totiž s výbornou aplikáciou! Pomôže vám určiť, koľko rokov má vaša pleť, zanalyzuje ju a poradí vám ako ďalej vo vašom kozmetickom živote. Funguje v štyroch krokoch:

1. Najskôr sa odfoťte. Najlepšie bude, ak na to použijete telefón alebo tablet. Odfoťte sa ráno, pri okne, s dostatkom denného svetla, s umytou a nenalíčenou tvárou, vlasy si podľa možnosti z tváre odhrňte. 

2. Popíšte, čo vás aktuálne vrámci vašej pleti najviac znepokojuje. Sú to vyrážky? Nejednotný tón pleti? Jemné linky a vrásky? Ochabnutie? Všetko to tam úprimne zaznačte.

Ďalej sa vás aplikácia spýta aké produkty používate aspoň dva krát v priebehu týždňa, koľko ich používate ráno, koľko večer, či používate SPF, aký pocit napríklad na pleti preferujete, a či vám viac vyhovujú parfémované alebo neparfémované produkty.

3. Tretí krok je najzaujímavejší!  Analýza vašej pleti. Jupííí. Mne vyšlo, že tá moja je stará 29 rokov! Haha! To pri fotke za umelého osvetlenia, asi preto :) Na dennom svetle už moja pleť vyzerá na 30, vôbec nie zlé.. Najlepšie vyzerajúcou zónou na mojej tvári vzhľadom na vek je podľa Olay údajne čelo, a viac pozornosti by si vraj zaslúžilo moje očné okolie. Múdra apka, už pár týždňov nemám poriadny očný krém!

Ak ste teraz trocha zdúpneli, žiadne strachy! Cieľom predsa vôbec nie je stoj čo stoj vyzerať o 10 rokov mladšie. Cieľom je poznať, ktoré sú vaše problematickejšie zóny, a na čo máte svoju ďalšiu starostlivosť zamerať. Ak by ste to náhodou nevedeli už aj bez tejto aplikácie... Takže, buďte k sebe úprimní a vôbec sa neničte tým, ak vám náhodou výjdu neoptimistické čísla. Aspoň predsa zistíte na čom ste! Ale môžete aj nepekne zakliať, povedať, že je to celé somarina a ...čojaviem...rozdupať telefón? ;)  

Večerná analýza pri mäkkom svetle a po príchode z parnej sauny mi ubrala šesť rôčkov, chu chu chu ;)

Analýza za bieleho dňa. Nie je dôvod rúcať sa. Ešte nie ;) 

4. Posledným krokom je odporúčanie produktov. Môžete sa nimi inšpirovať, ale kúpa produktov, ktoré vám OLAY vyberie nie je vôbec nutná. Ak vám napríklad nie sú ich výrobky sympatické, na trhu je obrovská halda skvelých kozmetických vecičiek, ktoré pomôžu vašu situáciu riešiť, ak vám aj náhodou nevyšli práve najružovejšie čísla.
 

BEAUTY APLIKÁCIE

Poznáte ešte nejaké beauty aplikácie, s ktorými sa dá príjemne zabaviť a môžu byť aj trochu užitočné? Ja mám aktuálne v telefóne napr. tieto: Ageless Face Visualizer a Schwarzkopf, ktorý vám poradí, ak si neviete sami seba predstaviť s novým účesom alebo inou farbou vlasov...alebo sa chcete len trocha pochichotať, no čo ;)  

Snehová kráľovná, veverica, Mozartova segra alebo?..teraz neviem..

AESTHE-BEAUTY BOX

Ak náhodou aj popri čítaní AestheBlogu a vašich už existujúcich znalostiach o ingredienciách, ktoré v kozmetike fungujú stále tápete, ktoré sú pre vás tie vhodné, prípadne si lámete hlavu nad tým, ako si vyskladať efektívnu osobnú pleťovú rutinu, ozvite sa. Rada vám na mieru vytvorím AESTHE-BEAUTY BOX! Túto službu som zatiaľ stále oficiálne nezakomponovala do vizuálu mojej stránky, rovnako ako AestheObchod, pretože si vyžadujú ešte veľa práce, ak by ste ale mali záujem už teraz, píšte mi na aestheholic@gmail.com.

A nezabudnite, vaša pleť vyzerá presne tak, ako sa o ňu staráte, a vždy, opakujem VŽDY môže vyzerať ešte o trochu lepšie, ak aspoň trochu chcete ;)

Vaša ZZ.