Egokiller na štyri: A K N É

"Najťažšie bremeno nás drví, klesáme pod ním, tisne nás k zemi. Ale v milostnej poézii všetkých čias žena túži byť zaťažená bremenom mužovho tela. Najťažšie bremeno je teda zároveň obrazom najintenzívnejšieho naplnenia života. Čím je bremeno ťažšie, tým je náš život bližšie k zemi, tým je skutočnejší a pravdivejší. Naopak absolútna neprítomnosť bremena spôsobuje, že sa človek stáva ľahším než vzduch, vzlieta do výšky, vzďaľuje sa zemi, pozemskému bytiu, stáva sa len napoly skutočný a jeho pohyby sú rovnako slobodné ako bezvýznamné. Čo si teda máme zvoliť? Ťažobu alebo ľahkosť?"

Podľa Milana Kunderu by som teda mala byť prozreteľnosti za svoj údel s pleťou vlastne vďačná. A čuduj sa svete, asi aj som. Neznesiteľná ľahkosť bytia? To sa nám, ľuďom postihnutým myslením nemôže stať. Myslením, a akné...

Že má akné vplyv na psychiku človeka je fakt. Takto postihnutý sa ťažšie zoznamuje s ľuďmi, menej teší zo života, môže mať dokonca problém nájsť si prácu. Pretože ľudia sa chcú pozerať na pekných jedincov bez viditeľných defektov. Áno aj pleťových. 

Hovorí sa, že všetko zlé, je na niečo dobré...nuž, sotva sa mi už teraz podaria úvahy na tému, ako by môj život vyzeral nebyť problémov s pokožkou..možno by sa vo mne prejavil záujem o celkom iné veci a celkom iné témy. Všetko je však ako má byť, a hoci zdravú a bezproblémovo fungujúcu kožu nemám dodnes, podarilo sa mi aspoň akné ako tak minimalizovať a držať na uzde. 

Môj príbeh

Od narodenia som bola pekné decko. So snedou zdravou pokožkou, ktorá sa rýchlo, ľahko a čokoládovo opálila. Krása bola čímsi samozrejmým, niečím, na čo pri pohľade do zrkadla znova a znova narazíte, a nemusíte sa obávať, že by to tam jedného dňa nemalo byť. No nebolo. 

Nepamätám si to už presne, ale tuším sa to celé začalo v 16tich, 17tich. Akné. Boľavé fialové podkožné cysty, svrbenie a štípanie, krvavé chrasty, nemožnosť čímkoľvek ich poriadne zakryť. Nechuť chodiť medzi ľudí, na kúpaliská, či plaváreň, alebo výlety. Pocity menejcennosti, závrate z narušenia osobnej zóny, nekonečné prípravy do školy. Kolotoč vyšetrení, dobre mienené babské rady, mastičky, vodičky, (aj svätá voda z Lúrd), fľaštičky, zásypy. 

Nespomínam si už presne na názvy, predsa len je to už 15 rokov, asi len názov roztoku RSB nezabudnem nikdy v živote, pretože som ho používala tak horlivo, až som si spolu s vyrážkami vypálila do líc aj poriadne diery. Tak veľmi som túžila zbaviť sa ich. Okrem toho, že som chcela riešiť akné zvonku, pátrala som najmä po jeho príčine zvnútra. Prečo moje spolužiačky nešpatí, prečo práve ja? Preliečený helikobakter, zdravé zuby aj ostatné orgány. Výsledok: hormonálna nerovnováha. Nasledovala liečba antikoncepciou, ktorá ale spôsobila iba to, že som sa do značnej miery zavodnila, na akné mala len nepatrný vplyv. More prípravkov, tony kozmetiky. Pribúdajuce roky, skúsenosti, informácie. 

Za to v akom stave je moja pokožka dnes, vďačím predovšetkým vlastnej horlivosti a túžbe po tom, aby sa jej vzhľad čo najviac priblížil k dokonalosti, ďalej vede, lekárom a informáciám. A potom sebe, sebe, a ešte raz sebe. Myslite na to, keď budete chcieť svoj boj s akné vzdať ;)

Genetika, hormonálna nerovnováha, chronický stres, nevhodná starostlivosť

To sú hlavné premenné pokiaľ ide o akné. Ak ste všímaví, neuniklo vám, že iba jednu z týchto veličín nemáme tak úplne vo svojej moci, genetiku. S ostatnými možno pracovať. 

Mne pomohla cielená liečba izotretinoínom a zmena starostlivosti. Zvládať stres sa stále učím, a som dosť nemotorný žiak. Hormóny každomesačne rozvíria moje najspodnejšie hladiny, ale búrku viem predvídať, a už sa dokážem usmievať aj v daždi. Sem-tam :) 

Roaccutane 

Roaccutane je liek. Predpisuje ho lekár po tom, ako po všetkých vyšetreniach usúdi, že forma vášho akné je rezistentná, a nepomohli vám iné druhy liečby, vrátane antibiotík. 

U mňa to tak bolo, a pred samotným predpísaním tohto lieku som absolvovala všetky možné vyšetrenia. Rovnako vás lekár o všetkom poučí, spolu s liekom dostanete aj praktickú brožúrku s informáciami, a samozrejme, nepríjemnými vedľajšími účinkami. 

Účinnou látkou Roa. je izotretinoín, ktorý potláča tvorbu kožného mazu a zmierňuje zápal kože. Roaccutane môže mať nežiaduce účinky. Často sú výraznejšie na začiatku liečby, počas nej väčšinou vymiznú. 

U mňa to boli extrémne suché, olupujúce sa pery..nie je to stav bežne suchých pier, aké občas všetci mávame..pery sa po vrstvičkách celkom olupujú, je to nepríjemné, ale dá sa to zvládnuť a prežiť. Bez balzamu ani na krok. 

Rovnako boli na tom oči. Pri práci používam okuliare, takže ma suché oči, a pocit piesku v nich nijako netešili, s očnými kvapkami sa to ale dalo zvládnuť tiež. 

Mala som suché vlastne všetky sliznice, občas som si premasťovala napr. nosnú. Pozitívne to bolo pri vlasoch, nemusela som si ich umyť hádam aj dva týždne a stále vyzerali k svetu.:)  

V priebehu liečby sa mi pár krát na ramenách objavilo niečo ako lišaj. Po premasťovaní Excipialom suché červené fliačiky zmizli. 

Pokožka na tvári najskôr na liečbu reagovala začervenaním, bola reaktívna, ale mesiac, čo mesiac ubúdalo vyrážok. V priebehu liečby som len raz zmenila krém. Z prípravkov od LaRoche Possay Effaclar na mastnú pleť som prešla na premasťujúci krém Effaclar H, ktorý je vhodný práve na pleť, ktorá prechádza takýmto typom liečby. 

Prvú liečbu Roaccutanom som absolvovala 5.2.2009 a ukončila 19.9.2009, trvala teda 7 mesiacov a 2 dni. Druhú fázu som začala 19.10.2011, ukončila 2.1.2012 a trvala 2 mesiace a 2 týždne. 

Asi by moja skúsenosť vyznela pútavejšie s obrazovou prílohou, žiaľ, fotografie z tohto obdobia, rovnako ako z môjho akné obdobia na gymnáziu sa nepodarilo zachovať. Z tých gymnaziálnych čias preto, lebo som sa väčšinou odmietala fotiť, a z liečby som tuším nejaké fotky aj mala..ale aj som sa vo svojom živote už 5 krát sťahovala... 

Ak by som mala zhodnotiť liečbu, som rada, že som ju podstúpila. Okolie tvrdí, že som bola počas nej precitlivenejšia, nervóznejšia a plačlivejšia. Nuž, ťažko povedať, prechádzala som v tom období aj inými ťažšími situáciami, a vôbec, plačem pomerne často a veľa aj v bežnom prevádzkovom režime. Možno by som bola ešte radšej pred liečbou skúsila najskôr prípravky s retinolom zvonka..teda nie hneď retinoidy v tabletkách, ale toto je momentálne jediný a najefektívnejší spôsob liečby akné u nás aj vo svete. 

Prv než zájdete za dermatológom a požiadate ho o túto liečbu, skúste najskôr nasledovné:-        

  • nedotýkať sa rukami tváre, aj ak vás niečo na nej práve svrbí, použite suchú čistú vreckovku, alebo papierový obrúsok

  • meňte často obliečku na vankúš, rovnako majte na tvár vyčlenený extra uterák

  • nepoužívajte na pleť prípravky s alkoholom, SLS a SLES, napriek tomu, že máte pleť mastnú, nesnažte sa ju úplne odmastiť, vyberajte si hydratačné krémy na báze vody

  • zapamätajte si, že čím kyslejšie, tým lepšie pre vašu pleť, vyrobte si a používajte toner z jablčného octa (bio jablčný ocot + destilovaná voda, alebo Evian)

    !edit - toner z jablčného octu už neodporúčam, lepšie je používať vhodne naformulované exfolianty, v prípade mastnej a upchatej pleti BHA

  • čistite svoju pleť dôkladne a zároveň najšetrnejšie ako je možné, vyhnite sa podráždeniu

  • vyrážky si NEVYTLÁČAJTE, nepoužívajte na ne ani zubnú pastu, ak už ich musíte vysušiť, použite lokálne BHA, benzoyl peroxid, ale vždy potom miesto vyživte, zapamätajte si, že vyrážka je v prvom rade ZÁPAL vo vnútri kože, a čo potrebujete je ZAHOJIŤ ju, nie vysušiť kožu okolo nej

  • ako exfoliant používajte BHA, abrazívne peelingy zďaleka obchádzajte, viac v časti Exfoliácia

  • ako liečbu používajte sérum alebo krém s retinolom, retinoidmi, prípadne to, čo vám predpíše dermatológ

  • chráňte pleť pred slnečným žiarením minerálnymi/fyzikálnymi filtrami

  • pite dostatok čistej vody

  • spite 8 hodín

  • hýbte sa na čerstvom vzduchu

  • obmedze cukor

  • kontrolujte svoj príjem mlieka a mliečnych výrobkov, ak máte pocit, že mlieko vám akné zhoršuje, pridajte do výživy viac vitamínu A, ak je to potrebné aj vo forme výživových doplnkov

  • konzumujte čerstvú zeleninu a ovocie, orechy, semená, ryby, ľanové semená

  • investujte do výživových doplnkov, najúčinnejšie sú omega 3 mastné kyseliny, teda olej z treščej pečene, (ja som ho pila, a takú blbosť už neurobím, už si kúpim kapsule), vegetariáni ľanový olej, spomínaný vitamín A, najefektívnejší je ten živočíšneho pôvodu, nie betakarotén

DOMÁCE MASKY, ktoré zaberajú mne:

(pozrite aj časť o maskách)

- všetko, v čom sú prirodzene AHA, alebo BHA kyseliny, alebo kyselina mliečna..teda mlieko, jogurt, acylpirínová maska

- všetko, čo na pleť pôsobí hojivo a upokojujúco a zmierňuje zápal..teda med, uhorka, surový zemiak, droždie, zelený čaj, paradajka

Súvislosť medzi stravou a akné nebola preukázaná, niektorí ľudia, vrátane mňa však zaznamenávajú rozdiel. Tomu čo jem, ako často a prečo, sa ešte budem venovať v niektorých ďalších článkoch. 


Nateraz som akné ako tak porazila..akurát, že som si nedávno samodiagnostikovala jeho inú formu- akné rosacea....mno..to aby som sa náhodou nenudila... 

 

Momentálne sa sledujem a plánujem konzultáciu u odborníka, hneď ako budem vedieť viac, ozvem sa. 

Ak s akné bojujete, nevzdávajte sa. Nie je to rana osudu, iba skúška a výzva. Držím palce :)