Kozmetický kongres Les Nouvelles Esthétiques & Spa

24 kozmetických značiek, 13 odborných prezentácii, 10 workshopov, 5 prednášok s názornými ukážkami a nakoniec anketa BEAUTY AWARDS SLOVAKIA 2016. Ôsmeho októbra sa v hoteli Double Tree by Hilton v Bratislave konal v poradí druhý odborno-prezentačný kozmetický kongres a oko Aestheholica na ňom rozhodne muselo spočinúť. A keďže oko vidí, oko vie, čítaj ďalej, všetko rozpovie...

IMG_1420.JPG

Poéziu nechajme spisovateľom, alebo aj, ako to už najnovšie v Nobelovom svete chodí, hudobníkom, a vyberme sa do sveta kozmetiky. Po Interbeauty, ktoré bolo pre mňa v značnej miere sklamaním, čo sa odbornosti, miesta a štýlu celého podujatia týka, som sa nazdávala, že som už s akýmikoľvek kozmetickými podujatiami podobného charakteru nadobro skončila.

A potom som si na facebookovej stene jedného môjho známeho všimla zmienku o akomsi kozmetickom kongrese. KONGRES, vravím si, a ešte KOZMETICKÝ, páni, to znie honosne, potrebujem vedieť viac! Ukázalo sa, že známy, Michal Menkyna z agentúry Cherry & Cherry dokonca organizátorov pozná osobne, a tak som sa s manželmi Drgoňovcami pár dní pred kongresom stretla u nich vo vydavateľstve, kde má zároveň pani Drgoňová aj kozmetický salón.

Z plánovanej hodinky rozhovoru boli tri, no odchádzala som trocha neistá. Nebudú odo mňa za vstupenku v hodnote 59€ žiadať post-kongresové ódy? Nevystavím sa vďaka tomu akémusi prapodivnému tlaku a nepremôže ma zaviazanosť za pozvanie k nekritike? 

Manželia Drgoňovci však ani slovkom nenavrhli žiadny nekalý „obchod“, dokonca ma ani nezviazali a nenasypali mi do čaju drogy, predstavte si! Je dôležité vyberať si a spolupracovať iba s profesionálmi. Vyplatilo sa. 

PROFESIA KOZMETIČKA

foto: archív LNE, praktická ukážka ošetrenia inšpirovaného morom THALGO, chodila by som si poležať aj každý deň!

foto: archív LNE, praktická ukážka ošetrenia inšpirovaného morom THALGO, chodila by som si poležať aj každý deň!

Jozef a Ildikó Drgoňovci sú pre kozmetický biznis neuveriteľne zanietení. Určite aj preto, že pani Ildikó je sama vyštudovanou ošetrovateľkou s pätnásťročnou praxou zdravotnej aj vrchnej sestry. No to je skôr výnimka, ako pravidlo.

Aj keď sa to pomaly mení, na Slovensku stále existujú kozmetičky, ktoré nemajú páru o zložení kozmetiky, s ktorou pracujú, čím vlastne samy prispievajú k znevažovaniu svojho povolania.

Alebo sú také, ktoré chcú spraviť kozmetické skúšky „načierno“, ako mi povedala Ildikó. Okrem stálej kozmetickej praxe je totiž aj predsedníčkou skúšobnej komisie Slovenskej živnostenskej komory, ktorá kozmetičkám v Bratislave na konci celého procesu vzdelávania vydáva živnostenské oprávnenia.

 

Ale je to aj spoločnosť a prístup niektorých pedagógov, čo vnímanie tejto profesie devalvuje.

Vo svete sú vychýrené kozmetičky a estetičky vychytenými odborníčkami, ktoré uznávajú aj dermatológovia a radi s nimi spolupracujú. Viď príklad už svetoznámej Caroline Hirons, Renée Rouleau, či Su-Man, mnohé majú dokonca vlastné kozmetické línie produktov. U nás sa naopak ešte vždy môžete stretnúť s vyhrážkami typu: „Za kozmetičku a kaderníka pôjdeš, ak sa nebudeš dobre učiť, ty, ty, ty.... estét!“

Aj preto sa manželia Drgoňovci rozhodli povolanie kozmetičky a celý tento segment pozdvihnúť na vyššiu úroveň. Ako jediní vydávajú slovenskú verziu prestížneho francúzskeho kozmeticko-spa magazínu Les Nouvelles Esthétiques a od minulérho roka aj organizujú kozmetický kongres. Pôvodný magazín má tradíciu v Paríži, kde vznikol ešte v roku 1952, momentálne má svoje vydania v tridsiatich krajinách sveta a distribuujú ho do takmer sedemdesiatich. 

KONGRESOVÝ DEŇ

S kozmetikou, kozmetickými značkami a ich zástupcami, ale aj s kozmetičkami som počas kongresu strávila osem hodín. O-S-E-M. Regulérny pracovný deň. A normálne mi bolo ľúto, že musím aj jesť, priebežne sa hydratovať a cikať. Lebo práve preto som potom nestihla a nevidela všetko! To len na ilustráciu a ospravedlnenie toho, že sa z článku nedozviete ÚPLNE o všetkom. Neodfotila som si ani ako vyzeral obed, tragédia, viem...Opíšem vám však pre mňa tie najzásadnejšie momenty, z ktorých si verím vyskladáte vlastný obraz.

ZASTAVENIE PRVÉ a NAJDLHŠIE - INSTITUT ESTHEDERM

ilustračné foto: zdroj feelunique

ilustračné foto: zdroj feelunique

Na túto značku som sa tešila odkedy viem, že existuje, a to je už pekných pár rokov. Je pre mňa synonymom luxusu v tom najpozitívnejšom slova zmysle, profesionality, ochoty vzdelávať sa a pracovať na sebe a v neposlednom rade kvalitných produktov a služieb. Páči sa mi, že provokuje aj moju šedú mozgovú kôru, a ak chcem pochopiť najnovšie vedecké výskumy, ktoré vo svoj prospech využíva, musím sa jednoducho stále učiť aj ja ako koncový klient. Okej, nemusím, chcem. 

Preto som sa veľmi potešila, keď som hneď po príchode našla v prvej sále, do ktorej som nakukla, rečniť práve školiteľku tejto značky, Ľuboslavu Gáborovú. V IE zodpovedá za odborný rast kozmetičiek, má tiež veľké skúsenosti z obchodu, predaja a vedenia ľudí.

foto: ZZ

foto: ZZ

Dozvedela som sa od nej, že Institut Esthederm spolu so značkou Bioderma a Etat Pur spadá pod nezávislú kozmetickú skupinu NAOS GROUP. Pred tridsiatimi rokmi ju založil Jean-Noël Thorel s cieľom sprístupniť benefity biologických inovácií aj na poli dermatológie a kozmetiky.

Rozdiel, pokiaľ ide o iné značky a IE tkvie podľa Ľubky najmä v ich filozofii. Tvrdí, že hoci je to technická značka, stále je veľmi zameraná na výsledok, nie na zážitok. Preto každý, kto u nich prejde diagnostikou pleti a venuje si následne čas aj na domácu starostlivosť s produktami IE, dosiahne po krátkom čase vynikajúce výsledky.

Ďalším zaujímavým prvkom je spôsob, akým sa o vás IE stará. Nemôže sa stať, že by ste po diagnostike odišli s receptom na jeden doživotný krém, ktorým sa budete natierať a kozmetické nebo k vám bude následne po veky vekov milosrdné. Nie, nie, nie. V IE vedia, že vaša pleť a jej potreby môžu byť iné zo dňa na deň, nie len z roka na rok ako starnete. Pretože, ako som sama napísala už niekoľko krát, ani jedávať by ste každý deň nezvládli úplne to isté.

Asi najprogresívnejším je IE pokiaľ ide o ochranu pleti pred slnkom. Nuž, ochranu ako ochranu. IE je revolučný v tom, že neponúka svetovo uznané číslovanie SPF, teda Sun Protection Factor. Koncept IE spočíva v prevýchove vašej pleti, aby sa pred slnkom a jeho vplyvom dokázala ochrániť sama. Ako? Adaptovaním sa naň, a potom dávkou antioxidantov a koktailom takých látok, ktoré vašu pleť pripravia na to, aby slnečné svetlo zvládla bez rizika spálenia pokožky, predčasného starnutia, alebo neželanej pigmentácie. Sen všetkých opaľovacích maniakov! Ale naozaj?

Práve toto je totiž bod, ktorý zatiaľ kozmetický a dermatologický svet rozdeľuje. Caroline Hirons, svetovo uznávaná kozmetička a odborníčka na kozmetický priemysel, rovnako ako aj mnohí dermatológovia tvrdia, že ak sa vaša koža už opáli /hoci krásne rovnomerne, bez spálenia a neželanej pigmentácie/, v tom okamihu sa už zmenila aj štruktúra jej DNA, a vy ste vykročili smerom k starnutiu. Opálenie samotné ešte nemusí pokožku poškodiť, no je to znak, že koža bola vystavená UV žiareniu. A nie spálenie, už len samotné vystavenie sa UV žiareniu môže podnietiť aj vznik rakoviny kože.  Svoje deti by preto Mrs. Hirons slnečnou „ochranou“ od IE nenatrela. Tvrdí totiž, že IE je značka špecializujúca sa na opaľovanie a zhnednutie kože, nie na jej ochranu pred slnkom. A čo na to Ľubka Gáborová z IE?

„Aj z vedeckej, aj z marketingovej stránky je to zatiaľ stále o strachu. Aby sme si nanášali čo najvyššie SPF, aby sme sa chránili ešte predtým, než prídeme na slnko, pritom nič prirodzenejšie ako slnko neexistuje. Tam, kde sa dostala spoločnosť a jej environmentálna stránka je jedna vec. Nežijeme už v pralese, kde sú podmienky pre život perfektné a treba na to samozrejme prihliadať. Ale netreba sa ani nadmieru chrániť, pretože keď sa chránim, tak je to o strachu, ktorý si v sebe živím.“

Dôležitý je podľa nej aj samotný prienik UV žiarenia do pokožky.

Starnutie tam nastáva, ale IE má v UV Inceliu, ktorý je patentom ochrany DNA vo vnútri pokožky, veľmi silný protizápalový a antiradikálový systém, aby sa koža bola schopná chrániť sama. Keď v DNA nastanú nejaké mutácie a zmeny vplyvom UV žiarenia, zapoja sa do procesu obnovy a reparácie enzýmy, ktoré poškodené miesta opravujú. Preto sa toho netreba báť. Koži je zhnednutie prirodzené, prežila tak milióny rokov.“

Na otázku, či by prípravkami IE natrela svoje dieťa, keby mu chcela zabezpečiť slnečnú ochranu povedala:

„Dobrá otázka! Do troch rokov by som IE nevolila, pretože na to sú širokospektrálne detské prípravky, kde sú minerálne clony a nie je tam ani prebytok parfémov. V tomto by som sa úplne odovzdala Bioderme. Nad tri roky by som už dieťa IE v pohode natrela, mám s tým aj osobnú skúsenosť, keďže mám doma dva a pol a štyri a pol ročné dieťa.“ 

Faktom zostáva, že prístup pána Thorela, zakladateľa celej NAOS skupiny, ktorý je v Institute Esthederm zároveň farmaceutom, biológom a bunkovým expertom je naozaj revolučný. Pravdpodobne však bude potrebných ešte niekoľko rokov výskumu a štúdií, kým mu veda aj užívatelia budú v tomto smere stopercentne dôverovať. A ani taká Nobelova cena za biológiu a revolučný mechanizmus ochrany kože pred slnkom by nebola zlá ;)

Keď som sa Ľubky spýtala, či verí v jednu značku na kúpeľnovej poličke, (viete, že osobne som pomerne kozmeticky promiskuitná) milo ma prekvapilo keď povedala, že úplne chápe finančný rozmer kozmetickej starostlivosti. Preto ak podľa nej kozmetička v salóne (vy doma) šikovne nahradí v línii efektívnych výrobkov napríklad povrchový čistič pleti nejakým jeho lacnejším, no rovnako šetrným a účinným kamošom, nič nepokazí. No zároveň dodala, že pod výsledok v salóne IE sa podpíše, len ak si klientka zvolí celý kozmetický rad.

Na záver ale zmienila ešte jednu zaujímavú vec. Byť verná jednej značke súvisí podľa nej aj so zmenou životného štýlu. Z prelietavej, večne nespokojnej a hľadajúcej maniačky sa môže stať sebaistá žena, ktorá vie, čo potrebuje, aj čo si môže dovoliť. Vyberie si raz a dobre a už nemá potrebu to meniť. V skutočnosti je jej však objavovanie nového aj tak stále dopriate, len vrámci jednej a tej istej značky, ktorá sa tiež v čase mení a rozvíja. Nepripomína vám to niečo?

Veru veru, ak sa raz rozhodnem uzavrieť kozmetické manželstvo, ktovie, možno to bude práve so značkou Institut Esthederm. :) 

 

OSVIEŽENIE DRUHÉ - SKIN UP

Po prezentácii IE som sa rýchlo utekala osviežiť a keďže hydratácia, osvieženie a moderný dizajn sú aj moje časté pleťové preferencie, zaujal ma ďalší kozmetický rároh, ktorý si môžete zaobstarať, ak už skutočne neviete kam s peniazmi. :) 

Skin up je elektronický prístrojček, ktorý prípomína malý ovládač, alebo mobil. Hneď ako však vysuniete jeho predný kryt, aktivujete ultrazvukovú mechaniku a z malého zásobníka na zadnej strane na vás v momente začne prúdiť jemná hmla pleťového séra, ktorým si ho naplníte. Labúžo a štýlové.

Uploaded by Phil Pharma on 2015-08-13.

Treba povedať, že je to naozaj veľmi zlaté a SKIN-UP rozhodne pôsobí elegantnejšie ako bársjaké plastové rozprašovače, ktoré pri opakovanom použití často prestanú fungovať, alebo nie je možné ich dôkladne vydezinfikovať. Nehovoriac o tom, že bežný rozprašovač nevyužíva ultrazvuk a nanotechnológiu. Ha!  

Čo už ale také sexi nie je je fakt, že hmla začína prúdiť okamžite po odsunutí krytu, kým si na to zvyknete, vašim drahým predrahým sérom výdatne zhydratujete akurát tak okolité voľné radikály, snažiace sa na vás zaútočiť a nie vlastný fejs. Zaujímavé by bolo zistiť, či k tomu nemôže dôjsť aj samovoľne, napr. v kabelke...

Najmenej sa mi na Skin-upe páči, že výrobca spolu s ním odporúča používať iba jeho vlastné séra. To by som ja samozrejme porušila ako prvé! Ak sa vám vraj ale otvorček, ktorým sérum prúdi von akokoľvek upchá a budete si chcieť nárokovať pozáručný servis, keď zistia, že ste použili iné sérum, než to ich, reklamáciu vám neuznajú. Tak ďakujem pekne.

Ak vám takýto typ záväzku neprekáža, potom môže byť SKIN-UP luxusným darčekom pre všetkých kozmetických pôžitkárov, ktorí už nevedia, čo od rozkoše.  

 

MILÉ STRETNUTIE PO ROKU PO TRETIE -  KRIPA

foto: S Martinou sme už kozmetické kamky, foil jej manžel Martin Koudelka

foto: S Martinou sme už kozmetické kamky, foil jej manžel Martin Koudelka

Po roku som sa aj na Kozmetickom kongrese stretla s manželmi Koudelkovcami, ktorí zastupujú benátsku značku prírodnej dekoratívnej kozmetiky KRIPA. A bola som veľmi rada, že ich vidím v lepšej spoločnosti, než na Interbeauty. Pretože presne sem patria! Nie medzi tety, čo fotografujú aury, glitre a lacno pôsobiace „geláče“.

Martina je rovnako svieža a energická ako keď sme sa stretli po prvý raz, a stále ju práca pre KRIPU a Beautiful Brows baví, čo aj vidieť. Je úžasné, ak sa môžete živiť vaším hobby, a Koudelkovci to vedia.

Značke pribudli túžobne očakávané svetlé odtiene makeupov pre bledule, a tiež paletky krásnych očných tieňov, alebo bázy pod makeup, ktoré, vzhľadom na ich zloženie dokážu úplne nahradiť záverečnú pleťovú starostlivosť.

S Martinou sme sa dohodli, že musíme nejako zmanažovať, aby som ich prípravky mohla otestovať aj u nás v práci, v HD svete, v Čechách s nimi totiž už nejakí TV vizážisti pracujú a sú vraj veľmi spokojní. 

 

ZASTAVENIE ŠTVRTÉ - ALCINA

Prechádzajúc sa po priestore hotela, naďabila som aj na túto milú značku nemeckého pôvodu. Milé boli aj slečny, ktoré ju na Kongrese zastupovali. Tak ako všade, aj v kozmetickom svete ľudský faktor veľmi zaváži. Vybavili ma vlasovým, pleťovým a aj dekoratívnym katalógom ich kozmetiky a niekoľkými vzorkami. Najviac ma zaujali prípravky s výťažkom kozieho kašmíru, a moja prvá otázka k slečnám letela samozrejme v záujme týchto nežných mäkučkých stvorení.

"Musia kašmírové kozičky pre vaše krémy akokoľvek trpieť???"

NIE, ubezpečili ma s úsmevom. Fú, ešteže tak! :)

Vzorky hydratačného gélu a krému s kyselinou hyalurónovou sme už s priateľom vyskúšali pri našom poslednom pobyte v SPA, a navodili na pleti veľmi príjemný pocit, hoci mňa mierne, priateľa veľmi štípali. Možno preto, že jeho pleť bola aktuálne dosť exfoliovaná, keďže sa v to ráno holil.

Škoda aj, že príjemný pocit sa v kozmetike často úplne zbytočne navodzuje pridanými parfémami. Pokiaľ máte normálnu a odolnú pokožku nemusí vám to prekážať, no pri najmenšom náznaku citlivosti sa skrížením rôznych parfémov môže rozvinúť nepekné podráždenie. Chápem aromaterapeutické zámery kozmetológov aj estetičiek, no tie sa dajú navodiť aj inak. Čistými a voňavými textíliami, a nie, nemyslím aviváž, prípadne nesyntetickými svečkami. Posledné, po čom ja osobne túžim je nanášať si na tvár parfém. Úplne mi vyhovuje na zápästiach a na šiji. Verím, že sa raz dožijem i neparfémovaných kozmetických ošetrení v profesionálnych salónoch. 

Kozmetický segment je však našťastie bohatý, a tak si môžete vybrať. Ak vám vône nespôsobujú problémy a máte skôr suchý a normálny typ pleti, ktorý potrebuje bohatú výživu, kašmírový krém od ALCINA určite opáčte.  

 

ZASTAVENIE PIATE - LEOREX

foto: s milou slečnou, zastupujúcou značku Leorex na Slovensku

foto: s milou slečnou, zastupujúcou značku Leorex na Slovensku

Jáj, toto sa bude páčiť všetkým, čo chcú instantné riešenia :) Veríte na zázraky? Ste nedočkaví a chcete vidieť výsledky OKAMŽITE? Potom by ste svoju kozmetickú apanáž mali nastopro rozšíriť o masky LEOREX. Izraelské kozmetické prípravky, ktoré sľubujú okamžité vyhladenie vrások. Ako?

Ich hlavnou zložkou sú nano-kremičitany. Tie sa pri kontakte s vodou a ostatnými látkami začnú rozpínať, preniknú do podkožia, a vytvoria tam akúsi sieť, ktorá vám vrásky dočasne vyhladí. Ideálne na špeciálne príležitosti. Má to ale jeden háčik. Presne tak. Že sú to NANO kremičitany. V prípade Leorexu ide o kremík zmenšený na -10nm, aby sa dostal až k zamši.

Pokiaľ ide o nanočastice, niektorí vedci uvádzajú, že práve ony môžu za určitých podmienok predstavovať problém. Ak ich totiž veľmi zmenšíte, preniknú príliš hlboko a môžu narušiť obehový systém. Preto odporúčajú sa im vyhnúť, kým nebude na trhu viac štúdií vyvracajúcich možné dlhodobé riziká. Nanočastice používa vo svojej kozmetike napríklad aj L´Oreal. 

Podľa iného zdroja sú však práve nano-kremičitany v kozmetike abosútne bezpečné vďaka svojej biokompatibilite a schopnosti zefektívniť vstrebávanie ostatných kozmetických zložiek. Tak si vyberte.

Ak už budete nano kozmetiku používať, uistite sa, že nemáte poranenú, alebo práve čerstvo exfoliovanú pokožku. Pozor aj na dermaroller. Mylné je myslieť si, že VŠETKY látky musia penetrovať čo najhlbšie, aby boli účinné. Niektoré potrebujete na povrchu, iné nie.

Permanentné vrásky zatiaľ nemám, a aj jemné linky ma naštastie ešte vcelku obchádzajú, maska však funguje aj ako exfoliant, a skutočný booster.

Permanentné vrásky zatiaľ nemám, a aj jemné linky ma naštastie ešte vcelku obchádzajú, maska však funguje aj ako exfoliant, a skutočný booster.

Ale späť k Leorexu. Leorex booster som vyskúšala raz, a svoju skúsenosť by som popísala ako dooosť pozitívnu. Má veľmi zvláštnu penovo-práškovú konzistenciu, sáčok s ňou treba preto pred použitím dôkladne premiesiť prstami, aby sa aktívne zložky spojili, a až tak otvoriť.

Počas zasychania cítite silné pnutie, naozaj veľmi VEĽMI tvár sťahuje, môžete mať až intenzívny klaustrofobický zážitok z toho, aká je vám vlastná koža zrazu pritesná, hehe.

Necháte pôsobiť 15 minút a umyjete. Pleť je spevnená, vďaka exfoliácii mi maska úplne vyhladila póry. 

Kremičitanová "sieť", ktorá sa vám po nanesení masky v podkoží vytvorí, potom do pokožky počas viacerých hodín pomaly uvoľňuje zvlhčujúce a výživné látky.

Účinok by mal pretrvať približne 24 hodín, nemalo by sa teda stať, že s úderom polnoci sa kúzlo stratí, a vám na plese ostanú len oči pre plač a tekvica namiesto princeznovského koča. Bé.  

 

ZASTAVENIE ŠIESTE - ORLANE-THALGO- MARIA GALLAND

Trio, ktoré ak milujete spa, pleťové rituály a ošetrenia, určite poznáte. Orlane spolu s Mariou Galland sú, ako mi povedala Barbora Kábrtová, majiteľka spoločnosti BK Kosmetika technickejšie značky, Thalgo je značka „prírodná“, inšpirovaná morom a morskými rituálmi. Každá však ponúka salónne ošetrenia pokožky tváre i tela na tej najvyššej úrovni.

Každá značka je špecifická, a je vždy na zákazníkovi, čo uprednostní. Či mu ide o ingrediencie, o aromaterapeutický pôžitok, alebo mu záleží na tom, aby videl najmä výsledky.

foto: pani Kábrtová vpravo, a jej dve šarmantné asistentky. Tak sa nechceli fotiť a aha ako im to ide :)

foto: pani Kábrtová vpravo, a jej dve šarmantné asistentky. Tak sa nechceli fotiť a aha ako im to ide :)

A prečo by si mali kozmetičky v salónoch a zákazníčky vybrať práve toto trio? 

„Pretože ide o francúzske značky s tridsaťročnou históriou a vieme, že ponúkame kvalitný produkt. Okrem toho si veľmi zakladáme na obchodných vzťahoch. Toho roku sa napríklad naši partneri boli pozrieť priamo v laboratóriách značky Thalgo vo Francúzsku.“

Ó kozmetické nebesá, laboratóriáá Thalgo!!! Pri svätých antioxidantoch, tam raz moja noha musí vkročiť! 

 

ZASTAVENIE SIED....TAK POČKAŤ

Spomínala som na začiatku, že sa na Kongrese predstavilo 24 značiek? Dvadsaťštyri? Spomínala. Iste chápete, že nie je možné popísať tu stretnutia so všetkými. Už aj tak som tento článok tvorila po nociach dva týždne. Tak uznajte. No. Kedy sa mám akože krémovať?!

Okrem vyššie menovaných som sa zhovárala napríklad so zástupcami značky Syncare..ehm, no zhovárala....

V istom momente som pred odbornou poradkyňou značky, pani Simonou Radochovou spomenula, že AHA kyseliny fungujú na povrchu, a BHA prenikajú hlbšie a sú rozpustné v tukoch. Veľmi taktne ma opravila, že je to naopak. Trvala som na svojom. Ona tiež. Vznikla veľmi komická situácia, pretože mi najskôr odporučila, aby som si danú problematiku doštudovala, čo som jej vzápätí samozrejme poradila tiež ;) Keď som potom vyjavila, že nie som kozmetička, ale LEN beauty žurnalistka, pani Radochová veľmi chápavo pokyvkala hlávkou, že to samozrejme veci vysvetľuje, a že už rozumie. Milená bola :) 

Nestihla som prehodiť slovko ani s nikým od Medik8, nevidela som odbornú prezentáciu Ing. Michaela Šerého z Aesthe Med s názvom Bezpečná krása,  a ani, čo mi je obzvlášť ľúto, prezentáciu pána doktora Petra Plevu. Zmeškala som aj mnoho praktických ukážok, napríklad rejuvenizáciu tváre akustickými rázovými vlnami, ktorú robil priamo pán doktor, alebo frakčnú ihličkovú rádiofrekvenciu v kombinácii so sérami Gisele Delorme, ktorú prezentovala pani doktorka Vanda Przewlocka, riaditeľka Inštitútu zdravia a krásy. No čo, do ďalšieho ročníka možno vedecký výskum pokročí natoľko, že po Hiltone budú schopné behať a nahrávať tri Zuzany Závodské. Len či nás bude dosť?!

 

ZÁKAZNÍČKY-KOZMETIČKY-DERMATOLÓGOVIA 

Aj to najväčšie žúžo sveta sa raz skončí. A tak sa skončil aj Druhý kozmetický kongres. A ako sa pozdával tým, pre ktoré bol určený, teda kozmetičkám? Pri obede som sa opýtala dvoch.

Pani Elena Srnčíková z kozmetického salónu v Ružinove mi povedala, že je s myšlienkou vzniku kongresu pre kozmetičky veľmi spokojná. Našla na ňom čo k práci potrebovala, konkrétne prípravky vhodné na mezoterapiu, ktorú vo svojom salóne zákazníčkam poskytuje. Dobudúcna by sa potešila väčšiemu počtu praktických ukážok jednotlivých ošetrení, a chcela by, aby sa o kongrese viac hovorilo. Ona sama sa o ňom totiž dozvedela len náhodou, štyri dni pred jeho začiatkom.

Ďalšej pani kozmetičky zo stredného Slovenska, ktorej meno žial zaniklo v ruchu jedálne som sa pýtala, ako vnímajú status kozmetičky jej vlastné zákazníčky. Dôverujú jej?

Dôverujú, povedala, do určitého veku. Po štyridsiatke už ale väčšinou vyhľadávajú dermatológov a intenzívnejšie zákroky a ošetrenia rôznymi prístrojmi. Preto by ona sama uvítala lepšiu spoluprácu s nimi. 

Veru tak, spolupráca s dermatológmi, akceptácia jedného segmentu druhým by kozmetike aj estetike u nás veľmi pomohla. A tiež vzdelané zákazníčky. V takomto kruhu by potom mohli byť všetci spokojní. Zákazníčky a zákazníci by pochopili dôležitosť dennej domácej starostlivosti, dôverovali by svojim kozmetičkám pri pravidelnej návšteve, pretože by vnímali rozdiel, a k dermatológom a plastickým chirurgom by prichádzali informovaní a s reálnymi požiadavkami rešpektujúcimi anatomické aj estetické kritériá. V takom svete by sa potom celkom iste nestalo, že by mohla nejaká estetická klinika vzniknúť na čierno, a že by sa tam niektoré občianky vôbec nechali operovať! Tss.

Verím ale, že nám svitá na estetickejšie časy, a tak ako v iných sférach života, aj vo svete kozmetiky a krášlenia začnú ženy zapájať rozum a kritické myslenie. Pretože, a hovorím to stále, na trhu existuje miliarda značiek. Možno aj viac. Nové a nové vznikajú rýchlosťou svetla, a niekedy sa nedokážem ubrániť otázke, načo vlastne? Vážení přátelé ano, ZISK!

Len veľmi málo ľudí začne budovať niečo, aby pomohli sebe, svojej rodine i svetu. A aby sa zisk pre nich stal iba vedľajším produktom celého ich snaženia. Práve také príbehy a značky vyhľadávam ja. Pretože ak má niekto zdroje na to, aby mohol zaplatiť špičkové tímy vedcov a laboratóriá, mal by to využiť pre dobro sveta, nie len pre svoj zisk. Ten môže byť príjemným bonusom, ale nikdy by nemal byť motívom. Tak vidím rozumné podnikanie ja. Okom aestheholika. 

 

VÍZIE-PLÁNY-MOTÍV

Na záver kongresu sa mi konečne podarilo odchytiť aj večne zaneprázdnených manželov Drgoňovcov. Stále by sa s nimi každý len fotil, lúčil a ďakoval im. Za perfektnú organizáciu, možnosť prezentovať alebo prednášať. Po oficiálnom uzavretí druhého ročníka kongresu sa pani Drgoňová na pódiu dokonca rozplakala. Jój :)

A aké boli ich prvé dojmy?

„Veľmi dobré, s viacerými som hovoril a povedali, že to bolo lepšie ako prvý rok. O to nám išlo. Aby sme urobili niečo pre kozmetičky, a aby to bolo lepšie. Sme radi ak sa to podarilo“, povedal mi po oficiálnom ukončení kongresu Jozef Drgoňa, organizátor kongresu a vydavateľ slovenského vydania magazínu Les Nouvelles Esthétiques & Spa.

Pani Ildikó veľmi pre emócie veľmi rozprávať nechcela, ale povedala mi, že kongres by nemal byť len o značkách, ale najmä o vzdelávaní a nových skúsenostiach pre kozmetičky

Na otázku, čo ich motivuje, aby kozmetické kongresy na Slovensku vôbec organizovali pán Drgoňa, alebo "Dodo", ako ho jeho kozmetickí kolegovia oslovujú dodal: „Posunúť kozmetické remeslo niekde, kde si kozmetičky vážia. Aby keď sa povie kozmetička, predstavili ste si ženu, ktorá vie čo robí, rozumie potrebám svojich klientok, a tie to dokážu oceniť“.

Tiež verím, že to raz tak bude, a aj na Slovensku práve vďaka manželom Drgoňovcom začíname písať novú kozmetickú históriu. Dovidenia na treťom ročníku Kozmetického kongresu LNE, ktorý, ako už teraz vieme, bude určite LEPŠÍ. 

Poznáte ma, a viete, že kozmetiku milujem až sa z toho trasiem. Vždy keď vchádzam do nejakého kozmetického obchodu, objavím novú značku alebo článok, jemne sa chvejem , rozšíria sa mi zrenice aj nozdry. Čo potom takáto kozmetická kongresová šupa?! P…

Poznáte ma, a viete, že kozmetiku milujem až sa z toho trasiem. Vždy keď vchádzam do nejakého kozmetického obchodu, objavím novú značku alebo článok, jemne sa chvejem , rozšíria sa mi zrenice aj nozdry. Čo potom takáto kozmetická kongresová šupa?! Preto je dobré, ak po týchto exaltovaných stavoch nastúpi uvoľnenie a mám šancu pár dní si vydýchnuť, zážitky vstrebať a podrobiť svojmu vnútornému kritikovi. O to viac sa potom teším, ak pozitívne dojmy znesú aj takéto odležanie. Manželia Drgoňovci ďakujem, nech sa vám vo vašej kozmetickej misii darí, lebo ako vidím, krása je aj vaša agenda. :)