Póry nie sú stredom kozmetického vesmíru

Určite ste sa už skúšali pozrieť sa svoju tvár cez zväčšovacie zrkadlo, napríklad v hotelovej kúpeľni. A stavím sa, že ten pohľad sa vám vôbec nepáčil. Pravdepodobne sa vám zdalo, že sledujete ďalší diel Votrelca, lebo tá dierkovaná tvár vám pripomínala nejaké sitko či čo, všetky tie žilky, znamienka, chĺpky, takto zblízka..panebože nie nie, dajte to preč! Túžime byť pixel perfect, chceme byť ako z vosku, a pritom sme nesúmerní, jedno oko máme väčšie a to druhé šikmejšie, zuby máme tiež trochu nakrivo, nič na našej tvári nie je symetrické. No a? 

STARAJTE SA O SVOJU PLEŤ-NESTARAJTE SA AKO VYZERÁTE

My, ktorí sa príliš zaoberáme svojím výzorom, či už preto, lebo sa nám hlboko v podvedomí zakorenil pocit nedostatku príťažlivosti kvôli nejakému defektu, alebo preto, že sme jednoducho dokonalosťou posadnutí...my perfekcionisti často zabúdame na to, že nikto, naozaj nikto nie je dokonalý.  Starajte sa o svoju pleť a nestarajte sa ako vyzeráte. 

Pri všetkej tej starostlivosti o seba si teda nezabúdajte zachovať zdravý odstup. Napríklad, pokiaľ ide o póry

Naša tvár ich má v priemere 300 000. Umožňujú zdravé vylučovanie potu a mazu, a tak vytvárajú prirodzenú ochrannú bariéru proti prostrediu. Problémy môžu nastať ak maz, nečistoty a odumreté kožné bunky póry upchajú, a tým rozšíria ich priemer, vtedy sa môže zdať, že sú väčšie.  Keď tieto nečistoty neskôr zoxidujú, na svete sú prašivé "čierne bodky, uhry".  Nikto ich nemá rád. Toto je skôr typické pre mastnú a zmiešanú pleť, ale aj pri suchej pleti sa póry môžu zväčšiť, a to keď je pokožka príliš suchá. 

AKO NA NE? 

Môžeme ich vyčistiť čistiacim prostriedkom, maskami, peelingami, rôznymi náplasťami (kt. neodporúčam, rovnako ako mechanické vytláčanie, z rýľovania pleti, alebo jej drhnutia niečím ako sú podrvené marhuľové jadrá ešte nič dobre nevzišlo), môžeme ich zamaskovať a vyhladiť pomocou silikónových báz, dajú sa zmatniť, ale úplne sa ich nikdy nezbavíme. Svetoví dermatológovia sa zhodujú v tom, že naše póry sa môžu zväčšovať - vekom. 
Newyorská dermatologička Ellen Marmur, MD tvrdí, že kolagénové a elastínové vlákna vekom povolia a svoju úlohu zohráva aj gravitácia. Tento proces sa vraj začína už v dvadsiatke! Čím pevnejšiu pleť teda máme, tým menej nám vidno aj póry. 


Jednou z najúčinnejších zbraní proti viditeľnosti pleťových pórov sú údajne, podľa najnovších výskumov prípravky, ktoré obsahujú výťažky z artičokov. Obsahujú tzv. cynarín bohatý na flavonoidy, známe svojimi antioxidačnými účinkami. Prípravky, ktoré ho obsahujú sú vraj naozaj efektívne, ale nestoja málo. Neskúšala som, neviem.  Ak objavíte nejaký za rozumnú cenu, dajte mi vedieť  :)

Dostupnejšími účinnými látkami sú bezpochyby vitamín C a Retinol. Tiež vašim pórom pomôžete ak budete pleť pravidelne exfoliovať. Kdesi som sa dočítala, že póry vraj majú kónický tvar podobný zmrzlinovému kornútku. Keď sa vám teda podarí vrchnú vrstvu pokožky jemne a šetrne zlupovať, tá ďalšia sa vždy bude javiť ako menej "zrnitá" a teda bezpórovejšia. Takže exfoliujte! 

RADA NAD ARTIČOKY aj NAD ZLATO

PRAVDA, moje milé, je však taká, že NIKTO, naozaj NIKTO nemá šancu vaše póry vidieť! Vidieť tak naozaj. Možno váš priateľ, zubár alebo očný lekár. Teda tí, ktorých si pustíte do osobnej zóny...Oftalmológovi a zubárovi sú vaše póry nastopro ukradnuté. Prekážajú vášmu frajerovi?! Vážne? prekážajú? Frajerovi? Keďjetaktoblízkoprivásmyslínavašepóry? Tak buď je to gay, alebo je nevychovaný, nie  celkom normálny, alebo ho dosť nepriťahujete. S pórmi, či bez, prehodnoťte vzťah s takým človekom, lebo normálny muž má úplne iné myšlienky ak je na vás nalepený celou svojou bytosťou :) Myslite na to, ak vás budú póry zasa raz trápiť.   

                                                                                                                                                       ZZ