Účinné látky v kozmetike - I. časť

"Chcem vám niekoľkými slovami odhaliť veľké tajomstvo ľudského života. - Človek sa vysiľuje dvojakým konaním vykonávaným inštiktívne, ktoré vysúša žriedla jeho existencie. Dve slová vyjadrujú všetky formy, ktoré na seba berú tie príčiny smrti: CHCIEŤ a MÔCŤ... Chcenie nás spaľuje a moc nás ničí..."

Čítali ste Balzacovu Šagrénovu kožu? To nič, ani ja nie, opravujem..ja EŠTE nie..Iba si ten román pamätám z hodín slovenčiny na gymnáziu. Ako prosím, hovorí tu niekto o koži? píšem si...No nie tom som chcela.. Totiž, nie Šagrénova ale NAŠA koža bude teraz na pretrase. Presnejšie, s čím na ňu nechoďte, a čo jej doprajte...

To, či sa budete snažiť oslobodiť od chcenia a neuletieť príliš na krídlach vlastných možností nechám na vás, mne, čoby samozvanej krásologičke leží na srdci vaša pokožka ;) 

O tom, čo pri starostlivosti o pleť naozaj funguje, a čo naopak nemá preukázateľné výsledky existujú relevantné štúdie. Mnoho štúdií. Zväčša sa k nim však obyčajný zákazník nedostane, nezaujímajú ho, prípadne aj ak ho zaujímajú, nedokáže ich adekvátne vyhodnotiť. Nie každý totiž máme diplom z chémie alebo mikroboiológie, vrátane mňa. Preto odporúčam aj v tomto prípade zapájať kritické myslenie, klásť si otázky, a zahrať sa na premúdrelých. Tety v lekárňach by vám vedeli rozprávať….;) 


Kozmetika je v prvom rade skutočne OBROVSKÝ biznis. A aj tu platí, že výrobca a predajca vám chce predať všetko a neváha použiť všetky dostupné nástroje. Áno, aj balamutenie, zavádzanie, nepovedanie úplne celej pravdy…

Ako z toho von?

Tak ako pri potravinách, zvyknite si aj pri nákupe kozmetiky čítať zoznam ingrediencií, zloženie výrobkov pozorne. Jedna prírodná ingrediencia ešte nemusí znamenať, že výrobok je skutočne prírodný, tak ako zopár parabénov na konci zoznamu zas nemusí znamenať, že vás po zakúpení takéhoto prípravku rovno trafí parabénový šľak. Ak vám niečo nie je jasné, zložku si zapamätajte, a doma sa na ňu skúste bližšie pozieť. Pomôžte si relevantnými zdrojmi.

Na Slovensku upravuje bezpečnosť kozmetických výrobkov Úrad verejného zdravotníctva SR. Tu nájdete zoznam predpisov v SR aj v EÚ.

V Amerike má túto oblasť na starosti FDA, U.S. Food and Drug Administration.

Pani Elena Kohútová, odborníčka na oblasť legislatívy kozmetiky z ÚVZSR tvrdí, že európska legislatíva nie je harmonizovaná a každý štát si na základe svojich zvyklostí a tradícií môže vytvoriť vlastné pravidlá. Faktom je, že bezpečné musia byť všetky. Prírodné aj chemické.  Len dúfajme, že tam ešte pracuje...


Príroda vs. chémia

Ak na tomto mieste čakáte, že sa vyjadrím jasne, asi vás sklamem. Toto je oblasť, v ktorej sa neustále učím, mám mnoho otázok a nové veci zisťujem priebežne a najmä na sebe. 

Keďže sa nepovažujem za odborníčku, ponúknem vám dva názory žien, o ktorých si myslím, že nimi sú. 

Na jednej strane Paula Begoun, prezývaná aj Cosmetic Cop..teda niečo ako kozmetická policajtka, zakladateľka kozmetickej značky Paula´s Choice. Tvrdí, že starostlivosť o pleť by mala byť založená na zložkách, ktoré boli podrobne preskúmané. Inšpiratívna žena. Rovnako ako ja si prešla bojom s akné a tiež ekzémami, a to ju primälo zaujímať sa, čo si natiera na tvár. Aké bolo jej prekvapenie keď jednou z ingrediencií bol acetón. Áno, ten, čo je aj v odlakovačoch…nuž, pekný príbeh, tiež by sa mi páčilo mať vlastnú značku…iniciály zz, vlastný salón gertrúda…aaach..už to vidím…no, dole z ružového obláčika slnečný lúčik, dole..

Oproti nej ako veľmi vyrovnaná súperka stojí Gillian Deacon, autorka knihy, V tvojom rúži je olovo. S úplne inou skúsenosťou. A nešlo o ledajaké fazuľky, pretože mala rakovinu prsníka. Presnejšie karcinóm. Najpresnejšie invazívny, lobulárny a ešte zopár nepekných cudzích slov, ktorých primárnou úlohou je vystrašiť a poprevracať vám život naruby, najmä ak si ich prečítate niekde vedľa svojho mena v lekárskej správe. Zvládla mastektómiu, ožarovanie a lieky. A potom sa otriasla a začala sa zaujímať o svoje zdravie plošne. A teda aj o produkty, ktoré si aplikuje na tvár a telo a prenikajú doň. Tvrdí, že ak na stránkach svojej knihy uvádza, že nejaká zložka s rakovinou súvisí, nerobí to v hneve a s ľakým srdcom. A, že by sme sa toho mali držať tiež. 

Myslím, že pravda bude, ako to už s pravdou býva, asi kdesi uprostred, na pomedzí svetov vedy a prírody. 

Ak Paula tvrdí, že minerálny olej je prírodný produkt, pretože aj ropa je z prírody, a v kozmetike sa používa čistá vazelína, ktorá je bez zápachu a veľmi vhodná na suchú pleť, a tiež, že škodlivosť parabénov v kozmetických produktoch je mýtus, pretože sa ich používajú malé množstvá, kozmetika potrebuje konzervanty, a v konečnom dôsledku sú samotné parabény z “prírodných látok”, a že súvislosť nimi a rakovinou nepreukázala žiadna relevantná štúdia….môžeme jej veriť. 

Ale veríme aj Gillian, že o viac ako 85tich percentách chemikálií, ktoré sa používajú v kozmetike sa stále nevie ako pôsobia na ľudské zdravie, pretože ich nikdy netestovali. Že tretina značkových kozmetických výrobkov obsahuje ftaláty, ktoré úzko súvisia s hormonálnymi poruchami. A tiež tvrdí, že overenie FDA..u nás ÚVZSR, znamená asi toľko, že keď si výrobok natriete na kožu nemali by ste sa vyhádzať do piatich minút..no z dlhodobého hľadiska pôsobenie chemikálii v kozmetike nikto nesleduje a neskúma.

Takže asi tak. 

Téma je to skutočne nevyčerpateľná, možno aj na celú ďalšiu knihu a pravdepodobne sa k nej budem priebežne vracať aj ja na tomto blogu a s novými zisteniami vás informovať.

Zatiaľ hádam len odporúčania merané mojou vlastnou skúsenosťou: 


-čítajte  zoznam ingrediencií, časom sa naučíte, čo znamenajú a....zlepšíte sa v čítaní..he-he 

 -poradie ingrediencií určuje väčšinou ich koncentráciu, ak teda na obale nájdete napr: destilovaná voda, ananásový destilát, pektín, burgundské víno, hydroxypropyl fosfát škrobu, papaín, geogard ( asi vám to skôr pripomína kuchársky recept, ale je to môj enzymatický peeling) budete vedieť, že destilovanej vody pri jeho výrobe použili najviac, potom pridali ananásový destilát atď…toto sa mi osvedčilo napr. pri krémoch alebo sérach, kt. sa v reklame hrdia účinnou látkou na 100 kilometrov..a keď si prečítate zloženie výrobku, zistíte, že účinná látka je kdesi na chvoste. Budete teda vedieť, že v kréme síce je, ale v malom množstve, čomu zväčša zodpovedá aj cena pravdaže
         
- ak ste nikdy nemali po použití akéhokoľvek kozmetického produktu reakciu dobré pre vás, ak ju ale dostanete, prestaňte ho používať
         
- ak pleť reaguje na nový prípravok začervenaním, pálením, svrbením, ťahaním, štípaním alebo vyrážkou, nie, nemá to tak byť, pleť si na prípravok NEZVYKNE, nič také neexistuje, na nič, čo vás v živote irituje si netreba zvykať, či už je to neprispôsobivý partner alebo dráždivý kozmetický prostriedok..vyrážky neznamenajú, že sa pleť ZBAVUJE nečistôt a už to bude len lepšie…neexistuje niečo ako tajná zásobáreň vyrážok kdesi hlboko, až v zamši, nad ktorými treba vyriecť šamanské zaklínadlá a ony pľuhy začnú vyliezať, až kým nevylezú z nory podkožia všetky a my ich nevyhubíme…poetické? Možno, ale takto to naozaj nefunguje. Ak vznikajú vyrážky, niečo je zle v štáte dermatologickom... 

- prírodné neznamená zároveň bezpečné, a chemické neznamená automaticky nebezpečné,  na mnohé esenciálne oleje, napr. citronellol, ktorý sa získava z ruží, pelargónií alebo citrónovej trávy môžete reagovať alergiou, faktom tiež ale je, že napr. taký minerálny olej môže byť pre mastnú pleť ťažší, aj keď v pravom slova zmysle neupcháva póry, pretože veľkosť jeho molekuly je príliš veľká na to, aby do pórov vôbec bol schopný prenikať 

Chcela som ešte pripojiť ingrediencie, ktoré fungujú na mne, ale o tých už nabudúce, pre dnešok s čítaním končíme, choďte sa radšej odlíčiť, alebo sa nakrémujte :)