Kozmetológia - princípy skrášľovania

 

Prečo je čistenie pleti základ, prečo sa pleťovým mliekom nenakrémujete, micelárkou neumyjete, prečo chodiť spať neodlíčená nie je sexi a vôbec, prečo mám okolo skrášľovania toľko rečí? Lebo som starostlivosťou o pleť, vlasy, nechty a celú seba posadnutááá. A aj vy by ste mali byť. Telo je totiž jediným domovom našej duše. 

Fascinuje ma spojenie prírody, sedliackeho rozumu a najnovších vedeckých poznatkov v oblasti kozmetiky. Som bezbrehou obdivovateľkou a adorátorkou krásy, napĺňa moje bunky po okraj, a aj keď mi zavše životné okolnosti neumožňujú pestovať, hľadať, alebo vidieť ju celkom zreteľne, väčšinou sa mi vždy táto schopnosť vráti. Krása je jednoducho moja agenda.

Skúšam na sebe, pýtam sa, porovnávam, čítam, študujem, a stále mám veľa otázok a veľmi veľa toho neviem. Aj tento blog je vlastne len akousi bádateľskou platformou...

Inšpiráciou mi je čokoľvek. Najčastejšie moja vlastná tvár, to ako sa mení pod vplyvom času, emócií, rôznych uhlov, dopadajúceho svetla, záľuba v sebazdokonaľovaní, umenie a umelci a celý svet okolo. Mojou vášňou je ľudská koža a asi najviac ma dokáže uchvátiť práve pohľad na ňu. Na dokonalý, zdravý, jednoliaty, celistvý ľudský plášť. Je vo mne čosi voyerské, lebo pri pohľade na človeka s takou dokonalou pokožkou zabúdam zavrieť ústa a len sa dívam a dívam, úplne sa ponáram. Azda aj preto, lebo sama som mala vždy s pokožkou problémy, vždy bude pre mňa práve jej kondícia veľmi dôležitým ukazovateľom pokiaľ ide o vonkajšiu krásu. Ak Patrick Suskind dokonale vystihol svet vône a vášeň pre ňu slovami, architektke tela, ako si sama hovorí, Lucy Mc Rae sa to podarilo pokiaľ ide o ľudskú kožu.  Vo svojom koncepte pre film Morphe, ktorý vytvorila v spolupráci a pre značku Aesop, vychádzala z výroku Hermanna von Helmholtza, nemeckého vedca, jedného z najvýznamnejších v 19. storočí. "Všetko", napísal Hemholtz, "je udalosť na koži."

Tak sme sa zabavili, a teraz trocha teórie. Áno, je to nevyhnutné.  

Nie som taká dobrá v chémii a fyzike..čo dobrá, vôbec neviem fyziku a chémiu! ale snažím sa pozerať sa na kozmetické prípravky a ich vzájomné prepájanie holisticky. 

Väčšina kozmetických prípravkov vo forme emulzie. Emulziu tvoria dve fázy, voda a olej. Vzájomnými kombináciami môžu vytvárať 3 typy emulzií: 


- voda v oleji v/o 
laicky povedané, sú to drobné kvapôčky vody rozpustené v olejovej fáze. prípravky na báze tejto  emulzie sú veľmi husté, mastné, väčšinou ide o opaľovacie krémy, preto odolávajú aj vode. 

- olej vo vode o/v
tu je to naopak. vo vodnej fáze sú rozptýlené kvapôčky oleja. to je základ pre väčšinu hydrofilných krémov, ktoré sa dobre rozotierajú...vodná fáza ale môže vysychať, preto tento typ emulzie potrebuje isté konzervanty, ktorým treba venovať pozornosť. 

- existujú ešte zmiešané emulzie v/o/v , o/v/o 
tu si myslím, že nie je nevyhnutné zachádzať až do takých detailov, ak by vás to pravdaže zaujímalo, na internete nájdete viac... 

Rozmenené na drobné a pretransformované do jazyka používateľa kozmetických prípravkov..je dobré vedieť ako sa jednotlivé kozmetické produkty správajú, vstrebávajú, účinkujú. Pomôže vám to pochopiť poradie v akom ich treba nanášať.


Že odličovák sa správa ako detergent, ktorý rozpúšťa nečistoty a je potrebné ho z pleti odstrániť. Že micelárnou vodou sa môžete umývať, ale tak, ako z taniera opláchnete saponát, urobte to aj s micelárkou, pretože tiež nie je ničím iným - rozpúšťa nečistoty. Bola tak dizajnovaná, keďže micely  sú vlastne molekuly tenzidov, teda zvlhčujúcich látok, a majú dve časti, hydrofilnú a hydrofóbnu. Že toner, pleťová voda je akýmsi cementom pre ďalšie prípravky, ktorým pomáha lepšie sa vstrebať. Že séra sú koncentrované kokteily účinných látok, a sú tým účinnejšie, čím sú tie látky v menšej forme. Pretože ľudská koža je fantastický orgán, a aby ste účinné látky dostali do nej naozaj hlboko, potrebujete na to často hotovú vedeckú ekvipáž. 

A ako teda funguje koža? Nám postačí, ak budeme vychádzať z týchto aspektov jej fyziológie:

 1. KERATINIZÁCIA 
- rohovatenie, to znamená kontinuálna tvorba keratínu premenou bielkovín bunečnej plazmy epidermálnych buniek 
2. ČINNOSŤ MAZOVÝCH ŽLIAZ 
- tvorba lipidového kožného filmu 
3. HYDRATÁCIA 
- obsah vody v koži 

Všetko toto kožu ochraňuje zvonka.  Na ilustráciu..Ak by sme ochranné vrstvy strhli, stratili by sme 20 litrov vody!! pričom bežne kožou vydáme asi 2 litre za 24 hodín..tak si to viete predstaviť.. 

Na druhej strane poruchami týchto mechanizmov a ich kombináciou vznikajú najčastejšie aj rôzne kožné problémy. 


A čo ešte? Hádam len toľko, že tisícke ľudí môže byť úplne šumafuk, čo si na kožu natrú..a ubezpečujem vás.. im to aj šumafuk je..Môžu sa nenatierať vôbec, natierať somarinami, a ich koža má stále výborne fungujúce mechanizmy regenerácie.  Tisícprvému človeku, ktorý má ale napríklad spomalenú keratinizáciu ako ja, to môže uškodiť.  

A prečo pre boha živého nehynúceho je  vám toto donekonečna omieľané? že ČISTENIE je základ


Lebo od odlíčenia/čistenia závisí ako veľmi umožníme fungovať ďalším produktom, ktoré si na tvár nanesieme. Ak použijete nekvalitný prípravok, zákonite nekvalitne zbavíte pleť nečistôt. Nekvalitne v zmysle, že nebude dostatočne čistá, alebo v zmysle, že síce čistá bude, ale zároveň aj pozbavená akéhokoľvek ochranného filmu, ktorý si koža prirodzene vytvára. A v tom je priateľky a priatelia onen kumšt, za ktorý sa oplatí si priplatiť. Môžete si potom na tvár kydnúť bárs aký toner a bárs aké sérum, či bárs aký krém, za bárs aké peniaze..už vás irituje to bárs?...buď nedoženú to, čo ste odstránili vysušením pleti, alebo im neumožníte preniknúť do nej tým, že ste ju zle vyčistili...je to dúfam celé už trochu jasnejšie..alebo?