Za kultúrou do Rotterdamu

Do tohto holandského mesta chodím od istého času pomerne pravidelne. Určite aj preto ho skoro vôbec nevnímam turisticky, a to je škoda. Holandsko je totiž úžasná krajina, pre umenia-chtivých zvlášť. Pri nedávnom pobyte som konečne navštívila aj nejaké výstavy. Ak sa tam vyberiete, určite sa choďte pozrieť tiež.

KUNSTHAL ROTTERDAM

A Different Vision on Fashion Photography

Ak napríklad milujete svet titulných stránok módnych magazínov, modelingovú, či filmovú fotografiu a chcete vidieť pôsobivú výstavu, kde fotografie krásnych tvárí nesú so sebou aj príbeh, nie len efemérnu dokonalosť, výstava skvelého Petra Lindberga sa vám bude páčiť.

Ja som ju videla ako z rýchlika, pretože keď sme prišli, do zatvorenia galérie ostávala bezmála hodina. No aj za taký krátky čas som si všimla krásne kompozície a stihla som si, dosť nepodarene, odfotiť aspoň tento Lindbergov citát. O jeho práci povie viac ako sto mojich ďalších viet.

V instagramových časoch je Lindbergovo vnímanie ženskej a ľudskej krásy vôbec, veľmi osviežujúce. Pretože je autentické a reálne. Na jeho fotkách vidíme ľudí so všetkým, čo ľudské je.  Zimomriavkami, chĺpkami, žilami, vráskami i pehami napríklad. Jeho žena nepôsobí naivne a milo krásne, a predsa krásna je.  

ak jedna fotka za všetky, tak potom rozhodne Kate, foto: www.kunsthal.nl

ak jedna fotka za všetky, tak potom rozhodne Kate, foto: www.kunsthal.nl

Výstava v Kunsthal Rotterdam potrvá do 12.2.2017, potom sa bude presúvať po prestížnych múzeách celého sveta. Dátumy a miesta výstav budú známe čoskoro. 

 

Making Africa – Continent of contemporary design

Tak schválne, čo viete o Afrike a o africkom dizajne? Ja som nevedela ničovaté nič. A ono je to krajina, kde sa dizajnu, čuduj sa svete, veľmi dobre darí! A je to úplne iné ako by ste čakali. Alebo dokonca, je to niečo, čo by ste nečakali.

Mladá generácia dizajnérov ovplynená svetom vás prekvapí. Pretože rúca konvencie a dosvedčuje vlastnú životaschopnosť. Pozoruje, čo sa vo svete dizajnu deje na iných kontinentoch, no vo výsledku je to stále Afrika a neprestáva ňou byť, aby sa začala podobať dizajnu Európy alebo zvyšku sveta.

Veľmi zaujímavá výstava, ktorá vás skutočne prinúti prehodnotiť, aký uzavretý je náš svet ak sa nehýbeme. Aj preto sa mi páčil výstižný citát, ktorý kurátori umiestnili neďaleko vstupu.

IMG_1600.JPG

Výstava o Afrike potrvá v Kunsthal Rotterdam do 15.1.2017

 

HET NIEUWE INSTITUUT

A na záver ešte trocha krásy. Ak vás zaujíma architektúra a dizajn, pri návšteve Rotterdamu nemôžete vynechať návštevu tzv. Nového Inštitútu. Už budova Joa Coenena, ktorá pláva na jazierku je impozantná. Nájdete v nej jednu z najväčších zbierok architektúry na svete, obrovskú knižnicu, najväčší holandský archív a koná sa tam vždy množstvo prednášok, výstav a workshopov.

Aktuálne vystavujú všetko o mníchovskej olympiáde z roku 1972. A keď píšem všetko, myslím VŠETKO. Cez politicko-spoločenský rozmer hier, dizajn piktogramov vtedajšej olympiády, ktorá skončila masakrom jedenástich izraelských športovcov, oblečenie, až po architektúru olympijských domčekov, či okolitej krajiny. Výstava je to naozaj komplexná.

O poschodie nižšie nájdete avantgardné ruské tanečné umenie. Uvidíte množstvo dobových (1920-1930) čiernobielych, ale aj zafarbených filmových projekcií v životnej veľkosti, množstvo historických fotografií a nákresov a medzi nimi aj takéto pôvabné. Všetko samozrejme o tanci, choreografii, pohybe, tele.       

 

Na prízemí Nového Inštutútu sa aktuálne venujú inštalácii o ľudskom tele z rôznych uhlov pohľadu. Expozícia má príznačný názov, The Life Fair a týka sa univerzálnych ľudských tém ako sú Narodenie, Práca, Sex, Bezpečnosť a Zdravie. Výstava sa snaží ukázať ako sa naša túžba po optimálnom tele pretavuje do povahy služieb a výrobkov, ktoré následne ponúka trh. Veľmi zaujímavé! Zvlášť pre aestheholičku skrz-naskrz! 

Všetky tri spomínané expozície v rotterdamskom Novom Inštitúte potrvajú do 8.1.2017. 

 

PREČO JE DÔLEŽITÉ CHODIŤ NA VÝSTAVY?

Obraz o stave sveta sa celkom iste oplatí získavať z rôznych zdrojov. Osobne si myslím, že je super ak vám stručný pohľad na svet a ľudské konanie priblížia ľudia, ktorí sa tomu venujú profesionálne. Hoci, kurátorom je vlastne každý z nás, nie všetci sa tomu venujeme tak intezívne.

Náš svet, to nie sú iba čísla, každodenná práca alebo škola, či starostlivosť o deti, nákupy...Je to všetko, čím si krátime čas kým žijeme, aj všetko, čo nás obklopuje. Ukážky tých najpozoruhodnejších ľudských kratochvíľ potom vystavujú aj tie najlepšie svetové galérie. 

Okrem toho sú práve galérie asi tým najlepším miestom na rande! To ak máte napríklad strach, o čom by ste sa asi tak s dotyčným či dotyčnou zhovárali. Po návšteve výstavy máte zrazu toľko tém na rozhovor, že pri dobrej večeri alebo pohári vína vám to určite padne vhod, to vám garantujem. ;) 

 

©Zuzana Závodská 

 

 

 

Chodievate na výstavy? Ktoré galérie sú vaše obľúbené a prečo? Napíšte mi, budem sa tešiť. Ak sa vám článok páčil, kliknite na srdiečko pod ním, ak by sa mohol páčiť aj niekomu inému zdieľajte ho, a ak chcete vedieť, o čom budem písať nabudúce, nechajte svoj email, a o každom novom článku budete vedieť prví. Ďakujem :)