Oslávila som štyridsiatku, takto vyzerali moje kozmetické prípravy


Mám štyridsať a nebojím sa to povedať NAHLAS. :)

Nuž a tým zrejme oblasť mojich strachov v súvislosti s týmto jubkom končí, heh. :)

Pretože sú tu isté strašiaky, ako osamelosť, bolesť alebo nemohúcnosť, ktoré ma z času na čas mátajú. Kto sa postará o mňa a o Avu keď budem raz napríklad chcieť ísť na facelift alebo operáciu halluxov há!? Moja rodina, ak ešte budú žiť, nemá vzťah k zvieratám, moja mama by Avu v živote nezodvihla a neodniesla sama do vane, a spoľahnúť sa v tomto na cudzích ľudí, ktorých by som si mala pustiť do bytu alebo im zveriť starostlivosť o chrtíka, ktorý je špecifickým plemenom a dôveru k ľuďom si buduje dlho a ešte je aj krehkým a citlivým psíkom, nuž, jednoduchšie bude asi nosiť závoj a chodiť v halluxami vyčaptaných topánkach. Aj lacnejšie. :)

Ozaj, keď máte desať, dvadsať alebo hoci aj tridsať, vaša perspektíva k štyridsiatke vôbec nesiaha, prečo by aj, je to zrejme prirodzené.

Čím sme starší náš čas ale plynie rýchlejšie, z čoho paradoxne môže pochádzať ďalší typ strachu - strach, či stihneme alebo budeme schopní naplniť naše životy niečím veľavýznamným alebo zmysluplným. Napriek tomu, že ja osobne som človek veľmi orientovaný na významy, pri tom životnom mám čím ďalej tým viac pocit, že najdôležitejšie je prosto iba byť v úplnom súlade so sebou samým, z toho aspoň v mojom prípade plynie najviac vnútorného pokoja.

Strach hovoriť pravdivo o tom, koľko mám práve rokov alebo ako sa cítim, ale teda naozaj nemám, no neprišlo to zo dňa na deň. :)


JA - NAJDÔLEŽITEJŠÍ ČLOVEK NA SVETE

Možno si pamätáte obdobia, keď ste sa obetovali pre druhých, a potom to považovali za stratený čas alebo sa dokonca cítili ukrivdene, keď si to ten človek nevšimol alebo nevážil. Aj to je príklad nesúladu so sebou samým. Pretože rešpektovať v prvom rade svoje potreby, až potom potreby tých navôkol nie je sebecké, je to nevyhnutné. Iste, sú situácie, keď, napríklad rodičia musia uprednostniť starostlivosť o deti pred trávením voľného času tak ako boli zvyknutí, to je ale zasa zmysel pre zodpovednosť a súlad so svojimi slobodnými rozhodnutiami.

Rozhodli ste sa mať deti, hold, váš život bude zrejme odteraz vyzerať trochu inak ako keby ste ich nemali. Prijať za vlastné životné rozhodnutia zodpovednosť aj keď miestami vedú k osobnému nepohodliu bez toho, aby ste ich komukoľvek vyčítali sa volá DOSPELOSŤ. Byť zasa úprimný k svojim pocitom a priznať si, že rodičovstvo možno úplne tak nesplnilo vaše predstavy a očakávania, alebo ste práve unavení a potrebujete pomoc, je tiež dôležité.

Orientácia na seba a svoje potreby, na to, aby ste si ich dokázali pomenovať a napĺňať predovšetkým vy sami, to je podľa mojej mienky najlepšia cesta k psychickej rovnováhe. A preto, aj keď mi niektorí ľudia želajú, aby som stretla niekoho, kto ma urobí šťastnou, :) hmm, viem, že to myslia dobre, ale nikoho takého nehľadám ani som nikdy nehľadala. JA SAMA SOM ZODPOVEDNÁ ZA SVOJE ŠŤASTIE. Hľadám iba niekoho, s kým by som sa oň mohla deliť, tak ako o všetko ostatné, a podľa možnosti to dobré, čo už mám, znásobiť, to horšie, vylepšovať.

Toľko teda drobná rada od človeka na ceste, bude možno zaujímavé obzrieť sa o pár rokov späť…

Na písaní blogu a na tom, že v tom nájdete zaľúbenie je totiž úžasné najmä to, že kým vám ako tak slúži zdravie, môžete sa tomu venovať takpovediac do smrti. V tomto ohľade považujem za veľmi cenné, že som tento svoj koníček objavila, pretože môže byť celoživotne zdrojom mojej élan vital. Bez ohľadu na to, koľko mám práve rokov, či sa tým živím alebo je to len koníček, a či práve mám nejaký vzťah alebo nie. Je to niečo moje, je to osobné, a spolu so zdravím, pocitom existenčného bezpečia a vzťahov aj jedna z nôh pomyselnej stoličky, ktorá nám v živote pomáha udržiavať rovnováhu len keď sú jej nohy približne rovnako stabilné. Pocit sebarealizácie je totiž pre každú ľudskú bytosť ohromne dôležitý a aj vedomie, že na ceste k nej máme stále čo objavovať veľmi prínosné. Aj keď sa sem tam kvôli tomu musíme rozčuľovať, pretože, zvlášť ja, mám často pocit, že na technikálie okolo blogovania už nestačím. Raz príde možno deň keď na prijímanie čohokoľvek nového do života úplne rezignujem, a to bude zrejme začiatok konca. Pár desiatok rokov je však stále zrejme ešte predo mnou. :)




NARODENINOVÉ PRÍPRAVY

Tento článok by však mal byť najmä o tom, ako som sa chystala na svoju oslavu, ak vás teda čaká niečo podobné, možno vás inšpiruje.

TÝŽDEŇ PRED

Začala som si všímať ako vyzerajú moje večerné rutiny a niekde v tomto čase som si v hlave urobila mentálny plán, ako si svoju starostlivosť rozvrhnem tak, aby som sa vyhla tretinoínovému večeru bezprostredne pred oslavou, a tým aj generálnemu šupaplexu v deň oslavy pod makeupom.

Oslava sa konala vo štvrtok a môj posledný večer s tretinoínom som preto absolvovala v nedeľu, v utorok som si ale ešte dala retinal A-game 10. Dva dni pred oslavou som už večer používala len jemný exfoliant Calm Down, lokálne sérum Porefectly Clear, pretože oslava akurát zapadala do poslednej časti môjho cyklu. Ráno som si v kroku po čistení a sére C-Glow šupla jemný AHA gélik od Balei.

Pridala som tiež v ošetreniach s Nu Face-om, procedúru, ktorú si s ním robievam aj spolu s kozmetikou na podporu jej efektu nájdete na mojom Patreone. Častejšie som tiež zaradila používanie LED masky, keďže na tieto prístrojčeky nemám kvôli Ave a povinnostiam v týždni vždy toľko času koľko by som si predstavovala.

Pomaly sa blíži aj čas recenzie na túto LED masku…



DVA DNI PRED

Objednala som si dvojnásobnú donášku jedla, teda 2x polievku, 2x hlavné jedlo a jeden veľký kurací šalát. Vždy keď sa už rozhodnem niečo si objednať, snažím sa ušetriť aspoň na donáške. Najčastejšie objednávam jedlo z lokálnych reštaurácií, tak mám istotu, že príde relatívne rýchlo a bude ešte čerstvé a teplé. Objednala som si teda jednu poctivú domácu kapustnicu aj fazuľovicu so slížami, jednu živánsku panvičku a jedny zemiaky s bryndzou, plus Cezar šalát. Jednu polievku a bryndzové zemiaky som zjedla v stredu na obed, a mala som postarané aj o večeru, šalát, druhá polievka s polovicou živánskej mi zostala na deň oslavy a obedovala som ju aj v deň po. Vedela som, že nebudem pomedzi prípravy a prácu stíhať ešte aj variť, takže som si takto pomohla.

Varenie a údržba domácnosti mi celkovo zaberajú príliš veľa času, ktorý by som radšej venovala niečomu tvorivému. Rozumiem tomu, ak sa niekto vo varení našiel a keď nemám nič lepšie na práci aj ja si viem varenie užiť, nespĺňa ale moje osobné nároky na sebarealizáciu. Našla som sa v niečom inom a príprava jedla a upratanie po ňom ma často zbytočne zdržiava. Raz by som sa chcela dožiť osobného kuchára alebo domácej gazdinej, ktorá by sa u mňa samozrejme mala veľmi dobre a všetci by sme boli spokojní. :))


DEŇ PRED

V tento deň som si umyla vlasy, oholila nohy, podpazušie a aj tvár holiacim hrebienkom a urobila som si pedikúru. Vlasy som si vyfúkala novou teplovzdušnou kefou od Revlonu, možno na ňu urobím neskôr separátnu recenziu tiež. Ako šampón som najskôr použila Aromatica Active V na hĺbkové čistenie a ošetrenie pokožky hlavy (nechávam ho na hlave pôsobiť minimálne dve minúty), potom šampón od Olaplexu, tónovaciu masku Christophe Robin a zasa kondicionér od Olaplexu.

Do vlhkých vlasov proti suchým koncom stabilne používam trojkombináciu produktov od Kerastese, Maui Moisture a This is it, pred fúkaním som si ešte ku korienkom dala penu EVY, a na celé vlasy WOW ochranný sprej proti vlhkosti, ktorý pomáha vyrovnať aj kučeravý vlas.

Večer som už po čistení Jelly Jokerom použila iba peptidy medi od NIOD, HA5 Rich, FECC od NIOD, Niacinamid od Balei, sérum Architekt od Skintegry, kaméliový olej a Krave Beauty Oat So Simple krém ako spaciu masku.

V DEŇ OSLAVY

V deň oslavy som si ráno umyla tvár vlažnou vodou a dala si C-Glow, Liquid Hydration a HA5 Rich, a ešte som na chvíľu vliezla do postele a poležala si s Avou a maskou Current Body. Recenziu na ňu pripravujem.

Keďže bolo úplne zamračené a neskôr začalo aj výdatne snežiť, dala som si iba Niveu Essentials SPF 15. Oslava sa začínala o siedmej večer, chcela som prísť ale trochu skôr, a ešte som sa predtým musela postarať o Avu, čo znamenalo zobrať ju na posledné venčenie najneskôr o 17:45, a byť už nalíčená aj pripravená.

Po rannom venčení som si preto vyčistila pleť Jelly Jokerom, a potom som si na suchú pokožku natrela najskôr Smoot Out, potom exfoliačný gel od Balei a keď zaschol, naniesla som si masku s ružovým ílom od Caudalie, ktorú mi poslala moja podporovateľka na Patreone. :)

Ak sa v tomto kroku niektorí obávate vrstvenia exfoliantov, moja pleť je s tým v pohode, a cieľom bolo pokožku veľmi jemne zbaviť akýchkoľvek možných zárodkov šupiniek, ktoré by mohli robiť neplechu, a zároveň ju tiež hĺbkovo vyčistiť a pripraviť na ďalšiu hydratáciu aj nanášanie makeupu. Po umytí som si zasa naniesla moju obľúbenú medovú masku od I'm from, a v nej som potom strávila väčšinu dňa popri iných činnostiach, určite som ju mala na tvári dobré tri hodiny.

Narodeninová kaša. V podstate jedávam na raňajky skoro každý deň to isté, striedam len druhy ovocia alebo typ orieškového masla. Iba cez víkendy jem niekedy praženicu, omeletu alebo hrianky s maslom džemom a Caro zaliate ovsenným nápojom. Táto kaša je ovsenná, s arašidovým maslom, ovsenným nápojom, ľanovými a konopnými semienkami, škoricou, jablkom a goji. Jedávam ešte špaldovú alebo potom vegánske jogurty.


Počas toho ako pôsobila som si nalakovala nechty na rukách i na nohách. Hoci je zima, vždy v deň akejkoľvek spoločenskej udalosti mám rada pocit toho, že som kompletne upravená, aj keď by niekto mohol namietať, že chodidlá mi predsa v uzavretých topánkach v januári nevidieť. Nevidieť, ale keďže sa neupravujem pre druhých ale pre seba, tento argument ma vôbec nezaujíma.

Keď všetko vyschlo, umyla som si tvár a naniesla opäť C-Glow, tonikum SKII, aPAD, niacinamid od Balei a očný aj pleťový krém od SKII. Už na instagrame som spomínala, že sa mi na Yesstyle podarilo ukoristiť 4-kusový set za prijateľných cca 44 eur, už je vypredaný, ale keď budete striehnuť, možno sa opäť objaví. :)

Na vonkajší perimeter tváre, rozumej na každú lícnu kosť som si ešte kvapla kvapku kaméliového olejčeka. Na to celé som si potom dala tenkú vrstvičku ryžového krému I'm from. Možno sa vám to zdá veľa, ale krém SKII sa vynikajúco vstrebáva a ja som vedela, že budem neskôr pudrovať ako o dušu spasenú. Aj preto napr. ten olej na lícnych kostiach, ako som ho vklepkávala, zvyškami olejčeka som zafixovala aj očný krém. Všetko v mene trvácnosti neskôršieho makeupu.

Po približne pätnástich minútach som si ako primer naniesla svoje tónované SPF50 od Australian Gold Botanical, a tiež ho nechala približne desať minút na tvári sa usadiť.

Až potom som pokračovala s celým makeupom, ktorý som na záver ešte prestriekala hmlou Liquid Hydration. Ako vznikal si môžete pozrieť v tomto videu.

Práve vďaka spomínanému postupu sa podarilo, že pleť vyzerala zmatnene ale nie vysušene, čo je pre ľudí mojej kategórie niekedy nadľudské úsilie.

NOČNÉ ODLIČOVANIE

Plán bol zabávať sa do polnoci, pretože som ešte beztak potrebovala vyvenčiť Avu, a vedela som, že ku koncu oslavy musím pripočítať aj čas na balenie vecí, ktoré po nej zostanú, napr. jedlo, kvety a nejaké dary, a presun domov, obriadenie sa a odlíčenie.

Nie som typ človeka, ktorý by rezignoval na vlastnú dôstojnosť, aj keď sa mi už pravdaže stalo, že som zaspala tak ako som bola, neodlíčená a na gauči, no po pár hodinách som sa ale vždy zobudila a išla sa odlíčiť, lebo ma z maskary štípali oči.

Plus mínus však už viem, čo si môžem dovoliť a vediac, že alkohol nemá absolútne žiadne zdravotné benefity okrem nášho gurmánskeho pôžitku z neho, (napr. pohár vína k jedlu) som sa už pohrávala aj s myšlienkou úplnej abstinencie. Počas piatich hodín som ale vypila dva poháre bieleho suchého vína a asi tri drinky s grepovým džúsom a ginom, tak trochu po tlaku barmanov, ktorí ich nám tam nosili. V tomto sa ešte musím naučiť byť konzistentnejšia a hovoriť nie ráznejšie, rovnako tak by sa barmani mohli naučiť akceptovať prvé NIE. :) Ich prácou by totiž malo byť, aby sa hostia cítili príjemne, nie aby vypili čo najviac alkoholu. Po každom drinku ale vždy vypijem pohár vody, ak navyše ešte aj tancujeme, nerobí mi to žiadny problém a nedostavia sa ani alkoholové konzekvencie. :)

Po príchode domov som teda najskôr vyvenčila Avu, uložila kvety do váz a odlíčila sa. A zasa vypila veľa vody. :) Nijako som sa už potom nezdržiavala takže len klasika Garnier Essentials odličovač, čistiaci olej Huxley, potom enzymatický prášok Oséque, peptidové sérum Timeless, Niacinamid od Balei, sérum Architekt od Skintegry, na to krém Daily repair mousse od EVY a spať.

Už dosť dlho fungujem na prerušovanom hladovaní, takže ďalší deň som potom až do poludnia iba pila, ale o tom podrobnejšie zas niekedy nabudúce. :)

Držať na uzde tvorbu akné, cieliť na spomalenie starnutia a zároveň kožu udržiavať v dobrej kondícii a hydratovanom vzhľade dá prácu, no rozhodne je super, že vo svojej štyridsiatke konečne sem tam správne odhadnem ako na to. Verím, že vy tiež, alebo ste minimálne na ceste. Koža a jej potreby sa vyvíjajú, preto si treba v tomto smere zachovať pružnosť aj chuť učiť sa :)

A ak vás čaká akýkoľvek VEĽKÝ deň, prajem vám, aby sa vám vydaril presne ako si želáte, a aby ste na svoju tvár, a na to ako vyzerá vôbec nemuseli myslieť. :)












- autorka je ambasádorkou značky Geek and Gorgeous a VIP Yesstyle influencerkou