Komáre - outdorový trest človeka mestského


hneď v prvý večer dovolenky ma niečo uštiplo, najkôr som si myslela, že to bola len žihľava, štípanec sa ale nebezpečne zväčšil a mala som pocit akoby mi prerážal až do kosti. trvalo to 4 dni, kým odpuchol, mala som so sebou iba Fenistil

hneď v prvý večer dovolenky ma niečo uštiplo, najkôr som si myslela, že to bola len žihľava, štípanec sa ale nebezpečne zväčšil a mala som pocit akoby mi prerážal až do kosti. trvalo to 4 dni, kým odpuchol, mala som so sebou iba Fenistil

Kto bol v lete vonku skoro ráno, po zotmení, alebo už hádam aj kedykoľvek, žije blízko pri vode, či sa denne ocitá vo vysokej tráve alebo dokonca v lesoch a parkoch, dobre vie čo ho čaká.

Štípance, štípance, štípance.

A pretože som už pol roka psíčkarkou, a možno aj preto, že môj cievny systém majú komáre vďaka tenkej koži takpovediac naservírovaný na tácke, týka sa ma to ešte o čosi viac. 

Aj preto ma začali zaujímať repelenty. 

Priznám sa, že ich používanie úprimne neznášam a vždy ma táto extra vrstva obťažovala. Nikdy som si žiadne ani nekupovala, a ak mi niekto nejaký ponúkol v reštaurácii, pri oslavách narodenín v záhrade, pikniku alebo niekde na terase, nastriekala som si ho so zaťatými zubami.

Nemám rada ak sa nejaká extra vrstva miesi s mojou telovkou, parfumom, či dokonca pleťovou kozmetikou, preto som radšej nechodila von, akoby som si mala na seba striekať kadejaké gebuziny. 

Odkedy mám Avu sa však pobytu v prírode naozaj nedá vyhnúť v rôznych častiach dňa, a keďže ma nechránia ani kompresné podklienky (sú tenké a tie beštie sa cez ne v pohode dostanú), musela som pritvrdiť. 

To tiež znamenalo, že si k tejto téme musím urobiť aj nejaký rešerš. Tento článok je výsledok a dozviete sa z neho:

  • aké učinné látky obsahujú repelenty

  • ktoré sú pre nás vhodnejšie a prečo

  • kam v rutine nanášanie repelentu zaradiť

  • či repelenty znižujú účinnosť SPF

  • a či fungujú aj prípravky s SPF a repelentnou zložkou v jednom, prípadne esenciálne oleje 



AKTÍVNE LÁTKY V REPELENTOCH


Diethyl Toluamide, N, N-diethyl-m-toluamid, teda DEET, to je látka, ktorú v zložení repelentov nájdete asi najčastejšie. Je to asi najznámejšia a aj najviac študovaná a testovaná ingrediencia proti hmyzu, negatívum je, že môže byť mastná, nepríjemne páchnuť a iritovať citlivú pokožku, ideálne účinkuje v koncentrácii 30%, na kratší čas vám postačí aj 7-20%.


Ikaridin - Picaridin - syntetická látka, ktorá napodobňuje piperidín, prirodzene sa nachádza v čiernom korení, poznáte možno z výživových doplnkov, kde zvykne urýchľovať a zlepšovať vstrebávanie účinnej látky, (ja som si s ňou kupovala DIM) nemá nepríjemný zápach ani mastný finiš, a je bezpečný aj pre citlivú kožu a kožu detí, účinný je v aspoň 20% koncentrácii, obchodný názov napr. Saltidin. 

IR 3535 - 3-[N-Butyl-N- acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester, vyvinutý bol v polovici 70-tych rokov a v Európe sa používa už 20 rokov, odporúčaná koncentrácia je 20%, v porovnaní s DEET sa ukázal byť trochu menej účinný ale zato biodegradovateľný.


Apropó biodegradovateľnosť.

Ak sa repelenty používajú podľa návodu, všetky sú podľa zodpovedných autorít bezpečné pre človeka a taktiež prírodu, v ktorej sa neakumulujú. DEET sa ukázal mierne toxický pre niektoré ryby a vodné organizmy, podľa EPA je však na zozname toxických repelentných látok skôr Permethrin. Ak sa počas túry v Tatrách nebudete kúpať v zákonom chránených vodných plochách ale repelent zo seba spláchnete až po niekoľkých hodinách, keď z neho aj účinná látka vyprchá, všetci by mali zostať v bezpečí. Pozor tiež na textílie, niektoré repelentné ingrediencie, napr. DEET ich môžu zosvetliť alebo zafarbiť.


AKO SI VYBRAŤ REPELENT 


Podľa môjho prieskumu v teréne, prípravky dostupné v našich drogériách a lekárňach sú viacmenej totožné, líšia sa len v type a koncentrácii účinnej látky, v tom či sú parfumované alebo nie, a spôsobe aplikácie, či je to rozprašovač alebo natlakovaný sprej, prípadne nejaká tinktúra. Výber prispôsobte tomu:

  • načo repelent chcete a potrebujete, a ako dlho by vás mal chrániť, či na občasné sedenie na teraske alebo drsný outdoor

  • pre koho., pre vás, pre deti, pre človeka s atopiou, ekzémami, seboreou, malorka akné, rosaceou

  • sledujte ako vždy a všade dobu exspirácie, tomu prispôsobte objem, aby ste ho za sezónu stihli spotrebovať

  • zloženie


tento repelent mám aktuálne ja

tento repelent mám aktuálne ja

Vo všeobecnosti viete, že neodporúčam parfumovanú kozmetiku, pri repelente zvlášť, keďže v tomto prípade ide o agresívnejšie typy ingrediencií aj bez toho. Koncentráciu budete musieť otestovať na sebe.

Nájdete 25% aj 50 % ale aj 7%, či 10%.

Ak chcete repelent pre deti od dvoch rokov, vyberajte tie s nižšou koncentráciou, ak pre dospelého, ktorého komáre extra ľúbia a chystá sa na ryby alebo túru, skúste silnejší, ale ak máte napríklad citlivú pokožku, rovnako pre vás platí nižšia koncentrácia.

Ideálne je ak nebudete mať svoju citlivú kožu ešte aj doštípanú od komárov, ale zasa ani podráždenú od repelentu. Chápem, môže to byť náročné, voľte preto minimálne kompromis. 

Ja som si pre túto sezónu vybrala neparfumovaný repelent s 10% Ikaridínom v rozprašovači, pretože na výlete v Brne komáre vôbec neboli a aj v Bratislave s nimi problém nastal až teraz. Ak by nestačil, na budúci rok skúsim jeho 25% verziu.



VÝBER AESTHEHOLIC

Pre dieťa by som ja osobne vybrala to isté, čo mám ja teraz, teda prípravok s názvom S-Qito Free Sensitive z DMky, s 10% ikaridínom. Pre niekoho aktívnejšieho s citlivou pokožkou bude výborný OFF Sport s 20% ikaridínu alebo 25% verzia S-Quita so zeleným vrchnáčikom ak stále preferuje ku koži jemnejší ikaridín ale chce naozaj istotu a efekt. Pozor, v zložení je rozdiel medzi OFF Sport sprejom a rozprašovačom, určite teda pozorne čítajte etikety.

Ak by som cestovala do krajín s výskytom malárie a chorôb, ktoré prenášajú komáre, samozrejme by som sa v prvom rade dala zaočkovať, čo je celkom iste aj podmienka vstupu do krajiny, a vzala by som si so sebou niečo ako repelent Aptonia s 30% DEET. Hoci je práve v Decathlone nedostupný online, v predajni by ste ho nájsť mali. Oceňujem veľmi podrobné zloženie produktu aj správny návod na jeho používanie, dokonca v kombinácii s SPF na stránke, darmo, je to môj obľúbený obchod. :)


REPELENT vs. SKINCARE vs. SPF


Toto býva a bol i môj najväčší kameň úrazu. Ako to celé zmanažovať, aby ma aj SPFko chránilo aj som si to celé nepodžabala, aj aby to všetko nebolo dáke čudne prekomplikované, pretože takáto by kozmetika byť nemala. 

Nuž, ako aj pri iných témach, ktoré sa zdajú byť naoko banálne, ehm, napokon nie sú. 

Svoju vlastnú štúdiu o tom, či SPF aplikované pred repelentom neznižuje efektivitu ani jedného z produktov si robila aj americká armáda. Zistili, že neznižuje.  

Vo všeobecnosti sa preto odporúča najprv naniesť SPF ko, počkať aspoň 20 minút až zaschne a vytvorí na koži ochranú vrstvu, a až potom použiť repelent. 

Pre funkčnosť repelentov je totiž dôležitá práve ich “vôňa”, to je to, čo hmyz odpudzuje, ak by sme si najskôr naniesli repelent až potom SPF, práve onen pach by sme vlastne pod nánosom SPF uzamkli a repelentná zložka by už tak nefungovala alebo by nemusela fungovať vôbec. 

Pokiaľ ide o pleťovú rutinu, je potrebné naniesť všetko čo používate, pozor na exfolianty alebo vitamín C v rannej rutine, ak je niekto extrémne citlivý a spojil by ich naraz s repelentom pri nanášaní na tvár, alebo dekolt mohlo by sa mu pohoršiť, rovnako tak pozor na čerstvo oholenú pokožku. Vo všeobecnosti sa repelenty odporúča nanášať len na nezakryté časti tela, teda všade tam, kde vám trčia z odevu.

Ja osobne si repelent na tvár nedávam nikdy, verím, že aj pach repelentnej zložky z krku vytvorí akúsi “auru” aj okolo mojej tváre, to si ho už radšej streknem na krk zozadu a vlasy. Mimochodom na tvár ho neodporúča nanášať ani Skin Cancer Foundation. 

Ak si ho už ale na tvár nanášať budete, streknite si ho určite najskôr do rúk a až tak naneste, nepribližujte sa k ústam, očiam a celkovo slizniciam, a dôkladne si potom umyte ruky. 

Osobne mám radšej rozprašovače ako spreje, zdá sa mi, akoby vytvorili na koži po rozstreknutí jemnú hmlu, ktorú už nemusím ďalej babrať. Tlak v spreji býva silnejší, takže človek je potom od repelentu aj viac mokrý a potrebuje ho rozotierať, čo by mohlo porušiť vrstvu SPF. Keďže na telo som toto leto veľmi spokojná s produktami EVY, ktoré sa veľmi rýchlo a dobre vstrebú, nemám strach, že by mi repelentová hmla ich nános poškodila, ale napriek tomu sa snažím už ju rukami nerozotierať. 

 

REPELENT a SPF V JEDNOM


Existujú aj prípravky, ktoré kombinujú SPF a repelentnú zložku, tie ale experti veľmi neodporúčajú. SPF totiž môže urýchliť vstrebávanie repelentu, a to môže byť zvlášť pre deti toxické. 

Okrem toho, SPF náter sa odporúča obnovovať každé dve hodiny, zatiaľčo repelent stačí naniesť každých cca šesť. Ak by boli obe zložky v jednom produkte, zbytočne často by ste sa takpovediac kúpali v repelente. Dôležité tiež je, aby ste sa po návrate domov poriadne umyli a repelent aj SPF z kože odstránili



“PRÍRODNÉ” REPELENTY


Nie.

To je tá kratšia odpoveď. :) 

alergická reakcia na uštipnutie od komára alebo bohvie už čoho v priebehu 24 hodín sa mi urobil pľuzgier, ktorý som dezinfikovala Alpou, dávala som si na to striedavo ocot, Fenistil, keď už praskol zasa Alpu a tekutý zásyp, plus antihistaminiká - Zodac, celé balenie

alergická reakcia na uštipnutie od komára alebo bohvie už čoho
v priebehu 24 hodín sa mi urobil pľuzgier, ktorý som dezinfikovala Alpou, dávala som si na to striedavo ocot, Fenistil, keď už praskol zasa Alpu a tekutý zásyp, plus antihistaminiká - Zodac, celé balenie

Dlhšia je, že nie, pretože okrem toho, že nefungujú, ešte aj príšerne smrdia a môžu vyvolať fotosenzitivitu.

To isté platí o prípravkoch aplikovaných na štípance. Spoľahnite sa na starý dobrý Fenistil, dezinfikovať štípanec môžete aj octom, Alpou alebo octanovou masťou. Ak máte kvalitný aloe vera gel alebo prípravok s ním (nie práškový) a nie ste naňho alergický, na štípance pokojne aj ten.

Ak si teda nechcete privodiť kadejaké pigmentácie na členkoch, či zápästiach, citronele, levanduli, rozmarínu, klinčekom a kadečomu “prírodnému” vo forme esenciálnych olejov sa vyhnite. 

Osobne mám citronelové náramky, ktoré síce vyzerajú schopne s každým outfitom ale nerobia vôbec nič. Akurát okolo mňa šíria citronelový zápach a prebíjajú môj pekný Hermes parfum. :/ 

V DM-ke som ešte videla citronelové nálepky na šatstvo, stany a podobne, ak vy alebo vaše deti chcete, pre srandu králikov ich vyskúšajte, rovnako ako kadejaké sviečky na terase alebo limetky, či citróny s napichanými klinčekmi. Múdrejší ľudia pred nami však zistili, že to nefunguje, ja by som si z toho niečo zobrala. 

Na terase môže takáto klinčeková ikebana vyzerať fajn, ale tuto pán Joe Conlon z American Mosquito Control Association a zároveň entomológ amerického námorníctva na dôchodku tvrdí, že na to, aby napr. taký klinčekový olej naozaj fungoval ako repelent, potrebovali by ste ho v 25% koncentrácii, ktorá by vám ale do kože vypálila dieru. 

Ak ľudia hľadajú nejakú prírodnú alternatívu, Conlon odporúča skôr eukalyptový olej alebo olej z tzv. mačacej mäty. Tie, na rozdiel od klinčekov v limetke odobrila aj EPA.

Experti sa však zhodujú, že najefektívnejšími naďalej zostávajú spomínané dve ingredience DEET a Picaridine, v časoch malárie, západonílskej horúčky, Ziky a rôznych iných chorôb, ktoré prenášajú práve komáre nie je už čas na recepty starých materí, ale zas a znova, dôveru vo vedu. Cestovatelia by iste vedeli rozprávať…

©Zuzana Závodská

Článok ste si mohli bezplatne prečítať aj vďaka pravidelnej podpore mojich patrónov. Jedným z nich sa môžete stať tu. Ďakujem. ♡