Tie nešťastné chlpy

Sexi téme chlpov a ich odstraňovania som sa chcela venovať osobitne. Lebo ja potrebujem o všetkom spisovať litánie, eseje, epopeje. Milý Ernest (Hemingway pozn. red.) stručnosti sa ako vidíš, nedá naučiť, proste NE!

Keďže leto je tu a teraz, a vy zrejme nechcete a nemôžete čakať, nateraz aspoň toľko, koľko som zistila a viem.

Osobne ma chlpová situácia trápi len pokiaľ ide o slabiny, triesla, bikiny zónu. To je oblasť, ktorú mám citlivú, a ustavičné holenie ma nebaví. Zvažujem riešenie laserom, ktoré si mnoho ľudí pochvaľuje. Keď ho budem realizovať, a bude to pravdepodobne na jeseň, opýtam sa na podrobnosti kompetentnejších. Nateraz mi teda ostáva žiletka.

Viaceré z vás spomínali, že im robí problém opätovné zarastanie chĺpkov. Sem tam som to zažila tiež, ale nikdy som to nepociťovala ako výrazný problém. Tu je niekoľko zásad, ktorých sa pri holení držím, možno pomôžu aj vám:

PRED HOLENÍM

Toto je podľa mňa zásadné. Odkedy používam peeling, ktorý si vyrábam zmiešaním hnedého kryštáloveho cukru, olivového oleja a mletej kávy, nohy, aj celé telo mám brutálne jemné. Stále by som sa len hladkala. Nekecám, ale vážne mám pocit, že to má vplyv aj na celulitídu, a to ja nie som žiadna Sporty Spice dievka.

Vraj už len vôňa kávy dokáže energeticky povzbudiť..ja som na kávu citlivá, a hoci si robievam tento peeling pri večernej sprche, vždy spím pokojne..pre silnejší anticelulitídový efekt použite usadeninu z vylúhovanej kávy a aj trocha toho výluhu. Pr…

Vraj už len vôňa kávy dokáže energeticky povzbudiť..ja som na kávu citlivá, a hoci si robievam tento peeling pri večernej sprche, vždy spím pokojne..pre silnejší anticelulitídový efekt použite usadeninu z vylúhovanej kávy a aj trocha toho výluhu. Práve v ňom by malo byť najviac kofeínu a ten sa ako vieme s celulitídou neľúbi.

do nádoby nasypte:

1 diel cukru

1 diel kávy

zalejte olivovým olejom (môžete použiť mandľový, makadamový, aj kokosový, mne sa olivový osvedčil najviac)

Peeling skladujem na okraji vane. Pokožku navlhčím,  naberiem si z neho trocha do dlane, prilejem sprcháč, aký momentálne používam,  a vzniknutou zmesou si vyšúcham celé telo.

Nohy šúcham od členkov smerom ku kolenám a stehnám, ruky od zápästí k ramenám, všetko prosto smerom k srdcu a zdola nahor...peeling používam aj na chrbát a slabiny, veľmi jemne ho môžete použiť aj na dekolt a prsia, ale pozor, nešúchajte príliš..ak máte tieto partie citlivé, vyhnite sa im a riešte ich radšej len chemicky, alebo tým, čo vám na ne vyhovuje. Ja najviac drhnem stehná a zadok, a aj miesta, ktoré idem holiť, teda lýtka a holene, potom lakte a kolená, kde je pokožka prirodzene hrubšia.

 

HOLENIE 

- nepoužívam nič špeciálne, žiadne špeci holiace peny ani oleje..pokožka ostane zvláčnená už po peelingu, keďže obsahuje olej, nohy si holím na sprcháč, ktorý mám práve v obehu. Akurát už dlhodobo nekupujem žiadne so SLES a SLS..prípadne skúste overiť, či ich neobsahuje ten váš. Dobrú službu vám pri holení urobí aj šampón, či balzam na vlasy, ktorého sa chcete rýchlejšie zbaviť alebo vám na vlasy napr. už nevyhovuje..alebo ste len nedočkaví ako ja, chcete si kúpiť nový, ale dali ste si záväzok, že nová kozmetika je v tomto dome dovolená, až keď sa minie stará! A povedala som! 

-nohy peelingujem zdola hore

- penu, šampón, holiaci olej alebo sprcháč nanášam na chlpy opačne, v smere ich rastu, teda ZHORA NADOL..

- holím potom znova proti smeru ich rastu, teda zhola hore

-pri holení robím veľa malých, ostrých, krátkych, ráznych ťahov, snažím sa neprechádzať po jednom mieste viac krát, koleno holím s vystretou nohou, druhou rukou kožu na tom mieste kde holím natiahnem

-holím vždy čerstvou, ostrou žiletkou, hlavice sa snažím vymieňať hneď ako badám prvé známky otupenia čepieľok, hneď ako na tom začínam držgrošiť, objaví sa krv.

- žiletku udržiavam v suchu, nikdy nie položenú na vani, kde by prišla do kontaktu s vodou

-po použití žiletku vždy prepláchnem silným prúdom vody, nie veľmi vriacou, to ich vraj otupuje..ak holíte na olej, treba ju prepláchnuť aj niečím, čo ju odmastí, osuším a odložím

- nohy si opláchnem vlažnou vodou, osuším jemným prikladaním uteráka, nie šúchaním

 

PO HOLENÍ

Táto fáza je veľmi individuálna, závisí od konrétneho typu pokožky, bude zrejme potrebné vyskúšať viac vecí a postupov, kým nájdete ten váš. Mne vyhovuje toto:

  •  nohy mi musia úplne uschnúť
  • po usušení ich postriekam pleťovou vodou bez obsahu alkoholu, môže tam byť napr. výťažok z hammamelu, ten je adstrigentný a antiseptický...osobne na tento účel používam toner od GoW, Ryoru, vyskúšajte ružovú vodu, alebo napr. sprej s aloe... nechám uschnúť  
  • čokoľvek, čo idem na nohy natierať, či už to bude balzam, krém, gel po holení, uistím sa, že v tom nie je paraffinum liquidum, teda minerálny olej..obsahuje ich veľa telových mliek, nemám to v nich rada, cítim sa, akoby som mala na holom tele igelit...ale pŕ, pŕ, zároveň dodávam, že paraffinum liquidum nie je satanský vynález, ľuďom so suchou pokožkou môže naopak veľmi vyhovovať. Nádych, výdych.
  • čokoľvek, čo na nohy natieram, natieram znova ZHORA DOLU, teda akoby v smere rastu chĺpkov..mám pocit, že to pokožku upokojí, a akoby zahladí 
  • holím vždy večer, cez noc sa koža stihne zregenerovať, ráno ju opäť nakrémujem
  • v zime som bezprostredne po holení nekrémovala vôbec, až na druhý deň

 

MEDZI HOLENIAMI

Tu je dôležité udržať kožu v dobrej kondícii.

Včera som si zakúpila tento krém. 

Obsahuje kyseliny : mliečnu, glykolovú aj salicylovú, ale obsahuje aj minerálny olej. Zatiaľ som sa ním natrela iba raz, podrobnejšiu a objektívnejšiu recenziu teda budem schopná zverejniť až neskôr.

Určite by som si ale nohy peelingovala aj medzi holeniami..v lete si ich holím cca každý tretí deň..takže to máme, peeling, holenie, krémovanie, krémovanie a znova peeling, holenie, krémovanie.

 

Ak vám zarastanie spôsobuje naozaj veľké problémy, skúsila by som si medzi holeniami prejsť nôžky tonerom s AHA alebo BHA kyselinami..Tipy na AHA tonery nájdete tu, existujú aj rôzne napustené tampóniky, konkrétne značka NIP+FAB je už aj DMke, ich glykolové tampóny nájdete aj tam. Alebo skúste napr. dáky cenovo primeraný toner od Clean and Clear...len tie isto obsahujú alkohol. A opýtajte sa vašich mužov, či sa radi po holení nechajú vyštípať agresívnym alkoholom a parfumom, alebo radšej niečo jemnejšie a upokojujúce.

Mám ešte jeden tip: 

V lekárni si kúpte 2% salicylový lieh, vezmite čistú, najlepšie sklenenú nádobu, odlejte z neho taký centimetrík a zrieďte s vaším telovým mliekom. Tento postup som vyskúšala na tvár. A musím povedať, že dosť pohoda. Nie ako keď som si spravila toner z čistého liehu, ťava.. BHA sa rozpúšťa v tukoch a funguje priamo v póroch. Zamiešala som ho s trochou svojej Biodermy Sensibio Tolerance, kvapkou arganového a asi troma kvapkami hroznového oleja. Irituje ma, že takú lacnú a efektívnu pleťovú ingredienciu, nie je schopná zamiešať do bazálnej emulzie nijaká kozmetická firma! Amatéri! Vydridusi!

(Varovanie: ako viete, nie som chemička, iba nadšená aestheholička. Čo môže fungovať mne, nemusí vám. Pri každom experimente preto vyskúšajte preparát najskôr na malom kúsku kože na predlaktí a uistite sa, že naň nie ste alergický. Na vašu zodpovednosť :) 

 

CHLPY NA TVÁRI

...mám taký sen, že by moja pokožka bola úúúplne bez chlpov! Vlasy z celého tela by sa preskupili iba na jedno miesto, na hlavu! A je ešte jedna zóna, kde by som nechcela byť úplné pachoľa, ..............mmm.

Skutočnosť je ale chlpatá priateľky. My Stredoeurópanky zarastáme! Áno, aj na tvári. Tie s tmavšou pleťou a vlasmi tmavšie, so svetlou svetlejšie. Ale zarastáme všetky. Tak to je. A s príchodom menopauzy to bude ešte horšie. Pretože sa objavia aj chlpy na brade. A vy si to najprv ani nevšimete. Možno vám to nepovie ani najlepšia kamarátka. Ale mala by. Lebo naozajstná kamoška vás nenechá pobehovať po svete s párdňovým strniskom.  

Na tvári som pomerne dlho fungovala s OPILCOU. Asi celú VŠ. Je to taký depilačný krém, ktorého hrubšiu vrstvu si nanesiete pod nos, necháte pár minút pôsobiť, stiahnete priloženou špachtličkou, opláchnete vodou, utriete do sucha, a nakrémujete sa. Nie vždy vám to vezme všetky chĺpky, koža je červená a podráždená, je to skrátka brutálny chemický koktejl...keď sa na to navyše vybodnete a idete s takou tvárou na slnko, vrchná pera je miesto, kde ženám pigmentové škvrny vyrašia najskôr. Ak vám takéto krémy vyhovujú, v poriadku, dávajte si ale extrémny pozor na slnko. Extrémny.

Ženám s touto dispozíciou na pigmentové škvrny ale depilačné krémy, a rovnako ani vytrhávanie pinzetou v týchto citlivých miestach neodporúčam. Rovnako by som nešla ani na laser, pretože ten generuje v pokožke teplo, čo je pre ňu väčšia trauma ako pár chlpov. (Ak trepem, prosím poučte ma, budem len rada. )

Čo nám teda z toho pre tvár vyplýva? Zasa len to HOLENIE! 

Poviete si, že je to také mužské, neviem aké..zabudnite a osloboďte sa! A oslavujte spolu so mnou existenciu HOLIACICH HREBIENKOV!

sú malé, sú lacné, sú expresne rýchle, sú všade poruke, sú jednoducho PERFEKTNÉ!

kupujem tieto tvarovače obočia od ebelin 

kupujem tieto tvarovače obočia od ebelin 

Prebehnete nimi podnosové fúziky, ale prípadne aj bradu. Ja keď som vo švungu s bojovým pokrikom "SMRŤ BROSKYNKE" sa vrhnem a vyklčujem celú tvár! Alebo keď vám neposlušné drobné vlásky vyrastajú na sluchách, tak aj tam. Prípadne ak vám vlasy rastú do cípu ako Batmanovi a chcete to zmeniť, môžete si to tiež oholiť. Veľmi dobre tým upravíte napr. malé vlásky na krku. Vyčešte si cop vysoko vysoko, vlasy pod ním uhlaďte, a všetky, ktoré sa vám nepáčia s týmto ľahko odstránite. Tiež muži pri použití pinzety na obočie neskutočne vystrájajú. Ak ich chcete trošku poľudštiť ale nechcete, aby vás nenávideli, upravte im zarastené obočie týmto, nebolí to ;)

AKO ICH POUŽÍVAM 

  • priznávam, že pokiaľ ide o holiace hrebienky nie som nijaký antiseptický puntičkár, všade sa mi dáke povaľujú
  • ráno, po vyčistení pleti a jej osušení aplikujem na tvár toner
  • pristúpim k zrkadlu a na dennom svetle venujem svojej tvári jeden dôkladný, skúmavý pohľad
  • ak odhalím nejaké podnosové vlásie, schytím HH, proti smeru rastu chĺpkov, teda od pery k nosu spravím šmik šmik a je po nich!
  • hrebienok, ktorý vyzerá ako detská verzia holiacej britvy jemne otriem do toho, čo mám práve poruke..teda, do druhej ruky, nohavíc..hej hej nó..keď je vám to fuj, choďte si to opláchnuť, vydezinfikovať, položte to pod energetickú pyramídu, janeviemčo...
  • potom normálne hydratačná voda, sérum, očný krém, denný krém s SPF..makeup

Výsledok: pokožka nezažíva najmenšiu traumu, nie je červená, v živote sa tým neporežete, nedá sa to, teda možno dá, ale treba na to vynaložiť fakt veľa úsilia, aby sa vám to podarilo.

Na margo strachu, že vám potom porastú hrubšie a hustejšie a tmavšie chlpy a aj rýchlejšie. NIE. NIE. NIE. Neporastú, nebudú, nie. Piánko. 

Ak máte bezproblémovú pleť, môžete skúsiť elektrickú ihlu alebo laser, ale potom mi tu nechoďte vyplakávať, že máte nad perou fúzkatý tieň z pigmentových škvŕn!

Ženy zvyknú niekedy aj otehotnieť, alebo užívajú hormóny v tabletkách. Kombinácia hormónov, slnka, veku, tehotenstva a agresívnych pleťových zásahov je najhoršia. Zatiaľ som nič z toho nezažila osobne, zatiaľ som to len odpozorovala u druhých. A múdri ľudia sa z chýb a skúseností iných učia, nie?  

 

CHLPY V NOSE

obyčajný zastrihávač z Lidl

obyčajný zastrihávač z Lidl

Dámy, nedámy, najtemnejšia zóna toto..Rozhodne ale nesmie zostať tabu a treba ju náležito prediskutovať. Lodičky Balmain, kabelka Prada, šaty Elie Saab, makeup Chanel ani rúž Lancôme vám nepomôžu, keď bystré oko spolustolovníka, partnera pri sústredenom dialógu, alebo človeka, s ktorým sa práve zoznamujete, zachytí tento obzvlášť nežiadúci jav. 

Dá sa tomu predísť pomerne diskrétne a najmä za dverami vlastnej kúpeľne. Nikto o tom nemusí vedieť. A váš partner bude roky žiť v tom, že ste dokonalá od prírody. Ako inak. :)  

 

Môžete ich strihať nožničkami, venujte sa potom ale tejto činnosti na 100%, aj letmý úlet myšlienok sa tu zvykne nepekne vypomstiť. Au.

Ja samozrejme chlpy v nose nemám, čo ste?! Ale keby som mala, tak by som tajne používala takýto pánsky vynález. Asi. ;) 

 

 

 

 

 

 

Čo používate pri holení a chĺpkoch vy a funguje? Napíšte mi, aj ja chcem byť bezchlpá :) Ak ste tu našli niečo užitočné a článok sa vám páčil, dajte mi o tom vedieť a ťuknite na ♡ vpravo dole. Moje srdcká poletia k vám. Ďakujem.