Fashion LIVE! 2016

Do októbra ešte ďaleko, už teraz si ale spravte v diári miesto od 19.-21. Pre módu! A nie, nemyslím výpredaje...

Okrem veľkej štvorky, New Yorku, Paríža, Milána a Londýna, má už štyri roky svoj vlastný fashion week aj Bratislava. Najväčšie módne podujatie u nás už predstavilo svoj nový vizuál a hlavnú tému aktuálneho ročníka.

O tom, že móda je aj biznis, aj o tom, aké sú najväčšie problémy tej slovenskej a českej, mi v rozhovore po tlačovke k aktuálnemu ročníku Fashion LIVE! prezradila viac jeho kreatívna riaditeľka, Olo KŘÍŽOVÁ.   

Tohtoročnými tvárami sa stali Vanessa Mayerová a Šimon Kotyk. O vizáž sa postarala Alena Schulzová, o vlasy Renáta Márová. Fotil Braňo Šimončík. Tohtoročnou témou je POP, aj preto pri fotení vynikli hravé dezény minuloročnej víťazky Fashion LIVE! Aw…

Tohtoročnými tvárami sa stali Vanessa Mayerová a Šimon Kotyk. O vizáž sa postarala Alena Schulzová, o vlasy Renáta Márová. Fotil Braňo Šimončík. Tohtoročnou témou je POP, aj preto pri fotení vynikli hravé dezény minuloročnej víťazky Fashion LIVE! Awards v kategórii Najlepší dizajnér z kolekcie Lenky Sršnovej BonBon.

MÔŽE MÓDA MENIŤ SVET?!

Na tlačovku Fashion LIVE! 2016 ma do priestorov bratislavskej predajne Bang&Olufsen pozvala manažérka PR agentúry Dynamic Relations Katka Laznibatová. Veľmi pekné a milé dievča. Rovnako ako jej kolegyňa Barbara Heribanová, ktorá sa okolo slovenskej módy motá už dlhšie a z miery ju nevyviedla ani jedna jediná novinárska otázka po tlačovke. Jasné, že moja.

„Móda, návrhári, krása, to je síce všetko pekné, ale ako týmto chcete zmeniť svet k lepšiemu??? Pretože, zatiaľ čo my sa tu rozprávame o móde, polovica zemegule hladuje alebo inak stráda!“ 

Nechápte ma zle, občas niečo vytresnem, a nedá sa to už vziať späť, no v tomto prípade za to tak trochu môže aj Oliviero Toscani, ktorý zhnusene hovoril o nás ľuďoch a Európe na nedávnej koferencii By Design, ktorej som sa čiastočne šťastnou náhodou zúčastnila tiež. Povedal aj mnoho iných zaujímavých vecí, ale, späť k móde...

zľava: Zora Husarčíková-projektová manažérka Fashion LIVE!, Olo Krížová-kreatívna riaditeľka, Barbara Heribanová-PR podpora, foto: Inspire magazine

zľava: Zora Husarčíková-projektová manažérka Fashion LIVE!, Olo Krížová-kreatívna riaditeľka, Barbara Heribanová-PR podpora, foto: Inspire magazine

Barbara Heribanová tvrdí, že aj podujatia ako Fashion LIVE! môžu prispieť svojou trochou do mlyna, pretože vytvárajú príležitosti pre mladých talentovaných tvorcov. Tento rok spolu so značkou Hubert zorganizovali napríklad súťaž Hubert Fresh Fashion Contest. Nádejní slovenskí a českí študenti odevného dizajnu môžu získať 400 eur ako podporu na vytvorenie vlastnej kolekcie. Tohtoročnou témou sú, aj vďaka spojeniu s Hubertom, BUBLINKY.

SLOW FASHION

Svet módy so všetkými tými dokonalými modelkami z Instagramu, drogami, podivnými návrhármi s nezdravou vizážou pripomínajúcou skôr bizarné kreatúry so slnečnými okuliarmi, než reálnych ľudí, vyzerá možno niekedy zvonku povrchne a lacno, ale často aj preto, že nie vždy vidíme celý obraz (a samozrejme nie všetci sú takí). Koľko driny je za vytvorením konkrétnej kolekcie, a koľko zručnosti si dobre ušité šaty vyžadujú. Namiesto toho máme denne pred očami obrovské kvantá lacného oblečenia, ktoré nedokážeme vynosiť ani za dva životy, no napriek tomu sme neustále masírovaní tlakom reklamy, aby sme sa menili a nosili niečo iné a najmä MALI VEĽA.

Našťastie, aj ako mi potvrdila Barbara Heribanová, čoraz viac sa už aj u nás rozmáha tzv. pomalá móda. Slow fashion znamená, že môžete vyzerať a byť oblečený dobre a pritom eticky a ekologicky zároveň. Pomalá je táto móda preto, lebo cesta šiat k vám je dlhšia ako cesta trička za pár eur z obchodného reťazca. Veď si len spomeňte, ako dlho kedysi  trvalo, keď vám šili u krajčíra poctivé šaty na birmovku/ples/stužkovú...

MÓDA AKO HODNOTA 

Dôležité v celom procese uvedomovania si módy ako hodnoty sú nepochybne aj médiá. Aj o ich úlohe vo vzťahu k vzdelávaniu ľudí v tomto smere som hovorila s Olo KŘÍŽOVOU, kreatívnou riaditeľkou Fashion LIVE!

foto:  Jakub Gulyáš MUaH:Alena Schulzová

foto:  Jakub Gulyáš MUaH:Alena Schulzová

 

Barbara Heribanová mi o Vás povedala, že ste si prešli rôznymi povolaniami, ktoré s módou súvisia, bolo to dôležité?

Už na škole som začala predvádzať, a to ma asi najviac vystrelilo, pretože hneď po maturite som odišla do sveta. Bola to skutočne najväčšia škola. Ale už keď som študovala na textilke som spolupracovala s dizajnérmi. Napríklad s Jakubom Polankom, s ktorým robím doteraz. Nie už až tak intenzívne, ale stále sme v kontakte. Potom som začala robiť styling a redaktorku, a to ma zrejme smerovalo najviac. Práca modelky mi iba otvorila dvere, ale nie je to až také podstatné. Podstatné je, že som začala robiť aj choreografie, a postupne, za tých desať rokov som sa vypracovala k väčším projektom s mnohými dizajnérmi.

Čím je pre Vás móda a čo Vás na nej baví?

Pre mňa je to prostriedok, ktorým sa dokážem vyjadriť. Každý si asi vyberieme tú svoju cestu. Móda používa názvoslovie, ktoré je mi sympatické. Je súčasťou kultúry človeka a mňa človek zaujíma vo svojej podstate, to ako sa utvára. Nie som určite fashion maniak. Móda je jeden z prostriedkov, v ktorých sa spája dizajn, kultúra, art. Je to multidisciplinárna platforma, preto mi tak vyhovuje, že je to také pestré.

Čo považujete v súčasnosti za najväčší problém v slovenskej a českej móde?

Že sa na módu stále nesnažíme zamerať ako na biznis.  Lebo móda je rozhodne umenie, je to dizajn, ale je to aj obchod, biznis. My ich stále máme od seba a snažíme sa nájsť cestu ako to zmeniť a prepojiť. Možno to ani nie je v pravom slova zmysle “problém”, lebo to riešime už niekoľko rokov, ale ono to nejde rýchlo. Móda je veľmi dynamický odbor, takže to, čo môžeme aplikovať v západnej Európe alebo USA, sa nedá uskutočniť tu. Takže musíte byť veľmi obozretná a vnímať aktuálnu situáciu. A navyše tým, že tu stále nemáme profesionálov z tej druhej strany, z toho obchodu, z toho marketingu, alebo len málo a ešte to tak nevieme, o to je to zložitejšie. Dizajnér je často na všetko sám. Preto sa posledné roky snažíme vychovávať ľudí do tímu, aby to bolo komplexné.

Bojuje aj ČR s tým, že biznis potenciál v umení, a teda aj v móde nevidia práve ľudia, ktorí dokážu veci v krajine priamo ovpyvňovať, teda politici?

Toto je téma kultúrnych a kreatívnych priemyslov, ktoré Slovensko aktívne rieši už nejakých tých päť rokov myslím, Česko tak tri, štyri. Do komunikácie s vládou na Slovensku úplne nevidím, ale v ČR áno, pretože sa dosť často podobných diskusií na tieto témy aj zúčastňujem. Musia tam byť ľudia, ktorí dokážu vládnucemu sektoru predložiť víziu ako aj obchodovanie s módou pomáha ekonomike, rozpočtu, čo všetko to môže prinášať. Je u nás pár ľudí, ktorí sa o to naozaj usilovne snažia. Snažia sa vytvárať dialóg, a to je veľmi dôležité. Ukázať, ako sa mení kultúra aj biznis. Lebo ony sa menia! Keď máte krajinu, ktorá môže zarábať na turizme, tak sa na to zameriate. A my, Česko aj Slovensko sme veľmi kultúrni. Určite tam tá možnosť je. Dôležité je, aby niekto vo vláde bol tomu otvorený, musí to byť obojstranný dialóg. V Čechách sa to deje, a určite je to lepšie. U nás na tom myslím už celkom dobre začína byť tanec, dizajn. Dobre ako dobre, lepšie! Móda stále nie, tá je stále považovaná za zábavu. Ideme sa pozrieť na prehliadku, ale nevnímame to ako obchodnú stratégiu značky, ale iba ako event.

A ako naučiť ľudí rozlišovať medzi skutočnou kvalitnou návrhárskou prácou a rýchlou a lacnou cestou k popularite a túžbe šokovať?

Je to rozhodne otázka médií,  čo budú ľuďom predkladať. Verejnoprávne médiá by mali prinášať kvalitu. Tam by sa malo naozaj objaviť iba to, čo má skutočnú hodnotu. Mali by spolupracovať s odborníkmi a mať kvalitných redaktorov. Toto je veľký problém aj v Čechách. Našou úlohou skutočne nie je hovoriť a ukazovať ľuďom, toto nie! Našou úlohou je robiť nejakú kurátorskú selekciu toho, čo áno! A to, čo nie, to odpadne samo, ako v živote. :) Ani v živote nemôžete povedať, toto je zlý človek, toto je dobrý človek. Musíte na to prísť sama. Snažíme sa byť voči ľuďom otvorení, a ten náš “event” robiť kvalitne, aby to, čo robíme na nich mohlo pôsobiť. Ak budú mať možnosť, sami si to pre seba porovnajú, a tak sa rozhodnú. Ale najväčšiu prácu v tomto môžu rozhodne urobiť verejnoprávne médiá.  

V čom vidíte krásu?

:) V prirodzenosti. Tá je podľa mňa najkrajšia. Hneď ako začnete používať masky a pretvárku, už to nie je ono, už to nejako modifikujete. Takže prirodzenosť a pravda. Pre mňa. :)

Ďakujem.

"Taky děkuji."

 

Kto je Olo KŘÍŽOVÁ:

foto: pinterest Emblem Hotel

foto: pinterest Emblem Hotel

  • narodila sa 12.7. 1975 v Brne
  • študovala technológiu pletiarstva na Strednej priemyselnej škole textilnej v Brne
  • od roku 1991 pracuje ako modelka
  • pred desiatimi rokmi založila originálny concept store OLO Dressing
  • neskôr pribudol OLO Showroom, kde prezentuje tvorbu českých návrhárov
  • v rokoch 2012-2013 bola kreatívnou riaditeľkou projektov Shooting fashion stars, Prague fashion Weekend a Bratislava Fashion Weekend
  • niekoľko rokov sa podieľa na príprave nového slovenského fashion weeku Fashion LIVE! ako kreatívna riaditeľka
  • od roku 2013 vedie občianske združenie Czech Fashion Council

 

MÓDNY REŤAZEC DOBRA

Zmení móda svet?

Svet môžu zmeniť jedine ľudia. A ako mi povedala off the record Olo, dobré je začať od seba.

Takže ak si ja nekúpim desať lacných tričiek, ale jedno drahšie a kvalitnejšie, podporím domáceho talentovaného návrhára, a tým aj etické podnikanie, remeslo a domácu kultúru.

Ak si zasa štát uvedomí, že v umení je potenciál biznisu, začne viac podporovať kreatívny priemysel a slobodné povolania.

A ak médiá budú prinášať ľuďom zmienku o umení, ktoré má skutočnú hodnotu, ľudia si preň vypestujú cit a spoznajú rozdiel. Tým sa kruh uzavrie, a žiadne mačiatko nezomrie!

A aj toto, vážení, je misia aestheholicova. Mňau* 

foto posádky májovej tlačovky Fashion LIVE! 2016: Inspire magazine

foto posádky májovej tlačovky Fashion LIVE! 2016: Inspire magazine

 

© Zuzana Závodská

 

 

 

Tento text ste čítali vďaka tomu, že vám o aestheholic.com niekto povedal. Poďakujte mu za mňa a šírte dobrú zvesť ďalej. Nemusíte desať krát, ale tie mačiatka máte potom na svedomí…