Čistí bastardi

Šostakovič, Mozart, sláčiky.. do toho pop a ektrobeaty pripomínajúce miestami disco house 90tych rokov..Asi ste zaregistrovali ich chytľavú Rather Be, ktorá sa stala jedným z najrýchlejšie sa predávajúcich singlov minulého roka. Bifľoši, ktorí majú radi klasiku a zároveň inteligentné decká tejto doby. No totálni bastardi! 

Čelistka a vokalistka Grace Chatto, klarinetista, basák, klávesák a vokalista Jack Patterson, bubeník Luke Patterson, huslista Milan Neil Amin Smith. Štyria Briti z Univerzity v Cambridge, tvoria formáciu Clean Bandit, ktorá od roku 2009 narobila v súčasnej elektronickej hudbe poriadny vietor.

Prvé stretnutie sa odohralo u mňa v kuchyni, z éteru Slovenského rozhlasu. Aj som si povedala, že asi dobré časy nastali, keď i v rozhlase už objavíte novú a zaujímavú hudbu...

Official music video for our latest single 'Rather Be' featuring Jess Glynne!

Ale Clean Bandit, čo je mimochodom názov odvodený z ruskej frázy, akou ich počastovala kamoška Gracinej segry v Moskve a znamená niečo ako úplní bastardi...teda Clean Bandit, to nie sú iba jednoduché tanečné oddrhovačky, Gracine outfity a trieskačky s hudobnými inštrumentami na skalách...Je to síce mix všetkého vyššie spomenutého, ale vydarený a hravý, autentický, mladistvý a obratne spájajúci dva svety. Svet tradičného a nového, svet klasickej hudby a ovládania hry na nástroje, s kultúrou klubov a tanečnou scénou.  

Za jednu z ich najvydarenejších vecí, vizuálne i hudobne, považujem skladbu Dust clears.

Predstav si.. čo keby život, ktorý si si myslel, že zdieľaš s ostatnými v skutočnosti neexistoval? Len si si ho vymyslel v hlave...mohol by to byť ktokoľvek, kdekoľvek..Pretože si žil vo svete podľa vlastného dizajnu..Predstav si, že priateľ, ktorého si myslíš, že si poznal, nebol skutočný, existoval iba v tvojej hlave...pretože by to bol posun v paradigme... atakďalej..

Official music video for 'Dust Clears'. Lyrics in the description! Buy the 'Dust Clears' EP via iTunes: http://smarturl.it/DustClears Subscribe to our channel: http://bit.ly/SubscribeToCleanBandit Listen to the 'Dust Clears' EP: http://bit.ly/DustClearsPlaylist Listen to the album 'New Eyes': http://bit.ly/NewEyesPlaylist March 2015 UK Tour on sale now: http://gigst.rs/CB March 2015 US Tour on sale now: http://cleanbandit.co.uk/dates/ Buy the album, 'New Eyes': http://smarturl.it/neweyes.specialed Buy 'New Eyes' on CD or vinyl: http://smarturl.it/neweyes.phys We created and filmed the video ourselves completely and had an amazing time shooting it on a frozen lake in Sweden.

Filozofický text a video, ktoré s ním výborne korešponduje, prekvapivý hudobný obrat, ktorý vás baví, trocha výsmechu, trocha hravosti i nenútenej ťarbavosti, ale dosť rozumu a vážnosti, veľa symbolov a premyslených neprvoplánových detailov. Ako napríklad postava korčuľujúceho sa Nicka Martina, ktorý kopíruje postavu z obrazu Korčuľujúci sa minister od Henryho Raeburna. Dust clears je pre mňa vecička, v ktorej vždy objavím nejaký nový rozmer a neprestáva ma baviť.

A ozaj, videá! Grace Chatto spolu s Jackom Pattersonom založili aj filmovú produčnú spoločnosť Cleanfilm, ktorá produkuje všetky ich klipy. Sú totiž integrálnou súčasťou hudby, vznikajú počas toho ako ju skladajú. Videá nahrávajú nezávislo, a často v nich odkazujú na rôznych iných umelcov, ako napr. vyššie spomínaný maliar.

Clean Bandit sú povestní dobrým nosom na speváčky, ktoré si vyberajú na spoluprácu. Na madridskom koncerte som ich zažila vo formácii s Elisabeth Troy, černoškou so silným nižšie posadeným hlasom a Florence Rawlings, ktorá zasa pripomína ľuďom Joss Stone, či Adel. A práve takéto zaujímavé projekty, ako spolupráca s Clean Bandit, jej môžu priniesť viac osohu, ako keby sa vydala po nudnej ceste nejakých jazzových štandardov, si myslím...  Nižšie video nie je vo veľmi dobrej obrazovej a zvukovej kvalite, nahral ho nejaký človiečik priamo na koncerte..ale môžete z neho vidieť, že tie dve žiadne zvukové dolaďovačky a ofukovačky nepotrebujú, lebo majú fakt skvelé hlasy..a priblížite si aspoň trochu môj madridský zážitok :)

Live at Virgin Mobile Mod Club in Toronto, ON, Canada. September 16, 2014. Debuting their new song, easily as catchy, if not more so than "Rather Be". Featuring Elisabeth Troy and Florence Rawlings.

Elisabeth Troy už úspešne funguje v rôznych tanečných projektoch. Napríklad s mladou kanadskou dídžejkou Briannou Price známou pod menom B.Traits. Ich Fever je stále pomerne svieža. A keď tieto speváčky počujete, tak si tíško vravíte, že jo jo, TAKTO to vyzerá keď niekto VIE SPIEVAŤ..nie šepkať, nie ševeliť, nie recitovať, nie šušťať, SPIEVAŤ. 

Jednou z ich stálych speváčok s charakteristicky zatiahnutým silným hlasom je Jess Glynne. S ňou Clean Bandit naspievali aj zatiaľ svoj najúspešnejší, už spomínaný hit Rather Be. Jess rovnako exceluje aj v novšej piesni Real Love.. Keď ju hrali v Madride, takmer som sa vytancovala z kože..:) Staré dobré tanečné diskotéky a spomienka na hity 2Unlimmited, Snap, Technotronic..všetko ale sofistikovanejšie, krajšie, uhladenejšie, ale pritom desne cool...

Here's our BRAND NEW SINGLE 'Real Love', filmed in Jim Henson's Studio in LA with Jess Glynne. Thank you to all Fandits who are kissing in the video!

Á takže vy si stále myslíte, že elektrohudba je nudná? Myslíte si, že je tupá, myslíte si, že sa opakuje...nuž..opakuje sa...chichi... Clean Bandit na to išli zo začiatku inak. Mozartom. Použili ho ako dôkaz, že elektrohudba nudná nie je. Pomohli aj vokály Ssegawa-Ssekintu  Kiwanuka-u, volajú ho jednoducho "Love Ssega". A singel Mozart's House im priniesol prvý záblesk popularity. Vokalista Ssega sa ale potom rozhodol spraviť si PhD z laserových analýz, no bifľoš.. a skupina zostala bez vokálneho lídra. Ako vidno..poradili si...

Official music video for Clean Bandit's 'Mozart's House'. Subscribe to our channel: http://bit.ly/SubscribeToCleanBandit Listen to the 'Mozart's House' EP: http://bit.ly/MozartsHouse Listen to the album 'New Eyes': http://bit.ly/NewEyesPlaylist March 2015 UK Tour on sale now: http://gigst.rs/CB March 2015 US Tour on sale now: http://cleanbandit.co.uk/dates/ Buy the album, 'New Eyes': http://smarturl.it/neweyes.specialed Buy 'New Eyes' on CD or vinyl: http://smarturl.it/neweyes.phys This song features our wonderful vocalist Nikki B, who can also be heard in 'A&E'.

A na záver ešte jedna lahôdka. Urobte si čas a pustite si koncert Clean Bandit s BBC Philharmonic Orchestra, ktorý naživo zaznel v BBC Radio 1. Uvidíte a vypočujete si v ňom asi všetky hity tejto britskej formácie. A keď vám počas toho ako mne docvakne, že ich skladby hrajú práve tí najlepší z najlepších, jedno brutálne, vymakané hudobné teleso svetovej kvality.. ICH skladby, skladby študentov z Cambridge, deciek z ulice..poviete si možno spolu so mnou...MAKAČI, MAKAČI, MAKAČI! 

PS: merané vlastnýma slzáma..

(c) BBC 2014 (MMXIV) On the 10th of September 2014, another stunning collaboration with the BBC Philharmonic was performed and recorded live at BBC North. Clean Bandit's (Jack Patterson, Luke Patterson, Grace Chatto, Milan Neil Amin-Smith) portfolio has been described as "fusion" music, mixing electronic music with classical and deep-house elements.