Tvárová architektúra: Pochopte, ako starne tvár

"Rád bych navrhl víc než jen dům," pokračoval von Abt. "Chci vytvořit váš vlastní svět. Pracovat na něm od základů až po interiér, okna, dveře, nábytek. Vytvořit nejen základní strukturu, ale i jeho tkáně. Navrhnout váš život. Ne pouze dům, v němž budete bydlet, ale životní styl." Rozevřel dlaně, jako by právě v nich jejich život spočíval. "Vaše obydlí bude uměleckým dílem, nad kterým budou lidé žasnout."....Budeme muset hodně kopat. Dostat se hluboko a postavit pořádné základy. Naším protivníkem je gravitace, ale ta je protivníkem každé stavby. Nebýt gravitace, mohli bychom skutečně stavět vzdušné zámky." 

úryvok z románu Skleněný pokoj od Simona Mawera, inšpirovaného skutočným osudom vily Tugendhat

 

Technicky sú naše telá i tváre "domami pre naše duše". Stavbami prírody, architektúrou Boha. Podľa toho, čomu veríte. A práve to je na nás krásne. Každý z nás je jedinečný presne tak, ako sú jedinečné útesy v Étretat alebo červené cesty na Ostrove princa Eduarda. Jediným našim protivníkom je čas...a gravitácia. 

 

STARNUTIE NIE SÚ LEN VRÁSKY A ZÁHYBY

V prúde času a zrenia sa mení aj naša tvár. Stráca objem, menia sa jej kontúry, vznikajú na nej tiene. Len ak pochopíte princíp týchto zmien, môžete sa rozhodnúť, aký typ údržby bude pre vás vhodný. Presne tak ako keď si kúpite palác, či funkcionalistickú vilku, budete plánovať, či ich necháte na pospas osudu a času, alebo do nich budete priebežne investovať, aby ste ich udržali v čo najlepšej kondícii čo najdlhšie. 

Tvár starne na všetkých úrovniach, nie iba na povrchu. Práve z toho dôvodu kozmetika od istého veku nedokáže cieliť na proces starnutia komplexne. Je to, ako by ste sa novým náterom chceli zbaviť nefunkčných rozvodov, alebo zatekajúcej strechy. Nepôjde to. 

foto: dcéra 26 rokov + matka 64 rokov SF Bay Cosmetic Dermatology Medical Group

foto: dcéra 26 rokov + matka 64 rokov SF Bay Cosmetic Dermatology Medical Group

 

TROJUHOLNÍK MLADOSTI

Kým sme mladí je pri pohľade do našich tvárí dominantná ich horná polovica. Obočie, lícne kosti, spánky a líčka. Ako zrieme, trojuholník sa obráti, a ako prvú vnímame čeľusť a bradu. 

foto: SF Bay Cosmetic, dcéra: vysokoposadené lícne kosti, plné líca, zvýraznená sánka / matka: ochabnutá pokožka v lícach, sploštené líce, ochabnutá sánka, tuk nahromadený pod bradou, tzv. druhá brada

foto: SF Bay Cosmetic, dcéra: vysokoposadené lícne kosti, plné líca, zvýraznená sánka / matka: ochabnutá pokožka v lícach, sploštené líce, ochabnutá sánka, tuk nahromadený pod bradou, tzv. druhá brada

Efekt, keď sa plnšou a dominantnejšou stáva práve spodná polovica tváre sa označuje aj ako tzv. pyramída starnutia. Hej, furt sa točíme okolo stavieb ;) 

Dôležitú úlohu pri procese starnutia zohráva samozrejme genetika, a tak letmé info o tom, ako sa asi bude vyvíjať u vás konkrétne, získate pri pohľade na svoju mamu. Dôležité sú ale aj ďalšie faktory, ako napríklad vystavovanie sa slnečnému žiareniu, strava a celkový životný štýl. 

POKOŽKA

Starnutie na úrovni kože môžeme ovplyvniť vecami, o ktorých som už tu na blogu popísala litánie. Zopakujme si ich ale ešte raz:  

  • SPF
  • antioxidanty
  • retinoidy
  • hydratácia + výživa
  • aktívne látky

V prúde času už naša pokožka neprodukuje toľko mazu, stáva sa suchšou, ale nemusí to tak byť, a ľudia, ktorých trápi mastná pleť s ňou môžu bojovať aj v starobe. Na úrovni kože dokážu veciam v mnohom pomôcť aj technické vymoženosti v podobe rôznych prístrojov, masáže a podobne.

TUKOVÉ VANKÚŠIKY

foto: Oris Medical, tukové vankúšiky v mladistvej tvári, tuk v starnúcej tvári, doplniť tvári stratený objem dnes už možno kyselinou hyalurónovou

foto: Oris Medical, tukové vankúšiky v mladistvej tvári, tuk v starnúcej tvári, doplniť tvári stratený objem dnes už možno kyselinou hyalurónovou

Tukové vankúšiky sa nachádzajú pod povrchom našej pokožky a zabezpečujú tvári plnosť, kontúry a objem. Ako starneme, alebo aj keď náhle schudneme, stenšujú sa a ubúdajú. Výsledkom je, že naša tvár už nepôsobí tak okrúhlo a objemne ako keď sme boli mladší. Môžu vznikať priehlbiny okolo očí, pokožka, ktorú nemá čo vypĺňať môže pôsobiť zvädnuto a vytvárať na tvári záhyby, napríklad okolo úst, alebo na sánke.

Strata tuku v tvári môže spôsobiť, že pôsobí sploštene a akosi priúzko. Aj to je dôvod, prečo vám v prípade, ak ste v tvári stratili tuk, tvárová gymnastika nepomôže. Je to ako povedať žene s ochabnutými prsníkmi, aby začala posilňovať. Áno, posilňovanie prsných svalov prsia trocha spevní, aj keď paradoxne, v konečnom dôsledku ich to zmenší, všimnite si kulturistky alebo baletky. Plné sú prsia vďaka tuku, nie vďaka svalom.  

SVALY

Napriek tomu, že tvárovú gymnastiku pokiaľ ide o prevenciu proti starnutiu neuznávam, pretože jej efekt nie je doteraz podložený žiadnou vedeckou štúdiou, aj tvárové svalstvo zohráva svoju úlohu pokiaľ ide o naše “zrenie”. Svaly tváre ležia pod vyššie spomínanými tukovými vankúšikmi a ich dennodenným napínaním a zapájaním, keď rozprávame, zívame, jeme, smejeme sa, hneváme, škúlime do slnka, či plačeme, vznikajú na povrchu kože časom jemné linky a neskôr aj hlbšie vrásky. Aj tvárové svalstvo časom ochabuje, a spolu so stratou tuku sa podpíše na ochabnutom vzhľade.

foto: SF Bay Cosmetic, relaxovať tvárové svalstvo dokáže napr. botox, a tým aj preventívne zabrániť vzniku jemných liniek a vrások

foto: SF Bay Cosmetic, relaxovať tvárové svalstvo dokáže napr. botox, a tým aj preventívne zabrániť vzniku jemných liniek a vrások

 

KOSTI

Kosti sú našim tvárovým skeletom, piliermi, základmi, pretože sa na ne upínajú svaly, na tie potom tukové vankúšiky a na ne pokožka. Práve kosti teda držia celú stavbu pohromade.

Kosti zásadne určujú našu tvárovú architektúru. Ako má kto posadené lícne kosti, tvarovaný nos, vzdialenosť očí, výšku čela, to všetko určuje naše jedinečné osobné vektory a súradnice.

foto:SF Bay Cosmetic, tvárový skelet u 26 ročnej dcéry a 64 ročnej matky

foto:SF Bay Cosmetic, tvárový skelet u 26 ročnej dcéry a 64 ročnej matky

Mladistvo pôsobiacu tvár definujú prevažne vysoko posadené lícne kosti, menej vpadnuté oči a zvýraznené nadočnicové oblúky, nie nadarmo sa o obočí hovorí, že rámuje našu tvár.

Naopak na starnúcej tvári si všímame úbytok kostnej hmoty, ktorý môže spôsobiť, že sa priestor okolo očí akoby zväčší, sánka je menej definovaná a zmení sa aj uhol obočia.  


POROZUMENÍM K RIEŠENIEAM

Len ak správne porozumiete tomu, na akej úrovni vás starnutie zasiahlo, budete to môcť odborne riešiť. Alebo aj nie. Je na vás.

Či už si však zvolíte procedúry určené na povrchové ošetrenie kože, ako lasery, ultrazvuky a kozmetiku alebo sa rozhodnete, že vám nezaškodí tvárová gymnastika, prípadne pocítite potrebu výplní alebo botoxu, či invazívnejších zákrokov, vždy by ste sa mali radiť s odborníkmi. A ktorúkoľvek možnosť si vyberiete, mala by vám priniesť očakávaný efekt a uspokojenie.


VERSAILLES vs. POMPEJE

Estetika precíznej udržiavanosti upravených kráľovských záhrad, alebo tajomná krása ruín, zrúcanín, či miest, ktorých sa ľudská ruka nedotkla a podpísal sa na nich len čas, gravitácia a vonkajšie vplyvy. Každé má svoje čaro. Tak ako zvráskavená tvár láskavej babičky v šatke, je krásna i zachovalá a udržiavaná tvár modernej dámy v rokoch. Spôsob, akým sa staráme o krásu, je súčasťou našej osobnej integrity a kultúry, či už ide o stavby, alebo naše telesné schránky. Môcť sa rozhodnúť aký si vyberieme, zasa výrazom našej slobody. Akokoľvek sa teda rozhodnete, určite budete krásni, pretože budete svoji, a potom aj preto, lebo krása je aj v rozmanitosti. ♡