Októbrové kozmetické správy

Kozmetický i dermatologický svet sa vyvíja. Priebežne sledujem informácie na rôznych frontoch, a o niektorých má podľa mojej mienky význam hovoriť. Každý mesiac sa pre vás budem snažiť vybrať tie najzaujímavejšie, ale viete ako je to so záväzkami…radšej nič nesľubujem, aby ma to náhodou neprestalo baviť :)

DECIEM + ESTÉE LAUDER

Ak evidujete túto značku, pravdepodobne ste zachytili informáciu, že sa do nej rozhodol investovať koncern Estée Lauder.

Deciem založili v roku 2013 v Kanade a pod svojou strechou ponúka niekoľko úspešných značiek. Po rozšírení svojho portfólia o cenovo veľmi dostupnú líniu The Ordinary, s aktívnou kozmetikou v mnohom podobnou dermatologickým liečivám, len bez predpisu, zaznamenala firma Deciem raketovú predajnosť. Až takú, že nestíhala vyrábať nové produkty. Potrebovala preto rozšíriť svoje výrobné haly a chcela sa tiež dostať na celý svet. Práve v tomto momente sa jej veľmi hodila finančná injekcia takého kozmetického giganta akým je Estée Lauder.

Kritici tvrdia, že táto skutočnosť by dobudúcna mohla ovplyvniť ceny produktov, prípadne zmeniť hodnoty firmy, ktoré jej zákazníci doteraz tak milovali, no zakladateľ firmy Brandon Truaxe to zásadne odmieta. Vo svojom emotívnom liste pre všetkých zákazníkov, ktorý si môžete prečitať tu zdôraznil, že tím Estée Lauder nikdy nevyjadril potrebu akokoľvek kontrolovať dobudúcna ceny, a nemá v pláne nijako narušiť dôveru existujúcich zákazníkov. “Deciem je naše dieťa, vychovali sme to mimoriadne dieťa spolu a nikomu nedovolím, aby sa k nemu zle správal”, uzavrel Truaxe.  

Ako to celé dopadne ukáže až čas, zatiaľ však naozaj všetko nasvedčuje tomu, že to bol dobrý ťah, pretože investícia EL Deciemu pomáha zlepšiť svoj servis, zásobovanie, výrobu, a v neposlednom rade vyvíjanie nových produktov za skvelé ceny.

DECIEM + Dr. TIJION ESHO

A určite aj estéelauderovské peniažky pomohli Deciemu nadviazať spoluprácu s renomovaným a mnohými cenami ovenčeným britským kozmetickým lekárom Dr. Tijionom Eshom. Pomáhal napríklad obetiam nedávnych a žiaľ, stále sa rozmáhajúcich kyselinových útokov v Británii a pravidelne vystupuje v britskej televíznej show Body fixers. Jeho klientmi sú osobnosti zvučných mien filmu, módy, sveta krásy, a dokonca aj kráľovskej rodiny.  

Dr. Esho sa zameriava na korektívnu estetickú dermatológiu a je známy svojím inovatívnym prístupom najmä pokiaľ ide o úpravu pier. Ak ste na instagrame a nebojíte sa pohľadu na ihly, nájdite si ho ;) 

V spolupráci s ním prináša Deciem novú značku ESHO a už do predaja zaradili tri nové balzamy na pery. Jeden na ich tzv. dvojfázovú hydratáciu, druhý na úpravu tvaru a objemu pier, fungujúci ako alternatíva k výplniam, a tretí práve ako doplnok k injekčným zákrokom.

Podľa zloženia ide o mix peptidov a zaujímavých bio aktívnych rastlinných zložiek, a pri prípravku SCULPT uvádzajú, že by vám mal tvar a objem pier zvýrazniť v priebehu niekoľkých minút. Ak máte zbytočných 33 eur, nech sa páči :)

DECIEM pridal tiež nové produkty v kategórii The Ordinary. V zbierke už majú nové antioxidanty. Samostatne predávajú 3% Resveratrol + 3% Ferulic Acid, na ktorý si ja osobne brúsim zuby a určite by som chcela časom vyskúšať aj 5%  ALA alebo EUK 134 0,1%, taktiež rozšírili zbierku retinoidov a vitamínu C a za preštudovanie určite stoja aj novinky v rade Niod, či Hylamide.  

NOVÝ OBJAV V LIEČBE JAZIEV PO AKNÉ

Ten kto ním trpel vie, o čom je reč. A nie je nás málo. S jazvami po akné má skúsenosť až 95%  pacientov s akné, celosvetovo ide o ôsmu najrozšírenejšiu chorobu na svete. Vážne zapálené akné môže zanechať trvalé jazvy, a tie spôsobujú psychickú bolesť, nízke sebavedomie a zníženú kvalitu života.

Ak ste absolvovali liečbu Roaccutanom, prípadne lokálnymi dermálnymi antibiotikami, zažili ste si ten dlhotrvajúci, a často aj opakujúci sa proces, asi viete, že doteraz sa korekcie jaziev odporúčali minimálne ROK po ukončení liečby. To je nesmierne dlhý čas pokiaľ ide o proces jazvenia kože. Po takom dlhom čase môžu byť už totiž mnohé jazvy atrofické. Ak poznáte mechanizmus vzniku jazvy na koži, viete, že sa začína tvoriť hneď po zahojení rany. Čakať, kým sa zahojí akné však pre niektorých môže znamenať aj čakať celý život.

Ešte v júni sa však objavili riadne tzv. peer reviews, teda recenzie vedeckej práce, ktoré vytvárajú nezávislí odborníci z daného odboru. Potvrdzujú celkom nový prístup v tomto smere, a pre pacientov s jazvami po akné bude revolučný!

Teoreticky ide o PREDCHÁDZANIE vzniku jaziev a ich ošetrovanie UŽ POČAS LIEČBY AKNÉ, a nie ČAKANIE na vytvorenie jazvy, a tak až jej následné odstránenie.

Prakticky to znamená, že už počas užívania Roaccutanu orálne, bude možné využívať súčasne na korekciu pleti niektoré laserové prístroje. Samozrejme aj tu budú existovať výnimky, ako napríklad stredne hlboký až hlboký chemický peeling alebo celkový ablatívny frakčný resurfacing, tie by boli príliš iritujúce, ale ostatné možnosti ako dermarolling, prípadne ďalšie neablatívne laserové zákroky, či vypĺňanie jaziev, bude možné.

Samozrejme nie každý dermatológ o tom musí vedieť, a nie každý to bude ochotný aj zaviesť do svojej praxe. Ak je táto téma pre vás aktuálna, skúste sledovať austrálskeho dermatológa Dr. Davina Lima na youtube a dozviete sa viac. No odborníka na Slovensku si už budete musieť nájsť sami. Držím palce. 

Ďalšie udalosti, ktoré pohli mojou kozmetickou dušou, vo videu:

Ešte pred zverejnením tohto videa za mi podarilo získať odpoveď na otázku, aké má v súčasnosti slovenský dermatologický pacient možnosti, pokiaľ ide o liečbu tretinoínom. Ponúkam vám ju v plnom znení, no meno dermatológa v plnom znení uvádzať nebudem, pretože potom by ste ho všetci chceli, a ja potrebujem, aby mal čas najmä na mňa! :P Ak však môj blog čítate pozorne, jeho meno sa tu už mihlo ;)

“Dobrý deň Zuzanka, čo sa týka preparátov k lokálnej liečbe akné, máte dobré informácie. Okrem spomenutého adapalénu obsiahnutého v prípravku Differine gél/krém a Belakne gél/krém je v niektorých lekárňach voľne predajný aj prípravok MASK Plus gél, v ktorom je účinná látka tretinoín+antibiotikum (dalacin) + kyselina glykolová. Locacid je zatiaľ v liečebnom poriadku uvedený, ale v lekárňach nie je k dispozícii.”
MUDr. Ľ.Z.  

Ak teda máte seriózne akné, rozhodnete sa ho riešiť na vlastnú päsť a podarí sa vám zohnať napríklad onen voľne dostupný prípravok MASK Plus gél, neprežeňte to s ním, určite si dávajte pozor na počatie, dodržiavajte kozmetický režim citlivej pleti, dôkladne popri liečbe hydratujte a premasťujte, chráňte si svoj ochranný kožný plášť a nezabúdajte na SPF.

 

♡ Želám vám krásnu a zdravú pleť a teším sa zas niekedy nabudúce ♡