Výživové doplnky a recenzia K2 Anti Age Kompava

Aj Gertrúda, ako každý smrteľník hľadá elixír mladosti, zázračný kozmetický svätý grál. No ako viete, Gertrúda je aj pomerne skeptická a kritická. Inak to nie je ani vo veci rôznych anti-ageing produktov. Tentoraz som sa rozhodla vyskúšať nový výživový doplnok na našom trhu. O tom ako to dopadlo, ako vnímam užívanie doplnkov výživy všeobecne, aj čo si myslím o jednom konkrétnom, bude tento článok.

ANTI-AGING, NÁLEPKA, KTORÁ PREDÁVA 

Keby sme chceli zhotoviť rebríček najpoužívanejších slov v kozmetickom priemysle a priemysle so zdravím, stavím sa s vami o cisternu elixíru nesmrteľnosti, že by obsahoval slovká ako anti-ageing, detoxikácia, kolagén, obnova buniek, omladnutie organizmu, účinná patentovaná formula, výživný, zvláčňujúci, inovatívny, luxusný, bio-eko, netestovaný na zvieratách a podobne.

Tieto termíny, rovnako ako nálepky na krémoch opisujúce, že vašu pokožku zázračne vyhladia, kontúry spevnia, pleť rozjasnia, metabolizmus vašich buniek naštartujú a podobne, sú často úplne obsahovo vyprázdnené a nanajvýš vágne.

Čo je vlastne starnutie?

O starnutí som už sčasti písala tu. Ako zhrnul môj obľúbený Dr. Oz,  starnutie nie je o tom vyhnúť sa poškodeniu, zraneniu v našom tele, alebo na koži, chybám, je o tom ako zistiť, čo naše telo ešte dokáže opraviť a ako. Starnutie je prosto len vedľajší efekt nášho žitia. Môžeme ho ale spomaliť a svoj život predĺžiť, ak dodržíme niekoľko pravidiel:

  • budeme si kontrolovať krvný tlak, najmä, aby nebol vysoký
  • prestaneme fajčiť
  • začneme sa zdravo stravovať
  • rozhodneme sa primerane cvičiť
  • naučíme sa menežovať svoj stres

Podľa doktora Mehmeta Oza, ktorý je mimochodom chirurgom, už dnes vieme, že existuje skupina enzýmov nazývaných SIRTUÍNY, ktoré nášmu telu dávajú pokyn, aby žilo dlhšie! A existuje aj mechanizmus, ktorý ich štartuje.  

Napríklad, ak náš denný príjem kalórií znížme o 15 percent. V tejto veci sa uskutočnili pokusy na myšiach, a myši, ktoré toho denne zjedli menej, žili dlhšie. Dr. Oz tvrdí, že platí rovnica:

-15 percent kalórií denne = + 30 rokov života naviac

A čo ešte sirtuíny štartuje?

Resveratrol. Už 500mg dva krát denne, aspoň toľko pre získanie účinku odporúča Dr. Oz. V súčasnosti mechanizmus povzbudzovania situínov vedci intenzívne skúmajú, pretože toto poznanie by mohlo mať pozitívne účinky na dĺžku a kvalitu nášho života. Som vám nevravela, ale ja plánujem oslavovať aj 111te narodky ;)  

 

DIAGNÓZA “DETOXIKÁCIA” 

Vrátim sa ešte nachvíľu k termínu “detoxikácia”, ktorý dnes nájdete na mnohých výrobkoch na trhu. Existujú detoxikačné náplaste, detoxikačné masky na tvár, detoxikačné tabletky, kúpele, diéty. Toto slovo sa ako veľmi zjednodušený termín zaužívalo pre takmer čokoľvek, čo by mohlo zlepšiť a podporiť naše zdravie.

Všetci však veľmi dobre vieme, a potvrdzuje to aj odborníčka z Lekárskej fakulty UK v Bratislave doktorka Jurkovičová v tomto článku, že, “bežných dávok jedov sa naše telo dokáže zbavovať samo. Máme na to vlastný dokonalý systém – pečeň, obličky, zažívací trakt, kožu či pľúca…

„Organizmus človeka nemožno porovnávať so starou stodolou, v ktorej je celý rok neporiadok a na jar v nej urobíme veľké upratovanie,“ vysvetľuje,  “pomoc pri detoxikácii potrebujeme len vtedy, keď množstvo toxínov nedokážeme sami zvládnuť – napríklad pri otrave alkoholom, drogami, jedovatými hubami či priemyselnými toxickými látkami. „Vtedy však už ide o vážne ohrozenie zdravia, dokonca života, čo vyžaduje náročnú liečbu,“.

A prečo s tým toľko otravujem? Aby DETOXIKÁCIA nebola motívom, pre ktorý si kúpite napríklad nejaký výživový doplnok, preto! Ako povedal Jan Vavrečka, z Katedry podnikového a evropského práva z Fakulty mezinárodních vztahu VŠE v ČT, “neexistuje žiadny liek, ktorý by vo svojich indikáciách mal schválený detoxikačný účinok na organizmus. Nie je to dostatočne vedecky podložené, a preto tento termín nemožno vrámci marketingu seriózne použiť.”

 

VÝŽIVOVÉ DOPLNKY

So serióznym marketingom a či bez, vitamínové doplnky predsa môžu naše zdravie podporiť. Skôr než vágnymi marketingovými pojmami by ste sa ale aj pri ich výbere mali riadiť zložením a koncentráciou. Koniec koncov tak ako aj pri výbere vašej pleťovej starostlivosti.

Pretože výživové doplnky nie sú liekom, sú potravinou. Aj ich kontrola preto spadá pod zákon o potravinách.

Už som spomenula, že na podporu zdravia fungujú skupiny rôznych látok. Ako pre ČT povedal farmakológ Dalibor Černý, “pri doplnkoch výživy možno predpokladať istý podporný efekt, ale nie klinicky overenú účinnosť”. Vlastne vôbec nemožno hovoriť o pojme účinnosť, skôr o pojme “podpora prirodzených procesov, ktoré už v organizme fungujú. Cítite ten rozdiel?

Aby to bolo ešte jasnejšie je dôležité vysvetliť, že toxíny sa do nášho tela môžu dostať zvonka..jedy, drogy, rôzne látky, ale aj zvnútra napr. metabolity rôznych telesných procesov. Vomto kontexte môžu telu pomôcť lepšie fungovať a podporiť jeho vlastné procesy napríklad antioxidanty, tým, že bojujú proti voľným radikálom, alebo silymarín, flavonoidy, či ďalšie podporné látky.

 

PODPORNÉ LÁTKY

Látok podporujúcich zdravie, alebo takých, ktoré naň pôsobia pozitívne a pomáhajú mu v jeho prirodzených procesoch je niekoľko. Medzi najznámejšie patrí zelený čaj, koenzým Q 10, spomínaný resveratrol, L-karnozín, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty a podobne.

Resveratrol

Hoci sa podrobnejšie výskumy stále realizujú, už teraz neurobíte chybu, ak ho zavediete do svojho bežného denného príjmu. Či už v podobe pohára kvalitného červeného vína, v tmavom bobuľovitom ovocí alebo v kapsuliach, nechám na vás. Ja resveratrol uznávam.

Odporúčané dávkovanie, pri ktorom by ste mali zaznamenať pozitívny vplyv na už aj tak fungujúci organizmus je podľa Dr. Oza 500 mg 2x denne. Zdôrazňujem ale, že stále prebiehajú výskumy z hľadiska dlhodobého užívania a odstraňovania z tela! Podľa portálu Drugs.com v r. 2011 skúmali 30 dňové užívanie 150 mg resveratrolu u skupiny ľudí, vyššie dávky a dlhodobejšie užívanie si ešte vyžaduje ďalšie testovanie. Určite sa poraďte najprv so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Omega 3,5,7,9 mastné kyseliny

Pri omega kyselinách je dôležité rozlišovať ich niekoľko typov, zdroje odkiaľ pochádzajú a tiež dávkovanie. Pre náš organizmus sú dôležité omega 3, 5, 7 a 9. Dôležité sú aj Omega 6 mastné kyseliny, tých máme ale v strave pomerne dosť, napríklad z arašidov, červeného mäsa, vajec, či hydiny.

Omega 3 mastné kyseliny už nie sú v našej strave také časté. Doplniť ich môžeme konzumáciou rýb, orechov, avokáda, ľanového semienka alebo rastlinných olejov. Sú dobré pre pleť, vyživujú kĺby, srdce i mozog, pozitívne ovplyvňujú plodnosť, pomáhajú “čistiť” cievy.

Uznáva ich  aj Dr. Oz a veľa ďalších odborníkov. Je zdravé skonzumovať aspoň dva krát do týždňa ryby, ak chcete omega 3 mastné kyseliny doplniť kapsulami, mali by ste dbať na kvalitné preparáty a pomer EPA a DHA v nich. FDA o dávkovaní uvádza, že denne je bezpečné užiť 3000mg omega 3 mastných kyselín.

Ale pozor! 3000mg omega 3 nie je to isté ako 3000mg rybieho oleja! Preto kontrolujte a poriadne čítajte popis na obale výrobku. Aby sa nestalo, že pre získanie potrebného množstva miligramov budete do seba musieť napchať 10 kapsúl denne.  

 L-karnozín

Je antioxidant , ktorý stabilizuje a chráni bunkové membrány. V roku 2002 bolo dokázané že pozitívne ovplyvňuje porozumenie a produkciu reči, sluch, socializáciu, uvedomovanie si okolia a plánovanie jemnej motoriky u autistických detí. Ľudia, ktorí užívali 500mg 2x denne v dĺžke 3 mesiace spomínali pevnejšiu a napnutejšiu pleť, menej vrások a viac energie.  Výskumy dokonca spomínajú, že pomáha chrániť pred vznikom šedého zákalu a ako prevencia pred Alzheimerom a Parkinsonom! Juchú!  

Výťažok z brokolice

Zaujímavým, pokiaľ ide o brokolicu je najmä sulforafan – organická zlúčenina síry, ktorú prirodzene nájdete v hlúbovej zelenine akou je aj karfiol, kapusta alebo kel. Oveľa väčšiu koncentráciu sulforafanu než dozretá hlava brokolice však podľa mnohých vedcov majú brokolicové klíčky

Sulforafan teda zaujímavý je, ale je aj veľmi ťažko stabilizovateľný, pokiaľ ide o výživové doplnky. Podľa Doktora Mercolu sa ho nateraz podarilo stabilizovať liekovej firme Evgen Pharma, ktorá vyvinula prípravok s názvom Sulforadex.

Ten by mal podľa doterajších štúdií ponúknuť taký účinok, na ktorého prirodzené dosiahnutie by sme museli zjesť niekoľko kíl čerstvej brokolice denne. Vedci ho však stále podrobne analyzujú, pretože by mohol znamenať veľký krok v boji s rakovinou, keďže dokáže zabíjať nielen rakovinové bunky, ale aj rakovinové kmeňové bunky, ktoré zapríčiňujú metastatické ochorenia.

A prečo je také ťažké sulforafan z brokolice získať?

“Predstavme si kruhovitú bunku, v ktorej je na jednej strane uložený základ sulforafanu v podobe glukorafanínu a na druhej enzým myrozináza. Dostanú sa k sebe až vtedy, keď táto bunka praskne, poruší sa, enzým začne štiepiť glukorafanín a vznikne sulforafan. Organizmus ho potrebuje práve v tejto podobe, aby mohol mať antirakovinový účinok. Optimálne je preto čerstvú brokolicu či kapustu odšťaviť, čím sa bunky v zelenine „rozbijú“. Povedal pre Zdravie Pravda Dr. Milan Houška, CSc., z Výskumného ústavu potravinárskeho v Prahe

Ak sa už v tomto bode nudíte a pýtate, prečo vás zahlcujem toľkými podrobnosťami, veď vy by ste radi len rýchly a stručný recept na mladosť a zdravie v jednej sekunde?! Nho..vedcom toto trvá roky milí zlatí, ROKY!! Chápete?

Podľa Michaela Gregera M.D. z NutritionFact.org, pri pokusoch s ľuďmi, ktorí konzumovali čerstvé brokolicové klíčky a ľuďmi, ktorí užívali brokolicové doplnky výživy zaznamenali vedci diametrálny rozdiel. Zistili, že biologická dostupnosť sulforafanu sa dramaticky znížila u ľudí, ktorí konzumovali pilulky, v porovnaní s osobami, ktoré jedli celú potravinu. Aj odborníčka na výživu z tímu Dr. Oz Kristin Kirkpatrick MS, RD, LD sa prikláňa k názoru, že lepšie urobíme, ak budeme brokolicu konzumovať v jej prirodzenej podobe. Jej argumentom je práve fakt, že kľúčový enzým myrozináza  v prevažnej väčšine výživových doplnkov obsahujúcich brokolicu chýbal.  

 

Teraz si už zrejme myslíte, že žiadny výživový doplnok nemôže mať priveľký význam, alebo ste prinajmenšom skeptickí. Výborne! Lebo presne to som chcela :) Ale aj tak vydržte.

 

K2 ANTI AGE KOMPAVA

Moja cesta ku Kompave sa začala okľukou. Cez boľavé koleno. Kolega z práce, ktorý sa aktívne venuje posilňovaniu mi odporučil ich prípravok pre kĺbovú výživu Gelo 3 complex. Pozrela som sa naň preto podrobnejšie na ich stránke a dosť ma zaujal. Presné zloženie uvedené hneď na stránke, žiadne skrývanie sa, pohodlné užívanie v podobe nápoja a samé dobré veci v ňom, veď posúďte sami:


hydrolyzát želatíny, fruktóza, mliečnan vápenatý, mliečnan horečnatý, regulátor kyslosti: kys. citrónová, glukozamín sulfát, chondroitín sulfát, sladidlo: glykozidy steviolu, vitamíny: vit.C (k. L-askorbová), niacín (nikotínamid), vit.E (DL-α-tokoferylacetát), k. pantoténová (D-pantotenát vápenatý), vit.B6 (pyridoxínhydrochlorid), vit.B2 (riboflavín), tiamín (tiamínhydrochlorid), kys. listová (kys. pteroylmonoglutámová), biotín (D-biotín), vit.B12 (kyanokobalamín), arómy: broskyňová, pomarančová, exotik, farbivo: betakarotén.


Miera zásadných látok pre kĺby, teda Glukozamín sulfát a Chondroitín sulfát nie je úplne omračujúca, ale je fajn. V jednej dávke získate 500mg GS a 200mg CHS. V dvoch nápojoch denne, koľko Kompava odporúča pri prejavoch bolesti, silnej fyzickej a športovej námahe alebo v období rastu, príjmem teda 1000mg GS a 400mg CHS. Pozrime sa, čo na to Mayo clinic, jedna z najlepších nemocníc v Spojených štátoch amerických. 


Ako uvádza Mayo clinic, na liečbu osteoartritídy kolena je dobré príjmať 3x denne 300-500mlg GS, po dobu viac ako 12 týždňov. 

Pokiaľ ide o CHS, Mayo clinic odporúča užívať 200-400mg, 2-3x denne, alebo 800-1200mg raz denne. Pri chorobách kostí odporúča 600mg, 2x dennepo dobu 6 mesiacov. 


 

V porovnaní s dávkovaním, ktoré uvádza Mayo clinic, a ktoré ponúka Kompava, získam pomerne dobrý objem Glukozamín sulfátu, no namiesto odporúčaných 600 mg chondroitín sulfátu len 400. Nevadí, pomer cena/výkon prípravku Gelo-3-komplex stále zostáva fajn, a netreba zabúdať aj na ostatné jeho zložky. Gelo vyzerá naozaj skvelo a už som si objednala dve balenia. Pretože želatína, biotín a niacín sú moje obľúbené látky a som si istá, že sa budú páčiť nielen mojim kolenám ale aj pokožke, vlasom a nechtom.  

Nebola by som to ja, keby som sa ale nezačítala aj do ostatnej ponuky spoločnosti Kompava. Obzvlášť ma upútal prípravok s L-karnozínom, pretože ma nadchli už vyššie spomínané výskumy a pozitívne referencie testovaných. A tiež Dr. Oz pravdaže. Preto som spoločnosti Kompava napísala email. Kto som, čo som, že by som s nimi rada spolupracovala a či by boli ochotní poskytnúť mi k prípravku aj podrobnejšie informácie a odpovedali na moje otázky.

Odpísali mi a navrhli, že by ma v kontexte obsahu mojho blogu mohol viac zaujímať ich nový produkt K2 Anti Age. Zaujímal. A tak mi jedno balenie poslali. Pozostáva z Day a Night verzie.

Day verzia odporúčanej dávky obsahuje:

  • Podhubie húsenice čínskej 1000mg
  • Ženšen pravý 566mg
  • Koenzým Q10 50mg

Odporúčané dávkovanie je 4 kapsuly ráno nalačno, zapiť dostatočným množstvom vody.

Night verzia odporúčanej dávky obsahuje:

  • Extrakt z brokolice 686mg
  • Extrakt z hroznových jadierok 200mg

Odporúčané dávkovanie je pred spaním užiť 2 kapsuly a zapiť vodou.

 

EXPERIMENT

K2 Anti Age som užívala presne podľa inštrukcií a skonzumovala som celé balenie. Zrejme vás bude zaujímať, či som postrehla nejaké pozitívne účinky.

Nuž, prípravok som užívala mesiac, takže o nejakom okamžitom efekte nemôže byť ani reči. Pravdou je, že v období keď som ho užívala som bola pod pomerne veľkým stresom, zle som spávala, v noci som sa niekoľkokrát budila a znova zaspať sa mi darilo len s veľkými ťažkosťami. Ráno som napriek tomu neumrela od vypätia a cez deň som nepociťovala nejakú extrémnu únavu.

Len pre úplnosť dodávam, že medzi jediné podporné prostriedky, ktoré pravidelne konzumujem patrí zelený matcha čaj. Či je to teda jeho zásluha, alebo zohrali svoju rolu aj K2 Anti Age kapsule, ťažko povedať. No pokiaľ by práve povzbudzujúci účinok malo byť to, čo hľadám, asi si skôr kúpim guaranu.. 

Napriek tomu, že brokolicové, teda nočné tablety mali silnú pachuť, nezaznamenala som po nich nijaké tráviace ťažkosti ako napríklad zvýšené grganie a podobne. Čo sa týka samotného zloženia, je to rozhodne veľmi zaujímavá kombinácia podporných látok v jednom prípravku. Nič podobné som zatiaľ na našom trhu a ešte od slovenského výrobcu nevidela. 

 

PODROBNEJŠIE K ZLOŽENIU K2 Anti Age

Koenzým Q10 ,

Uznávajú ho mnohí odborníci, za objasnenie tzv. Q cyklu, teda procesu transportu energie z mitochondrií do cytoplazmy získal prof. Peter Mitchell Nobelovu cenu. Výskumy potvrdili, že v našom organizme sa tvorí najviac koenzýmu Q10 vo veku 20 – 40 rokov. S pribúdajúcim vekom sa jeho hladina znižuje – vo veku 60 – 70 rokov až o 65 percent. Keď sa jeho hladina zníži o 25 percent, je to už signál na možné ochorenie. Ak však klesne o 75 percent, takmer vždy je už postihnutý niektorý orgán. To sa môže prejaviť chronickou únavou, oslabením kostrového svalstva, spomalenou činnosťou srdcového svalu i nedostatkom energie v organizme a inými ťažkosťami. V K2AA od Kompavy získate odporúčanou dávkou 50mg denne, čo je fajn pre ľudí pod 60rokov. Ak máte viac ako 60, odporúčajú lekári zvýšiť príjem Q10 na 100-200 mg denne, pri podpore činnosti srdca dokonca na 300mg denne.

Ženšen pravý

Ženšen je dnes po celom svete rozšírený ako prostriedok doplnkovej výživy. Odporúča sa na prevenciu stresu, pri cukrovke a ako afrodiziakum. Oficiálne však platí názor, že jeho účinnosť nebola vedecky preukázaná, a že jeho rozšírené užívanie v populácii volá po rigoróznejšom výskume jeho účinnosti a bezpečnosti. Takže vám neublíži, ale či sa nejako zásadne prejaví na našom zdraví je nanajvýš otázne.

Podhubie húsenice čínskej

Nuž, ako by som vám to. Toto nie je vôbec sexi zložka, nebudem vám klamať. Preklad jej čínskeho názvu znamená niečo ako “v zime chrobák, v lete tráva”. Ide vlastne o húsenicu napadnutú parazitom, hubou. Takto nakazená húsenička sa zahrabe do zeme. Cez zimu zostane jej obal neporušený, huba postupne vyplní celé jej telo a vytvorí podhubie. Na jar potom z tela húsenice vyklíčia spóry huby, v lete vyrastie nad zem, dozrie, uvoľní ďalšie spóry, nakazí ďalšie húsenice, a tak dokola. Neviem ako vám, ale mne v hlave popri tom ako to píšem znie...

JOZEF MAL PRAVDU!

timeless track by a slovakian artist from the album "Slowly to the sun" "Povedz mi, čo tam vidíš?" "Nejaké gulôčky, tie rastú, potom puknú, rozdelia sa a zase rastú!" "Výborne..." "Tell me, what do you see?" "Some very little balls, they grow, then crack, divide itself and grow again!" "Right..."

 

Tak sme si zaspievali, dôležité je však niečo iné. Podľa portálu www.drugs.com síce nie je konzumácia tejto látky nebezpečná a je teda toxikologicky okej, dobre kontrolované klinické štúdie ale stále chýbajú. Aj keď už nejaké klinické štúdie urobili, väčšina z nich mala slabú metodiku, a preto sú konečné závery o účinnosti podhubia húsenice čínskej predčasné. Uf. Keď sa to ale náhodou potvrdí, viete, že budem prvá, čo sa nimi napchá. Húsenice nehúsenice.

Extrakt z brokolice

O ňom som už písala vyššie, dôležitý je pre nás spomínaný sulforafan, a ten ako už vieme má väčšiu účinnosť pokiaľ ho získame z brokolicových klíčkov, nie z dozretých plodov brokolice. Keďže odborníci uvádzajú, že je aj veľmi ťažké ho stabilizovať, bohvie ako je to s touto zložkou v prípravku K2Anti Age. Keďže je zloženie a dodávateľ extraktov pre Kompavu výrobným tajomstvom, a v závere sme sa dohodli, že článok napíšem len na základe voľne dostupných údajov na internete, ostáva nám urobiť si názor bez tejto informácie.  

Extrakt z hroznových jadierok

Je to síce hrozno, ale extrakt z hroznových jadierok nie je to isté ako resveratrol, o ktorom som písala vyššie. Ide totiž o celkom inú molekulu. Aby sme ale jadierkam nekrivdili, tie zasa obsahujú flavonoidy, vitamín E a kyselinu linolovú a majú tiež podporný účinok na zdravie. Odporúčané efektívne dávkovanie uvádza portál www.examine.com ako 150-300 mg. Z tohto pohľadu je na tom prípravok K2 Anti Age veľmi dobre.

 

Summa Summarum

Ak si kúpite K2Anti Age získate neškodný a toxicky nezávadný doplnok výživy v dizajnovo celkom vydarenom obale za pomerne luxusnú cenu. Jedno balenie na mesiac užívania stojí 45€, čo je priznajme si vskutku šialená cena pre výživový doplnok! Vďaka nemu dostanete do tela podpornú dávku koenzýmu Q10 ráno a exktraktu z hroznových jadierok večer. Podporný účinok zvyšných látok je z vedeckého hľadiska nanajvýš diskutabilný, ale neublíži vám. Tento prípravok môže byť fajn ako darček, no osobne by som skôr investovala do samostatného resveratrolu, L-karnosínu a koenzýmu Q10, ak pravdaže vyhodnotíte, že by ich samostatné užívanie bolo pre váš zdravotný stav prínosom.

Dobrý pokus Kompava, ale ja radšej zostanem pri vašom Gelo-3-complexe. Resveratrol a L-Karnozín si plánujem objednať tu.

 

filekáreň, poslali všetko rýchlo a pohodlne, pribalili aj vzorku čaju a krému Nuxe

filekáreň, poslali všetko rýchlo a pohodlne, pribalili aj vzorku čaju a krému Nuxe

 

PS: Vyššie uvedené informácie sú navýsosť mojim osobným stanoviskom. Nemám v úmysle poškodzovať dobré meno žiadneho výrobku ani výrobcu, len ponúkam verejnosti svoj osobný názor podporený vlastným skúmaním témy. Spoločnosť Kompava mi na testovanie poskytla jedno balenie výrobku K2Anti Age zdarma, komunikovala so mnou na veľmi profesionálnej a priateľskej úrovni, za čo im patrí vďaka aj napriek tomu, že sa vo finále rozhodli neposkytnúť pre účely článku bližšie informácie k výrobku. Škoda.

A škoda aj premárnenej príležitosti na priamu objednávku. Gelo-3-complex som si totiž objednala radšej od www.fitlekaren.sk, pretože to bolo výhodnejšie po všetkých stránkach. Dve balenia stáli 34,50€, mohla som zaplatiť kartou a zásielku mi kuriér doručil zdarma. Naopak keď som chcela objednať zo stránky www.kompava.sk cena sa vyšplhala na 44€ pri donáške kuriérom a platbe dobierkou. Zaplatiť debetnou kartou ani nebolo možné.

                                                                                                                                               © Zuzana Závodská

 

 

 

 

 

 

A čo vy? Užívate nejaké výživové doplnky a veríte v ich pozitívny vplyv na vaše zdravie? Ak áno aké? Podeľte sa so mnou o názor.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na srdiečko v krúžku a dajte mi o tom vedieť. Ak chcete byť pravidelne informovaní o tom keď niečo nové napíšem a nie ste členom uzavretej skupiny Aestheholic na facebooku, na ich odoberanie sa môžete prihlásiť tu.

Mimochodom, jedno balenie Gelo-3-komplex od Kompava venujem tomu, kto oň prejaví záujem. Písať môžete sem do komentárov, v nedeľu o 10:00 (13.3.) z vás jedného vyžrebujem, pretože ŽREBOVAŤ bol vždy môj životný sen :)