PRED ZRKADLOM: Martina Štefanková, PR manažérka Slovanu, moderátorka rádia Europa 2

"Do Bratislavy som prišla študovať marketingovú komunikáciu a od začiatku som vedela, že by som raz chcela pracovať v médiách. Podľa toho som sa aj profilovala. Začínala som v študentskej televízii MC2, no mojou alma mater bola v tomto smere oravská televízia – TV Oravia.  Tam som robila aj redaktorku, ale moje prvé výstupy by ste nechceli vidieť, doteraz sa na tom zabávam. (smiech) Potom som sa postupne dostala do TA3, neskôr do Markízy, kde som robila redaktorku pre web. Keď mi nedávno ponúkli miesto PR manažérky pre športový klub Slovan, dlho som zvažovala, ale napokon sa to vo mne zlomilo a prijala som to. Ako absolútnemu nešportovcovi a laikovi mi chvíľu trvalo, kým som sa adaptovala, ale neľutujem. Mikrofónu sa však stále neviem vzdať, tak ako každý, kto k nemu už raz „pričuchne“. 

Súčasťou tímu E2 zostávam aj napriek tomu, že mám prácu na full time, s poslucháčmi sa teda budeme počuť, čomu sa veľmi teším. Na rádiu mám rada, že nás počúva dosť veľa ľudí, najmä mladých a ja nie som prísne limitovaná tým, čo môžem povedať. Takže si vyberám mne blízke témy a mám dovolené aj zavtipkovať alebo povedať nejaké „haluze“. Môžem teda viacej využívať svoju fantáziu (smiech).  

UVEDOMENIE SI VLASTNEJ KRÁSY

Hmmm. Kedy si žena uvedomí, že je krásna? Asi v siedmom, ôsmom ročníku na zédeške som zistila, že na mňa chlapci reagujú pozitívne (smiech). Začali ma pozývať na rande, prípadne sa na ulici za mnou otočili. Vtedy som sa asi o seba začala aj viac starať. Okamžite som si teda vytrhala obočie! (smiech) Mala som také tie tenulinké čiaročky, čo bolo vtedy moderné. A hneď som sa tiež prefarbila na blond. Samozrejme tajne, za čo som potom v škole dostala aj riaditeľské pokarhanie. Vačšinou ma ovplyvňovali časopisy a všetky tie krásne ženy v nich. Pamätám si, že ako dieťa som si vystrihovala rôzne obrázky a robila z nich koláže. Mojim idolom boli hviezdy, ktore vtedy fičali – od Britney Spears, až po Madonnu. A potom samozrejme modelky. Tie som riešila ešte také dva roky dozadu. Všetky Victorias´secret modelky, pretože som nikdy nemala postavu ako ony. Našťastie ma to už prešlo. Asi preto, že som momentálne so sebou spokojná. 

KRÁSA VŠEOBECNE

Krásne ženy podľa mňa musia krásu vyžarovať. Aj keď sa to možno na prvý pohľad nedá vidieť, oči ženu prezradia. Prototyp dokonalosti nemám, každá sme podľa mňa jedinečná a krásna. Páči sa mi keď ženy starnú s gráciou, nehanbia sa za svoje vrásky a nie sú všetky napichané botoxom. Páči sa mi, keď si dokonca od istého veku nefarbia vlasy. Možno neskôr na botox a injekcie pristúpim aj ja, ale nejaké zásadné zmeny by som nechcela. Ak sa niečoho pri starnutí bojím, tak je to otázka, či budem stále taká atraktívna pre svojho muža ako teraz. 

ŽENSKÁ KOMUNITA NA SLOVENSKU

Myslím, že vo všeobecnosti sú vzťahy medzi ženami na Slovensku hrozné! (smiech). Závidia si, ohovárajú, podkopávajú sa a neprajú si. Mali by sme sa viac učiť od mužov, ktorí si veci povedia na rovinu. Sú ale aj baby, ktoré sú super. A mám šťastie, že práve také v pohode ženské mám vedľa seba a sú mojimi kamarátkami. V mužskom kolektíve sa mi však robí oveľa lepšie. V minulosti som sa stretla dokonca aj so zvláštnym typom ženskej šikany na pracovisku, keď šéfka otvorene vyhlásila, že nemá rada pekné a mladé baby a dá im to „vyžrať“. Také ženy sa v súkromí o seba buď vôbec nestarajú, lebo práca je im všetkým a vyžadujú to aj od iných, alebo k starostlivosti o seba nemajú vzťah. Podľa mňa je to škoda, a mali by sme jedna druhú skôr povzbudiť ako zhadzovať sa. Každá žena by si mala nájsť čas aj na seba, svoje kamarátky a zažívať v živote lásku. Potom sa to prejaví aj na vzťahu k sebe samej aj k ostatným ženám. 

PLEŤ

V tomto som trochu ako chalan. Niekedy sa pristihnem aj pri tom, že sa neodlíčim a idem tak spať. Za toto by som si odťala ruky! Ale vďakabohu som zdedila dobrú pleť po mame. Áno, mám mimické vrásky, lebo sa stále usmievam, ale inak ma nič pleťové extra netrápi. Výnimočne sa mi spraví vyrážka, samozrejme v najnevhodnejšej chvíli. To si ju potom okamžite vytláčam a zakrývam korektorom. Moja pleť je inak suchá, používam najmä hydratačné krémy, som spokojná s mojim francúzkym kombom - Biodermou, La Roche – Posay a Vichy. Na kozmetike som bola teraz pred týždňom asi prvý krát v živote, a celkom som si to užila (smiech). V mladosti som sa veľmi trápila pre svoje pehy, hrozne som ich chcela zakryť, lebo ich nikto iný v triede nemal. Až kým mi učiteľ nepovedal, a to si dodnes pamätám, že sú sexi (smiech). Tak som si zvykla a začala ich vnímať ako pekné.

Ráno si ako prvé umyjem zuby a tvár. Ak mám pleť unavenú dám si na ňu masku od Chanel a tvár si opäť umyjem. Vtedy je pripravená na make up. Večer, keď si spomeniem, že sa mám odlíčiť, tak sa odlíčim. (smiech) Používam na to Biodermu Hydrabio H2O. Aby som mala pleť dokonale čistú, použijem ešte hĺbkový čistiaci gél od Vichy. Potom si nakrémujem okolie očí, kde sa mi robí asi najviac mimických vrások. Keď cítim, že mám úplne suchú pleť, tak si dám večer ešte klasickú modrú Indulonu, alebo Niveu. Indulona mi síce trochu „smrdká“, ale spája sa mi s detstvom a robí mi dobre, takže ju stále používam. 

MAKEUP 

Na youtube som si napozerala pár videí a vybrala si z nich, čo funguje pre moju tvár. Myslím si teda, že sa sama dokážem celkom dobre nalíčiť. Na bežný deň to nejako extra neriešim. Po umytí nanesiem podkladový krém, na ktorý si dám primer- ten make up na tvári pekne zjednotí. Potom nanesiem makeup, používam Chanel Lift lumiére v odtieni Cendré, korektor z rady Luxe od Avon, púder Chanel Naturel translucent 2, líčka Catrice. Špirálu, očné triene Catrice – Nude alebo Urban Decay- Naked Smoky.  V lete milujem na pery môj Chanel Rouge Coco 440, na jeseň používam matné farby na pery od Pupa

VLASY

O vlasy sa starám asi najviac. Už od gympla som sa farbila a mala som ich veľmi zničené. Vyskúšala som všetko možné. Mala som ich zafarbené krepovým papierom, fixkami, potom som mala také rockerské, pankáčske obdobie...(smiech) Takže masky, šampóny, oleje všetko musí byť! Obľúbila som si obyčajné žihľavové šampóny – tie mi robia dobre na pokožku. Mám rada fialový šampón od Kevin Murphy, pomáha udržiavať moju blond farbu.  Z masiek mi vyhovuje Olaplex. Doma ešte používam aj olejček na vlasy, obľúbila som si Chi, Silk Infusion. Dbám aj na farbenie a potrpím si na kvalitého kaderníka. Dôverujem mojej šikovnej hairstylistke, Izabele Trutz. Chodím do jej salóna Rebel. Vie, čo sa mi hodí a vždy mi dobre poradí.  

TELO 

Počas vysokej školy som bola korpulentnejšej postavy. Mala som väčší zadok, silné stehná a bola som nízka. Všetky moje spolužiačky v tom čase boli chudšie ako ja, a tak som z toho bola pochopiteľne frustrovaná. Začala som aj cvičiť, ale spolu s tým som začala aj viac jesť a pribrala som ešte viac! (smiech) No potom prišla práca, stres a kilá išli dolu. Čo sa telovej starostlivosti týka, nejaké extra preferencie nemám, sprcháče si vyberám najmä podľa vône. Teraz napríklad používam Dove. Som zaťažená na kokosovo-vanilkové vône. Natriem sa teda nejakým mliekom, ktoré tak vonia, alebo čistým kokosovým olejom. Mám pocit, že ma hydratuje ešte viac ako akékoľvek mlieka. Ak mám extra suché nohy, Indulona opäť vyhráva. (smiech)  

ZDEDENÉ RITUÁLY KRÁSY

Mamina ma mala v štyridsiatke, takže medzi mnou a sestrou je obrovský vekový rozdiel, trinásť rokov. Vnímala som to niekedy, akoby som mala dve mamy, ale dnes to vidím ako veľkú výhodu. Skôr ma teda ovplyvnili kamarátky, časopisy, potom televízia, internet. 

NECHTY

Uf, tak nechty sú moja problémová zóna! Dlhé roky som si ich z nervozity, neskôr aj zo zvyku obhrýzala a za svoje ruky som sa hanbila. Zistila som však, že je to celé v hlave. Keď som prestala, začala som si nechty aj častejšie lakovať, ale obťažuje ma, že sa mi už po jednom dni lak zošúpe, preto chodím na manikúru. Dávam si robiť gel lak, vyzerá podľa mňa prirodzene. Moje najobľúbenejšie laky sú Max Factor v odtieni sheen merlot, Flormar Supershine v odtieni 47, Rimmel, alebo Chanel – Le vernis 641 v odtieni Tenderly

ŠPECI PRÍLEŽITOSTI

Ak sú, vtedy si idem si dať upraviť obočie, vlasy, nechám sa aj namaľovať. Chodím ku kamarátke Barbore Novákovej, ktorá ma nalíči. A potom si starostlivo vyberám outfit. Moja úchylka sú topánky. Mám ich dooosť! (smiech)

OSOBNÝ TIP

V Ikea som si kúpila aloe vera, občas si z neho odrežem a dám na tvár. 

ČO VIDÍM KEĎ SA POZRIEM DO ZRKADLA 

Zrkadielko ani maľovátka pri sebe nenosím. Nie som zvyknutá ich cez deň používať. Nemám vôbec potrebu svoj vzhľad počas dňa priebežne kontrolovať. Ráno mi úprava tváre zaberie desať minút, to je všetko.
Keď sa pozriem do zrkadla vidím malú usmiatu Martinku. Pehavú, ktorá sa stále smeje, je spokojná a šťastná. :) 

 

- voľne prerozprávané pre Aestheholic, 3.11.2016 v kaviarni kníhkupectva Martinus, vo Foxforde, Bratislava

- foto: súkromný archív M.Š., Zuzana Závodská