10 faktov o tretinoíne - zázraku pre disciplinovaných

WP_005389.jpg

Že milujem a ospevujem retinol už viete. A viete aj prečo. Pretože funguje. Možno ste ale netušili, že retinol je stále iba akýmsi rybníkom, jazerom, morom či možno až oceánom. Je prosto kdesi uprostred celého reťazca. Na konci nájdete napríklad retinyl palmitát. Ak chcete objaviť fontánu mladosti, nájsť zdroj, musíte sa vybrať k prameňu. A tretinoín bude váš cieľ. Cestou len pozor na bájne sirény, a iné pliagy.  

 

1. Čo to je?

Tretinoín je kyselina retinová vo farmaceutickej podobe. Je z prvej generácie lokálnych retinoidov a používa sa najmä na liečbu akné vulgaris a folikulárnej keratózy.

Existuje v rôznej koncentrácii. Najpoužívanejšie sú 0, 025%, 0,05% a 0,1%.

Jeho izomérom je izotretinoín, ktorý sa tiež nachádza v liekovej skupine retinoidov. Toto liečivo napríklad obsahuje Roaccutane, ktorý som aj sama vnútorne užívala. Viac o mojej liečbe akné sa dočítate tu.

V tomto článku budem pre liečivo tretinoín používať označenie Retin-A. Je to americké označenie konkrétneho krému s tretinoínom. Existujú aj iné prípravky,  napr. Renova, A-Ret, Tazorac, Differine. Americká Potravinová a lieková agentúra FDA konkrétne generikum Retin-A schválila už v roku 1971.

Ako mi povedala Michaela Lukáčová z Lekárne INA na Hodžovom námestí v Bratislave, u nás retinoidy v krémovej alebo gelovej forme môžu predpísať iba lekári. A nemusia to byť vždy iba dermatológovia. Na Slovensku sú liečivami s retinoidmi krémy alebo gely ako Belakné, Isotrexin alebo Differin. Každé liečivo má trochu iné zloženie, v Isotrexine je napríklad isotretinoín (to isté, čo v Roaccutane, ktorý sa prehĺta), Differine obsahuje okrem retinoidov napríklad aj adapalén. Existujú aj ďalšie krémy ako napríklad Infadolan alebo Lokacid, Aknemycin.

Retin-A je kratšie a jednoduchšie ako TRE-TI-NO-ÍN a keďže je to aj to, čo aktuálne sama používam, bude nás toto označenie ďalej sprevádzať.

 

2. Aký je rozdiel medzi retinolom, tretinoínom (Retin-A) a retinyl palmitátom?

Retinol pomáha pokožke udržať si správne pH a zvýšiť jej elasticitu. Redukuje vrásky, koža je po jeho použití hladšia, póry sú menej viditeľné a čistejšie, lieči vyrážky a akné. Tým, že pleti pomáha produkovať jej vlastný kolagén, vytláča na povrch mladšiu a zdravšiu, obnovenú pokožku. Robí teda všetko, čo aj tretinoín. Vo všeobecnosti je však ale asi tak 20x slabší, aj keď nie taký iritujúci.

Preto tretinoín môže predpísať jedine lekár, zatiaľčo krémy s retinolom a inými formami vitamínu A kúpite normálne v drogérii alebo lekárni, prípavky s retinolom ponúkajú aj mnohé zahraničné kozmetické značky. Z lekárenských napr. Vichy, Avene, La Roche Posay, z drogérkových u nás bieda, L´orealy nepočítam, Avon Anew má vraj niečo, Neutrogena- ale nie tá v našich drogérkach, bohužiaľ. Nádejou je ešte Olay Regenerist, a potom už len objednávať, napr. Verso, Medik 8 , Skinceutical, RoC, StriVectin a podobne. Vitamín A nájdete aj v prírodnej podobe, v olejoch. Napríklad šípkovom alebo mrkvovom. Samozrejme nie je ale taký silný a teda ani zďaleka taký účinný ako medicínsky.

Retinyl palmitát je kombináciou retinolu a kyseliny palmitovej (čo je čistiaca zložka, ktorú nájdete väčšinou v mydlách. Všetky tieto látky sú derivátom vitamínu A a sú pre pleť super. Akurát nie vo všetkých krémoch a sérach sa dopátrate k účinnej koncentrácii, a teda aj uvidíte výsledky. Aby som bola konrkétnejšia, retinyl palmitát na chvoste listu ingrediencií nájdete aj v krémiku s minerálnym olejom slovenského výrobcu za 2 eurá. Od neho ozaj nemôžete čakať, že vám pomôže s omladzovaním. Alebo čakajte..

 

3. Ako funguje?

Tretinoín vymysleli na liečbu akné. Popri tom sa však zistilo, že významne pôsobí v boji s fotostarnutím. Ako jediný z liekov totiž pracuje na molekulárnej úrovni. Tretinoín aktivuje tzv. RAR receptory. Ľudia, ktorí používajú Retin-A napr. 15rokov, vyzerajú vo svojej 70tke mladšie, než keď mali 55 a tretinoín nepoznali. „Kožné bunky obsahujú retinoidové receptory, ktoré pomáhajú regulovať to ako bunka funguje. Ako starneme, naše bunky sa začnú správať pomerne nepredvídateľne. Používanie Retin-A ich činnosť normalizuje“, povedal Dr. Min-Wei Christine Lee, dermatológ vo Walnut Creek v Kalifornii pre NY Times.  

 

4. Prečo ho používať?

  • zlepšuje textúru pokožky

  • vyhladzuje vrásky, pretože pokožku obnovuje od jej najhlbších štruktúr

  • funguje aj na pigmentové škvrny, jazvy a rozšírené póry

  • má dokonca schopnosť znížiť u niektorých osôb riziko vzniku rakoviny kože

To, za čo si však Retin-A vyslúžil toľko chválospevov a vynikajúcu reputáciu je schopnosť ovplyvniť zachovanie kolagénu.

Kolagén je to, čo dáva našej pleti štruktúru, kolagén je pre pleť niečo ako výplň pre váš vankúš. Opakované vystavovanie sa UV svetlu trhá kolagénové vlákna a ako starneme, naše bunky ich už nie sú schopné opravovať. Pokožka vráskavie, ovísa, vädne, stráca plnosť a pružnosť. Z nášho pampúchovitého makkučkého vankúšiska je zrazu vypelichaná placatá rohožka. 

Retin-A má v tomto smere zásadný efekt. Dokáže totiž zabrániť fotostarnutiu ešte predtým, než sa vôbec stane. Trocha sci fi? Možno. Ale pravidelné užívanie Retinu-A ukázalo, že zvyšuje množstvo novovytvoreného kolagénu v pleti a dokonca, že ten nový aj niekoľko rokov vydrží. Tak, tajomstvo všetkých celebrít, ktoré aj po 45ke vyzerajú fantasticky je vonku. Ej! ;)

 

5. Je tretinoín pre všetkých?

Tu sa názory rozchádzajú. Jedna skupina dermatológov tvrdí, že nie je vhodný pre ľudí s citlivou pleťou so sklonmi k začervenaniu, tá druhá skupina naopak nedá na tretinoín dopustiť práve pri liečbe senzitívnej kože a kože náchylnej na rosaceu. Tá druhá skupina lekárov len dodáva, že treba pri citlivej pleti budovať jej schopnosť prispôsobiť sa a začať s nižšími koncentráciami, malými dávkami a veľmi zľahka. A tiež doplniť to kvalitnou hydratáciou a regeneráciou. Je na každom z vás akého má lekára, a komu sa rozhodnete dôverovať. Môj dermatológ napríklad tretinoín chcel používať, ale nerobí mu vraj dobre a nemá na to nervy. No chlap. A ja, jeho pacientka s citlivou pleťou, používam. Musím mu poslať link na tento článok..

 

6. Stenšuje dlhodobé používanie retinoidov (retinoly + tretinoín) pleť?

NIE. V tomto sú zajedno všetci dermatológovia. Retinoidy zľahka stenšia vrchnú vrstvu pokožky, tzv. stratum corneum. Práve tá má tendenciu vplyvom slnečného žiarenia a veku hrubnúť, nemá jednotný tón a podobne. Práve preto je dôležité používať cez deň SPF. V zimných mesiacoch aspoň SPF 15, počas obdobia s intenzívnejším žiarením SPF 30 a viac. 

Vo vrstvách kože, kde je to naozaj podstatné, teda epidermis a dermis spôsobujú retinoidy presný opak. A teda pleť zahusťujú, lebo tvoria viac nových zdravých buniek, zbavujú kožu tých s poškodenou DNA, zlepšujú mikrocirkuláciu kože a produkujú kolagén. 

Takže jediný dôvod prečo a kedy potrebujete, aby bola hrubšia vaša najvrchnejšia vrstvička kože je vtedy, ak trávite veľa času vonku pri outdoorových aktivitách. V lete na pláži, ale aj v zime na horách. Vtedy vás najvrchnejšia hrubšia vrstva kože lepšie ochráni pred UV. No aj vtedy sa musíte natrieť SPF samozrejme. 

Preto som ja osobne s tretinoínom začala koncom septembra, a skončím pravdepodobne na jar. 

 

7. Prečo na jeho používanie treba tretiu vysokú?

Používanie Retin-A môže byť veľmi náročné. Alebo, môže sa zdať, že je. Ak som niekedy napísala, že na žiadny krém by sme nemali pokožku „privykať“ ak pocítime pálenie, svrbenie, alebo iné nepríjemné reakcie, v prípade tretinoínu to neplatí. Celá skupina retinoidov, teda tretinoín spolu so všetkymi retinolmi na trhu je výnimkou. Kľúčové je to s ním nevzdať, pretože prvých výsledkov sa možno dočkáte až po pol roku. Najskôr. Ja používam tretinoín 4 mesiace a až teraz mám pocit, že sa niečo dobré deje v republike kože! 

 

8. Ako tretinoín používať správne?

PRÍPRAVA

  • ak ste ešte nikdy neužívali nič s retinolom, skúste najprv retinolové prípravky z drogérie, neskôr z lekárne, a až keď nadobudnete trpezlivosť a zistíte ako ich zvláda váš fejs, choďte do silnejšej verzie v podobe tretinoínu

FORMA

  • tretinoín existuje vo forme gelu a krému. gel obsahuje aj alkohol a hodí sa skôr na veľmi mladú a veľmi mastnú pleť. tretinoín v kréme je vhodnejší pre zvyšok populácie

KONCENTRÁCIA

  • začnite s najslabšou koncentráciou, všeobecne sa odporúča začať s 0,025kou, ja mám 0,05ku...existuje aj 0,01tka, čo je asi najslabšia koncentrácia, podľa mnohých recenzií na nete, ktorými som sa prelúskala, však nerobí takmer nič. postupne môžete prejsť na silnejšie verzie, ale nie vždy je to potrebné. ak pre vás 0,025ka robí, čo má, môžete na nej fungovať celý život

FREKVENCIA

  • s tretinoínom musíte opatrne. potrebujete naň pleť privyknúť. v konečnom dôsledku tu nie je zásadné ani tak množstvo (čím viac sa natriem, tým lepšie), ani koncentrácia, ale práve frekvencia! asi prvé dva mesiace som si dávala malú perličku krému iba RAZ za týždeň. potom som pridala na 2 RAZY do týždňa. prešli necelé štyri mesiace a ešte minulý týždeň som bola som stále na dvoch použitiach do týždňa. teraz som prvý týždeň na obdennom používaní, a chcela by som sa dostať k používaniu každý večer. ak to ale môj fejs nebude vykrývať, nezbláznim sa a ostanem pri tom, čo mi bude najviac vyhovovať

VEDĽAJŠIE ÚČINKY

 

  • prvé mesiace môžete zakúsiť nepríjemné sprievodné javy. pokožka môže očervenieť, šúpať sa, produkovať viac mazu a byť napnutá, či dehydrovaná. alebo bude citlivá na dotyk, citlivá na iné vaše kozmetické produkty. toto všetko sa môže stať aj pri postupnom zavádzaní Retinu-A do vášho kozmetického života. treba sa na to pripraviť. kto na to nemá nervy, Retin-A nie je preňho a odporúčam mu iné formy vitamínu A, napr. Retinol 8 od švédskej firmy Verso

APLIKÁCIA

  • Retin-A vždy nanášame na úplne vysušenú pleť. asi ste si všimli, že si séra alebo oleje nanášam na vlhkú pleť, kvôli lepšej absorbcii, tu platí výnimka. keď je naša pleť vlhká, ľahšie látky vstrebáva. pri tretinoíne by však mohlo dôjsť k iritácii, preto musí byť pleť úplne suchá. po odlíčení a osušení uterákom sa teda odporúča počkať 20-30 minút. ja čakám asi 10. ak si už raz vaša pokožka privykne, môžete čas čakania skrátiť. vo fáze privykania si nedávajte Retin-A okolo očí, okolo úst, ani blízko k nosu. všade tam je koža veľmi tenká, mohlo by vás to tam obzvlášť štípať, alebo vysušiť. kto nemá cit, je dobré si tieto oblasti predtým natrieť napr. olivovým olejom alebo mastnejším ochranným krémom, či vazelínou. Retin-A si nanášam aj na krk, dekolt a chrbty rúk. jednu perličku na tvár, ďalšiu na tieto zóny. keďže mám krk a dekolt citlivejšie, zmiešam vždy Retin-A s nočným krémom, a tak nanesiem

NAČASOVANIE

  • používajte tretinoín iba večer. slnečné žiarenie v ňom ničí vitamín A, ráno nezabudnite na SPF. nemalo by význam natieť sa ním ráno, lebo by sme tak z neho nevyťažili, čoho je schopný. práve firma Verso je prelomová v tom, že ich forma Retinolu 8 účinkuje v synergii s UV filtrami a môžete ich používať aj cez deň. veľmi pokrokové, veľmi pohodlné, aj keď nie práve lacné

TEMPO

  • ak robíte všetko dobre a stále máte pocit, že máte divný fejs, na začiatku dokonca môžete vyzerať oveľa horšie, nebojte sa, len vydržte! pokojne uberte na frekvencii, ale úplne Retin-A nevzdajte. znamenalo by to, že sa dostanete do bludného kruhu iritácie, hojenia iritácie, a novej iritácie. hneď ako sa vám pleť trocha pozbiera, dajte si tretinoín zas. iba tak naň pleť privyknete a budete sa môcť tešiť z vynikajúcich výsledkov. iritácia postupne ustúpi až zmizne

TABU

  • tretinoín je absolútnym tabu pre tehotné a dojčiace ženy. ak zistíte, že ste tehotná a krátko predtým ste používali nejaký krém s retinolom z drogérie, nepanikárte, nič sa nedeje, len ho už prestaňte používať. medicínsky tretinoín si nedávajte predpísať ak máte partnera a plánujete rodičovstvo, a radšej ani vtedy keď sa milujete bez ochrany. tretinoín ma teratogénne účinky, to znamená, že môže poškodiť plod a vyvolať vrodené poruchy

TRETINOÍN + AHA, BHA, vitamín C, hydrochinón, laserová epilácia, kozmetické procedúry

  • exfoliujte. ak sa vaša pokožka začne pri použití tretinoínu šúpať, nie je to priamym znakom exfoliácie, ale iritácie. tú starú odumretú kožu potrebujete odstrániť. ak používate produkty s AHA alebo s BHA kyselinami, choďte na to opatrne a zistite, čo vám robí najlepšie. ja som na čas, kedy svoju pleť privykám na Retin-A vysadila Foreo Luna, nerobím si mezoterapiu a používam iba ruky a bavlnené handričky. ak používate sérum s vit. C, môžete, dajte si ho ráno, spolu s SPF. ak používate hydrochinón na zosvetlenie pigmentových škvŕn, dajte si ho aspoň 45 minút po nanesení Retinu-A. no najlepšie bude, ak sa o tom poradíte s vašim dermatológom, ktorý vám Retin-A predpíše. ja momentálne žiadne Céčkové sérum nemám, takže keď ho znova nadobudnem, budem vedieť viac. rovnako vynechajte návštevu salónov a všetky invazívnejšie zákroky. vlastne môžete ísť iba do parnej sauny a na masáž, dať si masku a podobne. ja si chĺpky pod nosom odstraňujem holiacim hrebienkom cca každé 2-3 dni, ale vždy dbám, aby to nebolo tesne pred alebo tesne po dni kedy som si dávala Retin-A. celú tvár si s ním holím asi raz za 3 týždne a pohoda. to vychytáte

 

  • aktuálne si privykám na model Retin-A obdeň, exfoliácia podľa potreby ale najmenej 2x do týždňa,

  • ak použijem večer Retin-A, môžem exfoliovať aj hneď ráno, vyhovuje mi na to Sunday Riley sérum Good Genes, alebo AHA toner Pixi

  • keď chcem zvoliť nejaký z mojich silnejších exfoliantov ako P50, alebo Liquid Gold, či Liquid Gold serum, doprajem si dva večery po tom bez Retin-A

 

9. Ako sa k nemu dostať a koľko stojí?

Ja mám Retin-A od kamošky, ktorá ho má od kamošky z Dubaja. Tam je voľne predajný. V Amerike stojí pre ľudí so zdravotným poistením okolo 60-70 dolárov jedna tuba, ktorá vám mimochodom vydrží aj tri roky. U nás Retin-A nezoženiete. Donedávna sa ešte dal kúpiť v Českej republike, no už minulé leto nebola v Prahe bez predpisu šanca. Medicínsky tretinoín sa dá ešte voľne kúpiť napr. v Mexiku (haha), spomínanom Dubaji, (hahaha), alebo ešte v Indii a Číne, už sa nesmejem. Čiže buď si nechať priniesť zo spomínaných destinácií, alebo poprosiť o predpis svojho dermatológa alebo iného lekára, alebo sa uspokojiť s inými formami vitamínu A, napríklad retinolom od firmy Skinceuticals.

 

10. Prečo sa o ňom nehovorí? 

To, že Retin-A predpisujú jedine lekári má svoje opodstatnenie. Je to LIEK. Na to by ste mali myslieť, keď s ním budete chcieť experimentovať. Tretinoín funguje a je účinný, môže vašej pokožke výrazne pomôcť, aby vyzerala mladšie a pestovane celý život. Nejdem tu na vás s rozprávkou o tom, že sú jeho účinky násilne utajované skupinkou siedmych holohlavých Židov, aby mali z čoho žiť kliniky estetickej chirurgie..aj keď niečo pravdy na tom bude, akurát tí Židia nie sú holohlaví ;) 

Ale vážne.

Spolu s antioxidantami, exfoliáciou a SPF je tretinoín vecička, ktorá udrží vašu pleť vo výbornej kondícii. Luxusnej. Aj bez výplní, botoxu a iných, invazívnejších procedúr, ktoré dokážu meniť váš výraz. A ani na tom samozrejme nie je nič zlé. Pretože niekedy je zmena výrazu presne to, čo chceme a potrebujeme. Je predsa skvelé, že si dnes môžeme dať  podvihnúť padnuté obočie, nechať odstrániť prebytočnú pokožku na viečkach, korigovať nos, prípadne zosymetrizovať pery alebo doplniť tvári stratený objem.

 

Tvárová architektúra ma nesmierne fascinuje, má veľkú budúcnosť a chcem sa jej v Salóne Gertrúda určite venovať a aj na ňu sama šetrím :) Má však jednu zásadnú nevýhodu. Alebo lepšie, chúlostivý element, ktorý treba zvážiť. Musíte pri nej dôverovať iným. Ich vkusu, citu, skúsenostiam a zručnosti. A ešte s rozdielom, že zatiaľčo pri zmene názoru v procese rekonštrukcie bytu alebo domu, stavbu jednoducho zrovnáte so zemou, pri úpravách tváre to vždy také izy pizy nie je.

 

 

 

 

* Odborné informácie v článku sú založené na poznatkoch dermatológov a odborníkov na starostlivosť o pleť, ktorých uznávam: doktor Zaujec, Cynthia Bailey, Renee Rouleau, Marko Lens, Paula Begoun a ďalší...  

** Nespolupracujem so žiadnou farmaceutickou ani kozmetickou firmou, presvedčenie o účinnosti tretinoínu a retinoidov celkovo pochádza z mojej osobnej skúsenosti a štúdia témy, no na jeho používanie a experimentovanie s ním nikoho nenavádzam, a teda ani nepreberám zodpovednosť za prípadné komplikácie. Určite sa najskôr poraďte s vašim dermatológom.

 

 

Užívate alebo sa chystáte použiť tretinoín? Našli ste v texte faktickú chybu? Chcete sa niečo opýtať? Počúvam :)