Obľúbenci 2015

Uf, znova december, najvyšší čas oboznámiť vás s hŕstkou vecičiek, ktorá to tento rok vytiahla do mojej top desiatky. Všetko sú to veci, ktoré som testovala viac ako 6 týždňov a neváhala by som kúpiť si ich zas a znova. A ak si ich náhodou už nekúpim nebude to preto, že by ma prestali baviť, alebo viac nefungovali, ale preto, že konštantne potrebujem skúšať niečo nové, chápete. Tohtoročná výberová desiatka nebude len o kozmetike, ani zďaleka...

 

1.FOREO LUNA

Lunu si môžete vziať do sprchy, voda jej nevadí, práve naopak. Dostanete k nej pekné vrecúško na cesty, nabíjačku, aj nejakú kartičku, ktorou si prístroj zaregistrujete online, kvôli záruke.

Lunu si môžete vziať do sprchy, voda jej nevadí, práve naopak. Dostanete k nej pekné vrecúško na cesty, nabíjačku, aj nejakú kartičku, ktorou si prístroj zaregistrujete online, kvôli záruke.

Už dlhšie som túžila po dákom kozmetickom rárohu, gedžite, vecičke, prístrojčeku. Uvažujem nad galvanickou žehličkou, ale keďže mi zatiaľ nikto nebol schopný vedecky vysvetliť v čom presne spočíva tá fyzika za tým, a teda ako je to exaktne s tým prúdom a pokožkou, odolávam. Chcela by som napríklad skúsiť aj kadejaké svetlá, červené a modré, napríklad Face Up, alebo taký Eye´o sonic, no, veď možno neskôr...

Nad Lunou som dumala hneď ako som zistila, že Clarisonic Mia nebude pre mňa, napriek tomu, že som o ňom kedysi snívala. Akokoľvek sú totiž jeho štetinky mäkké, stále sú to štetinky, a teda STOP pre moju k rosacei náchylnú kožu. Fakt, že k nemu po čase treba dokupovať nové hlavice sa mi tiež nepozdával. Preto keď sa objavilo Foreo Luna, silikónové, minimalisticky pôsobiace milené čudo, pripomínajúce niektorým sexuálnu pomôcku, aesthe-radarčeky zablikali. Bránila som sa dlho, keďže sa dal iba objednať, pri návšteve Prahy, kde na mňa vábne hľadel v Sephore sa už pred ním ale nedalo ujsť.

Foreo Luna má jemné silikónové výstupky a vibruje. Ako sexuálna pomôcka sa ale použiť nedá. Smola. Zato si ho decentne priložíte k tvári, navlhčíte pleť čistiacim gelom alebo mliekom (nič abrazívne, nič s kyselinami a nič s ílom, mohlo by to poškodiť silikón) a prechádzate všetky jej štyri kvadranty, každý 30 sekúnd. Aby ste boli presní, prístroj po tomto čase vždy zabliká a vibrácie asi na sekundu ustanú. Vtedy viete, že sa máte presunúť inam. V počiatočnom vytržení som si presne nenaštudovala manuál a „foreovala“ som sa hádam aj 5 minút. Pleť bola akurát trocha iritovaná a mala som pocit, že to nič nerobí. Bola som sklamaná. Prvé dva týždne som dokonca uvažovala nad tým, že ho vrátim a v duchu som nad sebou zalamovala rukami, akú blbosť som to ja nešťastnica zasa kúpila. To sa ale zmenilo, fúúú, NAŠŤASTIE! keď som ho začala používať tak ako treba. Od augusta je mojim nerozlučným pomocníkom pri čistení pleti a masáži a nedám naňho dopustiť!

Lebo Luna funguje v dvoch režimoch. Jednou stranou minútu čistíte, druhou potom masírujete. Masážna strana je bez výstupkov, a tiež si ju iba prikladáte. K oku, na čelo, na všetky partie, kde vám cez deň pracuje mimické svalstvo. Vibrácie ho uvoľnia, cítite to ako jemné zášklby. Prístroj si tiež zapamätá v akom režime ho používate a bude v ňom následne fungovať, stále však môžete uberať alebo pridávať intenzitu vibrácií. Okrem toho fičí bez nabíjania od augusta už 4 mesiace vkuse, čo je úplná paráda! Existujú rôzne farby, každá je určená pre iný typ pleti a zodpovedajú tomu výčnelky na prístroji. Napríklad biely, určený pre extrémne citlivú pleť žiadne nemá, z oboch strán je takmer hladký, až na jemne vystúpené pásiky. Ja mám ružový na normálnu a citlivú pleť. Vyhodnotila som ho ako kompromis medzi účinnosťou a šetrnosťou. 

Foreo Luna odporúčam všetkým „bjuty fajnšmekrom“ a tým, ktorí chcú do krásy trocha investovať. Je super aj pre mužov, ktorých otravuje pestovať si v kúpeľni záhon fľaštičiek a flakónikov (tu postačí jemný čistiaci gel a čierne Foreo, mm, aké sexi), a ešte tým, ktorých nebavia handričky, uteráčiky a žinky. Ja sa doma hrám na salón, takže čistím prvú ligu. Aj žinky, aj handričky, aj Foreo Luna, aj VŠETKO! :) 

2. ŽILKA OPTIK STUDIO

Keď sme už v tej Prahe, pozhovejme ešte. Bola som tam koncom júla na makeup kurze. Furt som o tom nenapísala, viem viem, čo mám dať výpoveď?

Dala som si záväzok, že v Prahe nič nebudem kupovať, a celý týždeň som sa aj držala. A potom prišiel piatok... Išli sme sa s kamarátkou z kurzu len tak „pozrieť“ do tejto optiky neďaleko Make up Institute Prague na Budečskej na Vinohradoch, a bác, otrieskala som tam takmer celú mesačnú výplatu. Ale! na svoj charakter! Pretože ako vraví Filip Žilka, majiteľ optiky, oni spájajú charakter človeka s dizajnom okuliarov. Nemá rád, keď ľudia vravia, že okuliare dotvárajú tvár človeka. On sa na ne pozerá ako na ich priamu súčasť. Vy ste vaše okuliare a vaše okuliare sú vy.

Mám aktuálne nejaké pnutie k ofine či čo, anyway...tento model Alaina Mikliho, francúzsko-arménskeho dizajnéra priťahuje pohľady a je veľmi dobre zapamätateľný. Ideálny ak sa vám nechce príliš maľovať. Len podklad + rúž, a o pozornosť máte postarané…

Mám aktuálne nejaké pnutie k ofine či čo, anyway...tento model Alaina Mikliho, francúzsko-arménskeho dizajnéra priťahuje pohľady a je veľmi dobre zapamätateľný. Ideálny ak sa vám nechce príliš maľovať. Len podklad + rúž, a o pozornosť máte postarané. Deti na mňa vyjavene a dychtivo zízajú, dievčatká zvlášť ;)

Hneď ako obchod zbadáte, zaujme vás výborný dizajn. Už len logo je super, a vo vnútri je to rovnaké. Filip sa vám bude venovať aj niekoľko desiatok hodín, nosiť vám okuliare na podnosoch a preberať s vami filmy, hudbu, dizajn, klipy, život, knihy, a keď si „sadnete“, veľmi skoro vás prečíta. Kto ste, aký život žijete, kde sa pohybujete a kde by ste sa možno raz chceli, ako sami seba vidíte a čo všetko utvára vaše ja. Podľa toho vám potom ponúka rôzne brýle a keďže predáva výrobky tých najlepších svetových a európskych dizajnérov, nie je ľahké vybrať si. Teda vlastne, vybrať si nie je problém, ťažké je rozhodnúť sa, ktoré tam necháte :) 

Okuliare sú investíciou na roky, preto sa vôbec nehanbite pýtať, skúšať do nemoty, a dajte na váš pocit. Ja som v momente vedela, čo a ako. Týmto znova ďakujem Evičke, ktorá ma tam zaviedla, aj keď som bola potom polroka na nútenej hladovke ;) Ale už viem, že budem potrebovať aj tretie, minimálne ;)

MYKITA, to je dvojica dizajnérov Philip Haffmans a Harald Gottschling. Absolútne fascinujúci prístup k práci, premakaný dizajn, spojenie futuristických vízií a materiálových inovácií, masakrálne kvalitné prevedenie. Vždy som chcela aj voľnočasový, p…

MYKITA, to je dvojica dizajnérov Philip Haffmans a Harald Gottschling. Absolútne fascinujúci prístup k práci, premakaný dizajn, spojenie futuristických vízií a materiálových inovácií, masakrálne kvalitné prevedenie. Vždy som chcela aj voľnočasový, pohodlný model s ľahko spisovateľským nádychom, toto je on :) Všetky ich brýle vyrábajú ručne v Berlíne. Keď tam raz pôjdem, určite chcem exkurziu. Na ich stránku som si ale zakázala chodiť, pretože chcem VŠETKO!

3. VERSO

..fičia títo Švédi, musím uznať..

..fičia títo Švédi, musím uznať..

Z Prahy do Štokholmu, od okuliarov ku kozmetike. Konečne! Vo Švédsku sa totiž zrodila jedna z najlepších kozmetických značiek súčasnosti! VERSO. Verso je v latinčine naruby, naopak, v angličtine reverse, ako návrat v čase. Metaforicky je Verso to, čo je za iných okolností skryté, prakticky je Verso patentovaná formulácia retinolu, ktorý momentálne ako jediná látka funguje na medzibunkovej úrovni, a teda pomáha spomaliť prejavy starnutia pokožky. Prečítajte si to viackrát za sebou a pochopte, že potrebujete vo svojom kozmetickom živote retinol, VEĽA. RETINOLU. Viac o retinole aj iných zložkách kozmetiky som písala aj tu.

Kozmetika Verso v sebe spája nádherný minimalistický dizajn a funkčnosť obalu s efektivitou a preukázateľnou účinnosťou obsahu. Ich forma retinolu, Retinol 8 je totiž menej iritujúca ako medicínske koncentrácie, ale efektívnejšia ako zanedbateľné drogérkové, a vďaka svojej fotostabilite dokonca použiteľná aj cez deň spolu s SPF! Nevídané, neslýchané, reálne a potvrdené! Raz, keď budem žiť minimalistický kozmetický život s piatimi dózičkami na kúpeľňovej poličke, viem od koho budú :)

Osobne zatiaľ vlastním ich očné sérum, (mala som aj vzorku denného krému) a čo o ňom povedať, je fantastické! Ak máte po 30tke, pozorujete pokles viečok, zmenšovanie líčiaceho priestoru na prácu s tieňmi, drobné linky smiechu okolo očí, prípravky s retinolom sú pre vás, nečakajte a investujte do seba. Emulzie s kofeínikom, provitamínčekom B5 a glycerínikom sú fajn, kým máte 20, aj 25, a možno aj 29, neskôr už ale velebte vedu, verte mi.

Sérum má príjemnú konzistenciu, dômyselný pumpičkový obal pri jednom stlačení nadávkuje akurátny objem hrášku, ktorý bohato vystačí pre obe orbitálne zóny. Pretože očné okolie je všetko okolo oka, až po lícnu kosť smerom k spánkom, pod obočím a na viečku. Proste si to džabem všade, len nie do oka. Kto nie je na retinoly zvyknutý, môže v prvé dni cítiť jemné pálenie alebo štipkanie, rozhodne nech však krém neprestane používať. Výsledky hovoria jasnou rečou, a tou rečou je švédština ;)

 

4.LIRENE PHYSIO- MICELÁRNY ČISTIACI GEL

Naľavo Lirene, cca 4-5 €, vpravo Bio Essence Jelly Makeup Remover, cca-22-23€. Ten ázijský je vodičkovejší, výborné sú oba. Žiadne drhnutie a škriabanie, len jemne očistený fejs. A môže ísť aj na oči. Lirene kúpite v 101 drogérii, alebo v drogérii T…

Naľavo Lirene, cca 4-5 €, vpravo Bio Essence Jelly Makeup Remover, cca-22-23€. Ten ázijský je vodičkovejší, výborné sú oba. Žiadne drhnutie a škriabanie, len jemne očistený fejs. A môže ísť aj na oči. Lirene kúpite v 101 drogérii, alebo v drogérii Teta.

Konečne produkt z dostupnej cenovej hladiny. Do tej sa ponáram oveľa častejšie, odkedy mám hypotéku, ale sú okamihy keď je pôžitok z plávania takmer identický. Ako pri micelárnom geli od Lirene. Obľúbila som si micelárne gely pre ich šetrnosť, účinnosť a pôžitok, ktorý pri čistení pleti poskytujú. Fičala som dlho na Beauty Essence, aká bola ale moja radosť, keď som v slovenskom obchode zbadala podobný produkt, a ešte aj 4 krát lacnejší. Ueeeeej! Micelárny gel môžu používať všetky typy pleti, ideálny je na ráno, ako prvé a jediné, navyše expresné čistenie. Naniesť na tvár, rozmasírovať, navlhčiť prsty a znova premasírovať, pridať prípadne Foreo Luna, a zotrieť mokrou handričkou, opláchnuť, hotovo. Alebo ho používam ako sekundárne čistidlo večer, hneď po oleji alebo mlieku. Parádna vecička. A môžu ju používať aj muži. Len aby sa nezabudlo...

5. EMMA HARDIE MORINGA CLEANSING BALM

Luxusný, kvalitný a účinný produkt, ktorý sa bude výborne vynímať na vašej kúpeľnovej poličke, a dlho vám vydrží.

Luxusný, kvalitný a účinný produkt, ktorý sa bude výborne vynímať na vašej kúpeľnovej poličke, a dlho vám vydrží.

EH čistiaci balzam je už na kozmetickom trhu ikonou. Stal sa ňou v čase keď čistiace balzamy zaznamenali svoj veľký úspech. S radosťou mu konkurujú napríklad balzam od EVE LOM, prípadne Clinique, Elemis, Omorovicza, Darphin atakďalej.

Ja som si EH zvolila preto, lebo neobsahuje ani bambucké maslo, ani minerálny olej, ktoré mi, ako som už zistila, na pleť nevyhovujú. To ale neznamená, že nemám v pláne vyskúšať raz aj ikonický Eve lom cleanser, ktorý síce minerálny olej obsahuje, rovnako ako olej klinčekový, známy svojimi protizápalovými účinkami na pleť s tendenciou k upchávaniu pórov, aj Clinique, aj, aj...

Ale späť k Emme Hardie. To je mimochodom uznávaná facialistka, páči sa mi tento výraz viac ako kozmetička, po slovensky by to mohla byť, čojaviem, tváristka? 

K navrhovaniu vlastnej kozmetiky EH tiež priviedli osobné zdravotné problémy. Je špecialistkou na aromaterapiu, a preto vo svojich produktoch pracuje najmä s vonnými olejmi. Jej svetovo uznávaný čistiaci balzam obsahuje extrakt zo semien moringy olejodárnej. Tento strom s kvietkami, ktoré rastú do tvaru triangla nazývajú tiež stromom života. Pôvodne pochádza z Himalájí, ale rozšíril sa do Afriky, Ázie a do Južnej Ameriky. Semená stromu moringa sú bohaté na tzv. ben olej, ktorý obsahuje veľké množstvo kyseliny behenovej, mnoho antioxidantov a ešte kopec ďalších skvelých vecí, ktoré nájdete v encyklopédiách.

EH balzam môžete v tenkej vrstve naniesť na celú pleť, ja si natieram aj riasy, obočie a pery, a nechám 10 minút pôsobiť ako masku, zvyšky vmasírujem do chrbtov rúk. Úžasne hydratuje dehydrovanú a vystresovanú (moja), ale aj suchú a starnúcu pleť.

EH balzam môžete v tenkej vrstve naniesť na celú pleť, ja si natieram aj riasy, obočie a pery, a nechám 10 minút pôsobiť ako masku, zvyšky vmasírujem do chrbtov rúk. Úžasne hydratuje dehydrovanú a vystresovanú (moja), ale aj suchú a starnúcu pleť.

Čo tam ale nenájdete je, ako úžasne vonia, a aký dokonalý pocit domáceho salóna vám jeho použitie v spojení s luxusnou mikrofázovou žinkou s iniciálami EH poskytne!

Z jednej strany je uteráčik 100 percentný mušelín, z druhej strany jemná mikrofáza. Dokonalá exfoliácia a pôžitok! V mojom budúcom salóne každý pri odchode dostane taký uteráčik, s iniciálami Salónu Gertrúda, pochopiteľne...

Okrem spomínaného oleja zo semien moringy obsahuje balzam aj hroznový olej (z jadierok),  mandľový olej, olej z kôry pomaranča, bergamot, jazmín, ružový olej, no, je dokonalý! Zmiešate malé množstvo na chrbte ruky s kvapkou vody, vznikne jemný krém. Tým si potom rozmasírujete a vyčistíte tvár. Keď ju znova navhlčíte, balzam sa zmení na mlieko. 

 

6. BALEA HYDRATAČNÝ GEL

Toto leto som na hydratáciu, (okrem bezalkoholového tonera, celulózových masiek, hyalurónových sér a esencií) používala aj hydratačný gel od Balei. Už si nepamätám kde presne, ale buď na krabičke, alebo v pôvodnom nemeckom texte na obale stálo, že je aj s ochranným faktorom. Rozhodne sa však na to nespolieham, a SPF riešim osobitne.

Balea gel používam iba na deň, a som s ním veľmi spokojná. Fakt veľmi. Ak poznáte efekt Clinique Moisture Surge, toto je čosi veľmi podobné, len s inou, morskou vôňou, a asi za 2,50. Nie je o čom. Ak by aj nesadol, krk a dekolt sa len potešia..V lete bol pre môj fejs ako svieži dúšok vody a keďže sa zatiaľ skutočná zima neohlásila, používam ho stále, na chladnejšie dni možno doplním olejom.

Na pleti vytvára veľmi príjemný chladivý, zato dosť hydratačný efekt. Nemá konzistenciu úplného číreho gelu, ale ani krému, je to skrátka hybrid.

V poslednom čase prechádzam opäť rôznymi emocionálnymi zmenami, ktoré idú bohužial ruka v ruke so stresom, a tak je moja pleť v jednom kuse dehydrovaná  a produkuje viac oleja, no pritom cítim, že pod povrchom ju smädí. Preto všetko, čo pomáha tento stav zlepšiť, vítam.

Vitaj teda Balea hydratačný gel a konaj si svoju povinnosť prosím ťa!

 

 

7. HYDRATAČNÁ MASKA S DVOJITÝM LIFTINGOM MY HSIN NI

Kým nevlastním žiadny nočný podbradový spevňovač, je táto maska jedinou možnosťou expresného liftingu. Skúste ju, nič za to nedáte. Okrem nejakých dvoch- troch eur teda..

Kým nevlastním žiadny nočný podbradový spevňovač, je táto maska jedinou možnosťou expresného liftingu. Skúste ju, nič za to nedáte. Okrem nejakých dvoch- troch eur teda..

Tí, ktorí ste v Aestheholic skupine na facebooku viete, ako som testovala túto masku a priamo v procese sa zľakla jednej jej ingrediencie s dlhým názvom. Možno ste už ale nezachytili, ako to celé dopadlo.

Písala som totiž do firmy, ktorá masky vyrába e-mail, a oni mi aj, čuduj sa svete, odpísali. Všetko je tak v poriadku, lebo Methy-liso-thia-zoli-none je údajne v koncentrácii 0,01 % v pohode. Európska komisia zakazuje mix dvoch látok, a to Methylchloroisothiazolinone + Methylisothiazolinone v pomere 3:1, čo v ich výrobkoch, a ani v iných celulózových maskách nie je. Poslali mi v prílohe aj celé znenie EU úpravy, zaželali pekný deň a priložili youtube video z Taiwanskej opery. Tak som im na oplátku poslala Janu Kirschner, nech vedia! Takže smelo do toho, môžeme radostne upínať k ušiam a tešiť sa z príjemného liftingu. Žiadna "kauza Alfa Bio cícerová po druhé!”  

12052608_10153657002148674_7582805877308258072_o.jpg

Pre úplnosť pridávam zloženie aj sem: 

VODA, EXTRAKT Z RIAS, 1,3 BUTYLÉNGLYCOL (ALKOHOL), HYDROXYETHYL UREA (hydratant, v porovnaní s glycerínom ma lepšie senzorické vlastnosti, nie je taký lepkavý napr. a veľmi dobre dlhodobo hydratuje), XANTÁNOVÁ GUMA (bezlepkový polysacharid, keby ste to chceli napr. jesť, dodáva maske viskozitu), SODIUM HYALURONÁT (sodná soľ kys. hyalurónovej, má menšie molekuly ako samotná KH, takže dokáže lepšie penetrovať do pokožky, čistá KH sa iba vpichuje), DIPOTASSIUM GLYCYRRHETINATE (botanická zložka, soľ odvodená z koreňa sladkého drievka, zlepšuje vzhľad suchej pokožky, obnovuje jej pružnosť, dodáva výrobkom vôňu), METHYLISOTHIAZOLINONE, PARFUM                                                                                                   

8. BALEA SOFT CLEAR ANTI PICKEL GEL

Ako všetky Balea prípravky, kúpite v DMke, stojí asi 1,20.

Ako všetky Balea prípravky, kúpite v DMke, stojí asi 1,20.

Cysty, hrbolce, podkožáky. Au, au, au. Kto ich nepozná, nevie, čo je kozmetický kríž. Nebudem vám klamať, ale pritrafia sa stále aj mne, dávno po tridsiatke. Sú mesiace keď je úplne jasno, a potom sa zjaví také delo, že, ach…V novembri som sa rozhodla, že idem priberať a zaradila som preto do svojho jedálnička aj plnotučné mlieko. Je to jediná vec, ktorú som zmenila, a síce to nepredstavujem ako klinicky potvrdený záver vedeckej štúdie, ale dám si na mlieko opäť bacha. Pre istotu.

Čo už ale s podkožákom, keď sa objaví, a nemáte extra prachy? Môžete skúsiť domáce recepty ako tea tree olej na striedačku s kokosovým olejom, morskú soľ s medom, rozdrvený acylpirín alebo zinok a podobne, niekedy sa ale hodí mať niečo hygienické, malé a schopné prenosu v kabelke. Urobila som teda prieskum toho, čo ponúkajú na podobné stavy naše drogérie. A našla som Balea soft anti pickel gel.

Je to priesvitný gel s antiseptickou arómou a obsahom kyseliny salicylovej. Stačí najskôr 2x denne, ak je vám málo, môžete aj pridať. Gélik robí, čo má, teda, dezinfikuje, a vďaka kyseline salicylovej preniká hlbšie do póru, kde pôsobí. Ak teda hľadáte niečo, čo vám lokálne vysuší a dezinfikuje vyrážku, skúste ho. Efektívny je dosť, aj keď rátajte s tým, že naozaj hlboká cysta sa aj s ním môže do kozmetických lovíšť poberať pomerne dlho. Tak to proste je.

Ak máte, môžete na vyrážky lokálne skúsiť aj retinoidy, tak to robím ja, na striedačku s BHA. Podkožné cysty NESMIETE vytláčať, nikdy, nikdy, nikdy, aj keby ste sa ich mali zbavovať roky. Jazva, ktorá vám totiž po jej rozrýpaní zostane už nezmizne. Ani po diamantovom peelingu, ani po peelingu z rozomletých tiel malých Japoniek, prosto, po ničom. Na pleť musíte ísť nežne. Aj keď sa jazvy peelingami zjemnia, novú pokožku zatiaľ môžete získať len transplantáciou. Hej, aj ja na to čakám, že to raz bude inak, a potom si dám kompletne prezuť fejs, dovtedy....BHA priatelia.

9. ZIAJA SENSITIVE FIRMING NIGHT CREAM

Aktuálne experimentujem s tretinoínom na predpis, v kréme. Podrobnejší článok o tom zverejním neskôr. Zatiaľ k tomu len toľko, že ide o koncentráciu úplne najnižšiu, 0,05%. Pleť musíte na retinoidy privykať ( tretinoín je omnoho silnejšia forma derivátu vitamínu A, tí, ktorí začínajú s retinolmi bežne dostupnými v lekárňach alebo drogériach sa nemusia báť), a pripraviť sa aj na pár nepríjemných momentov. Môže nastať zvýšené šúpanie, mierne začervenanie a dostaviť sa môžu aj pocity pnutia. Ak používate najnižšiu koncentráciu a primerané množstvo, zostáva už len upraviť frekvenciu. Ja som zatiaľ pri použití raz za týždeň.

Ziaja - aký krepý názov, taký skvelý obsah. Kúpila som v Tescu, majú možno bárskde..cena 6-7 eur.

Ziaja - aký krepý názov, taký skvelý obsah. Kúpila som v Tescu, majú možno bárskde..cena 6-7 eur.

Ako prevenciu proti iritácii a prípadnému vysušeniu používam  Efaclar H od La Roche Posay. Osvedčil sa mi pri užívaní Roaccutanu vnútorne, pleť pekne premastil, hydratoval, a neupchával mi póry, navyše krásne sviežo vonia. Napriek tomu, že obsahuje bambucké maslo ho mám veľmi rada a pre pleť namáhanú anti-akné liečbou je pohladením. Akurát stojí dáko okolo dvacky. No.

Aktuálne som však objavila veľkého frajera! Ziaja sensitive firming night cream. Bez silikónov, minerálneho oleja, parfému. Všetci a všetky, ktoré bojujete s akné, ale už aj s prvými známkami starnutia pleti, odhoďte parafínové L´orealy, silne parfumované Garniere, kadejaké igelitové Nivei a Indulony, alkoholové sajrajty (ospravedlňujem sa za ten tón, môžbyť sa medzi tými značkami nájdu aj fajn veci, ale pred očami mám konkrétnu osobu, na ktorej pleť myslím, keď to píšem, preto tie emocky) a natrite sa Ziajou! 

Je to ako keď porovnávate ružový koláčik s cukrovými guličkami, farebnou ryžou a nulovou nutričnou hodnotou a krásne nadýchané cesto z mandlí, medu a kvalitnej múky. Ziaja je presne to jednoduché ale výživné a chutné cesto. Nijaká nafarbená naoko efektná gebuzina. Obsahuje iba nevyhnutné veci potrebné na to, aby ste mohli namiešať základnú emulziu, nič, čo by vás mohlo dráždiť. Okrem toho kyselinu hyalurónovú, makadamový olej, olej zo semien bavlníka, antileukine 6, čo je bio ochranný faktor z morskej riasy, ceramidy, kukuričné triglyceridy, squalén, a phytosphingosine, klinicky overenú látku, ktorá sa nachádza aj priamo v lipidovej vrstve našej pokožky. Má protizápalové účinky, a ako vieme, akné je zápalové ochorenie kože. V porovnaní s Efaclarom H nevonia, takže je odstránená aj posledná šanca na iritáciu. Bang!

Od čias kedy mala Ziaja iba krém s kakaovým maslom a nejaké uhorkové prípravky, prípadné kozomliečne veci s minerálnym olejom, pretieklo veľa vody, a táto poľská značka sa, ako sa zdá, veľmi príjemne vyvinula. Robím si zálusk aj na iné prípravky z kategórie Sensitive, chcem napr. vyskúšať ich denný krém s SPF 20, fajn vyzerá byť ich enzymatický peeling, alebo čistiaca emulzia. A zaujala ma aj manuková línia. Adstrigentný exfoliačný toner s kyselinou salicylovou by mohol byť fajn riešením pre tých, ktorí riešime upchávanie pórov, vyrážky a cysty..

Šetrite si peniaze na kvalitné séra, očné prípravky, liečbu aktívnymi ingredienciami ako sú vitamín C a retinol či tretinoín, exfolianty, SPF a prípadné kozmetické procedúry a väčšie zásahy, ktorých nie ste schopní doma. Na "bejzik" ochranných krémoch, ktorých úlohou je akurát udržať v pleti hydratáciu a všetky kvalitné látky z vašich sér a esencií, ktoré ste na ňu aplikovali a tiež neiritovať a neupchávať póry, rovnako ako na odličovákoch možno ušetriť najviac. Tak veru.  

10. KOKOSOVÝ CUKOR

Minulý rok bol na tomto mieste matcha čaj, teraz je týmto extra požívateľným bonusom v top desiatke mojich tohoročných obľúbencov kokosový cukor. Narazila som naň náhodou v kaviarni Foxford v Martinuse, na bratislavskej Obchodnej, a keďže som v objemovke, šupnem si teraz sem tam do kávy či kapučína už aj cukor. Výnimočne som si tento kokosový nestrčila do kabelky ako zvyknem robievať ( a doma potom miešať s olejom a kávou na peeling), ale ochutnala.

Konzistenciou je jemnejší ako trstinový cukor, mne osobne pripomína rozomletý keksíkový základ, ktorý sa používa pri pečení cheesecake-ov.

Konzistenciou je jemnejší ako trstinový cukor, mne osobne pripomína rozomletý keksíkový základ, ktorý sa používa pri pečení cheesecake-ov.

Kokosový cukor nevonia ani nechutí kokosovo. Vôbec. Je totiž z nektáru kvetov kokosovej palmy. Do kryštálovej podoby sa spracúva pomocou tradičnej metódy redukcie nektáru nad ohňom, a to mu dodáva jemne sladkú arómu s podtónom karamelu.

Kokosový cukor je 100% prirodzené nerafinované sladidlo, má nízky glykemický index a vysoký obsah minerálov. Podľa Food and Agriculture organization of the United Nations z roku 2014, je najviac trvalo udržateľným sladidlom na svete.

Pre porovnanie s hnedým cukrom- kokosový má 16-krát viac draslíka, 30-krát vica fosforu a 10-krát viac zinku! Obsahuje 16 aminokyselín, vitamíny skupiny B a vitamín C. Je vhodný pre diabetikov a nezaťažuje pankreas. Obsahuje aj vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie glukózy. Je bohatý aj na minerály: draslík, mangán, zinok, železo, mangán.  

Ochutnala som, chutilo, takže som nacupitala do prvej Dmky a už je aj v mojej kuchyni. Dávam si ho na krupicu s maslom a škoricou, do kávy a smoothies. Učím sa extra sladiť, kvôli extra kalóriám, stále ale platí, že s cukrom, žiadnym, to netreba preháňať.

 

 

 

Toľko teda moje tohtoročné objavy a obľúbenci, čo ste si zamilovali vy? Či už zo sveta kozmetického alebo iného? Napíšte mi, však idú Vianoce :)