Interbeauty 2015

Ny, aký superský plagátik malo IB v 94´tom

Ny, aký superský plagátik malo IB v 94´tom

Hoci veľtrh krásy Interbeuty existuje už 20 rokov, nikdy som na ňom nebola. Túto jeseň som sa rozhodla to zmeniť a v dnešnom článku si prečítate ako som Interbeauty 2015 v Inchebe videla vlastnou optikou. 

Hneď ako mi do oka frnkli prvé bilbordy, zapamätala som si dátum a usporiadala termíny. Keď mi navyše bývalá kolegyňa z televízie, ktorá aktuálne hovorí za výstavisko Incheba ponúkla lístok, nebolo o čom. Preštudovala som si podrobne program, a už doma som vedela, ktoré stánky si zrejme nenechám ujsť. Toto je výsostne môj výber a pohľad na dva výstavné dni.

VEĽTRH KRÁSY

Každý by tam zrejme rád videl niečo iné. Fakt, že sa v jednej výstavnej hale tlačia odborníci, miestami aj vážne seriózni vedci so šarlatánmi, alebo len prostými občanmi a občiankami bez vkusu, zato s extrémnou túžbou predať, značku Interbeauty mierne degraduje. No ak uvážim, že by to od stánku k stánku malo byť len o kvalite, nebolo by v ľudských silách náležite to všetko absorbovať. Nie, ani v mojich. Preto som si vyčíhala štyri miesta, ktoré ako sa osobne nazdávam, za moju energiu stáli.  

ETANI

Nenápadný stánok hneď na rohu s dvoma sympatickými mladými mužmi a jednou dámou ma upútal hneď na začiatku. A potom ako som Petre Boukalovej pri zmienke o kolagéne povedala, že v neho neverím a ona mi veľmi ochotne a pomerne obsiahlo začala vysvetľovať princípy fungovania ich kozmetiky sme sa dohodli, že sa na druhý deň zastavím znova, už s diktafónom. Pretože keď mi niekto fundovane a rád odpovedá aj na rýpavé otázky, chcem VIAC!

O značke

ETANI je prírodná lekárska kozmetika, (prírodná v tomto prípade znamená, že používa ingrediencie z prírody, no spracované v laboratóriách v rôznych častiach sveta..Švajčiarsko, prevažne však Taiwan, arganový a opunciový olej majú z Maroka) vyrobená z najkvalitnejších vybraných surovín. Taiwan preto, lebo sa tam údajne nachádza jeden z najčistejších ekosystémov našej planéty.

Petra Boukalová je príjemná,  veľmi milá a krásna dáma po 40tke, matka TROCH detí !! Sama je teda dôkazom, že niekoľkokroková každodenná pleťová starostlivosť nie je výsadou single bezdetných žien, ktoré nevedia, čo od rozkoše s časom. Ha!

foto Petrin kolega, ktorého meno neviem :) 

foto Petrin kolega, ktorého meno neviem :) 

Kozmetika ETANI sa podľa nej od iných líši tým, že používa čisté koncentráty v tej najvyššej kvalite, ktoré zabezpečia (ak si samozrejme pleť dôkladne odlíčite a pripravíte ju na to), aby sa vstrebali tam, kde môžu konať svoju povinnosť. Pracuje najmä s kyselinou hyalurónovou, peptidmi, vitamínom C, rybím kolagénom, perlovým práškom. A ešte s jednou komoditou, ktorú do starostlivosti musíte vložiť vy, a čo vám neprestajne sama opakujem tiež. – s ČASOM. Každá fáza totiž potrebuje svoj časss. Či už sa líčite, odličujete, alebo si aplikujete sérum. Aby sa všetko vstrebalo a pleť bola pripravená prijať ďalšiu vrstvu, to prosto chvíľu trvá. Zmierte sa s tým a príjmite to. Bang!

 Dámy v salóne mi často hovoria, no keď ale ja nemám čas. Ja im na to. Veď si vyčistite pleť, dajte si dve kvapky kyseliny hyalurónovej a bežte si uvariť kávu. Potom sa zasa zastavte v kúpeľni, pridajte ďalšie sérum a choďte sa navečerať. Čím neskôr si dáte poslednú vrstvu, teda krém alebo olej, tým lepšie,”hovorí Petra

Trpezlivosť a dôslednosť sa vypláca aj s Etani

Na margo spokojnosti svojich zákazníčok povedala, že je šťastná, keď sa naučia čistiť si pravidelne a dôkladne pleť. A ak jej dôverujú, “prvé lastovičky v podobe výsledkov k nim priletia už po troch až piatich dňoch, podľa toho, ako im pracuje lymfatický systém. Ďalšie sa objavia po 12tich až 14tich, to väčšinou už reaguje aj ich okolie. Ty si inak nalíčená, vyzeráš oddýchnuto, viac sa smeješ, a podobne. Celkovo ale odporúčam klientkam urobiť si fotku pred, a potom po troch mesiacoch. Za tri mesiace môžete mať úplne novú tvár.”

A tu je reakcia Petry Boukalovej na moje podpichnutie, že v kolagén ako kozmetickú ingredienciu neverím, pretože má podľa mojich informácií priveľkú molekulu na to, aby prenikol do pokožky, ergo priniesol akýkoľvek efekt. Kolagén do tela dostať nevieme, to je je pravda. Vieme ale osloviť bunky, aby ho začali produkovať. A to ten koncentrát dokáže. My ním oslovíme bunky, tie začnú tvoriť kolagén, ten si následne začne brať vodu (z vyššej vrstvy pokožky, ktorú sme predtým nasýtili KH) a začne vypĺňať vrásky. Niektoré reklamy zavádzajú, pretože kolagén nevypína, ale zapĺňa. KH pekne odspodu vypína, pretože tá vie pracovať s tou vodou.” 

A čo z kozmetiky ETANI používa sama Petra? Tvrdila mi, že má genetickú predispozíciu na prepadávanie viečok a kruhy pod očami, takže sa nezaobíde bez gelu na kuhy a opuchy pod očami, na ktorý nedá dopustiť a vydrží jej vraj celý rok. No a potom strieda, vždy sérum s KH, a prípadne peptidy, vzhľadom na vek už aj ten kolagén, a na záver buď olejovú alebo krémovú zložku. Ale ako sama povedala, keď je pleť krásne vyživená a napojená, krém už ani veľmi nepotrebuje. Petra sa už vraj krémuje len pri extrémoch, a teda buď keď je vonku minus 5 alebo plus 30. A ja dodávam, že ak sa aj nenakrémujete, pleť by ste mali chrániť vždy dostatočným SPF, aby celá vaša snaha, nevyšla nazmar. 

Na záver nášho 58 minútového rozhovoru ma zaujímalo, čo by z ETANI odporučila mne, ktorá na sebe vidím azda všetky možné dermatologické neduhy? Z niektorých vyberám: pigmentové škvrny, strata pružnosti pleti a jej ochabovanie, pozápalové hyperpigmentácie, prvé vrásky, dehydratáciu, prejavy rosacey a ešte napríklad.hm, hm hmmm....pomalú keratinizáciu. Jaj!

Petra sa skúmavo zahľadela na moju tvár a snažiac sa pod vrstvičkou make upu detegovať aspoň JEDNU pigmentovú škvrnu (zabijem sa, keď som taká dobrá v maskovaní?!) brala moje videnie veci veľmi vážne, za čo som jej vďačná. Ak totiž niečo neznášam, tak je to bagatelizovanie vlastného sebavnímania. Pche. 

Odporučila mi:

Keďže už ale mám doma malé kozmetické laboratórium, rozhodla som sa iba pre sérum s peptidmi (Paula Begoun by mi dala prednášku, ale veď uvidíme), a vzala som aj dve masky s ovocnými kmeňovými bunkami. Pozitívne na kozmetike ETANI hodnotím transparetnosť, s akou informuje o svojom zložení. Ingrediencie nájdete na každom balení, aj na internete. Ak sa teda rozhodnete pre nejaké sérum od nich, určite nevyhodíte peniaze von oknom. Nezabudnite ale na to, čo viackrát zdôraznila aj kozmetička a pleťová poradkyňa ETANI Petra Boukalová z Prahy - VŠECHNO MÁ SVŮJ ČAS, NIC NEMŮŽE BÝT HNED. A to je nielen kozmetické, ale aj životné posolstvo, ktorému sa môžeme učiť od prírody, dodávam ja.

Interbeauty Panoptikum  

Po komplexnom, takmer hodinovom rozhovore s Petrou sa mi zachcelo trocha rozptýlenia, a pohybu. Prešla som si teda výstavnú halu skrz naskr, a cestou objavila rôzne chuťovky. V nasledujúcej fotogalérii sa môžete pokochať sekciou mini bizarností, o ktoré nebola núdza najmä v ezoterických dúpätách veľtrhu Interbeauty. 

DERMA REVUE

Ako som sa tak prechádzala areálom a miestami naozaj hľadela ako surikata vlnkavá, zazrela som stánok tohto časopisu.

Verte či nie, tento titul mi bol až do návštevy veľtrhu celkom neznámy. Čo už potom ostatní občania?! Niekde spravili, zrejme na marketingovom oddelení, chybu. Fakt, že u nás existuje populárno-vedecký časopis, ktorý sa venuje pokožke, vlasom, nechtom, zdraviu a životnému štýlu na pomerne odbornej úrovni a nikto o ňom nevie, ma ozaj zarazil? Taká možnosť čítať seriózne texty o problematike, ktorá ma zaujíma, a ja som sa k nej nedostala?

Až odpoveď Emílie Juračkovej, z vydavateľstva Spobad, ktorá ho vydáva, že DR je učebnou pomôckou a distribuuje sa bezplatne predovšetkým do škôl, kozmetických salónov, lekárskych kozmetík, dermatológom a do vybraných prevádzok wellness, kaderníctva, manikúr a pedikúr, čo-to vysvetlila.

Odborné články o pokožke píše pani doktorka Ružena Sochorová, ktorá už údajne vyliečila nejedného  akné-nešťastníka. Či je naozaj taká skvelá zistím, až keď ju podrobím krížovému výsluchu, na ktorom sme sa s jej vydavateľkou už viacmenej dohodli, už len zladiť termíny.    

Dovtedy aspoň stručne o časopise.

Nájdete v ňom odborne popísané najčastejšie dermatologické problémy, ale aj zmienku o najnovších možnostiach estetickej chirurgie napríklad. Škoda len, že časopis zostal dizajnom aj spôsobom podávania obsahu na úrovni textov z 80.-tych rokov. Bulvarizácia a prílišná familiárnosť v štýle časopisov Eva a Emma, tak nevidím cestu, ktorou by sa mohli vydať, ale obávam sa, že ani skostnatelosť nových čitateľov, tobôž mladých, neupúta.

Ak má redakcia chuť sa niekam vyvinúť bolo by to veľmi fajn a budem prvá, ktorá ich podporí. Ak sa naopak pri relatívne malom úsilí uspokojí s pravidelnými dotáciami Ministerstva školstva, s ktorého podporou časopis vychádza, potom to bude veľká škoda, alebo aj šanca pre niekoho iného, zaplátať túto derma-magazínovú dieru na trhu, ehm ;)

SLOVENSKÝ KOZMETOLOGICKÝ ZVÄZ

Podobná asociácia na skanzeny a iné múzeá kde zastal čas sa opakovala. Stánok SKZ som ale ako zanietená kozmetologická nadšenkyňa rozhodne nemohla vynechať. Nádejala som sa, že tam získam informácie ako sa stať profesionálne vyškolenou kozmetičkou, adresy salónov, ktoré SKZ zastrešuje, kontakty na zaujímavých ľudí z kozmetologického priemyslu, prípadne info o nejakých konferenciách, worshopoch a tak. Namiesto toho som tam stretla dve milé osôbky zo slovenskej kozmetickej firmy Calendula. Podrobnejšie o prípravkoch som sa rozprávala s Vierou Varcholovou, ktorá v Calendule pracuje ako technológ výroby.

Spoločnosť vyrábajúca rastlinné extrakty, výživové doplnky, éterické oleje a tiež kozmetické prípravky z liečivých rastlín sídli v Novej Ľubovni. Spracúvajú liečivé rastliny pestované v ekologicky čistom prostredí, podľa možnosti aj v BIO kvalite.

Ako každej slovenskej firme im veľmi držím palce, aby sa dostali tam, kde je teraz povedzme česká kozmetická firma RYOR. Nateraz profil ich spotrebiteľa hodnotím ako babku alebo dedka z Kokšov Bakše, bez ekzémov a zápalových procesov na tvári, ktorí prosto potrebujú len sem tam niečím namazať a ktovieako do hĺbky to neriešia.

Aby ste mi rozumeli, tento zákaznícky segment absolútne nehaním, a srdečne gratulujem ľuďom, ktorí prežijú celý život na Indulone a spol., a aj v 80tke majú plnú, napnutú pleť bez známok starnutia a poškodenia. Viď napr. pôvodom rumunská tanečnica a choreografka Marilena Halászová, narodená v roku ´35!!! Potom sú tu ale ľudia ako ja, ktorí prípravky na vazelínovom základe jednoducho na tvári neznesú. 

Z Calenduly som dostala množstvo vzoriek veľmi fajn produktov ako sa zdá, (výživná pleťová maska so slnečnicovým olejom, vit. E a retinolom., kolagénový krém s rastlinnými proteínmi a vitamínom E, hydratačný krém s aminokyselinami), ale vyzerá to tak, že všetky poputujú mojej mame so suchou pleťou a odolnosťou voči vazelíne a minerálnym olejom. Maximálne ich môžem vyskúšať na krk a dekolt.

Kde však minerálne oleje a vazelínu vítam, to sú ruky a chodidlá, kúpila som si preto ich nechtíkový krém na ruky s ureou a ešte som neodolala gelu Ľaliafit. Je to vlastne tuším aj jediná vec, ktorá neobsahuje minerálne oleje. Nebesky biele liečivé ľalie síce macerovali v alkohole, ako inak z nich ale vytiahnuť vzácnu esenciu všakže…okrem toho gel neobsahuje nič, čo by mi prekážalo.

Účinky ľalie bielej sú známe pri bolestiach svalov, uštipnutí hmyzom, popáleninách, akné. Výrobca uvádza, že ide o podporný kozmetický prípravok s priaznivým antimikrobiálnym účinkom na pokožku, ktorý okrem toho, že pomáha pri rôznych ranách a rankách údajne aj vyhladzuje vrásky. Ako spomínala Viera Varcholová, Ľaliafit gel sa im aj najlepšie predáva. A keďže stojí 2,76€ a na spotrebu 30g balenia máte dva roky, už ho mám tiež. Na pokožke je príjemne chladivý a má ľahkú kvetinovú vôňu. Asi si ho vyskúšam natrieť aj na koleno..

Ak teda voľakde naďabíte na výrobky od Calenduly, budete vedieť, čo a ako. A ktovie, možno mi tam raz namiešajú a naplnia môj vlastný krém. Cink* 

 

KRIPA

Na záver som si nechala dekoratívne svedectvo, lebo túto oblasť kozmetiky na tohtoročnom Interbeauty podľa mňa plnohodnotne a na úrovni zastúpila jedine firma KRIPA. Hej hej, boli tam ešte baby z Makeup Studia, ale zakaždým keď som išla okolo ich stánku vyzerali dostatočne zaneprázdnené sebou, alebo svojimi kamarátkami, a tak pri ich stojanoch nebol takmer nikto. Opačný prípad predstavovalo akési štúdio, kde si ženy hromadne nechávali na pery naniesť strašidelné glitrové šialenstvo, ktoré netuším ako sa odličuje, a okrem toho, že to vyzeralo fakt otrasne, nechcem vedieť, čo to narobilo po prípadnom obliznutí pier a zjedení čo i len jedinej trblietky. Bŕ.  

Zato Martina Koudelková z KRIPY sa aj so svojim manželom Martinom Koudelkom išli od práce pretrhnúť. Ešteže ona mala handsfree mic, a tak ju bolo veľmi dobre počuť keď líčila jednu návštevníčku veľtrhu za druhou, popri tom vysvetľovala z čoho sú benátske makeupy, rúže, korektory, farby na líca, špirály, púdre a ceruzky na oči a pery, alebo laky na nechty zložené. A ešteže on mal energie za viacerých, keď mi popri vysvetľovaní možností spolupráce s rôznymi zástupkyňami salónov alebo eshopov stihol urobiť aj zopár fotiek na blog. Zohratá dvojka.

Martina Koudelková KRIPA Venezia v zajatí líčeniachtivých návštevníčok, foto zz.

Martina Koudelková KRIPA Venezia v zajatí líčeniachtivých návštevníčok, foto zz.

Martina mi vysvetlila, že značku KRIPA Venezia založila pani s atopickým ekzémom, ktorá si ho potrebovala zakamuflovať, ale bežné makeupy jej nerobili dobre a ekzému neprospievali. Začala sa teda vážne zaoberať spojením kamuflovania, korigovania a pestovania a starostlivosti zároveň.

Možno budete namietať, že aj v dekoratívke už existuje dosť kvalitných bio alternatív. Nuž, tí, ktorí sledujú tento segment pozorne vedia, že namiešať taký bio makeup, s ktorým by sa dobre pracovalo po vizážistickej stránke, ale spĺňal by aj nároky na odtiene a zloženie, je vcelku veda. Potom ako som videla makeupy a púdre KRIPA v akcii na ženách rôznych kvalít pleti musím uznať, že sa im to fakt podarilo.

KRIPA líčidlá neobsahujú silikóny, parabény, alergény, parfémy, nanomateriály, fenoxyetanoly ani živočíšne zložky. Čo obsahujú sú napríklad meristémové bunky z malín, SPF, výťažky z kvetov, fosfolipidy, rozmarínový olej, rastlinný skvalén, olej zo semien bavlníka, a ešte kopec iných zaujímavých vecí. Áno, áno, áno, chce sa mi kričať, a okamžite navštíviť Benátky! 

keďže som ako obyčajne nemala chuť sa nechať na mieste odlíčiť, lebo veď procedúry, voda, čisté uteráky atď., skúsila som si textúry makeupov aspoň na chrbte ruky, rúž som opáčila aj na perách a veľmi príjemný maslový pocit + dobrá pigment…

keďže som ako obyčajne nemala chuť sa nechať na mieste odlíčiť, lebo veď procedúry, voda, čisté uteráky atď., skúsila som si textúry makeupov aspoň na chrbte ruky, rúž som opáčila aj na perách a veľmi príjemný maslový pocit + dobrá pigmentácia, foto Martin Koudelka

S makeupom sa úžasne pracuje hoci neobsahuje silikóny (vizážisti, aj my spotrebitelia, ktorí milujeme silikónové hight-tech make upy od YSL, Chanel, Giorgio Armani alebo NARS, by vám povedali svoje o bezsilikónových MU, ktoré nie a nie rovnomerne naniesť), pocit na pleti dámy opisovali ako číru beztiaž, a vizuálny efekt bol veľmi priaznivý. Keď si k vám totiž do kresla sadne dáma po 50tke, tam už to nijako neoklamete. A nalíčiť sa tak, aby na pleti nebol viditeľný nános, to je to, oč nám v našich bežných životoch bez svetiel, full HD rozlíšení a rôznych úprav běží.

Makeupy obsahujú aj bambucké maslo, ak sa mu ale viem vyhnúť v sérach, hydratácii a ochrane, v malom množstve vo vrstvičke makeupu by mi prekážal menej, keď povedzme tolerujem aj silikóny. Rozhodne som zvedavá na svetlejšie odtiene korektorov, keďže väčšina farieb je zatiaľ naformulovaná pre snedší taliansky trh.

Dekoratívka KRIPA nemá aktuálne na Slovensku svojich predajcov, ale dúfam, že sa to čoskoro zmení. Veľmi rada by som ju totiž otestovala na dennom svetle, ale aj v podmienkach televízneho štúdia. Rozhodne môj najväčší objav Interbeauty 2015! 


KRIPA UPDATE 16.1.2016 

tu si nepichám do oka, ale podkresľujem ceruzkou horné mihalnice

tu si nepichám do oka, ale podkresľujem ceruzkou horné mihalnice

Dekoratívka Kripa už na Slovensku zastúpenie má. Nájdete ju v niektorých salónoch a predáva ich aj firma ETANI

Mala som ju možnosť osobne vyskúšať ešte minulý rok v októbri a veľmi sa mi to páčilo. 

Testovali sme makupy, korektory, lícenky aj púdre, a všetko naozaj veľmi príjemné. 

Úplne najviac nadšená som ale bola z červeného rúžu, ktorý je totálne Bio organický a neviemešteaký, no napriek tomu rozhodne nepôsobí ako keby ho vygeneroval krúžok batikovaných šikovných rúk. Je najmä kráásne červený a vyživujúci. Po školení s KRIPA som ešte išla na jednu módnu prehliadku a na perách som mala príjemný pocit celý večer. 

Ak hľadáte kvalitný rúž a pery máte v zime suché aj keď pijete, ako ja, skúste ho, je fakt fantastický :)

Ako vždy milá Martina Koudelková, štelovali sme sa polhodinu :) 

Ako vždy milá Martina Koudelková, štelovali sme sa polhodinu :) 






Chodievate na veľtrhy krásy? Poznáte nejaké svetové, ktoré by som rozhodne mala navštíviť? Boli ste na Interbeauty a niečo vás tam zaujalo, alebo sa ma chcete na niečo opýtať? Nechajte mi odkaz v komentári, hneď ako si ho nájdem vám rada odpoviem. A ak sa vám článok páčil, dáte mi o tom vedieť tak, že kliknete na srdiečko v červenom krúžku. Ďakujem :)