Madrid v novembri

Napriek stresu z balenia, z nových miest, napriek tomu, že sa niekedy, no dobre, tak často, na letiskách cítim stratená a chaosím, (žeby to bolo tým, že okuliare nosievam iba do práce, hm?), napriek tomu, že prvé dni na novom mieste väčšinou všetko ofrflem a chvíľu mi trvá, kým si začnem pobyt užívať a skutočne sa uvoľním…napriek tomuto všetkému nebojácne vyhlasujem: CESTUJEM RADA!

Väčšinou sa nikam nevyberiem len tak, naverímboha, ale ktohovie, možno aj také chvíle nastanú..Zatiaľ ale vždy cestujem kvôli niekomu, a inak to nebolo ani s Madridom. Vybrala som sa za svojou kamarátkou, ktorá tam žije, a treba povedať, že Zuzi Svak naplánovala celý môj pobyt veľmi precízne a do detailov…

Mapkami označujúcimi, ako sa z jej bytu dostanem na zastávku metra, k jej práci, múzeu Prado a k ďalším životne dôležitým miestam, ako napr.El Corte Inglés (obchodný dom so značkami ako Bobbi Brown, MAC, NARS atď. ;), vymýšľaním zábavného programu, ako napríklad bicyklovanie sa v krásnom parku Retiro, alebo fotenie na streche jedného z tamojších hotelov s balónmi, ale aj svojou bezstarostnosťou a optimizmom, mi pobyt jednoznačne spríjemnila a zjednodušila. Odmenou jej za to bolo ustavičné kritizovanie a napomínanie, že málo pije, spí, je, zle sa odličuje a aj dýchať by mohla menej nahlas. Ku komu môžem prísť ešte na návštevu?

Ale aby som bola konkrétna, toto sú moje madridské TOP momenty:

Koncert Clean Bandit

Podrobnejšie o ich hudbe si môžete prečítať tu, sem iba napíšem, že na koncerte boli totálne najviac VY-MA-KA-NÍ, išlo ma rozhodiť od vytrženia, a ani som sa nenahnevala, keď mi na nohu spadla fľaška s extrémne smradľavým pivom a zašpinila mi bielu tenisku a ešte belšiu ponožku…Taká som bola zeuforizo-zelektrizo-zrytmizo-vaná. Veľmi dobre dávali decká, odchovanci britskej subclubovej scény, to hneď vidno! ja, ako pravidelná návštevníčka britských subclub priestorov o tom už len niečo viem, buhaha..

Vymetačky El Corte Inglés 

Poviete si, blbosť, ale ja NAOZAJ RADA nakupujem, a…nemusím ani nakupovať, stačí mi prechádzať sa pomedzi všetky tie regály, tu i tam prehodiť slovko-dve o rozjasňovačoch, konzistencii makeupu, korektoroch, sérach a krémoch, a hneď mi je lepšie na duši. Keď sa k tomu ešte pridá pár téglikov so vzorkami, poprekladá sprisahaneckými úsmevčekmi od rovnako postihnutých osôb, deň sa nemôže skončiť zle.

V El Corte Inglés som bola nadobudla nasledovné:

Bobbi Brown korektor, NARS makeup, NARS farba na líčka, a vzorka rozjasňovača NARS Copacabana, ktorá mi vydrží dlhó predlhó. 

Prechádzačky madridské

Isteže som sa, okrem všetkých historických a prírodných skvostov, ako tuto na fotke Palacio Real, prechádzajúc madridskými ulicami pokochala výkladmi milovanej Bottegy Venety, alebo Chanel, Hermes, či Prada, dovnútra som radšej ani nevkročila... Preto, poďho do ZARY, ako tak osušiť slzy márnosti. ZARA v Madride je predsa len čosi inakšie než u nás… Minimálne, čo sa poschodí týka, pretože tovar je viac menej ten istý. Sú ale aj také kúsky, ktoré nájdete iba v Španielsku…Pevne dúfam, že medzi ne patrí aj jeden čierny nohavicový overal, ktorý som si odtiaľ odniesla...

Táračky muzeálne - Museo del Prado

Staršie múzeum, do ktorého sa mi podarilo trafiť až po niekoľkých hodinách, pretože v ten deň sa už, môj beztak ničotný orientačný zmysel, prepadol do tzv. META NIČOTY. Zle som sa v ňom orientovala, a mám pocit, že i všetci tí Velasquezovia, Tizianovia a Goyovia mi na bezoblačnej nálade nepridali. Keď som navyše po pár hodinách vošla do malej miestnosti s červenými stenami, v ktorej sa tiesnilo niekoľko desiatok tisícok ľudí, aby som si pozrela ešte dáke Goyove kresby, zmocnil sa ma taký silný pocit klaustrofóbie, že som musela okamžite opustiť priestor. Goya-neGoya. Ešteže som si predtým stihla trocha vnútorne zaochkať, bolo to najmä pri nadrozmerných mramorových sochách, originále Záhrady pozemských rozkoší Hieronyma Boscha, ale aj Rubensových Troch gráciách. Lebo vzápätí prišiel posledný kopanec do mojej zdevastovanej duše. Príšerná káva v tamojšej galérijnej kaviarni. Totálne zdecimovanú ma vyzdvihla kamarátka, a usúdila, že veľký tresk po náraze s krásou čias minulých, by mohol pomôcť vyvážiť dotyk s krásou súčasnou, a preto ma vzala nakupovať!

Upokojovačky akútne 

Nó, nie tak úplne nakupovať. ...ale ešte na Slovensku som jej spomínala, že by som chcela taký a taký prsteň, a keď zistila, kde v Madride také prstene robia, a že nie sú ani veľmi drahé, sľúbila mi, že ma tam raz vezme. A presne! Maličký obchodík Povedzžemamiluješ vo štvrti gayov Chueca, kde mimochodom nájdete veľa malých, chutných dizajnérskych obchodíkov s kadečím zaujímavým, mi totálne dvihol náladu. S LÁSKOU totiž ide všetko ľahšie, aj keď ju máte len navlečenú na prste :) 

Cestou sme sa zastavili aj v obchode a vlasovom salóne Aveda, kde boli ale všetci stráášne bizi, a tak sa nám venovali len veľmi pofidérne. A zálusk na vzorky sa v okamihu rozplynul.. Nevadí, kúpila som si tam na skúšku cestovné balenia šampónu, balzamu a ešte takého spreja na objem, všetko na kučeravé vlasy. A celkovo, mne k šťastiu fakt veľa netreba…. 

Prekvapenia nevídané 

Pomaly ale isto sa blížim k najúžasnejšiemu zážitku madridskému, ktorý len potvrdzuje, že veci, ku ktorým inklinkujete, si prosto do života pritiahnete a basta. Fidli!

Pôvodný Zuzkin plán bol ísť v ten deň kúpiť pár farebných balónov, po ceste si zahryznúť zopár churros,( čítaj čuRRos, odteraz moje najobľúbenejšie španielske slovo), to sú tie kruhy z odpaľovaného a vyprážaného cesta ma foto vedľa... Trocha pripomínajú naše šišky, a aby to ešte bolo kalorickejšie, Španieli to jedia s hustým čokoládovým pudingom... a vybrať sa s balónmi na jednu z madridských hotelových striech. Deň to bol krásny, sťa slnečnou niťou vyšívaný, všetky fotomodelky a fotografi nám ho mohli závidieť…

Cestou ale moju pozornosť, ako inak, upútal jeden výklad. Celý biely, len v pozadí fľaštičky s farebnými pipetami, vpredu naležato veľkými písmenami:

SKIN SUPPLEMENT BAR

Čo by som to bola za aesthe-holičku, keby mi všetky aesthe radary nezablikali?!Takže som ju presvedčila, aby sme sa išli pozrieť dnu. Len na chvíľku…

Aby sme sa dostali do želaného priestoru, museli sme najprv vojsť do akéhosi hotela, keďže spomínaný výklad bol práve na jeho prízemí. Prechádzajúc turniketom otáčavých dverí mi Zuzka sprisahanecky navrhla, že budeme hovoriť iba po anglicky, a ona neprezradí, že rozumie po španielsky, aby sa tým “akože” umocnil dojem z toho, že sme naozaj cudzinky. Tvrdila, že keď v Španielsku hovoríte po anglicky, pozerajú sa na vás inak…Neviem, ale ja neviem ani po španielsky, takže som s plánom súhlasila. Okrem toho, PLÁN vždy dodá chvíľam ten akurátny punc výnimočnosti a dobrodružstva, hahaha…

Vošli sme dnu, a začala sa moja najobľúbenejšia etapa takýchto stretnutí.

Objavovanie a výzvedy 

Mali sme šťastie, pretože sa nás chopila akurát Cristina Giron, obchodná riaditeľka tohto KOZMETICKÉHO SALÓNU. Áno, na všetko, čo zaváňa skrášľovaním mám jednoducho nos! Bol to salón. Pracuje s kozmetikou Skin Inc., ktorá je postavená na zaujímavom koncepte..ale o ňom trocha neskôr..

Zuzka po zopár mojich otázkach na mňa vytiahla, že sa venujem blogovaniu a vo “voľnom čase, len táák, z pasie” moderujem správy v TV. Nebudem vám klamať, ale zdalo sa mi, že Cristina o čosi zmenila tón. O máčny máčik. Dvihla telefón a zavolala svoju sestru Lauru Girón, generálnu riaditeľku pre Európu, ktorá nám vysvetlila, že najlepšie by bolo, keby sme šli hneď a zaraz s ňou, pretože NA STRECHE TOHTO HOTELA majú práve TLAČOVÚ KONFERENCIU!!!, na ktorej predstavujú NOVÉ PRODUKTY!!!, a tak by sme si teda všetko podstatné vypočuli tam! Keby si blaženosť v tej chvíli hľadala pohodlné miesto, kde sa rozhostí, lepší flek ako na mojej tvári by asi ťažko našla…..

Dobrodružstvo salónové

Vyviezli sme sa výťahom na neviemkoľképoschodie, lebo som prestala dýchať už asi pri treťom, bolo mi srdečne jedno ako vyzerám, či som si dala v ten deň dobré topánky, a či mám akurátne prepudrovaný nos. Lebo TAM, V TEJ chvíli, som si to všetko naokolo strašne- veľmi - najviac užívala :) Ocitli sme sa uprostred veľmi milej spoločnosti, boli tam aj z Elle a španielskeho Vogue..híííí…Majiteľka a zakladateľka kozmetickej značky Skin Inc. Sabrina Tan, energická, usmievavá a detsky mladistvá Čiňanka mi osobne vysvetlila základné princípy fungovania ich prípravkov, hneď mi všetko dala vyskúšať, a podľa dosť obsiahleho testu, ktorý som si urobila na iPade v ich aplikácii, mi pomohla vybrať moje osobné, na mieru ušité séra.

Keďže sme sa v ten deň chystali fotiť sa na inú strechu celkom iného hotela, Zuzka mala so sebou veľmi profesionálne vyzerajúci foťák. Efekt imaginárneho novinárskeho dua bol teda celkom dokonalý, keď mi na akcii robila aj súkromnú fotografku :D

SKIN INC.

Celý koncept značky Skin Inc. spočíva v tzv. individuálnej pleťovej identite každej z nás. Skin Inc. ako Skin Identity, preto ponúka 9 rôznych sér, z ktorých vám, podľa požiadaviek vašej pleti, a jej aktuálnych problémov vyberú 3. Z nich si potom namiešate vaše vlastné jedinečné sérum. Vyberiete si k tomu aj fľaštičku s pipetkou vo farbe, aká sa vám najviac páči. Ja som si vybrala žltú. Potom už len stačí používať cca 3 kvapky séra na vyčistenú pleť ráno aj večer.

 

Sabrina firmu založila v roku 2007 preto, že sama mala problém s ekzematickou pleťou a hľadala riešenie. Z jedného obchodu v Singapure sa zo Skin Inc. stala značka predávaná v 16tich krajinách sveta so 17timi pobočkami, a v nasledujúcich mesiacoch plánujú ďalej expandovať. Na stredný východ, do USA a Európy.

A toto je moja kombinácia sér, ktoré som si aj odniesla domov:

  • sérum s kyselinou hyalurónovou- dopĺňajúce
  • sérum s ceramidmi- posilňujúce
  • sérum s koenzýmom Q10  - obnovujúce

Účinné látky sú v mikrokapsuliach, uložené v glyceríne, preto sa uvoľnia až vtedy, keď je to potrebné, teda pri kontakte s pleťou.

Zaujímavým a diskutabilným zároveň je svojím spôsobom špičkový výrobok, ktorý funguje na zaujímavom princípe, a o takých ešte v kozmetickom svete budeme určite veľa počuť aj hovoriť. Špeciálny peeling Pure Revival Peel.

V čom je unikátny?

Podľa môjho skromného laického názoru je budúcnosť kozmetických prípravkov v ich EFEKTIVE a ŠETRNOSTI k pokožke zároveň. Tento peeling spomínané atribúty stopercentne spĺňa. Ide o číry gel bez vône a parabénov.

Tu je jeho zloženie:

Aqua, Glycerin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Dicocodimonium Chloride, Stearterimonium Bromide, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Arbutin, Fullerenes, Uncaria Tomentosa Extract, Maltodextrin, Butylene Glycol, PVP.

Tento revolučný gel JEMNE odstraňuje odumreté kožné bunky, je neabrazívny a k pokožke extrémne šetrný. Ak ste nečítali o exfoliácii, čítajte viac tu. Jeho revolučnosť tkvie vlastne v spôsobe použitia. Gel iba nanesiete na suchú pokožku, napočítate do 10, a prstami kožu pomasírujete. V okamihu sa začnete akoby šúpať, a gel sa zmení na niečo, čo pripomína rezídiuá po gumovaní. No, a to je vaša odumretá pokožka.

Potom sa umyjete vodou, a pleť zostane totálne hladká, ale totálne. Cítite to už keď sa rukami dotýkate tváre pri oplachovaní, ruky vám na nej akoby zadŕhajú, pleť je prosto úplne vyhladená.

A v čom je diskutabilný?

Gel obsahuje AC-11 patentovaný, veľmi účinný extrakt z tropickej rastliny menom Uncaria tomentosa (Mačací pazúr). Je to vraj jediný známy prírodný výrobok, pri ktorom je vedecky dokázané, že opravuje poškodené DNA a pôsobí proti starnutiu. Bodaj by!

Ďalej arbutín, ktorý pokožku rozjasňuje, a práve táto látka je tu sporná. Konkrétne Mgr. Ivana Miláčková z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV o nej napísala, že  "na Slovensku by sa malo dôkladne zvážiť zakázanie kozmetických prípravkov s obsahom arbutínu, a to preto, že bolo zistené, že bakteriálna mikroflóra pokožky štiepi arbutín aj na nebezpečný hydrochinón. Pri tom konrétne sa potvrdilo, že spôsobuje leukémiu." A taká som bola šťastná prešťastná.. v tomto momente vás už asi nezaujíma, že ten peeling okrem vyššie spomínaných vecí obsahuje aj pohlcovače voľných radikálov, tzv. fulerény, za ktorých objav mimochodom v roku 1996 udelili Nobelovu cenu za chémiu, a ktoré pleť oživujú. Že ja som sa tej chémii viac nevenovala kurník…


* pozn. red.: problematike arbutínu a jeho účinkov na pleť by som sa ešte v budúcnosti rada venovala..predsa len..od návštevy Madridu som sa tým peelingom mazala raz týždenne, teda presne 9 krát! v materiále Mgr. Miláčkovej sa síce výskyt leukémie spomína pri častom používaní, no ale budem pokúšať? opýtala by som sa jej napríklad na to, či môže za 10 sekúnd pôsobenia týždenne do kože preniknúť dosť arbutínu na to, aby potenciálne spôsobil akékoľvek ťažkosti...pre úplnosť už len doplním, že na info o arbutíne som narazila až pri koncipovaní tohto článku, a jeho používanie v kozmetických výrobkoch sa nevzťahuje na všetky krajiny..očividne... o stanovisko som požiadala aj Sabrinu Tan, na odpoveď čakám...


Okrem vyššie spomínaných vecičiek som dostala aj unikátnu gélovú masku, ktorej používanie vyvoláva absolútnu mieru pôžitku pozemského. Pure Deepsea Hydrating Mask je čosi, v čom by som nedbala ležať naložená aj 24/7! Maska čistí, hydratuje a rozjasňuje v jednom. Obsahuje vysoko kvalitnú kyselinu hyalurónovú, extrakt zo sóje a hlbokomorskú vodu pre extra účinok. Je vhodná aj pre mastnú a aknóznu pleť. Odporúča sa naniesť ju minimálne na 30 minút, aj okolo očí, alebo, pre extra účinok, nechať tenkú vrstvu pôsobiť aj cez noc, a tak ju používam aj ja.

A toto všetko som ja prosím pekne v Madride, na streche brutáááálneho hotela, v jeden kráásny slnečný déééň dostala úúúplne zadarmóó.

Tak si viete predstaviť tú radosť. Neviete? Tak to vám takto nejako primrzne úsmev...

Aby bol efekt opojenia ešte výdatnejší, po príchode zo strechy dolu do salóna sme ešte so Zuzkou dostali poukážky na špeciálne ošetrenie pleti, na ktoré sme sa objednali hneď ďalší deň, to bol totiž zároveň aj môj posledný v Madride. Šťastie si v ten deň rozhodne dalo dosť práce a na jeho pohon som potom absolvovala aj spanilú jazdu Retirom…

Rozprávka pokračuje…

Nasledujúci deň po príchode do salóna Cristina navrhla, aby sme sa odfotili pred aj po procedúre, a hoci ja sa

bez makeupu

na verejnosti            NE-FO-TÍM, proste NIE!!!

pred ľuďmi                                    

presvedčili ma, aby som urobila výnimku. Zuzka si dokonca myslela, že na ksichte celý čas ten makeup mám ;) Blbé je akurát to, že fotila Cristina svojím iPadom, a od januára, keď som ju v maily prosila, aby mi tie fotky poslala, sa tak nestalo. Tak ale viete, takéto hyper turbo salóny sú próste bízy..

Je nutné rozplývať sa ešte väčšmi nad hodinou strávenou v polohe ležmo, detailnejšie a siahodlhejšie opisovať soľné pary, masáže, odlíčenie, hyalurónovú masku, masku z morských rias a neviemužaničovšetko, alebo vám stačí?

V ten posledný večer som sa dokonca prekonala, a rovno zo salónu, STÁLE TOTÁLNE BEZ MAKEUPU, aby bolo jasné, som zvládla návštevu jedného madridského baru, a dokonca aj nejaké tie mužské pohľady. Stále síce s istou dávkou vnútnornej nepohody, ale zvládla :)

image.jpeg

                                                                                                                   Gracias Madrid. Muah! Adiós.