Očné okolie - delikátna záležitosť

Keď príde reč na očné okolie, všetci chcú počuť názov jedného konkrétneho výrobku, ktorý by ich, najlepšie okamžite, vytrhol z “okoloočnej biedy” a vyriešil kruhy, opuchy, vačky, vrásky, najlepšie všetko naraz. S očami a pokožkou okolo nich je to ale trocha komplikovanejšie. Či sa nám to páči alebo nie, starostlivosť o očné okolie je delikátna záležitosť….

Pamätám sa na to, akoby to bolo dnes. Boli sme na dovolenke a moja známa horela zvedavosťou, čo taká kozmetofilka ako ja ukrýva vo svojej kozmetickej taštičke. Sklamania by sa v nej nedorezal, keď som na otázku, “A čo máš na KRUHY??”, povedala…nič, ja NEMÁM kruhy. Písal sa rok 2008, mala som 26 a fakt žiadne kruhy. 

V roku 2014 je všetko inak, a s pribúdajúcimi číslicami v dátume to bude už pravdepodobne len horšie. Neholdujem ponocovaniu, ani alkoholu, snažím sa vyhýbať slaným jedlám tesne pred spaním, spím na chrbte na vyvýšenom vankúši, no aj tak, nielen pri budíčku 3:45 z času na čas, mávam všetko. Aj kruhy, aj opuchy, aj všetko.   

Príčiny  

Že je pokožka okolo očí veľmi tenká a krehká vieme. Aj preto pod ňou často vidno presvitať drobné žilky. Takýto typ pokožky bojuje niekedy s modravými až fialovými kruhmi. 

Vek, genetika, životný štýl, tvar lebky, všetko zohráva dôležitú úlohu pokiaľ ide o kruhy okolo očí a vačky pod nimi. Osobu, ktorá naozaj spáva poctivých 8 hodín, a líha si ešte pred polnocou, no beztak ráno vyzerá, akoby celý ten čas flámovala, pravdepodobne dosť naštve rada “mala/mal by si viac spať”..gŕŕ…Áno, spánok je dôležitý, ale v prípade genetickej predispozície nepomôže. 

Niektoré typy ľudí sú tiež viac náchylné na výskyt rôznych pigmentácií okolo očí, súvisí to prevažne s obsahom melanínu v ich koži. Tiež fyziognómia našej tváre. To ako máme všetko na nej usporiadané. Ľudia s vystúpenejšími lícnymi kosťami a vpadnutejšími očami sú prosto prirodzene náchylnejší na vznik kruhov, pretože pri takto členenom tvárovom povrchu sa tomu skrátka nedá vyhnúť a svetlo na ich tvár dopadá v takom uhle, že pod očami prirodzene vzniká tieň.  

Na ozaj výrazné kruhy a vačky pod očami pomôže len operácia, prípadne IPL-Intenzívne pulzné svetlo. Toto ale vskutku patrí do rúk odborníkovi, a preto odporúčam vyhľadať naozaj dobrého dermatológa a poradiť sa s ním. 

Čo však predsa len môžeme robiť, ak si chceme očné okolie zachovať mladistvé a nepoškvrnené čo najdlhšie?

JEMNOSŤ NADOVŠETKO– odličujte sa jemne, krémujte sa jemne, líčte sa jemne. Snažte sa vyhnúť drhnutiu, šúchaniu, naťahovaniu kože okolo očí. Áno odličovanie bude trvať trochu dlhšie, ale následky nešetrného a splašeného odličovania sú pre okolie očí nedozierne.  

KRÉMY+GÉLY – nanášajte ich vo veľkosti väčšej špendlíkovej hlavičky na oblasť okolo oka, tzn. od lícnych kostí okolo oka až pod obočie. Niektorí tvrdia, že používať očné krémy zvlášť je nezmysel. Ak máte hydratačný krém alebo sérum, ktoré vám svojim zložením vyhovuje, môžete si vystačiť s jedným produktom, ja niektoré intenzívne séra používam aj okolo očí, mám ale aj zvlášť krém a zvlášť gel, určený výsostne pre tieto partie. 

Pri zložení prípravkov si vyberajte na ráno najmä tie s kofeínom, kyselinou hyalurónovou, antioxidantmi, rôznymi rastlinnými výťažkami. Večer, opäť podľa toho, aký problém riešite, krémy s retinolom napr. pri vráskach, opäť kyselina hyalurónová, antioxidanty, morské minerály, ceramidy, neuropeptidy… Proti opuchom a tmavým kruhom vraj napr. výborne zaberá vitamin K… Určite sa však vyhnite prípravkom s minerálnym olejom, a dajte si pozor aj na veľké množstvo krému v tejto citlivej oblasti, budete opuchnutí. Menej je v tomto prípade viac. 

 MASÁŽ – asi jeden z najvýznamnejších faktorov, pokiaľ ide o opuchy. Keď vstanete ráno o 3:45, aj napriek tomu, že ste boli v posteli už pred 20tou, vaša tvár bude o tomto čase trochu opuchutá. Jednoducho bude. Lebo ste telo zobudili uprostred neukončeného cyklu obnovy. Podľa cirkadiánneho rytmu, je totiž telo medzi 3ťou a 5tou hodinou rannou stále v hlbokom spánku, naša telesná teplota je najnižšia a energia je odklonená práve na reparáciu pokožky. Preto tak nerada vstávam o tomto čase..čo už..

Späť k masáži. To naj, čo môžete pre seba pri opuchnutej tvári, vrátane očí urobiť, je dopriať si poriadne čistenie s krátkou masážou. Rozprúdite tak v podkoží lymfu a jemná drenáž pomôže. Tu by sa hodilo video..nuž…možno inokedy…


Na suchú tvár naniesť čistiaci prípravok, mlieko, gel, balzam, olej, čokoľvek čo používate, a masírovať, pridať trocha vody, masírovať. Od brady k nosným dierkam, prostredníkmi jemne v bodoch zatláčať pozdĺž lícnych kostí, prsteníkmi prechádzať popod obočie, presne tam, kde cítite pod jemnou kožou kosť. To všetko treba jemne, zato dôkladne rozmasírovať. Ak si na raňajšie úkony od zobudenia, až po opustenie bytu vyčleníte 15 minút, s tým, že za ten čas chcete stihnúť rannú hygienu, úpravu zovňajšku a nebodaj aj raňajky, či účes, nečakajte, že sa vám to podarí. Pár šplechov studenou vodou nestačí. Fakt nie. 


MASÁŽ je dobré využívať aj pri aplikácii očných gélov, tie ja osobne ráno uprednostňujem, večer potom krém alebo sérum. Viackrát som už písala o nerezových guličkových aplikátoroch, to je skutočne minimum, čo môžete pre svoje očné okolie spraviť.    

ZVLÁŠTNA STAROSTLIVOSŤ - hydratačné masky, na ktorých nie je vyslovene uvedené “vynechajte oblasť okolo očí”, používajte spokojne aj tam. To tiež platí pri prírodných produktoch ako jogurt alebo med. Smelo aj na viečka alebo tesne k očiam, neublížia, naopak. Obligátna uhorka zaberá tiež, ak sa vám chce piplať so zeleným čajom, môžete si vyrobiť koncentrovaný výluh a zmraziť ho v dávkovači na ľad. Ráno potom kocku zabaliť do gázy a prechádzať okolo očí. Existujú už aj všakovaké gélové nápaste okolo očí, ak je práve očné okolie vaša problémová zóna, určite do nich investujte.

KRYTIE+ROZJASNENIE  

Ak sú kruhy a opuchy vaša téma, toto je krok, ktorý isto nevynechávajte. Na trhu je už nespočerné množstvo korektorov, rozjasňovačov a všelijakých krycích tyčiniek. Aj tu si treba dať ale pozor na pár vecí. Odtieň, konzistencia, množstvo, fixácia. Pri odtieni nechoďte do príliš svetlej, biele kruhy okolo očí sú naozaj nevzhľadné, akoby ste celému svetu kričali halóóó pozrite, použila som dnes korektor!!!  pri konzistencii sa sústreďte na niečo, čo vám nebude zachádzať do mini vrásočiek okolo očí, nebude vysušovať tenkú pokožku a neprirodzene na nej sedieť. Ťažšie a hutnejšie korektory sú väčšinou určené na zakrytie vyrážok a iných nedokonalostí, pod oči potrebujete niečo ľahšie. A ak už hutnejší korektor, tak len na jedno najkritickejšie miesto..obyčajne to býva po vonkajších stranách nosa, teda vo vnútornom kútiku oka, mne tam napríklad presvitá zelená žila, jemne rozotrieť na konkrétne miesto a dosť. Ťažký zapudrovaný nános silne krycieho korektoru pod očami spôsobí, že budete vyzerať staršie, a v konečnom dôsledku unavenejšie ako ste chceli.

Fixácia. Toto je vysoko individuálny krok, na mojej mastnej pleti dosť nevyhnutný. Pozorujte sa na dennom svetle a podľa toho zistíte, čo vám najviac vyhovuje. 

Och a skoro by som zabudla SLNEČNÉ OKULIARE!!! Ja ich nosím takmer 365 dní v roku. Ochrana pred slnkom je obzvlášť dôležitá pre túto citlivú oblasť. Váš krém s SPF na tvár by mal vyhovovať aj okoliu očí, slnečné okuliare sú ale aj tak extra nepostrádateľnou ochranou. A hlavne, dobre vyzerajú, tak čo ;)