Zázrak nad zázraky

„Jedného dňa, keď budete starý, zvráskavený a šedivý, keď vám myslenie zbrázdi čelo čiarami a vášne vám vypália znamenie na pery svojím odporným plameňom, potom to pocítite, strašne to pocítite. Teraz kamkoľvek sa pohnete, očarúvate svet. Bude tak vždy...? Máte zázračne krásnu tvár, pán Gray. Nemračte sa. Máte. A krása je istá forma génia – ba stojí vyššie ako génius, lebo nepotrebuje vysvetľovanie. Je jednou z veľkých skutočností sveta, ako slnko alebo jar alebo odraz tej striebornej mušle, ktorú nazývame lunou, v tmavých vodách. Je nesporná. Má božské právo zvrchovanosti. Z tých, čo ju majú, robí princov. Usmievate sa? Keď ju stratíte, nebudete sa usmievať... Ľudia často vravia, že krása je iba čosi nadbytočné. Možno je. Ale aspoň nie je taká nadbytočná ako myslenie. Pre mňa je krása zázrak nad zázraky. Iba plytkí ľudia nesúdia podľa vzhľadu. Skutočnou záhadou sveta je to, čo je viditeľné, nie to, čo je neviditeľné“...
Spoznali ste Portrét Doriana Graya od Oskara Wilda? Už chápete prečo je krása moja agenda? Dobre :)

Vrásky sú ako letokruhy stromov... Zistíte podľa nich nielen vek, ale aj emócie človeka. Či mal niekto ťažký alebo ľahký život, či sa veľa smial, alebo ho život tĺkol. 

Vrásky patria k životu ako koľajnice k vlaku. Nič to ale nemení na tom, že keď objavíme tie prvé na vlastnej tvári, ide nás ROZ-HO-DIŤ !!! 

Poznáte to, ráno sa zobudíte a vidíte sa akí ste. Myslím, akí NAOZAJ ste, sme, sú. Pokrčení, zvädnutí, opuchnutí, alebo rozžiarené, oddýchnuté, ružovkasté a vyleštené ako modelky, ktoré sa fotia zaránky bez make-upu, a my im to veríme :) ho-ho hó... 

Schopnosť kože vrátiť sa do pôvodného stavu, teda jej elasticita s vekom klesá. Najrýchlejšie to uvidíte na vašom dekolte. Skúste spať celú noc na boku, alebo kadejako poskrúcané ako deti, tínedžerky, a skúste si tak ľahnúť po 30tke. Vrásky pokrčenia, ktoré tam ráno zbadáte, tam budú ešte aj popoludní. V lepšom prípade sa dovečera stratia, v tom horšom už budú len pribúdať..

Alebo zápästia. Urobte pár klikov a skontrolujte ich. No? Už to nie je, čo to bývalo kedysi že? Že? :) Rovnako vrásky hnevu medzi obočím, vrásky smiechu okolo očí, hovorí sa im aj vranie nôžky-crow‘s feet, nasolabiálne vrásky okolo úst, tzv. marionette vrásky nad hornou perou, vrásky na čele, krku.. vrásky, vrásky, vrásky. 

A preto si treba nacvičiť nasledujúci fejs vážené-í!

ANTI-AGEING príbeh

Nepoteším vás asi, ale prípravky s názvom ANTI-AGEING klamú. Bezbreho, tristne, klamú. Starnutie je totiž nezvratný proces. Apoň zatiaľ. 

Vedci pracujú na zlepšení medzibunkovej komunikácie, ktorá vekom slabne. Možno si vybavujete kresbu mitochondrie vo vašom zošite na strednej škole. Keby vám učiteľka povedala, že práve to, či budú mať mitochondrie s jadrom bunky planúci vzťah založený na obsažnej a frekventovanej komunikácii alebo naopak tichú domácnosť, zabezpečuje našu mladosť a stojí za procesmi starnutia, možno by ste aj dávali väčší pozor...

 Čo môžeme je PREVENCIA 

Keď už vráska vznikne, je pomerne neskoro. Treba sa snažiť ich tvorbu minimalizovať, alebo aspoň spomaliť, pretože nezvratnosti tohto procesu, ako vieme, nezabránime. 

Mimickým vráskam sa môžeme vyhnúť cieleným strúhaním „bitch face“, tým ostatným našou starostlivosťou. Také tie nudné veci ako dostatok spánku, pohyb na čerstvom vzduchu, lebo áno, vaša pleť potrebuje kyslík, dostatok tekutín a vitamínov v strave, to asi viete. Ako aj, že fajčenie vám na kráse rozhodne nepridá, a ak fajčíte, mali by ste o to striktnejšie dodržiavať všetky spomínané pravidlá a pridať veľa veľa vitamínu C zvonka aj zvnútra..ale samozrejme úplne najlepšie by bolo, keby ste fajčiť prestali. Prestaňte!  

O niektorých Účinných látkach, som sa už zmienila v rovnomennej kapitole. Takže tu si to iba zhrnieme. Čo nám pomôže naštartovať medzibunkovú komunikáciu je : 

  • Exfoliácia – kyseliny dokážu zvýšiť produkciu kolagénu, vyhladiť jemné povrchové vrásky, redukujú začervenanie, a znižujú nerovnomerné zafarbenie pokožky, ktoré vzniká pod vplyvom slnečného žiarenia, vravela som vám a vravím vám EXFOLIUJTE! 
     
  • Retinol – pomáha koži tvoriť nové zdravé bunky, a preto vyzerá mladistvejšie. V prípravkoch na pleť sa používajú rôzne formy – retinol, retinylpalmitát a retinylaldehyde. V produktoch pre starostlivosť o pleť, ktoré vám môže predpísať iba váš dermatológ je forma kyseliny retinovej, označuje sa tiež ako tretinoín. Dá sa užívať aj vnútorne, u nás známy ako Roaccutane, viac o mojej skúsenosti s ním neskôr, v článku venovanom akné. Vivat veda! Vivat vedci! muah*muah*muah* 
     
  • Antioxidanty – aj retinol je inak jedným z nich, okrem neho ale vitamíny C +E. Pri C-éčku je dôležitá stabilita. Najčastejšie sa s ním v prípravkoch na pleť môžete stretnúť vo forme kyseliny askorbovej. A tá je práve najmenej stabilná. Dôležité je preto balenie. Stabilizované formy vit. C sú askorbyl horečnatý, kyselina L-askorbová, askorbát tetrahexyldecyl skorbylpalmitát, askorbyl glukosamín a askorbyl tetraisopalmitate..hhh..prosto všetko, čo má komplikovanejší názov. 

Všetky antioxidanty fungujú synergicky, to znamená, že najlepšie účinky dosiahnete ak ich bude používať SPOLU.  

  

  • SPF – to už netreba rozvádzať, len dodám, že ŽIADNA látka na svete vám proces starnutia nespomalí ak podceníte práve ochranu pred slnkom. 


ZLEPŠOVÁKY

* Aplikácia prípravkov

Už pri aplikácii krémov, gélov, či sér choďte proti gravitácii a nanášajte ich od brady smerom hore. Na čele potom od jeho stredu nad koreňom nosa smerom k spánkom. Väčšina ľudí, ktorých som videla krémovať sa, to robí presne opačne. Celú tvár si tak zvláštne pomágajú, rukami zošúveria a hnetú namiesto toho, aby tento prístup nechali pre rozkysnuté cesto na buchty. Tým len ťahajú kožu smerom dole. Koža má tendenciu vekom ochabovať a ovísať, nepomáhajme jej v tom. 

* Masáž 

 Keď máte chvíľu voľna na relax, alebo si zvyknete dopriať s partnerom masáž, nezabúdajte ani na vašu tvár. Je na nej množstvo nervových zakončení a taká dobre odvedená tvárová masáž je božie kráľovstvo nebeské v domácich podmienkach. Ak partnera alebo dobrú kozmetičku nemáte, skúste to sami. Rukami, masážnym valčekom, tvárovou gymnastikou. 

* Mimické vrásky

 Som veľmi emotívny typ človeka, a moje prežívanie sa mi často dôsledne odráža na tvári. Prežívam filmy v kine, ale aj vlastné sny. V isté dni som spozorovala, že napriek výdatnému spánku započatom dobré dve hodiny pred polnocou, čo je mmch. optimálne,  sa budím s pomerne výraznými vráskami na čele, akoby som celú noc nerobila nič iné len ho neprestajne krčila. Môžem vám povedať... dosť ma to vzalo! Aby sa celé moje úsilie negovalo počas noci, kedy som vydaná napospas silám, ktoré nemám v moci? Ešteže čo! 

Rozmýšľala som, hútala, až som vyhútala, že by som mohla tie drzé mimické svaly dáko skrotiť, aj v čase, keď to nemôžem urobiť vedome. A tak...som...si...ich...no čo...pri-le-pi-la. Prilepila som ich lepiacou páskou beštie! Vtipné? Skôr viZZionárske priatelia. Pretože aké bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že to niekomu predo mnou už veru napadlo! A ako dávno! Krucinááál, mohla som byť bohatá!   Tradá, predstavujem vám Frownies! 

Ide o malé náplaste z ručne robeného nebieleného papiera napustené lepidielkom na báze kukurice, na ktoré by nemal byť nikto alergický a užívajú ich bez problémov aj ľudia citliví na lepok. 

Kožu treba pred nalepením najskôr osušiť..ja to robím tak, že aplikujem všetko čo mi hrdlo ráči a čo chcem, počkám polhodinu...čo sa nevstrebe do polhodiny, už sa nevstrebe nikdy...potom utriem suchou handričkou, inkriminovanú oblasť najskôr treba 10- 15 sekúnd masírovať, to aby sa svaly v pokožke načisto uvoľnili...potom náplasť vystrihnúť do požadovaného tvaru a veľkosti, navlhčiť vodou..ja striekam minerálkami v spreji, alebo ružovou vodou... kožu prstami jemne natiahnuť, a vrásky akoby mechanicky narovnať...a..PRILEPIŤ. Dobre popritláčať, a nechať prilepené aspoň 3 hodiny. Náplaste vám nedovolia pokrčiť čelo, robiť grimasy a pod..ale ani sa o to neusilujte, aby ste ten efekt nezničili. Najlepšie je preto robiť to pred spaním alebo keď vás nikto nevidí. 

Ráno potom náplať navlhčiť a jemne odlepiť. A áno, funguje to ako prírodná forma botoxu :) Že mi šibe? Možno, ale aspoň to oslavujem. A čo vy? 


Oslavujte, kým ste tu :)

Aj s Rebekkou Karijord a 75 ročnou tanečnicou Siv Ander. Lebo aj vrásky môžu byť krásne.