Oleje - nebojte sa ich

Keď sa lepšie prizriete kozmetickým prípravkom v drogériách alebo parfumériách, prídete na to, že väčšina z nich často operuje sloganmi ako “ s výťažkom oleja z pravých damascénskych ruží”, “s prídavkom olivového oleja”,  “s pravým arganovým olejom”, “s olejom z pšeničných klíčkov”, “s mandľovým olejom”. Možno aj máte lepší pocit, ak si kúpite taký sprcháč, šampón alebo krém. V skutočnosti je však použité množstvo oleja v týchto prípravkoch zanedbateľné. Prečo teda z prírodnej sily olejov nevyťažiť maximum a nepoužívať ich tak, ako ich príroda stvorila, účinné a koncentrované? 

A nebudem po nich mastná/ý? To je zväčša prvá a najšastejšia otázka v súvislosti s olejmi. Nemusíte použiť veľké množstvo, začnite s ľahšími druhmi, a natierajte ich na navlhčenú pleť. A sami uvidíte rozdiel. 

V mojej zbierke sú momentálne tieto:

Mandľový olej – Olej zo sladkých mandlí je lahôdka. Milujem mandle ako také a natierať sa olejom z nich je rovnaký pôžitk. Príjemná sladkastá vôňa, zvláčňujúci efekt, vraj aj afrodiziakum.. Používam ho najmä na nechty a ruky, ale natieram si ním pravidelne aj celé telo. Je totiž veľmi vhodný aj ako prevencia proti striám. Ak máte suchú pokožku, budete ho milovať.   

Olej z hroznových jadier – Jeho výhodou je, že ľahký, veľmi dobre sa vstrebáva a nezanecháva pokožku mastnú. Je preto veľmi vhodný práve pre pleť so zvýšenou produkciou mazu.  Má protizápalové účinky, čo ocenia najmä majiteľky pokožky náchylnej na nedokonalosti. Na celú tvár mi stačia 3 drobné kvapky. 

Šípkový olej – Je o čosi viskóznejší než predchádzajúce dva, získava sa z jadier šípok ruže vráskavej. Nuž ona sa tak síce volá, ale vaša pleť by mala byť po jeho používaní na tom čo sa vrások týka o dosť lepšie. Pomáha hojiť aj jazvy a zabezpečuje kvalitnú hydratáciu.  

Arganový olej – volajú ho aj tekuté zlato. Je to mimoriadne vzácny a preto aj luxusný olej vhodný pre všetky typy pleti. Neupcháva póry, má výborné regeneračné a omladzujúce účinky. Keď sa mi minie očný krém, používam ho aj okolo očí. Výborný je tiež na vlasy aj nechty. Osoby senzitívne na vône a pachy ho môžu vyhodnotiť ako nie príliš vábne voňajúci, nemôžem ale povedať, že by jeho vôňa pôsobila na mňa iritujúco alebo odpudivo. A aj keby, ja som presne ten typ, ktorý by sa natieral aj čpavkom, keby mal preukázateľné účinky na zdravie a pleť ;)  

Kokosový olej – Ak máte radi vôňu kokosu zamilujete si ho, pretože prírodný olej vonia úžasnejšie než akékoľvek parfumované kokosové výrobky, ktoré ste doteraz ovoňali.  Moja pleť na tvári ho nie veľmi dobre znáša, ale niektorým ľuďom s problematickou pokožkou vyhovuje. Má antibakteriálne účinky, takže môže pomôcť zahojiť aj zapálené miesta, účinný je vraj aj proti plesniam a lupinám. Moje vlasy si zábaly z kokosového oleja pochvaľujú.  

Olivový olej – V záplave kadejakých olejových noviniek by sa mohlo zdať, že olivový olej je už trochu nuda, ale ja naňho nedám dopustiť. Je naozaj všestranne použiteľný a možno sa ním natierať od hlavy po päty bez ujmy na zdraví. Práve naopak. Aj moji rodičia, ktorí majú dávno po 60tke naňho nedajú dopustiť a konajú sa u nás olivové orgie. J Je vhodný najmä pre suchú a citlivú pleť, ak máte na koži akýkoľvek problém,  prv než siahnete po kortikoidoch skúste ho riešiť najskôr olivovým olejom. 

Olej z pšeničných klíčkov – Získava sa lisovaním naklíčenej pšenice. Má rovnako všestranné využitie. Je ešte hustejší a ešte žltší ako arganový olej, vhodný je najmä pre suchú a starnúcu pokožku. Spomedzi všetkých olejov je najbohatší na vitamín E a prírodný koenzým Q10. Pomáha tiež pri opuchnutí, popraskaní, zapálení pier. 

Ricínový olej – Východniari majú pomerne jednoznačnú a najmä okamžitú odpoveď na to odkiaľ tento olej pochádza. …. Holá pravda ale je, že sú to v skutočnosti také fazuľky ricínovníka obyčajného. Tento olej je veľmi hustý a môže sa používať na odličovanie, hoci mne osobne na tento účel nevyhovuje. Používam ho najmä na regeneráciu mihalníc po večernom odlíčení.   

Všetky oleje možno aj konzumovať, pozor pri ricínovom, ten jediný som ja osobne konzumovať neskúšala, a ani neplánujem. Má vraj laxatívne účinky a treba sa pri jeho konzumácii poradiť s dietológom.