Obľúbenci 2016

Dlho predlho o nich hovorím, ale doteraz sa mi nepodarilo spísať ich. Dnes konečne nastal ten deň. Toto sú moje top výrobky minulého roka, ktoré som kontinuálne používala minimálne šesť týždňov a neváhala by som kúpiť si ich zas a znova, pretože fungujú a som s nimi veľmi spokojná. Ak si ich znova nekúpim bude to jedine preto, že mám len jednu tvár a jeden život, a fakt nedokážem otestovať všetko, čo by som chcela. Neznamená to samozrejme, že budú automaticky vyhovovať každému, najmä ak sa potrebujete zamerať na úplne iné kozmetické ciele, ale možno vás môj výber inšpiruje.

1.DHC Deep cleansing oil, 6,7 fl.oz. takmer 200ml

Najpredávanejší čistiaci olej na svete! Nečudo, lebo je výborný, hoci ide vlastne o pomerne jednoduchý výrobok. Japonská firma DHC v ňom ale na trh priniesla bohatý, zato súčasne ultra ľahký čistiaci olej na báze olivového, s trochou vitamínu E a rozmarínu. Zásadná je tu však formulácia. Krásna a ľahko vo vode rozpustná. Olej najskôr nasucho efektívne rozpustí všetky vaše líčidlá a ak mu v druhej fáze doprajete trochu času spolu s miernou masážou, dokáže to isté aj s obsahom vašich pórov. Nezabúdajte totiž, že nečistoty aj sébum sú rozpustné práve v oleji, alkoholovými tonikami sa môžete drhnúť koľko chcete, vysušíte si maximálne povrch kože, no do póru vám nepreniknú.  Vďaka tomu ako je skomponovaný sa potom výborne a bezo zvyškov oplachuje. V európskych e-shopoch je pravidelne vypredaný, preto keď sa ocitnete v Japonsku alebo Ázii vôbec, určite si jeden zaobstarajte.  

2. Ziaja Sensitive creamy wash gel for face & body 0% parabens, soap, silicones, 400ml

Poľskú značku Ziaja som vo svojich príspevkoch i videách spomínala niekoľkokrát. Zo značky so zopár kozími produktami a prevažne telovou kozmetikou sa prepracovala k značke, ktorá dokáže osloviť široké spektrum zákazníkov. Jej obrovskou výhodou je najmä cena.

Toto skoro pollitrové balenie umývacieho krémového gelu s pumpičkou sa im veľmi vydarilo a odporúčam ho každému, kto pre pocit čistoty na pokožke potrebuje aj gelové čistidlá. Mám aktuálne druhú fľašu, pretože vzhľadom na objem nie je vôbec jednoduché ho minúť. Osobne ho preferujem ako druhotný čistič (po olejoch a balzamoch) a používam ho veľmi rada najmä večer s mojím Foreom Luna.

Krémový gel má veľmi jemnú, mliečno-medicinálnu vôňu a obsahuje coco-glykozydy, čo sú vlastne tenzidy na báze kokosového oleja a fruktózy. Takéto čističe síce nepenia tak ako tie naformulované so SLES a SLS, zato sú k vašej pokožke omnoho šetrnejšie a príliš ju neodmastia. Nuž a to je to, o čo by sme sa pri čistení mali snažiť. Nájdete v ňom aj provitamín B5, ktorý pokožku reparuje a chráni, výťažok z koreňa sladkého drievka, ktorý pôsobí protizápalovo a trošička kyseliny mliečnej, ktorá účinkuje ako ten najjemnejší exfoliant aj pre tú najsuchšiu pleť.

Jedinou látkou, ktorú tomuto geliku vytýkam je DMDM Hydantoin, syntetická konzervačná látka na báze formaldehydu. Pokiaľ ide o jej potenciál podráždiť pokožku, štúdie sú zmiešané a žiadna jednoznačne nepotvrdila priamu súvislosť, no ak by si Ziaja vybrala iný konzervant, aj za cenu toho, že by si zákazník musel povedzme o euro priplatiť, bolo by to dokonalé!

3. Dermacol Hyaluron wash cream, 100ml

Bravó, toto sa Dermacolu fakt podarilo! Keď sa mi minul môj milovaný DHC hĺbkovo čistiaci olej a v žiadnej DM-ke som nemohla natrafiť na cenovo dostupnú Balea olejovú náhradu, potrebovala som zachrániť. Rozhodla som sa dať šancu tomuto produktu od Dermacolu a som rada, že som tak urobila!

Dermacol namixoval parádny, nedráždivý, zato jemný a efektívny čistiaci balzam s celkom pekným zložením (až na citronelol a geraniol a coumarin, ak by sme chceli byť dôslední) za bezkonkurenčnú cenu. Za 100ml balenie, ktoré vám vydrží naozaj dlho, podľa toho, ako intenzívne sa líčite, zaplatíte necelé tri eurá.

Balzam je stredne hutný, po pridaní vody sa mení na emulziu, ktorou pekne odlíčite aj zvyšky maskary, rúžu ale najmä jemne vyčistíte pleť. Používam ho pri čistení ako prvú rundu. Buď samostatne alebo spolu s mixom olejov, aby to ešte lepšie kĺzalo. Natriem na suchú nalíčenú tvár, rozmasírujem, pridám vodu, znova masírujem, zotriem teplým mokrým uteráčikom a postup opakujem. Tretia runda je potom vyššie spomínaná Ziaja. Rozhodne veľmi dobré kombo pre všetkých, ktorí si radšej odložia peniažky na aktívne látky a od čističov, ktoré na pleti zostávajú pár sekúnd, kým si tam urobia svoju robotu neočakávajú okrem čistiaceho efektu a šetrnosti nič viac.

4. DHC Eye Zone rich care pack, 6 párov

Ach, zasa tí Japonci. Milujem ich, lebo sú maximálne beauty-vynaliezaví. Toto je totiž presne ten tvar okolo-očnej náplaste, po ktorom túžite. Niečo také som dlho chcela, nechala som si ich teda priniesť kamarátkou, ktorá v Japonsku bola a priniesla mi aj už spomenutý DHC olej. O cestovaní píše Lenka mimochodom aj so svojim snúbencom veľmi pekný a užitočný blog. Táto verzia náplastí je krémová, obsahuje olivový olej, multipeptidy a kyselinu hyalurónovú, a hoci sa mi spočiatku zdalo, že nerobia nič, opak je pravdou. Vaše očné okolie je po nich príjemne vyživené a oddýchnuté, a nepotrebuje už krém. Ja by som ich ale pravdepodobne nosila aj keby fakt nič nerobili, pretože sa mi jednoducho páčia. Úplná bomba by však bola, keby som naďabila aj na ich tzv. “mokrú”, osviežujúcu, hydratačnú a chladivú verziu. Juj!  

5. Loreal Paris Hydra fresh Genius Multi active genius water, 175ml

Túto multiaktívnu geniálnu hybridnú vodičku som už spomínala v poradni aj vo videu, a patrí rozhodne medzi mojich obľúbencov. Je ľahká, hydratačná, expresná, čo sa použitia týka a je jej dosť veľa. Predstavuje možno naoko zbytočný krok v celej rutine, no dodá vám ďalšiu vrstvu hydratácie bez zaťaženia. Obsahuje dva typy kyseliny hyalurónovej, jednu v mikrokapsulovej podobe a lipidur, čo je špeciálny polymér, ktorý pomáha zvyšovať ich absorbciu a formuje na povrchu vašej pokožky akúsi neviditeľnú membránu, ktorá v nej pomáha udržať vlhkosť. Sprvoti som bola skeptická, lebo veď Loreal?!!, ale tento typ výrobkov bol formulovaný pre trocha iný trh ako európsky a naozaj sa im podaril. Moja takmer 65 ročná mama používa ich Golden Age kombináciu esencie a denného krému, ktorú som jej doniesla z Holandska a tiež je spokojná.

6. Vichy aqualia thermal serum

Sérum z kategórie overených a zakaždým uspokojujúcich produktov. Robí presne to, čo od neho čakáte, teda vašu pleť pumpuje vlhkosťou bez lepkavého pocitu. To je niekedy na hyalurónové séra priveľa, aj preto je toto konkrétne takpovediac mojou stálicou. Aj popri skúšaní kadečoho nového sa k nemu vždy rada vraciam, pretože je fakt univerzálne. Nie je úplne najlacnejšie, ale ak si ho kúpite, viete, že v ňom dostanete presne to, čo sľubuje. Účinnú a príjemnú hydratáciu. Je to prekvapujúce, pretože osobne z mnohých produktov značky Vichy vôbec neskáčem po plafón, a ani toto sérum by podľa zloženia vlastne ani nemuselo fungovať, pretože obsahuje aj parfém, aj silikóny aj glykoly. Ale ono naozaj funguje, a to tvrdím nielen ja ale aj kopec spokojných zákazníkov vrátane beauty blogerov a žurnalistov! Aqualia thermal je ako osviežujúci pohár vody pre váš fejs a takýto typ produktu by ste mali mať vo svojom kozmetickom obehu, či je leto, či zima. 30 ml balenie vám pri používaní 2x denne vydrží tak 2-3 mesiace. Neutrálna svetlomodrá farba flakóna je vhodná aj pre mužov, takže ak sa pokožka toho vášho už začína trocha šúveriť a neznesie na tvári nič lepkavé, kúpte mu toto, bude sa mu to páčiť ;)

7. Weleda Baby Calendula Pflegecreme

Viete ako je to, keď túžite presne po tom, čo nemáte. Tak ako moja koža disponuje asi každým neduhom, aký len v pokožkovom svete existuje, tak by som si samozrejme priala pleť normálnu, s neviditeľnými pórmi, ktorá by bola nanajvýš sem tam suchá, pfff, ale zniesla by od Indulony cez kokosový olej po norkový krém s placentou všetko na svete! Ehm. Nie je to tak a udržať balans medzi hydratáciou, výživou a čistými pórmi, plus bojovať zároveň proti starnutiu, to je miestami na kozmetický metál.

Napriek tendencii k upchávaniu pórov však v tuhých mrazoch aj moja pleť potrebuje zásadnejší okluzant. Teda látku, ktorá medzi kožou a vonkajším svetom vytvorí ochrannú bariéru. V mraziskách naozaj nemôžete ísť von len tak, s gelovým hydratačným krémom. Alebo môžete, len sa potom nečudujte, že vaša pleť produkuje litre oleja. Je to prirodzené, snaží sa predsa ochrániť. Rozhodne si teda vyberajte, čo funguje vám. Niekomu vyhovuje prírodný včelí vosk, niekomu nevadí ani ten syntetický. Iný zas uprednostní prírodné bambucké maslo, rôzne pleťové oleje, alebo obyčajnú vazelínu. Koža každého z nás je rôzna, a preto si dobre vyberte. Ak trpíte na nedokonalosti ako ja, nesmiete potom zabúdať na kvalitné čistenie a exfoliáciu, čo však neznamená, že toto sa normálno- a sucho-pleťových jedincov netýka tiež.

Suma sumárum, tento krém od Weledy so sezamovým a mandľovým olejom, včelím voskom a extraktom z nechtíka bol tým, čo som si do tohtoročných tuhých mrazov vybrala ja. Množstvo krému veľkosti menšieho hrášku som najskôr rozmasírovala v prstoch, a potom jemným popritláčaním poprikladala na tvár. Nechala vstrebať. Ak potrebujete, na to sa ešte pokojne nalíčte, prípadne pridajte samostatné SPF. Pred mrazmi ma ochránil a žiadne podkožáky nespôsobil. Po zvyšok roka tento typ produktu využijete všade tam, kde máte suchú kožu. Ruky, pokožka okolo nechtov, lakte, kolená, päty. Aj keď na tie by bol predsa len trocha pridrahý...Príjemne vonia, a tak mám konečne aj ja vo svojej kozmetickej apanáži niečo BIO. Ha!

8. La Roche Posay - Cicaplast Baume B5

Každý, kto s pleťovou starostlivosťou experimentuje, alebo trpí na nejakú odchýlku od normálu, z času na čas potrebuje pomoc. Toto je presne ten typ S.O.S. produktu, ktorý vám dovolí vydýchnuť si a medzitým sa stará o reparáciu a upokojenie podráždenia. Kombinácia medi/zinku/mangánu spolu s panthenolom a madecanossidom, čo je vlastne výťažok z rastlinky menom Pupočník ázijský je ohromná! Môžete si ju na tvár naniesť aj v hrubšej vrstve ako masku a užívať si komfort hydratácie, upokojenia, zmiernenia podráždenia, hojenie suchých, až šupinatých miest, prosto všetko naraz. Ak už naozaj neviete, čím by ste sa natreli, pretože sa vám zdá, že VŠETKO je zle v štáte dermatologickom, Cicaplast od La Roche Posay nikdy nesklame. Rovnako vydarená je verzia krému na ruky, balzamu na pery, a zistila som, že už existuje aj verzia tohto balzamu na tvár s SPF50, paráda. Jeden Cicaplast do každej rodiny!

9. Bioderma Matricium

Špekulujete, skúšate, kombinujete a nie vždy to dobre dopadne. O mnohých mojich kozmetických failoch ani netušíte, no bolo ich naozaj dosť. Máte aspoň výhodu, že sa z mojich chýb môžete poučiť a osobne sa im už vyhnúť. Vlastne sa vám snažím povedať, aby ste sa nevenovali kozmetickému blogovaniu :)

Ak však už nastane situácia, že je zle, objaví sa iritácia, výsev miniatúrnych červených pupencov veľkosti asi jedného milimetra, drobné zápaly, začervenanie, pocity pnutia a dehydratácie, viete, že je čas na kozmetické pokánie. Nasadíme diétu. Odhodíme exfolianty, spoliehame sa na lekárenské neparfémované prípravky, čistíme šetrne a najmä rukami a hojíme, hojíme, hojíme do zbláznenia.

Okrem vyššie spomínaného skutočne hojivého zázraku pre iritovanú pokožku je ďalším takým aj výrobok od Biodermy, jednotlivo balené ampulky Matricium. Sú vhodné pre pokožku poškodenú rôznymi laserovými zákrokmi, ale aj pri jazvách po popáleninách prvého stupňa. Matricium je zdravotnícky prostriedok za buržujskú cenu. Zdá sa mi, že to bolo okolo 40€. No jedna ampulka obsahuje vo vodičkovej konzistencii všetky látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našej koži. Polovicu použijete ráno, druhú večer a pokračujete dovtedy, kým sa stav neupraví. Vhodné riešenie pre všetkých, ktorí nemajú vždy čas a možnosť zbehnúť za svojim dermatológom, aby im predpísal prvú pomoc. Balenie obsahuje 30 ampuliek, ja si spravím v roku zopár týždenných kúr a všetko je zasa v poriadku.

10. Catrice HD Liquid Coverage Foundation + Liquid Camouflage

Aby sme sa rozveselili, poďme sa trochu líčiť. Pokukujem aktuálne po viacerých makeupoch a na bežný deň moju zbierku časom asi rozšíri zasa niečo od Bourjois, a na špeci príležitosti Chanel, no do práce pred kameru som si chcela zaobstarať niečo väčšmi krycie. Keďže sa u nás v TV blížime aj prechodu na vysielanie v HD kvalite, rozhodla som sa prispôsobiť svoj výber tejto skutočnosti.

Siahla som po rokoch opäť po drogériovej značke Catrice a som nadšená! Skutočne vynikajúci makeup aj korektor, ktorým nechýba nič z high-endových značiek, a za zlomok ceny. Toto dvojbalenie som kúpila tuším za 12 eur! Jedinou nevýhodou je malý výber odtieňov. Mám ten najsvetlejší, 010 Light beige, a aj ten je mi ešte trochu tmavý. Riešim to teda tak, že do reálneho života si teraz v zime k nemu obliekam rolák, do práce k výstrihu potiahnem jeho nanesenie až na krk a zvyšok doladím tmavším púdrom alebo bronzerom, aby výsledok pôsobil jednoliato. Má však fantastickú konzistenciu, výborne sa rozotiera a veľmi dlho vydrží.

Pomerne rýchlo zasychá, takže s ním treba friško pracovať, mne sa na to najviac osvedčili prsty. Je zmatňujúci a akurátne krycí. Efekt, ktorý na pleti vytvára pôsobí pekne jednoliato, bez efektu masky. Celkom sa mi páči aj dávkovanie pipetkou, pretože ho tak budem môcť spotrebovať do poslednej kvapky. Makeup neobsahuje olej, je teda vhodnejší na mastnú pleť, no krásny efekt by mohol vytvoriť aj na suchopleťovej osobe, za predpokladu, že sa predtým dobre nakrémuje niečím výživným, prípadne kvapku oleja pridá do samotného makeupu.

Korektor sa takisto veľmi príjemne nanáša, mám tiež ten najsvetleší odtieň, 010 Porcellain. Bála som sa, že bude mať ružový podtón, ale táto kombinácia mi na vysielanie zatiaľ fakt vyhovuje, aj keď sú oba výrobky pomerne bohato parfémované. Rozhodne dobrý bod pre Catrice!

11. Kontúrovacia ceruzka Max Factor v odtieni 14 Brown n Nude

Každá žena potrebuje od istého veku telovú ceruzku na pery. Každá. O to viac, ak sa vám vaše vlastné kontúry pier už pomaly strácajú. S telovými kontúrkami je to niekedy náročné. Niektoré sú príliš hnedé, iné zasa príliš neviditeľné až mŕtvolné, alebo naopak priveľmi ružové. No a ružová nie je telová a ani nahá. Ružová je ružová. Od telovej kontúrky potrebujeme, aby pôsobila neviditeľne, no zároveň nám umožnila vytvoriť dokonalú ilúziu prirodzeného orámovania pier. Veľmi často si práve telovou kontúrkou môžeme pery opticky zväčšiť a stále to v reálnom živote pôsobí prirodzene. Táto od Max Factor to všetko dokáže. Je tak akurát krémová, tak akurát pigmentovaná a nevyryjete si s ňou okolo pier brázdu, ako s niektorými ostrými tŕňmi, ktoré majú na obale nápis "ceruzka na pery". Momentálne je to asi tak všetko, čo na pery spolu s akýmkoľvek balzamom, ktorý mám poruke, používam, keď nie som práve v práci. Dobrá voľba pokiaľ ide o príjemný telový odtieň je aj L´oreal, prípadne Number 7, ktorú predáva Boots. 

12. Menštruačný kalíšok Lunette

foto: e-shop žena v žene, názov za milión!!!

foto: e-shop žena v žene, názov za milión!!!

Nebola by som to ja, keby som vám v jednom balíku s krásou a šľachtením sa nefľusla do tváre aj niečo zdanlivo nechutné. Nuž, nič ľudské mi nie je cudzie :) Rozhodne nepatrím k ženám, ktoré sa chcú vracať späť na stromy. Som osoba pohodlná, rozmaznaná najnovšími výdobytkami civilizácie. Napriek tomu by som rada svojou troškou prispela k ochrane našej planéty. Odkedy gazdujem sama, mám dokonalý prehľad o množstve vlastného odpadu. A som užasnutá! Je neskutočné, koľko ho vyprodukujem za jeden jediný deň! Skutočne mi to leží na srdci a snažím sa minimálne odpad triediť, a potom robiť všetky tie veci ako nosiť si na nákup vlastú tašku, nekupovať už vopred zabalené produkty, no aj tak je to ťažké.

Keďže príliš veľa odpadu vzniká aj počas mojej periódy, rozhodla som sa dať šancu tomuto silikónovému zázraku. Spomínam si ako som o ňom asi pred siedmymi-ôsmimi rokmi čítala na lady.sk a zhnusene odvracala od tých riadkov zrak. Nešlo mi do hlavy, ako by sa dala zvládnuť logistika okolo používania kalíška pri zachovaní akých takých hygienických štandardov! Ale dá sa to, a som veľmi rada, že ho mám!

Nebojte sa, nebudem zachádzať do podrobností, len napíšem, že ho pri použití absolútne necítim, oproti tampónom je asi 100 000x príjemnejší (tampón stále vnímam a neviem sa dočkať momentu, keď má ísť konečne von, cítila som často aj rôzne tlaky v podbrušku, kým bol zavedený), no najviac sa mi páči, že môže byť aplikovaný 12 hodín! To znamená, že ak si ho zavediete ráno o 8-mej, vybrať by ste ho mali večer o 20-tej. Tým úplne odpadá akékoľvek riziko, že ho budete oplachovať niekde na verejných toaletách. Pre tých, ktorí teraz krútia hlavou, že je to fuj..nie, nie je. Akékoľvek naše telesné tekutiny sa totiž rozkladajú až pri oxidácii, kým sú teda vo vašom tele bez prístupu vzduchu, žiadne takéto procesy tam neprebiehajú. Kalíšok je vyrobený z medicínskeho silikónu a schválený americkou vládnou agentúrou na ochranu potravín a liečiv FDA.

Iste, začiatky s kalichom sú pomerne zábavné, lebo musíte vychytať ako si ho vložiť, vybrať a všetko okolo, no benefity, ktoré jeho používanie so sebou prináša to všetko podľa mojej mienky prevyšujú. Odkedy ho mám nekupujem už klasické vložky, iba sem tam intímky a teším sa, ako môžem ušetrené peniaze investovať do svojho fejsu, alebo do momentov s ľuďmi, ktorých mám rada a nie do haldy odpadu, ktorý našej planéte tak či tak škodí.

 13. The Boyscouts

Každoročne je na tomto mieste okrem kozmetiky aj nejaká konzumovateľná alebo dizajnérska vychytávka. Minulý rok som sa úplne zaľúbila do šperkov značky The Boyscouts. Vyrába ich vo svojej malej dielničke v Rotterdame bývalá spolužiačka môjho priateľa z Design academy Eindhoven so svojimi kamarátkami. Ide o krásnu, malinkú, zato poctivú dizajnérsku značku. Pracujú s kvalitnými materiálmi a dobrými nápadmi. Výsledkom sú výnimočné kúsky, v ktorých sa snúbi remeselná tradícia so súčasnými módnymi a dizajnérskymi trendmi. Naozaj kvalitné a krásne dielka. Milujem zaujímavé, dominantné a sofistikované prstene zároveň, preto som sa veľmi potešila, keď mi ježiško tieto Vianoce priniesol práve prstienky od Boyscouts ♡ 

 

 

Akými výrobkami ste sa v minulom roku nadchli vy? Napíšte mi, budem sa tešiť :)