Červené víno je super - aj na pleť

Zvyknete si dať večer pohár červeného? Výborne. A skúsili ste ho už priamo na pokožke? Ja áno...

Obľúbila som si červené víno, pretože má zo zdravotného hľadiska väčší osoh než víno biele alebo ružové. Tie už pijem vyslovene pre chuť. Ak vám aj červené nechutí, stále to s ním môžete skúsiť. Priamo na koži.

Červené hrozno totiž obsahuje antioxidanty, a jedným z tých najdôležitejších je resveratrol. To, že vám urobí dobre, keď ho budete piť je dávno známe.

V čom sú ale pozitívne účinky červeného vína pre pleť?

Pri fermentácii červeného vína sa využívajú aj šupky z hroznových bobúľ, a práve v nich je najviac resveratrolu, látky, ktorú tvorí vínna réva prirodzene na ochranu pred nepriaznivým počasím, baktériami a hubami. Boli by sme šiši, keby sme ju nechceli využiť vo svoj prospech aj my, ľudia.

Vedeli to už v antike, od kedy sa vínna réva na kozmetické účely používa. Bobule, listy, hroznové jadierka. V prípravkoch ju nájdete ako vitis vinifera. Výťažky z nej sú vhodné pre ľudí s chronickou žilovou nedostatočnosťou, pretože obsahujú polyfenoly, látky, ktoré stabilizujú napätie cievnych stien, podporujú kontrakciu žil, a tým urýchľujú návrat krvi z dolných končatín smerom k srdcu. Výborný je aj olej z hroznových jadierok, viac o ňom som písala tu.

Ale späť k bobuľkám. Vínoterapia je známou kozmetickou procedúrou, a snívam o tom, že ju raz vyskúšam na vlastnej koži kdesi v Toskánsku, alebo, ešte lepšie, vo Francúzsku. Ach, už si to predstavujem…

Prvé hroznové SPA na svete vzniklo totiž práve tam, blízko Bordeaux na juhozápade Francúzska. Volá sa Les Sources De Caudalie a v roku 1999 ho založili ho manželia Mathilde Cathiard-Thomas a Bertrand Thomas, zakladatelia kozmetickej značky Caudalie. Mala som od nich viacero prípravkov a ich použitie sa spája s pôžitkom.

V SPA vám navyše ponúknu zábaly, masáže aj kozmetické prípravky z rôznych foriem hrozna. Tí, ktorí vínoterapiu praktizujú tvrdia, že pomáha proti celulitíde, keďže zlepšuje mikrocirkuláciu krvi, a má tiež zmäkčujúce a antibakteriálne účinky na pokožku, ktorú pomáha zbavovať jemných liniek a zápalov.

Hoci kúpeľ v teplej vode, do ktorej ste vyliali fľašku červeného je trocha dekadentný zážitok, ktorý si môžu dovoliť najmä tí bohatší z nás, dopriať si ho nejako často vraj tiež nie je najlepšie. Pri priamom kontakte s pokožkou nemá totiž podľa dermatológov červené víno také benefity ako keď ho vypijeme. Stále teda platí, že najviac vám pomôže vhodná strava, spánok, starostlivosť, prípravky a ochrana pred slnkom. Za tú trochu dekadencie to však občas stojí, no nie? Furt lepšie jak heroin. Tsa!

Ak teda chcete skúsiť červené víno kozmeticky, vyskúšajte napríklad masku. Hoci je v nej trocha alkoholu, zvyšné ingrediencie zabezpečia, že bude vhodná aj pre suchú, alebo citlivú pleť. Budete potrebovať:

  • čajovú lyžičku bieleho jugurtu gréckeho typu
  • lyžičku červeného vína
  • lyžičku medu
  • (pre veľmi suchú pleť odporúčam pridať aj pár kvapiek hroznového oleja pre extra regeneráciu )

Rozmiešať a natrieť na vyčistenú a osušenú pleť.

Ideálne, ak si trocha červeného nalejete do pohára, zvyšok vlejete do vane, a pustíte si k tomu čojaviem, Nouvelle Vague, hm? ;)  

 

 

 

 

Vyskúšali ste vínoterapiu alebo kozmetické prípravky s extraktami vínnej révy? Ktoré  sú vaše obľúbené? Ak červené víno pijete, podeľte sa so mnou o vaše obľúbené značky. Ďakujem. 

Zuzana Závodská2 Comments