Desať vecí, na ktoré prisahám

Keby ste vedeli ako sa mi to v hlave hemží nápadmi a témami, o ktorých chcem písať, asi by ste na chvíľu mali pocit, že ste v hlave Nikolaja Andrejeviča Rimskeho-Korsakova. Akurát on ten tanec zapísal do notovej osnovy a Let čmeliaka poznajú všetci :) Snažiac sa ovládnuť vzrušenie a byť precízna, rozdeľujem myšlienky ako chutný cheesecake a držím sa hesla, nenapchať vás všetkým odrazu. Nho..

Jednou z mojich fundamentálnych povahových čŕt je zanietenie a vášeň. Viem sa nekonečne nadchnúť ľuďmi, miestami, umením, vecami, som veľmi emocionálna...A.. ako typická predstaviteľka ľudského rodu, chcem byť samozrejme úplne iná, než aby som sa naučila mať rada seba samú takú aká už som. Prečo? Lebo vedci z renomovaných periodík v ešte renomovanejších a vedeckejších štúdiách typu MA-RIE CLAI-RE, nám do hláv tlačia, že s emóciami musíme vedieť pracovaaať a nemali by nás pohlcovaaať. Inak nás to bude hádzať vo vlnách života ako pri hurikáne Tip v '79tom. Minimálne.

Priznávam, niekedy nadšenie a očakávania prevážia celkový reálny obraz o veci, no sebapoznávaním som sa už aspoň naučila, že im musím dať čas. Im, sebe, všetkému. Čas totiž preverí všetko najlepšie. Vzťahy, aj kozmetické produkty. 

V nasledujúcich riadkoch vám priblížim tie, s ktorými som dlhodobo spokojná, kupujem si ich opakovane, a plánujem si ich kupovať dovtedy, kým ich neprestanú vyrábať. 

Prisúdila som im v názve obmedzenú a zdanlivo finálnu číslovku a tiež príslušný mesiac pre lepšiu orientáciu na blogu, je ale viac než pravdepodobné, že sa tu podobné príspevky ešte objavia.

1. MATCHA GREEN TEA – zelený čaj Matcha

Možno si triete oči, čo tu robí čaj, ale nie nie, vydržte… Matcha je moja lááska! Zamilovala som sa na prvé napitie, a hneď ako som pocítila prílev energie a sviežosti vo všetkých 171 centimetroch Zuzany Závodskej som vedela, že Matcha ma bude sprevádzať kým budem žiť. A prečo?

ORAC Value 

Tento špeciálny mletý zelený čaj vám totiž poskytne extra dávku antioxidantov v jedinej šálke. Pretože pijete vlastne celé rozomleté lístky zeleného čaju, viete si predstaviť ten rozdiel v porovnaní s vylúhovaným vreckom, ktoré z čaju odstránite. O antioxidantoch som už písala tu, takže len v skratke prečo sú dobré. Bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie a choroby. STARNUTIE a CHOROBY! :) Preto sa teraz všetci idú utĺcť za zelenými smoothies, acai berries, chia seeds a podobne. 

Matcha čaj je pre naše telo skvelý nielen zvnútra, keďže nás zásobí 10x väčším množstvom antioxidantov než iné zelené čaje, ale aj zvonka, pre našu pleť. Existuje ukazovateľ, jeho skratka je ORAC(Oxygen Radical Absorbance Capacity). Národný inštitút pre starnutie, ktorý je súčasťou amerického Národného inštitútu pre zdravie (NIH), ho stanovil ako ukazovateľ pre hodnotu antioxidantov v jednotlivých potravinách. Pre porovnanie : podľa štúdií má matcha omnoho viac antioxidantov než brokolica, acai, vlašské, či pekanové orechy alebo tmavá čokoláda a plody goji!   

Ako pôsobí

Matcha aplikovaný na tvár v podobe masky chráni pred UV žiarením, pomáha rozjasňovať pokožku a bojovať proti jej predčasnému starnutiu a ochabovaniu. Tiež redukuje zápal, čo je obzvlášť vhodné pre ľudí s rosaceou alebo akné, či iným zápalovým ochorením kože. Vyskúšať môžete pastu z prášku matcha zmiešaného s obyčajnou, alebo ružovou vodou a obyčajným, alebo Manuka medom. Pre tých, čo majú skôr suchú pleť, vyskúšajte matchu zamiešať do kokosového, alebo iného vášho obľúbeného oleja, med môžete pridať tiež. Výborná je aj kombinácia s bielym jogurtom a medom. Lebo ako vieme, kyselina mliečna nám pokožku jemne exfoliuje, zatiaľčo med a matcha môžu tichúčko rozjasňovať, hojiť a chrániť ju. Uááá.

2. TONER Z JABLČNÉHO OCTU

V kupovaných toneroch je často kopa gebuzín, ktoré vôbec nepotrebujeme, a ak patríte k ľuďom, ktorí nevidia veľmi význam v jeho používaní, asi sa vám nechce vysoliť za tento typ produktu veľa peňazí. Toner je ale veľmi dôležitým krokom pri starostlivosti o pleť, a už som spomínala prečo. napr. tu. Jedným z dôvodov, pre ktoré ho používam je úprava ph pleti. A keďže sa chceme vyhnúť zápalom, potrebujeme pleť udržiavať kyslú. Prečo je ešte octový toner super vecička? 

  • upravuje produkciu mazu
  • je prirodzene bohatý na AHA kyseliny
  • zosvetľuje pigmentové škvrny a pehy
  • rozpúšťa odumreté kožné bunky, teda jemne exfoliuje
  • pomáha hojiť akné a následné fliačiky
  • zjemňuje póry 

Ak teda aj máte bezproblémovú pleť a nechcete investovať do kúpy žiadnych hyper super turbo prípravkov, vyrobte si tento, pleť sa vám poďakuje. 

Ja ho mixujem v pomere 1:2, pomery si prispôsobte podľa toho ako vám vyhovuje. Ak zbadáte náhodou nejakú iritáciu, uberte octu a pridajte vody. Vyberajte si pre tento účel kvalitný jablčný ocot, najlepšie BIO. Ja ho najradšej mixujem s Evianom alebo ružovou vodou, pridať môžete aj výluh z čaju a ak nie ste citliví na vonné esencie, tak aj tie. Ľudia so sklonom k začervenaniu ako ja by sa ale radšej mali držať jednoduchosti. 

Toner používajte po odlíčení a očistení pleti, navlhčite ním vatový tampón a pleť dočistite. Ja si do dlane nalejem slzičku o veľkosti 20tich centov, rozotriem v dlaniach a poprikladám na tvár jemným vklepaním. Tento postup zvoľte, ak ste si istí, že ste naozaj dôkladne odlíčení a umytí, a na tvári nezostala ani stopa makeupu alebo nečistôt. Ak nie, použite vatový tampón, ktorý vám prípadné nedostatky v odlíčení krásne ukáže.

3. FAB-FIRST AID BEAUTY- Blemish patrol pads  

Prvá pomoc pre krásu. To je presne to, čo potrebuje kažý, kto bojuje s čiernymi bodkami a vyrážkami. Čierne bodky, komedóny, uhry, nie sú ničím iným než zoxidovaným mazom. Ten obsahuje melanín, pigment, ktorý nám dáva farbu. Keď sa melanín z mazu, ktorý prirodzene tvorí naša koža, dostane do kontaktu so vzduchom, zafarbí sa, stmavne. Preto vidíme čierne bodky ako čierne. Že je naša koža špinavá, a preto ich máme je ale mýtus, ktorý dermatológovia vyvracajú. 

Fakt, že je mýtom, že máme na nose špinu, nás ale nezbaví blbého pocitu, že to na ňom stále máme hejže! Takže? Pravidelná exfoliácia je to jediné, čo pokožke s týmto popisom pomáha. A preto spomínané FAB tampóny. Objednávam ich tu. V balení je 60 kusov, ja si ešte každý jeden šetrne a najmä antisepticky rozstrihnem čistými manikúrovými nožničkami na polovicu. Takže mi vydržia dva razy toľko. Už som strihala aj na štvrtinky, keď som používala len na nos…Dôležité je nádobu vždy poriadne uzavrieť, neodstraňujem úplne ani tú ochrannú fóliu, aby mi nevyschli. 

Môžete ich používať 2x denne, ráno a večer, po čistení a tónovaní. Sú veľmi jemné, testované na alergie, vhodné, keďže obsahujú BHA, aj pre citlivú pleť s rosaceou, alebo nábehom na ňu, akné, a podobne. Ak máte skôr suchú a citlivú pleť, alebo normálnu, a upchaté póry nie sú vaša téma, skúste tieto. Ja si ich plánujem objednať tiež a striedať. 

 4. NEUTROGENA VISIBLY CLEAR 2-in-1 wash/mask 

Pre nás mastnopleťových, s nadmernou produkciou mazu a tendenciou k ustavičnému upchávaniu pórov, je každý extra produkt s BHA viac ako vítaný. Je len málo takých, ktoré sú kvalitné a naozaj fungujú, a zároveň sú cenovo dostupné a nájdete ich v bežnej drogérii. Maska od Neutrogeny je skvelý príklad. Píšem maska, hoci produkt možno používať aj ako umývaciu emulziu, no mne sa zdá efektívnejšie používať ju hĺbkovo. Dávam si ju preto raz týždenne ako masku, a za svojich 5 minút slávy naozaj robí, čo sľubuje bez iritácie a poškodenia. Ak máte nejaké partie tváre extra náchylné k zanášaniu pórov, aplikujte túto masku iba na spomínané miesta. Funguje výborne ako prevencia. Viac nemám čo povedať, je super, a vydrží vám večnosť. Určite je vhodnejším riešením aj na mierne zapálené miesto, než povedzme zubná pasta. Ne-dá-vaj-te si na vyrážky zubnú pastu preboha!!! (ak prisaháte, že u vás funguje, okej, nehasme, čo nás nepáli)

5. RYOR – HYDRATAČNÍ MASKA S MINERÁLY  

Vždy som túžila aj túžim po normálnej, alebo suchej pleti. To by bolo! To by som mohla všetok čas, ktorý teraz venujem preventívnej exfoliácii, a následnej pozápalovej starostlivosti, venovať HYDRATÁCII. Lebo niet veru ničoho príjemnejšieho než pumpovať do tváre vlhkosť a užívať si ten pocit, keď sa dokážete doslova napiť cez pokožku! Pri mastnej pleti to chce dosť veľa sústredenia, aby ste to s regeneráciou a ošetrovaním neprehnali, a nedostali sa tak do bludného kruhu tvorby nových a nových vyrážok a ich hojenia. Takže toto suchokožcom a normálnopleťovcom nenormálne závidím. Môcť sa opájať kvalitnými hydratačnými sérami a investovať do masiek a regenerácie. Jóój. 

Ale aj mastiaca sa pokožka potrebuje hydratáciu. Milujem túto masku od RYORu! Dávam si ju raz týždenne na celú tvár v tenkej vrstve, nechám pôsobiť minimálne 20 minút, a potom jemne vlažnou vodou s vatovými tampónmi umyjem. Niekedy ju použijem aj namiesto nočného krému ako finálnu starostlivosť a idem s ňou aj spať. Obsahuje samé dobré veci, (avokádový olej, glycerín, squalén, jojobový olej, kys. hyalurónovú, Sodium PCA, niacínamid, extract z planktónu atď.) a bude sa páčiť normálnej, suchej, citlivej,aj zmiešanej pleti. 

6. ALVERDE – NECHTÍKOVÝ BALZAM NA PERY 

Mám už asi stopäťdesiatepiate balenie, a je skvelý, skvelý, skvelý! Nemastí, nevytvára na perách nevzhľadné zaschnuté okraje, hydratuje, regeneruje a nezanáša mi póry okolo pier. Všetko, čo chcem od svojej pomády. Škoda, že druhá verzia, tuším čerešnová, už obsahuje bambucké maslo. To mi na pery nevyhovuje, rovnako ani minerálne oleje, mala som z takých produktov okolo pier čierne bodky, ktoré následne prechádzali do vyrážok. A kto už niekedy mal na pere vyrážku, vie čo je to za morda! 
Natieram si touto pomádou pery ráno po raňajkách, hneď ako si umyjem zuby, predtým ako idem použiť rúž, vždy po odlíčení, a aj pred spaním doprajem perám extra hrubú vrstvu. Idem si dať :) 

 7. SALLY HANSEN ODLAKOVAČ bez acetónu s vitamínom E, B5 a harmančekom

Pokiaľ ide o odlakovače, vždy som kupovala najlacnejší aký existuje v domnení, že je to tak či tak chemikália, ktorá má moje nechty akurát tak zbaviť náteru a dovi. Nno nie celkom. Keď vyskúšate tento, nebudete chcieť iný. Skúšala som aj iné varianty od SH, ale modrý u mňa bezkonkurenčne vyhráva. Poznáte to, keď si odlakúvate nechty, zvyknú sa vám od odlakovača tak prapodivne zatiahnuť matným povlakom. Nie pri tomto. S ním odlakúvate, odlakúvate, a máte pocit, že to máte na nechte asi stále nejakú lesklú podkladovú neodlakovanú vrstvu alebo čo, nechce sa vám veriť, že to lesklé, čo vidíte sú naozaj vaše nechty! Ale sú. Takže, kvalitný odlakovač má význam, už žiadne Lidl, Tesco a iné odlakovačové odnože.  

8. SALLY HANSEN – AIRBRUSH LEGS

Trpím žilovou nedostatočnosťou a mám varixy. Tak –teraz to už viete. :) Boli časy, a nebolo to tak dávno, keď som ABSOLÚTNE nenosila NIČ kratšie ako po kolená. Ani v lete. V plavkách som trpela, žiadne pekné, príjemné a pohodlné krátke nohavice nehrozili. Až dovtedy, kým som neobjavila čaro a efekt cievnej sklerotizácie a tento sprej od SH. Podrobnejšie o sklerotizácii niekedy nabudúce, SH odporúčam všetkými desiatimi už teraz. Každé druhé leto si kúpim jednu plechovku a cítim sa s ním veľmi komfortne. Dôležité je nanášať ho na osušenú nenakrémovanú kožu, nastriekať najskôr do dlaní, nie priamo na nohy, a dobre rozotrieť, nezabudnúť ani na priehlavky. Holiť sa odporúčam večer pred aplikáciou, nanášanie na druhý deň ráno. Ja si dávam dve vrstvy, a celé, spolu s dôkladným niekoľkonásobným umytím rúk, mi to trvá asi tak 10 minút. Áno, biely, alebo svetlý odev to zvnútra trošku môže zašpiniť, nie viac ako makeup, a úplne v pohode to vyperiete, zvrchu na odev sa mi farba nikdy nedostala. Už som so SH náterom aj zmokla, aj sa riadne spotila, (najmä pod kolenom, ak v letných horúčavách-35 a viac – dhšie sedím) zakaždým ale SH odolal. Uvidíte samy najmä večer pri sprchovaní. Keď si na nohy pustíte teplú sprchu, nič sa nestane, ani po hodnej chvíli. Musíte vziať sprcháč a špongiu, alebo nohy vydrhnúť peelingom. Rátajte s tým, že po celej “operácii” budete musieť pretrieť aj vaňu. Zdĺhavé, babračka a zbytočné? Je to presne ako s makeupom. Ak si zamilujete efekt, ktorý vytvára, potom sa vám predchádzajúce prívlastky budú zdať bezpredmetné. Tak ako mne :)

 9.MICELÁRNA VODA GARNIER 

Na tomto mieste by rovnako mohla byť aj micelárka od Biodermy. Jasná vec. Veď je predsa super. Ale nie je. Kvôli cene. A aj o peniaze pri produktoch, ktoré v hojnom množstve doslova vylievame na tvár a odtečú nám kanalizáciou alebo sú vynesené s odpadkami, ide. Takže Garnier micelárku kupujem stále, nahradila dovtedy obľúbenú Lirene preto, lebo je dostupnejšia, a v konečnom dôsledku po prerátaní na objem a efektivitu pri čistení aj lacnejšia a lepšia. Používam ju na odličovanie očí a pier, a kým sa na trhu neobjaví ešte lacnejšia, ešte lepšie očný makeup rozpúšťajúca a ešte objemnejšia verzia micelárneho zázraku, aj ju používať budem. Howgh.

10. NUXE - TELOVÝ, PLEŤOVÝ a VLASOVÝ OLEJ 

Asi ste zachytili masívny “hype” okolo tohto výrobku. Prisahajú naň svetové modelky, speváčky, a teraz už aj jedna moderátorka. :)

Na tvár a vlasy si ho dám asi tak raz za týždeň, ale na telo ho používam denne. Presnejšie na torzo, aby som ho neminula príliš veľa. A čo ma na tomto oleji uchvacuje najviac ? Vôňa, vôňa, vôňa! Napísala by som to aj veľkými písmenami, ale neviem, kde sa dáva vôkaň na veľké O :) Ach, tááá vôňa a pocit dokonalého LUXUSU keď sa ním natieram, milujem ho!!! Zbožňujem ako mi od neho po čase vonia aj pyžamo a ako voniam celá. Je to úžasný upokojujúci a zároveň istým spôsobom veľmi zvodný rituál, pretože taká voňavá sa zároveň cítim veľmi sexi. A komu by sa už zle zaspávalo s takým pocitom? ;) 

Nie som z tých, čo kupujú prípravky práve podľa vône, no pri telových veciach je pre mňa rovnako dôležitá ako účinné zložky. Pátrala som po zložení, a to úplne vysvetľuje, prečo má na mňa tento olej upokojujúce, až ľahko sedatívne, a také obšťastňujúce účinky! Obsahuje totiž mix šiestich olejov: okrem oleja z kamélií, sladkého mandľového oleja, borákového, lieskového a makadamového, tiež olej z rastliny St. John's Wort, čo nie je nič iné ako Hypericum perforatum, teda náš ľubovník bodkovaný. :) Odporúča sa pre svoje antibakteriálne, protizápalové a antidepresívne účinky. To sa po celom dni viac než hodí...

Pozoruhodná je tiež konzistencia oleja, keďže ide o moderný tzv. “suchý” olej. Naozaj po natretí nemáte pocit mastnoty, veľmi dobre sa vstrebáva. Vzhľadom na vôňu, ktorá môže citlivejšiu kožu dráždiť, nemusí každému vyhovovať na pleť tváre, pri suchej pokožke platí, že ho treba naniesť na navlhčenú kožu a “utesniť” hydratačným krémom na záver. 

Kúpila som si cvične malé balenie, ale viem, že nasledujúce už budú len tie najgigantickejšie aké vyrobili. A existuje aj verzia na leto s TRBLIETKAMIiii..Viem viem ;) Nemusíte ďakovať :)  


Na záver pripomínam, že nie som sponzorovaná žiadnou firmou, (ZATIAĽ haha) a uvedené produkty sú navýsosť mojím osobným výberom. Ich poradie neurčuje zároveň stupeň obľúbenosti. Rovnako paušálne neplatí, že keď som nimi nadšená ja, budú sedieť aj vám, to dá rozum. :)   

Aké sú vaše obľúbené kozmetické, ale aj iné vecičky, bez ktorých by vám nebolo na svete až tak aestheholicky? 
ZZ.