Maličká som, húsky pásiem, exfoliovala bý som, až sa trásiem!

Dlhšie som otáľala s písaním o tejto téme. Jednak preto, že je obšírna a bude si vyžadovať veľa textu, a teda aj vaše dlhšie pozhovenie v sediacej polohe. A potom aj preto, že som si nedávno čistou BHA kyselinkou trošičku spálila tvár. Áno ja, Vasilisa Premúdra čo vám tu ide akože radiť čo a ako s pleťou…Nuž ale, ako spieva Mikhael Paskalev “to fall is conntected to try”..teda, kto robí, robí aj chyby..tak veru. Som o skúsenosť bohatšia a opäť o čosi múdrejšia, a na mojej chybe sa môžete poučiť tiež….

Za celý život stratíme približne 18 kíl odumretej kože. Predstavte si vaše dovolenkové kufre plné odumretej pokožky…uh!..Nuž, je to tak, exfoliácia nie je práve sexi téma, čo si budeme navrávať, ale bez nej to nepôjde. Dláždi nám totiž pekne krásne cestičku ku žiarivej a zdravo vyzerajúcej pokožke, a o to nám tu všetkým predsa ide, že áno. 

Koža a jej obnova

Nie som dermatológ, ale niektoré veci prosto viete. A keď neviete, prečítate si na wikipédii ;) 

Ako napríklad, že pokožka smerom k svojmu povrchu rohovatie, odumiera. Tá najkrajšia, čerstvá, novučičká nová, je teda vždy ukrytá pod ňou. 

Tínedžerom sa vrchná vrstva kože zregeneruje v priemere každých 14-20 dní. Dospelému človeku tento proces trvá 28 dní a napr. v takej 40tke ten istý proces trvá až 45 dní. To, čo vidíme na svojom tele je teda už dávno mŕtve, a iba zacláňa tomu živému a krásnemu pod tým. Ak máte lenivú kožu ako ja, potom pravdepodobne tiež potrebujete celý tento sofistikovaný systém trochu naštartovať.                   

Potrebujete EX-FO-LI-O-VAŤ!


Už starovekí Egypťania exfoliovali o dušu spasenú. V Stredoveku použivali ako chemický exfoliant víno, s kyselinou vínnou ako hlavnou aktívnou látkou. Rovnako v Ázii praktizovali peelingy už pred stovkami rokov. Ak ste niekedy boli v Turecku, možno ste skúsili aj ich tradičné kúpele hammam. Ja som nebola. 


Spôsoby a prostriedky 

Asi najznámejší, najjednoduchší a zároveň najrýchlejší spôsob odstraňovanie odumretej pokožky je mechanický, manuálny peeling. Využívajú sa pri ňom abrazíva, teda malé drsné čiastočky čohokoľvek, čo by nám pomohlo kožu poriadne vydrhnúť, a teda zbaviť ju odumretých buniek poriadnym vyšúchaním. 

Dodnes nezabudnem, ako som asi 10 ročná mala na zadku niečo ako husiu kožu. Mamka, rovnako posadnutá kožnou dokonalosťou či už svojou, alebo dcérkinou, mi navrhla, že by sme to mohli skúsiť opílingovať pemzou na nohy…mali sme tú takú, čo pemzovaním postupne mizla, zmenšovala sa, až z nej zostal iba prášok…Dcéra ako nadšená nasledovníčka tradície domáceho zušľachťovania samozrejme okamžite súhlasila. Výsledok bol taký, že som ďalší diel Baywatchu sledovala na kolenách, predlaktiami opretá o stoličku, pretože som mala riťušu mierne krvavú. No čo už. Každý mal nejaké detstvo..Toľko príhoda z môjho, na ilustráciu. A ako dôkaz, že nie každý prostriedok na zbavovanie odumretej kože je vhodný na každú časť tela. Mamka to samozrejme myslela dobre, a nie je dôvod upodozrievať ju z týrania, Baywatch, BB pudding a jej úprimné bedákanie nad tým, čo vykonala vlastnému decku to spravili ;)  

Abrazívne pomôcky, teda lufy, žinky, rôzne rukavice, špongie, kefy, používajte na suchú pokožku celého tela, ale vyhnite sa prílišnému drhnutiu, a tiež prechádzajte s rozumom po miestach ako sú bikiny, dekolt, prsia, a podobné citlivé partie. Závisí samozrejme aj od citlivosti vašej pokožky. Ja uprednostňujem masáž lufou v smere od nôh k hlave, čo pomáha prekrviť celé telo a zbaviť ho starej kože, vydrhnem vždy najmä nohy, zadok, stehná, lakte a kolená.

Pemza, rôzne nerezové škrabky, rašple, pilníky, šmirgle a podobné záležitosti patria na chodidlá, a podčiarkujem - na SUCHÉ chodidlá. Pri zmäknutej pokožke totiž nemusíte presne odhadnúť pokiaľ ešte môžete zbrusovať. Starostlivosti o pokožku chodidiel sa ale budem venovať aj samostatne. 

Na dekolt, tvár, a krk idem vždy najjemnejšie ako viem. Jedine textilné handričky, celulózové hubky, a najnovšie jeden kozmetický zázrak a objav, ktorý mi poslala kamarátka z Madridu, konjac hubka… viac sa o nej dočítate v budúcich príspevkoch... 

Prípravky

Zbrusovať, peelingovať, drhnúť, exfoliovať nemusíme len mechanicky, ale aj sofistikovanejšie – rôznymi prípravkami na to určenými. 

Zistila som, že vlastne poriadne ani nijaké abrazívne peelingy v obchode nekupujem. Načo aj, keď si pohodlne môžem vyrobiť vlastný. A okamžite. 

Ak občas zájdete do kaviarne, vždy vám naservírujú k horúcim nápojom aj cukor, niekde dokonca dva druhy. Ja nesladím, všetky vrecká cukru, za ktoré som už ale spolu s nápojom tak či tak zaplatila, si odnášam v kabelke domov, často skasírujem aj vrecúška svojich spolustolovníkov.

Pri sprchovaní si potom pár vreciek, či už hnedého alebo bieleho cukru položím k vani, vytlačím na dlaň trochu sprchového gélu, do toho nasypem cukor, a peeling je na svete. 

Ak chcete extra dávku exfoliácie a výživy zároveň, zmiešajte olivový olej s hnedým cukrom a vyšúchajte si lakte, kolená, stehná, zadok a ruky..ak si ich ešte predtým vydrhnete aj citrónovou šťavou, uvidíte ten jasot. To bude jasať vaša koža a vy s ňou. Lebo keď je koža happy, vy ste happy…a tak ďalej. 

Niečo účinné, čo pôsobí a FUNGUJE  

Ak máte akýkoľvek problém s pleťou, či už je to akné, poškodenie slnkom, známky únavy, straty jasu, starnutia, ochabnutia, mali by ste siahnuť po peelingoch, ktoré pôsobia na pleti dlhodobejšie, teda ich hneď z kože nezmyjete, sú šetrné a efektívne zároveň. 

 Všetky tieto požiadavky spĺňa chemický peeling .

Zahŕňa: AHA + BHA kyseliny 

AHA kyseliny

 získavajú sa z ovocia a mlieka, patria sem: 

 -          kyselina glykolová  (glycolic acid)– získava sa z cukrovej trstiny

 -          kyselina mliečna (lactic acid) – z mlieka

 -          kyselina mandľová (mandelic acid) – z horkých mandlí 

 -          kyselina vínna – (tartaric acid) z hroznových bobúľ

 -          kyselina jablčná – (malic acid) z jabĺk, hrušiek 

 (uvádzam aj anglické názvy, tak ich väčšinou ľahšie identifikujete v zozname ingrediencií)

AHA kyseliny odstraňujú vrchnú vrstvu kože a umožňujú novým bunkám uzrieť svetlo sveta. Sú veľmi užitočné najmä pre suchú a starnúcu pokožku, pokožku poškodenú slnkom. Pomáhajú vyhladzovať vrásky a stimulujú tvorbu kolagénu v pleti. Takisto sú veľmi dôležité pokiaľ ide o zosvetľovanie pleti, najmä pigmentových škvŕn. 

Najväčšiu službu svojej pleti urobíte, ak budete AHA kyseliny používať vo forme gélov, krémov alebo pleťových vôd. Rôzne umývacie a čistiace prostriedky z nej totiž obyčajne umyjete ešte skôr, ako stihnú pôsobiť. Štúdie zatiaľ ukázali, že AHA kyseliny fungujú najlepšie asi v 4% koncentrácii s upraveným pH na 3 alebo 4. 

BHA kyseliny 

S tými je to jednoduché, pretože poznáme len jednu, a to kyselinu salicylovú. Jej názov pochádza z latinského názvu pre vŕbu, Salix, z ktorej kôry možno kyselinu tiež pripraviť. Tou som sa trocha dokatovala, keďže som ju čistú, koncentrovanú, 2%nú naniesla na celú tvár vatovým tampónom ako toner. To je samozrejme neefektívny spôsob. Ak si kúpite v lekárni čistú KS, použite ju iba lokálne na vyrážku. Neskôr postihnuté miesto hydratujte. 

Lepšie je zvoliť formulácie v podobe krémov, mliek alebo gélov, ktoré ostávajú na pleti pôsobiť, a sú naformulované tak, že prenikajú hlboko do pokožky kde si robia svoju prácu. Maximum účinkov dosiahnete, ak siahnete po produktoch, ktoré obsahujú aspoň 1% kyselinu salicylovú s pH medzi 3 a 4. (Celkom by ma zaujímalo ako to funguje z chemického hľadiska, že ak je s niečím zmiešaná v podobe emulzie, dostane sa už ľahko do hlbších vrstiev, a tú vrchnú pritom nevysuší a nepoškodí. Ak sa v tom niekto vyznáte, budem rada ak mi k tomu napíšete viac, pretože ma to zaujíma ;))

BHA rovnako ako AHA pomáha odstraňovať odumreté bunky, rozdiel je v tom, že je vhodnejšia pre pleť náchylnú na tvorbu nedokonalostí, mastnejšiu, s čiernymi bodkami, jednoducho - upchávajúcimi sa pórmi. Pomáha tiež na keratosis pilaris ( folikulárnu keratózu), to si možno vybavujete ako „husiu kožu“ na ramenách, alebo na zadku, ...to bol zjavne aj môj detský prípad...niekedy môžu mať ľudia aj drobné červené bodky na ramenách..vídala som to dosť často u detí aj dospievajúcich za základnej aj strednej škole. Pomáha tiež pri hyperpigmentácii, ktorá trápi napr. aj mňa. To je zasa zostávanie stôp na koži po vyrážkach. 

Rozdiel medzi AHA a BHA

AHA kyseliny sú rozpustné vo vode, a teda neprenikajú do pokožky, ale zostávajú na povrchu. Sú preto ideálne pre pleť, ktorá nerieši problémy ako sú vyrážky a rôzne nečistoty. Naopak BHA sú rozpustné v olejoch, lipidoch, čo je práve ideálne pre pleť s upchávajúcimi sa pórmi, keďže BHA preniká priamo do nich, kde sa zmieša so sébom, kožným mazom a pomáha vyčistiť pór zvnútra a pleť exfoliovať. 


Mýtus

Niektorí namietajú, že kyseliny patria iba do rúk dermatológom, prípadne vyškoleným kozmetičkám. Áno samozrejme, pokiaľ ide o masochistické kyselinové zásahy do pleti v podobe invazívnejších zásahov vysokopercentnými roztokmi. Také zákroky samozrejme patria do rúk lekára. Aj preto som ale písala o prijateľných a efektívnych koncentráciách, pretože je možné úplne bezpečne ich používať v pohodlí domova, nemusieť nikam cestovať, a ani sa obávať akýchkoľvek reakcií. To, ako často exfoliovať je navýsosť individuálna záležitosť, a sami najlepšie zistíte aká frekvencia je pre vás najprijateľnejšia. No s výrobkami, ktoré si bežne môžete kúpiť na domáce použitie vám nič také ako  "preexfoliovanosť" nehrozí ;) 


Á propos "preexfoliovanosť"...šúpanie kože nemá nič spoločné s exfoliáciou. Ak sa šúpete, neznamená to, že ste exfoliovali príliš. Pravdepodobne bude chyba skôr v hydratácii. Exfoliáciu, ak ju vykonávate správne a účinne v pravom slova zmysle nevidíte. Čo vidíte je zdravá, nová, žiariaca pokožka ktorú ňou odkrývate :)  práve preto je exfoliácia veľmi často tým krokom v starostlivosti o pleť, ktorým sú facial maniaci, hovorme im po slovensky napríklad... "tváristi" ..vrátane mňa, posadnutí :))) 


Na čo si dať pozor na záver

Keďže AHA aj BHA pomáhajú odstraňovať zrohovatenú odumretú pokožku, a teda aj vrchnú vrstvu kože, môžu spôsobiť, že bude citlivejšia na slnečné žiarenie. Veľmi dôležité preto je, aby ste nezabúdali na ochranu pred slnkom vo forme SPF. A tomu sa budem venovať nabudúce.  

 

Ak ste dočítali až sem, dobre vedieť ;) Aké sú vaše skúsenosti s exfoliáciou? Aké spôsoby vám vyhovujú a aké prípravky používate?