Masky - poďte na moju tvár - zbožňujem vás!

Kto ma pozná vie, že mám podchvíľou niečo natreté na tvári. Tu med, tam jogurt, či nejaký lektvar.  Jem hrozno? Jednu-dve bobuľky si vždy ušetrím pre pleť tváre krku a dekoltu. To isté s paradajkami, jablkom, banánmi, avokádom, uhorkami, jahodami..na tvári som už mala kadečo, aj jablčný ocot, cibuľu, alebo vlastný ehm..moč..ale to bude iná story.....Masky z ovocia i zeleniny, masky kupované, masky čistiace, hydratačné, regeneračné, hojivé, či zlupovacie, masky - to je moje. V návode čítate - použiť raz, dva krát do týždňa.. A prečo nepoužiť v jeden deň aj tri ak sa mi chce? Nebudem vám klamať, mne sa chce :)

 

Každý deň niečo navyše - pre seba

Masky sú pre mňa niečo extra. Ako keď sa o seba staráte a doprajete si čerstvú a výživnú stravu. Konzumujete ryby, zeleninu, ovocie, orechy a semená, kvalitné mäso a strukoviny, celozrné obilniny. Chodíte na dobré filmy, čítate dobré knihy, trávite čas s príjemnými ľuďmi, ktorých máte radi. Raz za čas ale potrebujete a chcete niečo špeciálne. Niečo extra. A preto si dáte výnimočný koktejl, kúpite drahý syr, či víno, kvalitnú horkú čokoládu s príchuťou akú ste ešte neskúšali, špeciálnu kávu alebo cudzokrajné ovocie, či napríklad kaviár alebo foie gras. Kúpite si lístok na výnimočný koncert, alebo permanentku na skvelý festival, či letenku niekam, kde ste ešte neboli, aby ste tam možno stretli niekoho, koho ešte nepoznáte. A presne takúto špeciálnu starostlivosť poskytnete svojej pleti ak ju občas zvonka nakŕmite aj niečím iným ako dostáva v krémoch, sérach a vašej - inak samozrejme kvalitnej - starostlivosti. 


Aj kozmetický priemysel hojne využíva pozitívne účinky ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov a pridáva ich do svojich výrobkov. Môžete kúpiť krémy s kozím mliekom, materskou kašičkou alebo manukovým medom, ovocnými kyselinami, výťažkami z paradajok kvôli povestnému lykopénu a podobne…

Prečo nevyužiť čerstvosť, rôznorodosť a najmä dostupnosť rôznych surovín a možnosť aplikovať si ich na tvár v pohodlí domova kedy sa nám zachce?

Aké masky a ako často

Môj masko - režim je veľmi nepredvídateľný. Mení sa vždy podľa aktuálneho stavu a potrieb mojej pleti, a samozrejme, ide aj o to, na ktorú z masiek mám práve chuť a aký efekt od nej očakávam, či priam vyžadujem. Pravidelnou a nemennou rutinou je celkom iste hĺbkové čistenie minimálne dva razy do týždňa, rovnako minimálne dva razy exfoliujem. Zvyšok tvorí pokus o hydratáciu, výživu a regeneráciu. 

Asi najčastejšie si aplikujem masku bahennú. Ide o bahno z mŕtveho mora, aby som bola presná. Mala som Kawar, tá bola aj s prídavkom aloe vera, teraz mám 100% bahno z Mŕtveho mora od Manufaktury. Akúkoľvek značku si vyberiete, uistite sa, že na obale stojí Dead See Mud..aby ste mali istotu, že si  na tvár nedávate blatko z dunajskej panvy, hoci by aj bolo pliocénneho veku.

Bahno mám rada pre jeho čistiace, hojivé a sťahujúce účinky. Citlivejšiu alebo suchú pleť môže štípať, ak ste majiteľmi takej, skúste bahno najskôr u kamarátky, poproste o vzorku, alebo hľadajte  malé balenie. Bahno z Mŕtveho mora je unikátne tým, že obsahuje naozaj veľa minerálov a stopových prvkov. Vďaka podpore látkovej výmeny v podkožných vrstvách pomáha  vraj zmierniť aj prejavy celulitídy – neviem, neskúšala som. Bahno môžete aj nahriať, také nahriate by malo pomôcť aj pri boľavých kĺboch a chrbte. Použiť sa vraj dá aj na vlasy ako zábal..najmä pre mastné vlasy a lupiny. Vyskúšam a dám vám vedieť. 

Ak je teda už kritériom frekvencia, azda druhou najpoužívanejšou je u mňa maska z jogurtu. Aký mám práve po ruke, ale samozrejme vždy ide o jogurt biely, nesladený a nezbavovaný tukov. Milujem efekt, ktorý na pokožke zanechá jogurt, alebo čokoľvek mliečne. Kozí, ovčí, kravský, grécky, skúste to! Budete sa obdivovať v zrkadle, ešte len bude zasychať. Keď uschne, uvidíte svoju dokonalejšiu verziu, pretože vám nachvíľu úúplne, ale naozaj ÚPLNE zmiznú póry, pokožka sa načisto vyhladí, nikde ani stopy po vrásočkách….ešte ste si nešli po ten jogurt do chladničky?..vravím vám, bude sa vám to páčiť ;) 

Celkovo, kyselina mliečna je pre pleť veľmi prospešná, ide vlastne o druh AHA kyseliny, ktorá je k pokožke veľmi šetrná. Zbavuje ju odumretých buniek bez toho, aby ju akokoľvek iritovala, a pomáha odkryť bunky nové a krásne. Robí to veľmi nežným a príjemným spôsobom, to preto ten okamžitý efekt vyhladenia a vyživenia. Taká Kleopatra sa napríklad kúpavala v kyslom mlieku úplne bežne…

Mojou momentálno trojkou, s vyhliadkami zaujať čoskoro pravdepodobne aj prvú pozíciu, čo sa obľúbenosti a frekvencie použitia týka, je maska z kurkumy. A hneď zistíte prečo! Spája v sebe totiž efekt čistenia a regenerácie úplne brilantne. Ešte som ju zatiaľ použila len dva razy, a efekt bol zakaždým okamžitý a úžasný! Vyhladená a vyživená pleť, stiahnuté póry, žiadna mastnota, len krásna, zamatovo jemná a vyčistená pleť. MŇAM! 

Bodaj by aj nie, pozrime sa, čo obsahuje tá moja, zatiaľ len vzorka z Garden of wisdom : - grécky jogurt, cícerová múka, med z pomarančových kvetov, extrakt z kurkumy, extrakt CO2 z kurkumy , a geogard, to je bezpečný konzervant, kt. neobsahuje parabény. 

Kurkuma, ktorá je najmä jednou z hlavných zložiek kari korenia, je známa svojimi liečivými účinkami. Lekári nedávno zistili, že enzým, ktorý obsahuje, kurkumín, vraj dokáže zablokovať ten enzým, ktorý podporuje rast nádorov. Toto dúfam testovať nebudem musieť. 

Maska z kurkumy, ak ju skombinujete aj s jogurtom a napr. ďalším zázrakom prírody, o ktorom budem písať už o chvíľu, medom, má protivráskový, čistiaci, exfoliačný, protizápalový efekt, áno, nebojím sa to povedať, je zázračná! 

Med. Kto by ho nepoznal, neochutnal, nemal rád. Asi iba niekto, kto je na tento produkt z kráľovstva prírody alergický..Venujme tým nešťastníkom minútku nášhosúcitu……….tak..minútka prešla, môžme teraz už celkom beztrestne začať med okiadzať. Je totiž z rovnakej čeľade zázračných ako kurkuma, či jogurt. Ja osobne naň nedám vo svojej starostlivosti dopustiť. 

Med osviežuje, upokojuje podráždenie, tonizuje, pôsobí protizápalovo, veľmi dobre viaže vlhkosť, všetko vlastnosti, ktoré naša pokožka veľmi ocení.  Na tvár používam manukový med, čo je kapitola sama o sebe. Naďabila som naňho keď som sa snažila nájsť nejaký šetrný spôsob čistenia zapálenej a aknóznej pleti. Ale na každodenné čistenie tváre by bol manuka med pridrahý špás. Malá fľaštička ma totiž vyšla približne na 30 eur, takže ho používam iba čistý a vyslovene ako masku na tvár. Na vlasy, do pílingov a podobne používam kuchynské, a teda lacnejšie medové verzie. Na internete nájdete toho o manukovom mede veľa, spomeniem len, že sa získava z Manuka kríka, ktorý rastie iba a jedine na Novom Zélande. Pri Manuka mede je dôležitý tzv. UMF (Unique manuca factor) faktor. Čím vyššie číslo, tým vyššie antibakteriálne účinky medu. Ja vlastním Manuka med od Comvita UMF 15+ . Med s faktorom 25+ testovali dokonca v nemocniciach na rany a veľmi úspešne. 

Najčastejšie si med natriem iba na vyčistenú, ružovou vodou orosenú pokožku tváre, krku a dekoltu. Nevynechám nikdy ani pery, med na nich pôsobí naozaj blahodárne. Med prirodzene obsahuje peroxid vodíka, preto veľmi dobre hojí rany, ale..a to ste možno netušili, aj krásne zosvetľuje vlasy!…Zmiešajte med a váš obľúbený kondicionér alebo masku, pridajte trocha olivového alebo kokosového oleja, ani nemusíte, ja dávam aj pár kvapiek citróna, nechajte 10 minút “pracovať”, aplikujte na vlasy, zabaľte si hlavu do igelitu a uteráka, nechajte 40 minút pôsobiť, umyte šampónom a uvidíte ;)