Ázia, moja láska

Znak, ktorý som si na svoj vtedajší poznámkový šanón odkreslila ešte na strednej..strašne sa mi páčil! Inak ale už vôbec neviem, čo znamená, vie niekto...? Dúfam, že to nie je nejaká gebuzina..

Znak, ktorý som si na svoj vtedajší poznámkový šanón odkreslila ešte na strednej..strašne sa mi páčil! Inak ale už vôbec neviem, čo znamená, vie niekto...? Dúfam, že to nie je nejaká gebuzina..

„Odsunuli dvere z ryžového papiera a Hervé Joncour vstúpil. Hara Kei sedel so skríženými nohami na zemi v najvzdialenejšom kúte miestnosti. Bol oblečený v tmavej tunike, nemal šperky. Jediné viditeľné znamenie jeho moci, žena nehybne ležiaca pri ňom s hlavou položenou v jeho lone, oči zavreté, ruky ukryté pod širokým červeným odevom, ktorý sa rozprestieral všade nokolo po rohoži farby popola ako plameň. Pomaly jej rukou prechádzal po vlasoch: vyzeralo to, akoby hladkal nejaké vzácne spiace zviera.“

            Alessandro Baricco, Hodváb

 

Japonsko, Kórea, Čína. Je niečo fascinujúce na týchto krajinách. Prvý raz som bola uchvátená zvláštnou zmesou detsky ženskej, ako najkvalitnejší hodváb ľahulinkej, až zenovej krásy pri príbehu Alessandra Baricca. Naoko nedbalá, no v skutočnosti presne vypočítaná precíznosť plynúca v nekonečnej pomalosti.

V oddanosti Japoniek, v ich kultúre čajových obradov a zenových záhrad, minimalizme domáceho zariadenia a sedení na rohožiach  je toľko krásy, pokoja a zvláštneho údesu zároveň, až sa mi z toho krúti hlava. A pri pohľade na pleť ázijských žien, ktoré si výzor detí zachovávajú vďaka fyziognómii tváre do vysokého veku, ja osobne upadám do mdlôb.

No len čo sa preberiem, učím sa od nich. Aspoň sa snažím.

LÍDER KOZMETICKÉHO PRIEMYSLU

Nebolo to tak dávno, čo tempo a krok vývoja v kozmetickom priemysle udávalo najmä Francúzsko. Práve tam vyvíjali nové typy rúžov, parfémy, do kozmetických výrobkov implementovali to najlepšie, čo ponúka táto skvelá krajina. Víno, minerálne vody, vkus, šarm, eleganciu, a tradície.

Stačilo však pár rokov, a je to práve Ázia, ktorá udáva smer, a vývoj v tejto oblasti ženie priam míľovými krokmi.

V nasledujúcich riadkoch vám priblížim, ktoré ázijské kozmetické princípy, výrobky a rituály ma oslovili tak veľmi, že nedám na ne dopustiť.

KONCEPT STAROSTLIVOSTI O PLEŤ

Odhoďte nervozitu, zabudnite na stres a náhlenie, Európanky! Netúžte po instantných kozmetických výsledkoch, Američanky! Je tu krása pomalosti, ktorej sa učte od Aziatiek!

Nič spravené v chvate ešte neprinieslo želaný efekt a ani úžitok. Tvrdím to ja a vedia to aj Japonky, Kórejčanky a Čiňanky. Aspoň tie, ktoré nemusia pracovať v nejakej úbohej továrni na výrobu lacných odevov, majú dovolené surfovať po necenzurovaných internetoch a nemusia slúžiť svojim manželom. Ale nie o tom som chcela...

Aziatky svojej pleti a starostlivosti o ňu venujú ČAS. Ak nadávate, že vaša rutina obsahuje UŽ TRI kroky, a teda, že sa musíte  

  • odlíčiť
  • použiť toner
  • a potom sa ešte nakrémovať

 pri koncepte ázijskej starostlivosti o pleť asi horko zaplačete, pretože: 

  1. Japonka si najprv odíči oči micelárnou vodou, keďže si veľa z nich maľuje hornú vnútornú linku, venujú tomuto kroku dosť veľa času a vyhrajú sa s tým naozaj precízne.
  2. Micelárna voda zotrie aj úplne vrchný nános make-upu, to je však iba začiatok.
  3. Nasleduje pleťové mlieko rozmasírované na pleti, zotreté žinkou namočenou v teplej vode, všetko jemne a precízne. Zatiaľ sa asi cítite pomerne isto, ale veď dočkajte času..
  4. Teraz prichádza nejaký turbo špeci čistiaci prípravok určený na druhé, teda vlastne, ak rátame aj prvé zotretie micelárkou, tak tretie čistenie. Je to buď nejaký prášok, ktorý sa zmieša s vodou, alebo špeciálne gélové hydratačné čističe, peny z vaječného bielka napríklad, dôležité je pokožku dôkladne, ale pritom šetrne očistiť.
  5. Nasleduje TONER. Ten sa u nás na západe používa stále na druhé čistenie pleti. Ale vzhľadom na to, že väčšina z nás už precitla z odmasťovacieho ošiaľu a používa kvalitné prípravky, nie čističe typu JAR a PUR, upravovať ph pokožky už ani tak nepotrebujeme. A preto Ázia už v tomto kroku cieli na hlavný problém, ktorý s kožou máte, alebo potrebujete riešiť. Teda buď stratu hydratácie, alebo nečistoty, alebo, oboje. Okrem toho, je to PRVÁ VRSTVA HYDRATÁCIE PLETI. Obľúbené sú fermentované zložky ako napr. extrakty z kvasníc, alebo všetky prírodné látky, ktoré jednoducho prešli procesom kvasenia. Fermentovaná kozmetika je vlastne v Ázii na samostatnú kapitolu. Možno inokedy..
  6. Teraz prichádza ESENCIA. Mnoho západniarok si láme hlavu nad tým, čo to vlastne je, načo to je, a či to treba. Aziatky nie. Tie ju prosto len používajú. V konečnom dôsledku je však ESENCIA to isté, čo SÉRUM. Obsahuje účinné látky v koncentrovanej, no stále dosť ľahkej emulzii.
  7. Predtým, než by ste chytili totálny kozmetický šok, ešte je tu AMPULA! Tá obsahuje ešte koncentrovanejšie látky než esencia, či sérum, ale stále je ľahšia ako EMULZIA alebo KRÉM. Je to jasné?
  8. Správne, teraz nasleduje EMULZIA. Emulzia je vlastne ľahšia verzia krému, vhodná najmä pre dievčatá a ženy s mastnejšou pleťou. U nás by ste ju našli napr. pod názvom Light moisturizer, čo je vlastne ľahký hydratačný krém, väčšinou na báze vody.
  9. KRÉM. Krémy na ázijskom kozmetickom trhu obsahujú všetko možné. Tak ako esencie, tonery, či ampule. Nájdete tam slimačie sekréty, výťažky všakovakých rastlín, produkty z hlbín mora, antioxidanty, drahé kovy, jednoducho všetko, na čo si len spomeniete.
  10. SPF BIELENIE, Aziatky sú veľmi citlivé na svoju pleť, a aj to, že sa stránia slnka a všade behajú s dáždničkami je za tým, že vyzerajú mlado do vysokého veku. Ak sú práve pigmentové škvrny vaša téma, vyskúšajte nejaký kórejský alebo japonský výrobok. Sú v tom machri, fakt.  

Narátali ste 10 krokov? Hej, je ich 10, a? Japonka a Kórejčanka nepočítajú, iba sa na vás usmejú šikmými očami a vy máte chuť zahryznúť sa im do tých ich pampúšikovských tváričiek a vysať z nich mladosť ako vraj onehdá Báthoryčka mladým pannám. Alebo to mám len ja...?  

 

IKONICKÉ PRODUKTY

Konjac špongia

Konjac je rastlina hojne využívaná v Japonsku, Číne aj v Kórei. Robia z toho želé, múku a kadejaké iné veci. Okrem toho, že nemá žiadne kalórie ale zato veľa vlákniny, je tiež zaujímavo viskózna. A tiež bio, eko, prirodzene zásaditá, bohatá na minerály a viac než 1500 rokov používaná v kozmetickom priemysle ale tiež v medicíne a gastronómii. 

Má zvláštnu vlastnosť. Nielen, že ako všetky špongie dokáže nasať vodu, ona pri tom aj zväčší svoj objem! Po namočení je aj jemne slizovitá, keďže je to prírodný produkt. Veľmi dobre funguje pri šetrnom čistení pleti a jemnej exfoliácii. Existujú rôzne druhy: na citlivú pleť, s prídavkami kadečoho možného, ako napríklad francúzsky zelený íl, bambusové uhlie, atď. Ja som svoju dostala od kamošky z Madridu, na nete toho ale dostanete kopec. Jedna taká špongia vám vydrží asi 2-3 mesiace, potom treba kúpiť novú.

 

Látkové masky

Ak si práve nechcete objednávať masky z Kórey, dajú sa kúpiť aj u nás. Moje obľúbené robí Balea alebo Reipinol'A. Ako vidíte, tie kórejské sú na úplne iné nosy. Úplne. 

Ak si práve nechcete objednávať masky z Kórey, dajú sa kúpiť aj u nás. Moje obľúbené robí Balea alebo Reipinol'A. Ako vidíte, tie kórejské sú na úplne iné nosy. Úplne. 

Možno sa mýlim, ale zdá sa mi, že látkové masky k nám prišli práve z Ázie. Majú ich tam nespočetné množstvo, myslím, že keď sa ja raz dostanem do Japonska alebo Kórey, budem si musieť kúpiť extra kufor, len na kozmetiku. A ešte na čaj. A čajový servis. A rohože. A kimoná. A..uhm.

Látkové masky sú výborná vec. Páči sa mi, že hoci sú na jedno použitie, v obale vám vždy zostane dosť veľa tekutiny aj na ďalšie dni. Ošetríte ňou tvár, krk, dekolt, a vôbec nemusíte riešiť očné okolie, pretože takmer všetky pokrývajú aj túto oblasť. Látková maska je ideálna na cesty. Ak sa vám trebárs nechce vláčiť ťažké fľašky so sérami. Zabaľte si len nejakú pinetu/sponku/spinku/štipec, ktorou obal so zvyšným gélom uchováte bez prístupu kyslíka, aby vám dlhšie vydržal.

Všetky tieto masky sú parádne, lebo sa väčšinou hodia pre všetky typy pleti. Treba len čítať v zozname ingrediencií. Keďže je textúra vodnato-géĺovitá, príjemne chladia a hydratujú. V Ázii predávajú aj čisté, nepoužité textilné masky, ktoré si môžete napustiť tekutinou, akú uznáte za vhodné. Moja mama jednu takú látkovú masku po použití preprala, a opakovane použila. Môžete ju namočiť napr. do vychladeného zeleného čaju, alebo mlieka, ružovej vody, a dopriať si tak príjemné hydratačné osvieženie, ktoré trvá a trvá, a trvá.

Bársjaké vymysleniny robia títo Kórejci, aj fúzkári si prídu na svoje. Na fotke niečo málo z mojej maskovej objednávky, nie sú drahé, fakt nie ;)

Bársjaké vymysleniny robia títo Kórejci, aj fúzkári si prídu na svoje. Na fotke niečo málo z mojej maskovej objednávky, nie sú drahé, fakt nie ;)

Masky na spanie

Ďalšia skvelá vec. Hydratujú, upokojujú, rozjasňujú a chladia. Sú to masky, ale z tváre sa neumývajú, a nechávajú sa pôsobiť aj v noci. Preto sa im vraví masky na spanie, na internete ich nájdete pod názvom "sleeping packs".   Ja svoju používam po rollovaní dermarollerom, alebo pred nejakou akciou, na ktorej chcem vyzerať dobre, hoci som práve neodspala svojich 8 hodín.

Vankúšikový makeup

Nenormálne dačo títo Kórejci, ne-nor-mál-ne! 

Nenormálne dačo títo Kórejci, ne-nor-mál-ne! 

O air-cushion makeupoch ste už asi počuli. Po tomto koncepte siahla značka Lancôme len čo sa Lisa Eldridge, najnovšie okrem top vizážistky aj kreatívna riaditeľka tejto značky, vrátila z Kórey ;) A tak môžu ľahký makeup napustený do vankúšika, ktorý tak veľmi pripomína socialistické podušky na vlhčenie prstov tiet pri pokladniach, vyskúšať aj Európanky.

Vankúšikový makeup je fajn riešenie na cesty, väčšina z nich je naozaj v luxusnom a praktickom balení zároveň. Obsahuje zrkadielko a malú hubku, ktorou makeup jemným vklepávaním nanášate. Tie japonské, či kórejské obsahujú väčšinou kopec dobrých vecí, ako antioxidanty, hydratanty, spf, veľa z nich aj bieli a trebárs aj zmatňuje a zjemňuje póry. Na trhu ich je nespočetné množstvo, a super na nich je tiež to, že sa ľahko dopĺňajú náhradnými hubkami, ktoré sú väčšinou aj v cene pôvodného balenia, a nemusíte tak znova a znova kupovať celé puzdro.

Ja som svoj kúpila tu. Úžasne kvetinovo vonia a balenie pripomína malé umelecké dielo. Varujem vás, ale tá stránka možno spôsobí, že budete CHCIEŤ VECI! Tak pardóón...

Ľaľa ako mu to svedčí na podstavci z knižky výtvarníka Ašota Haasa! Krása krásu hľadá! 

Ľaľa ako mu to svedčí na podstavci z knižky výtvarníka Ašota Haasa! Krása krásu hľadá! 

Kawaii

Asi ste si všimli, že Japonky aj Kórejčanky, to je najmä o detskej nevinnosti, často je ich vzhľad priam infantilný. Nemusíte to dotiahnuť do ázijskej dokonalosti a byť na 200% KAWAII, čo mimochodom znamená niečo ako zlatučký, rozkošný, pôvabný, ale detské vyžarovanie sa pri líčení hodí, najmä ak vám tiahne na 40, 50, 60, 70...ľudské telo je vraj spôsobilé dožiť sa i 125 rokov, aja-ja-ja-jáááj.

Ako sa teda líčia Aziatky?

Menej je viac, je ich krédo! Základom je dokonalá, rozjasnená pleť, maximálne chránená pred slnkom, minimum púdru, jemne a nežne zväčšené tzv. Bambi oči, ľahulinko zvýraznené obočie, trocha pastelovej farby na lícach a v strede pier, tzv. "gradient lips". To je všetko. Spomeňte si na to, keď pobadáte, že koža na viečkach sa vám začína šúveriť, kontúry vädnú a už ani tie pery nie sú, čo bývali. To nás všetky čaká, tak s tým treba rátať. Byť KAWAII 60tnička by sa mohlo hodiť nie?

 SHU UEMURA - KLIEŠTE NA MIHALNICE

Hodvábnu masku na spanie zatiaľ nemám, ale aj tento darček od kamošky z Madridu ma hrozne potešil:-* Oceňujem najmä vtedy, ak potrebujem rýchlo zaspať, a ešte je svetlo. Melatonín sa v našom tele tvorí IBA v úplnej tme! Malý test: ľahnite si ve…

Hodvábnu masku na spanie zatiaľ nemám, ale aj tento darček od kamošky z Madridu ma hrozne potešil:-* Oceňujem najmä vtedy, ak potrebujem rýchlo zaspať, a ešte je svetlo. Melatonín sa v našom tele tvorí IBA v úplnej tme! Malý test: ľahnite si večer do postele, zavrite oči, vydržte chvíľu. Potom si na viečka priložte dlane. Ak cítite rozdiel vo vnímaní tmy, vo vašej izbe jej nie je dosť. Záver? Potrebujete MASKU!

Keby som bola veľmi bohatá, okrem hodvábnej nočnej košele, županu, blúzok, kimona, posteľnej bielizne a masky na spanie, by som si ešte želala veľa veľa japonských produktov ako napr. SK II, Hakuhodo, alebo Shiseido. Ale poviem vám, ja už veľmi bohatá som, lebo sa mi pošťastili veci nevídané a kamarátkin manžel mi z Japonska priniesol hneď dvojo klieští na mihalnice SHU UEMURA!!! Pánečku. Bolo že to radosti!

 

Tie ich kliešte novej generácie ešte neviem veľmi dobre používať, chce to pravdepodobne cvik, ale veľmi sa z nich teším. Aj vy to máte tak, že to, po čom vám srdce veľmi pišťalo a napokon to získate si vyložíte blízko postele, aby to bola prvá vec, ktorú ráno uvidíte? Tak ja to tak mám, a vždy keď na tých malých kovových veciach spočinie môj zrak, tak mi ten pohľad príjemne prehreje hrudnú kosť. Mala som dlho problém vyhodiť od tých klieští aj krabičky ;) Ale už už.

A takto to s mojimi mihalnicami vyzerá po použití klieští. Jeden trs mi nerastie, odkedy som na tom mieste mala ako dieťa  kiahne. Inak, odfotiť si oko sama vyžaduje nadľudské úsilie.

Jožko&Nika, ĎAKUJEM :-* 

 

 

A čo vy? Oslovuje vás ázijská kultúra? Používate niečo japonské, čínske alebo kórejské pokiaľ ide o pleť, alebo hoci aj žalúdok? Napíšte mi :)