Môj kozmetický režim III. - nočná rutina

Iste ste si všimli aký nepomer vzniká medzi vychystaním sa na spánok u mužov a u žien, prípadne u ľudí, ktorí inklinujú ku kozmetickým rituálom a u tých, ktorí majú aj dôležitejšie veci na práci. 
Začnete v rovnaký čas, no zatiaľčo si vaša polovička, spolubývajúca alebo rodičia už dávno vyčistili zuby, osprchovali sa a umyli si tvár vodou, vy ešte stále stojíte pred zrkadlom, pretože si jedným prípravkom odličujete oči, ďalšími dvoma zvyšok tváre, jeden toner, druhý toner, také sérum, hentaké sérum, ešte olejček, ešte krémik, taká maska, onaká maska, krúživé pohyby, staccato okolo očí...váš partner je už pravdepodobne v hladine alfa,  prečítal ďalšiu kapitolu obľúbenej knihy, alebo vám do kúpeľne kričí, či si ešte STÁLE natierate tvár, koľko toho na tú JEDNU tvár potrebujete, a či sa chystáte na odovzdávanie Oscarov, alebo do divadla, keď vám to tak dlho trvá?! Nie. Na nasledujúcich 8 hodín sa odoberiete do tmavej miestnosti a v horizontálnej polohe sa skryjete pred celým svetom. To je fakt. Ale uchlácholená vedomím, že ste pre svoj vzhľad a psychickúpohodu urobili maximum. A to za tých pár minút navyše určite stojí. Mne rozhodne áno. 

NAJPRV TVÁR POTOM PODPRSENKA

Keď prídem domov a už sa nikam nechystám, odličovanie je zvyčajne to prvé, čo spravím.  Ešte skôr ako vhupnem do domáceho oblečenia a vyslobodím sa z podprsenky. Až potom nastane naozajstný pocit uvoľnenia, ozajstná domáca pohoda. S čistou tvárou a bez podprsenky. Iste viete o čom hovorím :) 

Pri odličovaní si v hlave premietam, čo ešte musím urobiť,  prinavraciam sa v mysli k momentom dňa, rozmýšľam čo som mohla urobiť lepšie, čo inak. Spolu s povrchovou očistou je to teda i priestor pre tú mentálnu. Ak ste odličovanie a vôbec starostlivosť o seba zvykli odfláknuť najmä s argumentom, že nemáte na také taľafatky čas, skúste sa na to pozrieť inak. Že je to čas pre vás, a v skutočnosti si tými minútami navyše pre seba robíte väčšiu službu ako sa zdá. Plánujete, vytrieďujete, upratujete nielen zvonka ale aj zvnútra a zároveň si v hlavičke kreslíte akúsi pomyselnú mentálnu mapu ďalšieho dňa. Je to vynikajúca možnosť ako rozhárané celodenné myšlienky usporiadať pekne do košiara ako ovečky, s kde ktorou sa trochu pohrať a potom sa spokojne vydať v ústrety ďalšiemu dňu. 


BRÁNA K REGENERÁCII 

Správnou očistou pleti podporíte jej správnu regeneráciu. Dvoľte jej využiť vlastné mechanizmy, ktoré na to má a skúste jej v tom pomáhať. Odvďačí sa vám dobrou kondíciou. 

Začnite vždy očami. Líčidlá na nich zväčša držia najviac. Ak by ste to urobili naopak, pri odličovaní tváre by sa vám do nalíčených očí mohol dostať prípravok a nepríjemne vás štípať. Ja napríklad neznesiem na očiach nič krémové, olejové, uprednostňujem odličovače na báze vody, najmä micelárne vody.  

Koža okolo očí je najtenšia, nepoškodzujte si túto delikátnu oblasť ťahaním, šúchaním, prílišným stláčaním. Mne sa najviac osvedčilo poriadne navlhčiť jeden celý odličovací tampón micelárkou, druhý rozstrihnem na polovicu a navlhčím tiež. Ten polovičný priložím k spodným mihalniciam, celým navlhčeným tampónom to pekne priklopím a nechám pôsobiť. Najlepšie si oči naozaj odlíčite tak, že necháte pracovať produkt, ktorý používate. Šúchaním a hnetením jemnej pokožky okolo očí si akurát tak zarobíte na vrásky.  Ja obyčajne nechám navlčené tampóny pôsobiť 3 minúty na každom oku. Počas toho robím všetko, čo zvládam robiť jednou rukou. Odostieľam posteľ, pokračujem vo vyzliekaní, idem nasypať králikovi, dvíham sa na špičkách a precvičujem si lýtka....robte čokoľvek, čo vám pomôže zbaviť sa pocitu, že plytváte časom, ak ten pocit stále niekde v podvedomí máte. 

MASÁŽ a PREKRVENIE 

 Odličovanie je skvelá príležitosť dopriať svojej tvári po celom dni spolu s očistou aj krátku masáž. Pleť tým prekrvíte, a pomôžete jej lepšie naštartovať sa k regenerácii. Vždy si tvár čistím dvakrát. Prvým čistením odstránite základný nános líčidiel, makeup, korektor, rozjasňovač, farbu na líca, púder, prípadne bázu pod makeup, ak sa aj nelíčite, tak samozrejme prach a nečistoty, ktoré vám na pleť nasadali cez deň. Druhým čistením naozaj už čistíte samotnú pleť a pomáhate jej obnove. Pri prvom čistení môžete použiť krémové čistiace prostriedky, hydrofilné oleje, ale aj mlieka. Ja uprednostňujem najskôr hutnejší prípravok, potom jemnejší a ľahší. Svoju vlastnú kombináciu všaj najlepšie nájdete samé, podľa typu vašej pleti a toho, čo vám prináša najväčší pôžitok.  Pri druhom čistení nezabúdajte ani na krk. 

 Potom je opäť na vás, či prostriedok zotriete vatovými tampónmi, handričkou alebo hubkou. Mne sa najviac osvedčili spomínané celulózové hubky. Na záver si tvár opláchnem vlažnou vodou, ani s najlepším čistiacim krémom alebo mliekom by som sa tohto úžasného finále nevedela vzdať, voda je voda.

NÁVRAT STRATENÉHO PH

Ak používate naozaj šetrný a účinný čistiaci prostriedok, už teraz by ste sa mali cítiť výborne. Čisto, sviežo a čiastočne znovuzrodene. Žiadne pálenie, pnutie, svrbenie alebo pocit sucha na tvári. Ak je to inak, zmeňte čistiaci prostriedok. Ak vás trápi akné, odporúčam na pleť naniesť kyslý toner. Buď si nájdite nejaký vhodný peelingový s ovocnými kyselinami, alebo akýkoľvek exfoliátor, ktorý vám vyhovuje. Exfoliácii sa venujem samostatne a podrobnejšie tu.

 Veľmi dobre vám v tomto kroku poslúži napr. toner z jablčného octu. Navlhčite ním tampón a pretrite tvár aj krk, nezabudnite na oblasť okolo línie vlasov, za ušami a dekolt. Budete prekvapené koľko makeupu sa dostalo aj tam. Dočistenie tonerom končím ak je tampón úplne čistý. Ak miniete s tonerom veľmi veľa tampónov, znamená to, že vaše odlišovacie mlieko alebo krémový čistič nie sú dostatočne efektívne, domíňajte a vymeňte ich! 

HYDRATÁCIA  + REGENERÁCIA

Nasleduje príjemná, rozmaznávajúca, osviežujúca a šľachtiaca časť celej očistnej procedúry. Na tvár si nastriekam ružovú kvetinovú vodu bez obsahu alkoholu. Tu už môžete začať holdovať ozajstnej alchýmii.  I keď ja považujem za alchýmiu celý proces..Ako viete, vône majú na našu psychiku úžasný vplyv. Ak si teda vyberiete produkty, ktoré vám budú vyhovovať aj po tejto stránke, môžete si z večernej očisty vybudovať hotovú seansu. Naučte sa užívať si tieto príjemné momenty :) Na navlhčenú pleť nanesiem hydrogél s kyselinou hyalurónovou a minerálnymi soľami. Do tohto vlhkého gélovo-vodnatého základu, ktorý som rozptýlila po celej tvári kvapnem nejaký z mojich tvárových olejov, alebo sérum. 3-4 kvapky rozmasírujem a votriem do celej pleti. Potom okolo očí, až na lícne kosti, pod i nad obočie nanesiem očný krém a jemne prsteníkom vklepem do očného okolia, jemným poklepkávaním si zároveň spravíte mikromasáž. 

Ak nemám naponáhlo a chcem svojej tvári dopriať extra dávku hýčkania, toto je moment, kedy prichádza na rad aktívnejšia masáž. Kúpila som si pre tento účel aj masážny valček. Našla som zatiaľ pre mňa ideálny a absolútne postačujúci od Manufactury, s dvoma hlavami, na ktorých sú silikónové lamely, vďaka čomu sa dobre a ľahko udržiava. Samozrejme existujú aj kadejaké iné technické zázraky, s týmto som nateraz spokojná.

Jemnými pohybmi bez prílišného pritláčania masírujem valčekom tvár. Smerom zhora dole od brady k uchu na jednej strane, potom na druhej. Od sánky k spánkom zdola nahor, od stredu čela k spánkom a šikmo od nosnej dierky k spánku. Ak máte nábeh na druhú bradu, zakloňte hlavu a valček ťahajte od kľúčnych kostí po krku až k brade...kozmetické salóny? kto by tam chodil, ak si môžete SPA urobiť vo vlastnej kúpeľni....

 

Všetko nechám chvíľu vstrebať, idem sa medzitým napríklad osprchovať. A pretože sa sprchujem tak, že si už nenamočím tvár vyhovuje mi všetko na ňu naniesť vopred, aby to stihlo vsiaknuť. V priebehu večera potom ešte zhodnotím, či sa všetko vstrebalo...spravidla to trvá takú polhodinu..úplne na záver príde na rad ešte nočný krém, množstvo vo veľkosti hrášku nanesiem všade okrem nosa, nakrémujem aj krk a dekolt..telové mlieko nanášam v kúpeľni po osprchovaní na zvyšok tela...radšej používajte zo všetkého naozaj malé množstvá. Pleť neduste ale všetko postupne vrstvite. 

A ak sa vám už z tohto všetkého krížia oči, na záver si to všetko zhrňme: 

 

I. OČI, PERY

potrebujete 3 odličovacie tampóny, vyberajte také, kt. dobre držia tvar a neuvoľňujú sa z nich vlákna, 1 roztrihnite na polovicu, odličovač očí, najlepšie micelárnu vodu

II. TVÁR a KRK

potrebujete kvalitný čistič na olejovom alebo krémovom základe alebo pleťové mlieko, celulózovú hubku, odličovacie tampóny alebo mäkkú handričku

III. TONER/ PLEŤOVÁ VODA

nasleduje kyslý toner na obnovu ph, kvetinová pleťová voda

IV. EXFOLIÁCIA

ak neexfoliujete pri čistení, čo odporúčam, tuto by mal nasledovať exfoliačný prípravok, ktorý na pleti ostáva a umožní pleti lepšie penetrovať všetkému, čo na ňu natrieme

V. HYDROGÉL/ OLEJ / SÉRUM

na pleťovou vodou navlhčenú pleť naneste hydrogél, do toho rozmasírujte pleťový olej..je dôležité aké sérum používate, ak je v ňom už obsiahnutá olejová aj hydratačná zložka, hydrogél aj olej môžete vynechať

VI. OČNÝ KRÉM

očný krém nanášajte vo veľkosti perličky okolo celého oka, aj pod obočie, a aj nad obočie, všade tam sú mimické svaly, ktoré počas dňa pracovali

VII. NOČNÝ KRÉM

šľahačkou na torte večernej starostlivosti je nočný krém, vyberajte podľa typu pleti a toho, aký jej nedostatok chcete primárne riešiť..či je to ochabnutosť, pigmentové škvrny, fľaky po akné alebo existujúce vyrážky, počas týždňa môžete striedať viacero rôznych krémov