Kučeravé starosti

Vlasy, VLASY! Len pánboh vie, ako ma tie moje kučeravé onuce vedia dakedy napáliť. Najväčšmi by som tešila dlhým, hustým, zdravým, a pozor..ROVNÝM vlasom, ktoré po umytí vedia, kde je ich miesto, a vyzerajú v momente upravene. Tak! Keďže tu o tom ale rozhoduje niekto celkom iný, a každý chceme presne to, čo nemáme, musím hľadať  spôsoby ako tie moje vlasy divobárovského typu, (po rozčesaní cukrová vata, akurát nejedlá) skonsolidovať, upravovať a ošetrovať, aby vyzerali čo najlepšie. 

Kým som bola nemluvňa bolo to jednoduché. Čierne, husté a dobre upraviteľné vlasy neprekážali mne ani mojim rodičom. Ako som rástla vlasy svetleli, a začali sa podivuhodne zvíjať..asi od postupného nadobúdania osobnej skúsenosti so svojou majiteľkou..alebo neviem prečo už...

Dnes vlastním vlasový porast, ktorý po umytí vyzerá ako mop nie príliš veľkej kvality a napriek tomu, že moje okolie sa zadúša komplimentami na ich adresu, vraj sú princeznovské a neviem aké ešte, faktom ostáva, že si vyžadujú úpravu a ..ČAS.

Nie nebojte sa, nie som otrokom svojich vlasov, ešte to tak! A ani vy by ste nemali byť.

Hoci sa vám výrobcovia snažia nahovoriť, že by ste si mali vlasy umývať hoci aj každý deň, nerobte to. Pretože to nie je pravda. Pokožka hlavy, tak ako naša koža vôbec, produkuje maz. Nešetrným a príliš častým umývaním ho z hlavy odstraňujeme. Častým umývaním ho teda odstraňujeme pričasto, a nútime ju produkovať paradoxne ešte viac mazu. Takže, aj keď to znie stromácky až amišsky, kľúčom ku krásnym a zdravým vlasom je ich menej časté umývanie. Samozrejme ak športujete, priveľmi sa potíte, alebo pracujete v prašnom prostredí, prispôsobte tomu umývanie. Ja pracujem v klimatizovanom prostredí a používam dosť často dosť veľa stylingových prípravkov, ale vlasy si neumývam častejšie ako dva razy do týždňa.

Jeden môj priateľ sa na celom kozmetickom priemysle vôbec, a na vlasovom zvlášť, veľmi schuti smeje. Tvrdí, že keď povieme, že si ideme dať na vlasy "výživnú masku" trepeme nezmysly, lebo vlasy sú už dávno mŕtve, a ako vieme, neživému je už akákoľvek výživa starú belu platná.

Musím povedať, že má pravdu. ŠAMPÓN si teda nepredstavujte ako prostriedok, ktorý vaše vlasy "oživí" a nemíňajte naňho priveľa peňazí. Mŕtvych nevzkriesi.

Namiesto toho sa skúste popozerať po prípravkoch, ktoré vaše vlasy a pokožku hlavy šetrne očistia bez toho, aby ju vysušili. To v praxi znamená hľadať šampóny bez látok, ktoré spôsobujú penivosť ako SLS a SLES. Neverte výrobcom, že všetko o čom vyhlásia, že je prírodné a bez silikónov aj takým naozaj je. Tvrdia to napríklad o sebe šampóny Timotei, a mnohé ďalšie..no skúste si prečítať ich zloženie.

Niektorí, najmä ženy a dievčatá, ktoré si vlasy chemicky ošetrujú, teda farbia, tvrdia, že bezsilikónové a prírodné šampóny im nevyhovujú. Môže to byť tak. Ja si vlasy vôbec nefarbím, a už takmer 2 roky nepoužívam ani farbiace šampóny, takže sa k tomu s istotou vyjadriť neviem. Čo ale viem je, že aj moje začiatky s bezsilikónovými šampónmi boli ťažšie, a najmä, na dlhšie. Do svojej vlasovej rutiny som ich zahŕňala postupne, a ešte aj teraz si vlasy asi každé 4.té alebo 5te umytie umyjem penivým šampónom. Jednak preto, že ho chcem minúť, a potom aj preto, že sa mi nie vždy podarí dôkladne vymyť z vlasov všetok styling. 

Ako také umývanie v mojom prevedení teda vyzerá?

Vlasy si najskôr suché a neumyté rozčešem, jemne a nežne smerom od končekov postupujem ku korienkom, nie opačne. Používam hrebeň s riedkymi, nie ostrými zubami, ktorý je na kučeravé vlasy aj najvhodnejší. Buď si vlasy umývam v posede vo vani s hlavou zaklonenou vzad, alebo v predklone nad vaňou, to väčšinou vtedy keď ma tlačí čas. 

Najskôr všetky vlasy a celú hlavu dôkladne navlhčím teplou, nie horúcou vodou, horúca vlasy aj pokožku hlavy poškodzuje a dráždi. Potom vodu vypnem..áno šetrím ;) ...do dlane si vytlačím trocha šampóna vo veľkosti cca 1-eurovej mince, rozrobím s troškou vody a nanesiem na temeno...jemne zapracujem bruškami prstov po celej hlave, a jemne ale dôkladne masírujem. Nie je potrebné nanášať šampón extra do dĺžok, pri splachovaní sa tam dostane a umyje vám celé vlasy. Tento postup zopakujem ešte raz. Na záver si vlasy po každom umytí preplachujem vlažnou vodou, do ktorej som rozrobila cca 2 lyžice jablčného, ak práve nemám, tak aj obyčajného octu..frcnem ho tam od oka.. tento krok vracia vlasom zásadité ph, ktoré sme umývaním čiastočne narušili, uzatvára póry, zbavuje nás zvyškov šampónu. Vlasy budú aj lesklejšie. Zápachu sa báť nemusíte, nič necítiť. Pri častom používaní môže jablčný ocot vlasy vysušiť, nemusíte ho teda používať pri každom umytí. Vlasy si potom zatočím do jednej strany a jemne z nich vytlačím vodu, na temene hlavy prichytím štipcom a na hlave si do turbanu uviažem uterák.

Po cca 15-20tich minútach dám uterák dolu, vlasy rozpustím. Vezmem čistý, opäť riedky hrebeň a prečešem vlasy znova smerom od končekov ku korienkom. Veľmi šetrne! Mokré vlasy sú veľmi náchylné na poškodenie. V tejto fáze aplikujem na končeky buď arganový olej, to v zimných mesiacoch, alebo olejček v ampulkách, alebo bezoplachovú starostlivosť v spreji...ku korienkom si dávam tužidlo, ktoré sa aktivuje teplom, na moje dlhé vlasy vo veľkosti asi 2 vlašských orechov. 

Vlasy si potom hore na vrchu hlavy jemne zopnem malým štipcom tak, aby vzniklo niečo ako falošný cop...tie vlasy na vrchu hlavy nadvihnem, počas schnutia si tak zabezpečím objem..cestičku si vždy definujem až potom ako vlasy uschnú. No a to je všetko, nechám uschnúť. 

Ak idem do práce a potrebujem si vlasy poľudštiť, mierne vlhké si ich vyfúkam kulfmofénom. Ak ich chcem natáčať kónickou kulmou, najlepšie sa s nimi pracuje na ďalši deň po umytí a musia byť úplne suché, to isté platí pri žehlení. Dobré je si tiež pamätať, že ak pracujete so žehličkou alebo kulmou, nikdy pred tým si nedávajte na vlasy nič, čo obsahuje alkohol..chce sa mi kričať keď niekedy vidím, ako si niektoré dievčatá a ženy postriekajú vlasy lakom pred žehlením a kulmovaním..a potom sa im z nich dymí! Pozor na to, vlasy si poškodíte! 


Cca každé tretie umytie použijem vlasovú masku na konce vlasov, to vtedy ak si vlasy práve umývam ešte aj SLS šampónom, ktorý chcem domíňať. 

A potom podľa potreby, väčšinou si do namočených končekov votriem kokosový olej, a nechám podľa možnosti pôsobiť aj cez noc. Na ďalší deň umyjem, a masku už samozrejme nepoužívam. 

Pred spaním si vlasy vždy niekoľkokrát prečešem, nemusíte povestných 100x, ale prečesávanie masíruje pokožku hlavy, stimuluje rast vlasov, a distribuuje kožný maz po celej ich dĺžke, čím si zabezpečíte stálu hydratáciu. 

Nespím nikdy s uviazanými vlasmi, vždy si líham na chrbát, a spím tak, že si na vlasoch neležím, ale mám ich rozprestreté na vankúši. Pýtate sa, či sa mi do rána nezamotajú a nebudím sa napr. s vlasmi v ústach? Nie. Ja spím naozaj veľmi vzorne, pretože tak CHCEM spať! A mimochodom..zháňam taký valček z bambusovej trávy, či z čoho, na akom spávajú gejše, aby si nezničili účes a makeup. To by ešte len bolo!