Účinné látky v kozmetike – II. časť

Môj toaletný stolík miestami pripomína laboratórny pult. Dózičky, fľaštičky, kvapkadlá, rozprašovače, tégliky, aplikátory. Testujem, kombinujem, skúšam. Textúry, pomery..aj nervy. Aké konkrétne prípravky používam nateraz nie je až také dôležité. Aj preto, že sa dosť často menia, keďže stále porovnávam ich cenu v pomere k výkonu. Preukázateľné účinky dosahujem s vecičkami, ktoré obsahujú najmä tieto látky. 

HYDRATANTY

Kyselina hyalurónová 

Názov odvodený z gréckeho hyalos sklenný, to aby ste mohli machrovať v inťošských kruhoch. Nachádza sa prirodzene v ľudskom tele (očný sklovec, tekutiny v kĺbe..) získava sa, ehm z k o h ú t í ch  h r e b i e n k o v, to je prírodná cesta alebo fermentáciou nepatogénneho kmeňa baktérie Streptococcus niečo, aspoň tak to uvádza internetová encyklopédia..nuž KH je naozajstný kozmetologický zázrak, ak by sa niekto chcel stať mojím osobným dodávateľom pokiaľ ide o túto komoditu, môže si byť istý, že budem vysokotonážnou odberateľkou až do svojej smrti. Pomáha totiž pokožku hydratovať, ale čo je dôležité hydratovať hĺbkovo! KH totiž dokáže udržať až TISÍCNÁSOBOK hmotnosti vody. Pkožke pomáha vytvoriť si ochrannú bariéru a pritom ju necháva dýchať. Vivat KH! 

Sodium PCA – alebo tiež sodná soľ kyseliny pyrrolidin uhličitej 

Získava sa z trávy a rastlín, má veľmi dobré hydratačné, zvlhčujúce a zmäkčujúce účinky na pokožk, pomáha chrániť jej kyslý plášť.  Možno ju získať aj z kokosového oleja alebo z morských rias a chalúh. Naša pokožka ho tiež prirodzene obsahuje a vekom stráca. Ak si všimnete, väčšina bio prípravkov ho obsahuje, takže smelo do nich! 

Niacinamid – kyselina nikotínová, vitamín B3

Zlepšuje elasticitu kože, pomáha chrániť ju pred slnkom, udržiava v nej tiež vlhkosť. Podporuje produkciu ceramidov a pôsobí protizápalovo. Klinické testy potvrdili, že pomáha s hyperpigmentáciou..tj. ak vaša koža po zápale reaguje „stopou“, začervenaním a škvrnami. Obsahujú ho napr. produkty od La Roche Possay, ale nájdete ho aj inde pravdaže. 

ANTIOXIDANTY 

Zabudnite na tie v kadejakých pokútnych tyčinkách, bársakých jogurtoch, obskúrnych cereáliách a čachrárskych bublinkových nápojoch alebo ovocných džúsoch. Je to samozrejme iba reklamný trik. Keď sa totiž prizriete ich zloženiu bližšie zistíte, že výrobcovia do tohto typu potravín iba pridali malé množstvo vitamínu E..väčšinou, a v tom lepšom prípade..Základný princíp, ktorým sa treba riadiť pri výbere potravín teda spočíva v tom, čím menej spracovaných ingrediencií, tým lepšie. Svojmu telu urobíte službu ak si hrsť naozajstných malín alebo čučoriedok zamiešate do naozajstného bieleho tučného jogurtu, než keby ste zjedli jogurt s gigantickým nápisom PLNÝ ANTIOXIDANTOV na obale!

A čo robia? 

Antioxidanty pomáhajú telu regenerovať sa, či už ich konzumujeme, alebo natierame na tvár. Spomaľujú a pomáhajú predchádzať vplyvu voľných radikálov, ktoré spôsobujú oxidáciu. Tak ako SPF a hydratácia pomáhajú chrániť pleť zvonka, tak jej antioxidanty pomáhajú zvnútra. Dôležité je preto nakupovať prípravky s antioxidantami v čo najstabilnejšej forme, primeranej koncentrácii a veľkosti, aby sme mali istotu, že účinná látka dostane šancu kvalitne penetrovať do pokožky a tam robiť svoju robotu. A..jesť aspoň 5 kusov zeleniny a ovocia denne, aby sme ich mali dosť aj zvnútra. 5 kusov. 

Vitamin A, retinyl palmitate 

Existuje v dvoch prirodzených formách, na kozmetické účely sa využíva najmä A1 Retinol –toto je celkom iste jeden zo svätých grálov kozmetického priemyslu, aspoň nateraz, v tomto storočí..brilantne funguje proti vráskam ale aj nedokonalostiam pleti ako sú vyrážky, preto každý, kto im chce predchádzať, mal by po ňom siahnuť. Vyrovnáva nerovnosti na pleti, zjemňuje linky,pomáha zvyšovať tvorbu ceramidov, opäť tvorbu kolagénu. Koža je po jeho používaní pevnejšia, jemnejšia, čistá a hladšia. Pozor pri jeho používaní na tehotenstvo a dojčenie, vtedy sa nesmie, a nezabúdajte na ochranu pred slnkom ..koža sa po ňom môže trocha šúpať, preto je dobré používať ho najskôr napr. každý 4. večer po dobu dvoch týždňov, ďalšie dva týždne obdeň, a piaty týždeň už každý večer až kým nedosiahneme požadovaný účinok 

Vitamín C - ascorbyl tetraisopalmitate 

Ospevovaný vitamín, vďaka ktorému bude naša pokožka svieža, rozjasnená, bez fľakov a pigmentových škvŕn, ale aj bez vrások. Dôležité je vyberať jeho stabilné verzie, najlepšie je zadovážiť si prípravok v takom balení, ktorého obsah nepodlieha vplyvu vzduchu a svetla, ideálne napr. v kapsuliach, alebo v nejakej vytláčacej tube, prípadne v pumpičkovom prevedení. Vitamín C zvyšuje tvorbu kolagénu v pleti a potláča zápaly, pomáha koži vysporiadať sa aj s vplyvom slnečného žiarenia. Hľadajte ho v kvalitných sérach a špeciálnych kúrach pre pleť. 

Vitamín E – tocopheryl acetate

Jedzte slnečnicové semená, mandle, špenát, vajcia, olivy, lieskovce, fazuľu a používajte séra alebo hydratačné krémy s jeho obsahom. Pokožku zvonka chráni a regeneruje, má hojivé účinky, Výskumy vraj dokazujú, že do pokožky sa lepšie vstrebáva ak je v prírodnej forme, než vyrobený synteticky.  

Resveratrol

Nájdete ho v hroznových jadierkach a oleji z nich (tak ho napr. používam ja sama), hojne ho do svojich výrobkov pridáva napr. firma Caudalie. Patrí medzi polyfenoly a nájdete ho v červenom hrozne, tmavom bobuľovom ovocí, pozitívne je, že aj v červenom víne ;) a aj v orechoch. Tiež zlepšuje tvorbu kolagénu, ako veľmi účinný sa ukázal pri boji s akné a rôznymi zápalovými ochoreniami kože, napr. pri ekzémoch alebo rosacei. 

Zelený čaj

Určite ste o tomto zázraku veľa čítali. Tak ako zvnútra, zelený čaj má blahodárne účinky na naše telo a pleť aj zvonka. Redukuje zápaly, vyrovnáva začervenanie, podporuje tvorbu kolagénu v pleti a pomáha udržať vás v dobrej kondícii. Z prášku zeleného macha čaju si môžete urobiť napr. peeling alebo masku, použité vylúhované čajové vrecúška poslúžia ako pomoc pri opuchoch očí, koncentrovaný zelený čaj môžete po vychladnutí zamraziť ako ľadové zelenočajové kocky. Urobia vám službu napr. pri rannom preberaní sa, ale v počiatočnom štádiu nimi tiež môžete vystrašiť vychádzajúcu vyrážku natoľko, že sa jej odnechce hyzdiť vás a rozhodne sa nepredrať nikdy na váš kožný reliéf.  

 

Toto sú ingrediencie, ktoré na etiketách kozmetických výrobkov hľadám ja. Veda samozrejme napreduje, a existujú aj mnohé iné, o nich si ale povieme viac nabudúce, rovnako ako o olejoch